Jednoduchý trik, jak odvápnit varnou konvici, …
14.11.2005
…a prodloužit tak její životnost. Snad v žádné domácnosti už dnes nechybí varná konvice. Mnoho lidí však neví, že nejen pračky či myčky, ale i tento přístroj je nutné čas od času odvápnit, čímž se prodlužuje jeho životnost. Trik, jak vodní kámen ze spirály varné konvice odstranit, je přitom velice jednoduchý.
K odvápnění varných konvic se sice prodávají speciální chemické látky určené k tomuto úkonu, bohatě však postačí obyčejná potravinářská kyselina citrónová. Stačí rozpustit jednu polévkovou lžíci bílého prášku v litru vody, roztok nalít do konvice a přivést jej k varu. Poté je vhodné nechat směs v konvici několik minut působit. Po vylití konvici umyjeme a ještě jednou zavaříme čistou vodu, než budeme opět domácího pomocníka využívat k uvaření vody na čaj nebo kávu.
Místo kyseliny citrónové někteří výrobci doporučují použít k odvápnění ocet. Narozdíl od kyseliny citrónové, kterou musíme rozpustit ve vodě, stačí ocet nalít v původní koncentraci do konvice a nechat jej působit. V tomto případě ocet v konvici nezahříváme, ani nevaříme.
Vodní kámen usazený na topném tělese se týká zejména varných konvic s obnaženou spirálou, u kterých rozsah vodního kamene zjistí každý laik pouhým pohledem. Pokud necháme topné těleso neodvápněné, dochází jak k prodlužování doby ohřevu vody, a tím rovněž ke zvyšování spotřeby elektrické energie, tak i k odlupování vápenatých sloučenin do vařených nápojů. Tyto sloučeniny mohou být zdraví škodlivé. Časem může navíc dojít k úplnému zničení přístroje. Odvápňovat je potřeba nejen varné konvice s obnaženou spirálou, ale i některé konvice s ukrytým topným tělesem, stejně tak některé kávovary či espressa.
O nutnosti, frekvenci a doporučeném způsobu odvápňování by nás měl u každého konkrétního přístroje informovat jeho výrobce v návodu k použití. Některé dražší a lépe vybavené přístroje jsou přímo vybaveny kontrolkou signalizující, kdy je vhodné jej odvápnit, obecně je signálem k odvápnění prodlužování doby ohřevu a vypínání přístroje ještě před bodem varu. Některé z nich mají dokonce zabudovaný tzv. dekalcifikátor a odvápňovat je není potřeba.
Autor: efa
Články s pdobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Pračka v malé koupelně
Odsávání par
Vybíráme vhodný odšťavovač
Článek byl zobrazen 25682 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí
Jak se vyhnout zklamání při koupi granitových dřezů? Nerez nebo granit? To jakým kuchyňským dřezem vybavíte svoji linku naprosto zásadně ovlivní vaše budoucí pohodlí při práci u dřezu a zejména množství práce s čištěním dřezu, aby vypadal stále úhledně a čistě. Jak tedy vybrat?
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.
Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
Regálové systémy na víno – víno ve sklepě musí být správně uloženo
Kvalitní víno se stalo běžnou součástí stolování nejen při slavnostních příležitostech. Takové víno ovšem vyžaduje určitou péči a správné skladování. Pokud máte vlastní sklep, místnost v suterénu, kde byste si rádi vybudovali vinotéku, budete potřebovat regály na vinné láhve a také připravit vínu ty správné podmínky. Jak na to?
Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.
Tanec s kuchyňským náčiním
Kuchyňské náčiní v domácnosti patří k nejčastěji používanému nádobíčku při vaření. Naběračky, obracečky, vidličky na maso, kleště, hřebeny na špagety a další pomocníky nakoupíme většinou v obchodech s kuchyňskými potřebami, kde určitě najdeme dostatečně pestrý výběr základních i méně známých kuchyňských pomůcek.