Vybíráme kuchyňský dřez
26.11.2006
I přesto, že myčka nádobí je dnes nedílnou součástí všech moderních kuchyní, dřez neztrácí nic na své důležitosti, a zůstává tak v centru pozornosti výrobců i jednotlivých kuchyňských studií. Díky tomu můžeme na trhu vybírat z dřezů různých velikostí, tvarů i materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.
Velikost a tvar
Mezi nejklasičtější varianty dřezů patří dřez s odkapávací plochou. S nástupem myček nádobí však ustupuje potřeba velkých odkapávacích ploch do pozadí, a proto se stále častěji můžeme setkat s dřezy, jejichž součástí je pracovní plocha k přípravě jídel, či jejich odkapávací část je zcela nahrazena různými miskami a cedníky na zeleninu. Do malých kuchyní pak dozajista postačí samostatné a jednoduché dřezy. Vždy mějte na paměti, že čím více má dřez záhybů a žebrování, tím složitější je jeho údržba.
Materiál
Nerezové dřezy stále patří mezi nejoblíbenější. Jejich údržba je poměrně jednoduchá, přesto však po určité době ztrácí svůj lesk. Další nevýhodou je také větší náchylnost k poškrábání. Na druhou stranu dřezy lze velmi pěkně sladit s ostatními nerezovými spotřebiči. Jejich popularitě také nahrává nižší pořizovací cena. Avšak není ocel jako ocel. Musíme dbát především na její pevnost. Pokud se nám dno dřezu pod tlakem ruky prohýbá, rozhodně se nejedná o výrobek, který bychom chtěli mít ve své kuchyni. To se bohužel velmi často stává zvláště u dřezů nižších cenových kategorií. Proto i zde je dobré přidržet se zlatého pravidla „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“
Stále častěji zařazují kuchyňská studia do svých nabídek i dřezy z umělého kamene, které jsou vyrobeny ze směsi drceného kamene, spojeného akrylátovou pryskyřicí. Tyto dřezy jsou velmi elegantní a navíc zcela odolné vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození. Také údržba je velice snadná. K dosažení úplné dokonalosti pak stačí pořídit si baterii ze stejného materiálu a výsledný efekt je naprosto nepřekonatelný. Právě pro své vynikající vlastnosti dřezy z umělého kamene neustále rozšiřují řady svých příznivců. Druhou stranou mince je však vyšší pořizovací cena, která začíná na sedmi tisících za jednoduchý samostatný dřez.
Ostatní
Chcete-li, aby dřez správně plnil funkci a voda vám nestříkala na pracovní desku ani na podlahu, vyberte si dřez o hloubce mezi 19 a 25 cm. Každý dřez by měl být navíc vybaven přepadem. O jeho důležitosti snad není třeba pochybovat, zvláště pokud již máte zkušenosti s vytopenými sousedy. Velká část dnešních dřezů je také vybavena přibližně deseticentimetrovým odtokem se sítkovým uzávěrem. Ten je nezbytný, pokud plánujete používat drtič kuchyňských odpadků.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blanco, Franke
Články s podobnou tématikou
Materiály kuchyňských pracovních desek
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Drtiče odpadků
Rohový dřez – dost místa pro všechno
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 10047 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Elektrický nůž
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.

Proč si vybrat kuchyňskou baterii se sprchou?
Kuchyňská baterie, někdy nazývaná také baterie dřezová, vybavená sprchou je velmi praktická, zvláště pokud máte větší dřez nebo dvojdřez. Vybírat si můžete nejen různé barvy a tvary baterií, ale také různé délky hadic a doplňkové funkce jako je např. volba různých proudů vody.

Máte pochyby ohledně nezávadnosti vody? Zkuste filtrační lahve
Neplaťte už více za balenou vodu! Řešením, jak získat kvalitní, čistou a chutnou vodu přímo z vašeho kohoutku, jsou nejen známé filtrační konvice, ale také nové filtrační lahve. Díky nim si můžete pitnou vodu dopřát kdykoliv a kdekoliv. Šetříte nejen peníze, ale také životní prostředí – přírodě ulevíte o stovky vyhozených PET lahví ročně.

Jak vybrat správný hrnec na vaření? Roli hraje materiál i funkce
Nádobí na vaření obvykle vybíráme s tím, že hledáme praktičnost, funkčnost a také dlouhou životnost. Hrnce jsou základem každé kuchyně, bez nich bychom se obešli asi jen těžko. V každé domácnosti je obvykle sada hrnců o různé velikosti, což je důležité jak z hlediska účelu vaření, tak z hlediska úspory energie. Podle čeho tedy vybrat ideální hrnec na vaření a jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých materiálů?

Jak vybrat odsavač par? Podle velikosti kuchyně i stylu vaření
V kuchyni každé moderní domácnosti je dnes možné narazit na odsavač par neboli digestoř. Slouží k odsávání par z místnosti, zbavuje nás nepříjemných pachů a pomáhá zamezit výskytu plísní. Na co se ale při výběru odsavače zaměřit? Jaká velikost, tvar a výkon bude pro naši kuchyni nejvhodnější?

Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš
I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.

Jak správně skladovat základní druhy potravin: Tipy a triky pro čerstvost a kvalitu
Správné skladování potravin je klíčové pro udržení jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Různé druhy potravin vyžadují odlišné podmínky skladování. Podívejme se na nejlepší způsoby, jak uchovávat ovoce, zeleninu, ořechy, vejce, maso, kávu, čaje a další důležité potraviny.

Keramické nože váš překvapí svými vlastnostmi
Představte si nože, které nemusíte brousit dlouhé měsíce, a stále vydrží ostré po i při každodenním používání. Už po celá století je nám keramika dnes a denně nablízku. Díky moderním vyspělým technologiím, které se zrodily v rámci kosmických výzkumů, má však tento materiál tvrdost i trvanlivost mnohokrát větší než ocel.