Radost vařit
22.05.2005
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Výrobci kvalitního nádobí jsou si vědomi toho, že i kuchař potřebuje dokonalé „nástroje“, a tak neustále pracují na inovaci nádobí, hledají nové materiály a technologie pro jejich zdokonalení.
Smaltovaná tradice
Ještě před několika lety bylo nádobí v českých kuchyních převážně smaltované a hliníkové. Dnes většina kuchařek tyto materiály vyměnila za jiné, přesto tradiční smaltované nádobí nevymizelo zcela. Jeho výrobci využívají spojení s designéry a vznikají nové řady smaltovaného nádobí zajímavých tvarů a barev. I technologie výroby se změnila – nádobí je většinou bezešvé s bezpórovým povrchem, které nepoškodíme ani nožem. Smalt je nanášen na ocel při teplotách kolem 840 st. Celsia, osoby trpící alergií na nikl se díky tomu nemusí obávat vylučování jeho molekul do pokrmů.
Nerezové nádobí
V nerezovém nádobí se v dnešních domácnostech vaří asi nejčastěji, alespoň pokud hovoříme o hrncích. Na trhu je široká škála nerezovéch hrnců i celých sad, od základních a relativně levných, které pořídíme v každém supermarketu, až po výrobky z ušlechtilé nerezavějící oceli se značkou 18/10. Kvalitnější výrobky jsou ze silnějšího materiálu, opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem, které zabraňuje připálení pokrmů a zbytečnému plýtvání energií při vaření. Výhody nerezového nádobí ocení zejména ten, kdo hledá nádobí, které se snadno udržuje, je odolné proti nárazu, horku, chladu i běžným domácím kyselinám a louhům.
Nepřilnavost titanu
Takzvané titanové nádobí je vyrobeno z kvalitního hliníku o tloušťce 9-10mm a potaženo antiadhézní vrstvou s obsahem titanu a keramiky. Titanové nádobí je velmi odolné proti oděru a řezu, lze tedy při vaření používat i kovové pomůcky, zesílené stěny výborně a rychle akumulují teplo a jsou rovněž odolné proti nárazu. Díky nepřilnavému povrchu můžeme vařit s minimálním množstvím tuku nebo zcela bez něj a na umytí titanového hrnce nám bohatě postačí houbička.
Oblíbený teflon
Do výčtu nejpoužívanějších materiálů nám schází stále oblíbený teflon. Přestože se potýkal s množstvím varovných zpráv o uvolňování nebezpečných látek při vyšších teplotách, hlavní hygienik neshledal výrobky zdraví škodlivé, a tak můžeme i nadále využívat výhody teflonu - nízkou hmotnost a nepřilnavost. Malou nevýhodou je nutnost používání dřevěných nebo speciálních pomůcek.
Litinové nádobí
Smaltované litinové nádobí má výbornou akumulační schopnost, a šetří tak velké množství energie. Smaltovaný povrch je hygienický, odolný vůči kyselinám a jiným chemickým látkám. Nádobí z litiny je ovšem poněkud těžší než např. teflon.
Varné sklo
Přednosti varného skla by dokázal vyjmenovat asi každý. Pravdou je, že klasický hrnec jím těžko nahradíme, ale sklo neabsorbuje pachy ani barvy, je odolné vůči kyselinám a dají se v něm připravovat i marinované pokrmy. Tradiční využití varného skla nalezneme spíše ve spojení s pečením (pekáče a zapékací misky, bábovkové formy) nebo vařením teplých nápojů (konvice).
Foto: archiv firem Tefal, Simax, BAF, Tescoma, Sfinx
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 9943 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
![Výhody elektrické pečící trouby Výhody elektrické pečící trouby](/images/clanky/ikony/elektricka-trouba-ikona.jpg)
Výhody elektrické pečící trouby
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
![Trendy v kuchyních - modulární kuchyně Trendy v kuchyních - modulární kuchyně](/images/clanky/ikony/modularni-kuchyne-ikona.jpg)
Trendy v kuchyních - modulární kuchyně
Zařizujete kuchyň a záleží vám na tom, aby byla maximálně flexibilní a dala se v případě potřeby přestavět? Nemáte dostatek financí na to, abyste pořídili celou kuchyň najednou? Řešením je modulární kuchyně, jejíž základ vytvoříte i s omezenými finančními prostředky a kterou můžete dokupovat a rozšiřovat postupně.
![Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci](/images/clanky/ikony/suite12-pr-ikona.jpg)
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.
![Puntíky jsou zase in, pozvěte je i k vám domů Puntíky jsou zase in, pozvěte je i k vám domů](/images/clanky/ikony/4486_puntiky-ikona.jpg)
Puntíky jsou zase in, pozvěte je i k vám domů
Přemýšlíte, čím by se dal oživit váš stávající interiér? Možná byste měli vyzkoušet puntíky! Jsou zase in a navíc vypadají opravdu svěže. Interiér s puntíky je interiér s novým rozměrem. Zaměřte se nejen na textilie, ale vyzkoušejte také samolepky na zeď, nádobí nebo tapety, případně ložní povlečení. Uvidíte, jak s puntíky váš byt opět prokoukne!
![Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly](/images/clanky/ikony/odstavnovac-ikona.jpg)
Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly
Všichni dobře známe význam šťáv z čerstvého ovoce pro naše trávicí ústrojí. Výživoví odborníci radí častou konzumaci ovocných a zeleninových šťáv, protože jejich výživné i minerální látky včetně důležitých vitaminů jsou vstřebány do těla rychleji. Nejlepší jsou šťávy, které si připravíme doma sami pomocí odšťavňovačů a ovocných lisů.
![Revoluční novinka – snadný úklid s hadříkem Actifibre od Viledy Revoluční novinka – snadný úklid s hadříkem Actifibre od Viledy](/images/clanky/ikony/4188_vileda-actifibre-ikona.jpg)
Revoluční novinka – snadný úklid s hadříkem Actifibre od Viledy
Úklid domácnosti není obecně příliš oblíbenou činností, a proto se snažíme si jej maximálně zjednodušit a zefektivnit. Možná také patříte k těm, kteří mají v komoře celý regál čisticích prostředků a hadříků pro různé povrchy. Co byste řekli hadříku, který se hodí na všechny povrchy a vyčistí je opravdu dokonale a dokonce bez čisticího prostředku?
![Drátěný program – ideální pomocník při organizaci kuchyně i koupelny Drátěný program – ideální pomocník při organizaci kuchyně i koupelny](/images/clanky/ikony/4408_uvax-pr15-ikona.jpg)
Drátěný program – ideální pomocník při organizaci kuchyně i koupelny
Přestože je dnes na trhu mnoho možností, jak si pomoci při organizování skříněk a šuplíků, drátěný program neztrácí na oblibě a jsou dokonce místa, kde je nenahraditelný. Pomocí drátěného programu můžeme skladovat kořenky, láhve s vínem i kosmetiku v koupelně. A využití je pochopitelně mnohem širší…
![Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř](/images/clanky/ikony/hmozdire-ikona.jpg)
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.