Radost vařit
22.05.2005
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Výrobci kvalitního nádobí jsou si vědomi toho, že i kuchař potřebuje dokonalé „nástroje“, a tak neustále pracují na inovaci nádobí, hledají nové materiály a technologie pro jejich zdokonalení.
Smaltovaná tradice
Ještě před několika lety bylo nádobí v českých kuchyních převážně smaltované a hliníkové. Dnes většina kuchařek tyto materiály vyměnila za jiné, přesto tradiční smaltované nádobí nevymizelo zcela. Jeho výrobci využívají spojení s designéry a vznikají nové řady smaltovaného nádobí zajímavých tvarů a barev. I technologie výroby se změnila – nádobí je většinou bezešvé s bezpórovým povrchem, které nepoškodíme ani nožem. Smalt je nanášen na ocel při teplotách kolem 840 st. Celsia, osoby trpící alergií na nikl se díky tomu nemusí obávat vylučování jeho molekul do pokrmů.
Nerezové nádobí
V nerezovém nádobí se v dnešních domácnostech vaří asi nejčastěji, alespoň pokud hovoříme o hrncích. Na trhu je široká škála nerezovéch hrnců i celých sad, od základních a relativně levných, které pořídíme v každém supermarketu, až po výrobky z ušlechtilé nerezavějící oceli se značkou 18/10. Kvalitnější výrobky jsou ze silnějšího materiálu, opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem, které zabraňuje připálení pokrmů a zbytečnému plýtvání energií při vaření. Výhody nerezového nádobí ocení zejména ten, kdo hledá nádobí, které se snadno udržuje, je odolné proti nárazu, horku, chladu i běžným domácím kyselinám a louhům.
Nepřilnavost titanu
Takzvané titanové nádobí je vyrobeno z kvalitního hliníku o tloušťce 9-10mm a potaženo antiadhézní vrstvou s obsahem titanu a keramiky. Titanové nádobí je velmi odolné proti oděru a řezu, lze tedy při vaření používat i kovové pomůcky, zesílené stěny výborně a rychle akumulují teplo a jsou rovněž odolné proti nárazu. Díky nepřilnavému povrchu můžeme vařit s minimálním množstvím tuku nebo zcela bez něj a na umytí titanového hrnce nám bohatě postačí houbička.
Oblíbený teflon
Do výčtu nejpoužívanějších materiálů nám schází stále oblíbený teflon. Přestože se potýkal s množstvím varovných zpráv o uvolňování nebezpečných látek při vyšších teplotách, hlavní hygienik neshledal výrobky zdraví škodlivé, a tak můžeme i nadále využívat výhody teflonu - nízkou hmotnost a nepřilnavost. Malou nevýhodou je nutnost používání dřevěných nebo speciálních pomůcek.
Litinové nádobí
Smaltované litinové nádobí má výbornou akumulační schopnost, a šetří tak velké množství energie. Smaltovaný povrch je hygienický, odolný vůči kyselinám a jiným chemickým látkám. Nádobí z litiny je ovšem poněkud těžší než např. teflon.
Varné sklo
Přednosti varného skla by dokázal vyjmenovat asi každý. Pravdou je, že klasický hrnec jím těžko nahradíme, ale sklo neabsorbuje pachy ani barvy, je odolné vůči kyselinám a dají se v něm připravovat i marinované pokrmy. Tradiční využití varného skla nalezneme spíše ve spojení s pečením (pekáče a zapékací misky, bábovkové formy) nebo vařením teplých nápojů (konvice).
Foto: archiv firem Tefal, Simax, BAF, Tescoma, Sfinx
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 10260 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.
Jednoduchý trik, jak odvápnit varnou konvici, …
…a prodloužit tak její životnost. Snad v žádné domácnosti už dnes nechybí varná konvice. Mnoho lidí však neví, že nejen pračky či myčky, ale i tento přístroj je nutné čas od času odvápnit, čímž se prodlužuje jeho životnost. Trik, jak vodní kámen ze spirály varné konvice odstranit, je přitom velice jednoduchý.
Je libo šálek kávy…
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
Jak se vaří v římském hrnci
Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Vařiče vajíček zvládnou i volská oka
Pokud je pro vás bohatá snídaně základem, bez něhož si nedovedete představit začátek dne, určitě se vám čas od času na talíři objeví i klasické vařené vajíčko. Skvělým pomocníkem pro přípravu takovéto vydatné snídaně vám může být vařič vajec, neboli „vejcovar“, který vajíčka uvaří správně a přesně podle vaší chuti.
Výběr vhodné digestoře neboli kuchyňského odsávače par
Digestoř je při častém vaření v hůře odvětrávaných kuchyních naprostou nutností. Při výběru mějte na paměti, že nezáleží pouze na barvě a vzhledu, ale že byste měli věnovat pozornost také výkonu, způsobu odtahu a dalším funkcím.