Radost vařit
22.05.2005
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Výrobci kvalitního nádobí jsou si vědomi toho, že i kuchař potřebuje dokonalé „nástroje“, a tak neustále pracují na inovaci nádobí, hledají nové materiály a technologie pro jejich zdokonalení.
Smaltovaná tradice
Ještě před několika lety bylo nádobí v českých kuchyních převážně smaltované a hliníkové. Dnes většina kuchařek tyto materiály vyměnila za jiné, přesto tradiční smaltované nádobí nevymizelo zcela. Jeho výrobci využívají spojení s designéry a vznikají nové řady smaltovaného nádobí zajímavých tvarů a barev. I technologie výroby se změnila – nádobí je většinou bezešvé s bezpórovým povrchem, které nepoškodíme ani nožem. Smalt je nanášen na ocel při teplotách kolem 840 st. Celsia, osoby trpící alergií na nikl se díky tomu nemusí obávat vylučování jeho molekul do pokrmů.
Nerezové nádobí
V nerezovém nádobí se v dnešních domácnostech vaří asi nejčastěji, alespoň pokud hovoříme o hrncích. Na trhu je široká škála nerezovéch hrnců i celých sad, od základních a relativně levných, které pořídíme v každém supermarketu, až po výrobky z ušlechtilé nerezavějící oceli se značkou 18/10. Kvalitnější výrobky jsou ze silnějšího materiálu, opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem, které zabraňuje připálení pokrmů a zbytečnému plýtvání energií při vaření. Výhody nerezového nádobí ocení zejména ten, kdo hledá nádobí, které se snadno udržuje, je odolné proti nárazu, horku, chladu i běžným domácím kyselinám a louhům.
Nepřilnavost titanu
Takzvané titanové nádobí je vyrobeno z kvalitního hliníku o tloušťce 9-10mm a potaženo antiadhézní vrstvou s obsahem titanu a keramiky. Titanové nádobí je velmi odolné proti oděru a řezu, lze tedy při vaření používat i kovové pomůcky, zesílené stěny výborně a rychle akumulují teplo a jsou rovněž odolné proti nárazu. Díky nepřilnavému povrchu můžeme vařit s minimálním množstvím tuku nebo zcela bez něj a na umytí titanového hrnce nám bohatě postačí houbička.
Oblíbený teflon
Do výčtu nejpoužívanějších materiálů nám schází stále oblíbený teflon. Přestože se potýkal s množstvím varovných zpráv o uvolňování nebezpečných látek při vyšších teplotách, hlavní hygienik neshledal výrobky zdraví škodlivé, a tak můžeme i nadále využívat výhody teflonu - nízkou hmotnost a nepřilnavost. Malou nevýhodou je nutnost používání dřevěných nebo speciálních pomůcek.
Litinové nádobí
Smaltované litinové nádobí má výbornou akumulační schopnost, a šetří tak velké množství energie. Smaltovaný povrch je hygienický, odolný vůči kyselinám a jiným chemickým látkám. Nádobí z litiny je ovšem poněkud těžší než např. teflon.
Varné sklo
Přednosti varného skla by dokázal vyjmenovat asi každý. Pravdou je, že klasický hrnec jím těžko nahradíme, ale sklo neabsorbuje pachy ani barvy, je odolné vůči kyselinám a dají se v něm připravovat i marinované pokrmy. Tradiční využití varného skla nalezneme spíše ve spojení s pečením (pekáče a zapékací misky, bábovkové formy) nebo vařením teplých nápojů (konvice).
Foto: archiv firem Tefal, Simax, BAF, Tescoma, Sfinx
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 10561 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Spotřebiče do rustikální kuchyně
Rustikální neboli venkovské či selské kuchyně kombinují přírodní materiály, teplé barvy a tradiční prvky a dekorace, které dohromady vytvářejí útulnou venkovskou atmosféru. Aby byla rustikální kuchyně opravdu autentická, je potřeba vybrat i ty správné spotřebiče v rustikálním stylu - troubu, varnou desku, odsavač i menší spotřebiče do rustikální kuchyně jako je topinkovač nebo varná konvice.

Servírovací stolky využijeme při domácí oslavě i letní grilovačce
Možná máte pocit, že servírovací stolky patří pouze do restaurací, nebo hotelů, ale tento praktický kus nábytku oceníte i ve vaší domácnosti. Servírovací stolek totiž vyřeší problém, jak dopravit nádobí, pokrmy a nápoje co nejpohodlněji ke stolu a později zase zpět do kuchyně. Jak si vybrat ten správný servírovací stolek nebo vozík?

Kompostovatelné sáčky, pytle a tašky usnadní třídění bioodpadu
Jestliže doma třídíte odpad a zabýváte se i sběrem bioodpadu, který chcete dále využívat pro kompostování, možná často řešíte problém se zápachem a množstvím poletujících mušek okolo. Tomu můžete zamezit speciálními kompostovacími sáčky. Až je naplníte bioodpadem, jednoduše je celé hodíte do kompostu, kde se kompletně biologicky rozloží.

Jak pečovat o myčku nádobí
Myčka na nádobí je v současné době nedílnou součástí mnoha domácností. Pro správnou údržbu a čištění myčky na nádobí se hned při koupi seznamte s pokyny výrobce, které bývají uvedeny v návodu k obsluze, případně se ptejte přímo prodejce. Podaří se vám tak snížit spotřebu elektřiny a zvýšíte tak životnost své myčky nádobí.

Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Jako protiklad postupující automatizace a elektronického ovládání všeho, na co si v kuchyni vzpomenete, vystupují lávové grily. Při přípravě pokrmů na lávovém grilu se vracíme proti proudu času k původnímu zdroji tepla – ohni.

Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.

Varné sklo nabízí elegantní a praktické vaření i pečení
Umíte se postarat o přípravu stravy ve své kuchyni esteticky a zároveň ekologicky? Existuje mnoho důvodů a také čím dál víc nadšených kuchařů či kuchařek, kteří prosazují ve své kuchyni k vaření či pečení nádobí z varného skla. Nevábně vyhlížející a opálené hliníkové hrnce se staly minulostí. Je třeba uznat, že varné sklo použité místo klasických hrnců a pánví vypadá opravdu stylově.

Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Široká plejáda možností, jak v kuchyni využít mikrovlnnou troubu, už pro mnohé jistě není španělskou vesnicí. Vítaná pomocnice v domácnosti má však konkrétní požadavky na nádobí. Váháte-li, zda je nádobí, které používáte do mikrovlnky v pořádku, stačí jednoduchý test. Nádobí vložte do ní bez potravin a zapněte.