Elektrický nůž
07.10.2007
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
Konstruktéři jeho design vymysleli velmi jednoduše. Elektrický nůž se skládá z rukojeti, motorku a čepele. Kuchyňský pomocník na první pohled tvarem připomíná kulmu na úpravu vlasů. V rukojeti je umístěno tlačítko pro spuštění a vypnutí elektrického nože i knoflík, kterým se nůž z přístroje uvolní. Před krájením se do elektrického nože čepele nože nasadí lehkým stiskem až bezpečnostní západka cvakne. Ostří je chráněno obalem, který chrání před pořezáním.. Před krájením zapojíme přívodní šňůru do elektrické sítě (je dostatečně dlouhá, u typu Eta přesně metr a třičtvrtě) a nůž uvedeme do chodu stisknutím vypínače. Ostré čepele kolmo přiložíme ke krájené potravině, lehce zatlačíme a začneme krájet na plátky, kousky či krajíce. Univerzální čepele se používají ke krájení masa či zeleniny, na tvrdší potraviny, například mražené nebo naopak měkké s kůrkou, jsou elektrické nože vybaveny speciálními čepelemi. Krájení usnadní pohybování nožem sem a tam. Při práci dáváme pozor, abychom drželi nůž v dostatečné vzdálenosti od přívodní šňůry.
Po skončení práce elektrický nůž vypneme a vytáhneme přívodní šňůru ze zásuvky. Čepele lehce uvolníme jedním stiskem bezpečnostní západky z držadla. Protože čepele nejsou hladké jako obyčejný nůž, ale skládají se ze dvou pilek spojených nýtem uchopíme je za tupé konce, nýtek vyjmeme a nože omyjeme teplou vodou. Osušíme, pak čepele do sebe zaklapneme a vložíme zpět do rukojeti. Nakonec elektrický nůž vložíme do ochranného obalu, aby se čepele netupily nebo abychom se o ně neporanili. Vyjímatelné čepele se mohou mýt i v myčce, samotný přístroj s motorkem čistíme pouze vlhkým hadříkem. Nikdy přístroj nemyjeme pod tekoucí vodou a vždy ho při čištění vypojíme ze zásuvky. Pamatujme, že přístroj nikdy nepatří do ruky dětem! A kolik za elektrický nůž zaplatíme? Nejlevnější stojí 570 korun, dražší typy do tisíce korun.
Na trhu elektrický nůž nabízejí tři osvědčené značky: Eta, Fagor a Moulinex. Jednotlivé výrobky se vzhledem od sebe nijak výrazně neliší. Jsou určeny pro krájení měkkých i mražených potravin s výjimkou porcování masa s kostí. Jednotlivé typy se odlišují pouze drobnými detaily a cenou. Elektrický nůž Eta se může zavěsit na zeď, což je určitá výhoda, protože přístroj máme neustále při ruce. Typ Moulinex má ze všech typů nejnižší příkon a nože nejsou nastavitelné. Opravdovým bonbónkem mezi elektrickými noži je nůž značky Fagor s dvojitým bezpečnostním jištěním proti samovolnému spuštění přístroje a oboustranným nastavením řezu v úhlu čtyřicetpět a devadesát stupňů. Jeho jedinou nevýhodou je snad jedině váha přístroje. Práce s více než třičtvrtě kilovým nožem, byť i jen na krátkou dobu, pro ženskou ruku moc pohodlná není. Ale kdo ví, možná, že elektrický nůž bude doménou pouze pána domu.
Ať si vybereme jakýkoli model elektrického nože, kromě ulehčení a zrychlení práce v kuchyni se už nemusíme starat o nabroušení nožů, což v dnešní době není vůbec jednoduché. Kovovými „brousítky“ tupý nůž stejně nikdy dobře nenabrousíme a sehnat nožíře je jako hledat jehlu v kupce sena.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 16528 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
![Tanec s kuchyňským náčiním Tanec s kuchyňským náčiním](/images/clanky/ikony/kuchynske-nacini-ikona.jpg)
Tanec s kuchyňským náčiním
Kuchyňské náčiní v domácnosti patří k nejčastěji používanému nádobíčku při vaření. Naběračky, obracečky, vidličky na maso, kleště, hřebeny na špagety a další pomocníky nakoupíme většinou v obchodech s kuchyňskými potřebami, kde určitě najdeme dostatečně pestrý výběr základních i méně známých kuchyňských pomůcek.
![Napařovací hrnec a vaření v páře Napařovací hrnec a vaření v páře](/images/clanky/ikony/varime-v-pare-orion-ikona.jpg)
Napařovací hrnec a vaření v páře
Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Tento hrnec ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky funguje tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích.
![Vaření bez par Vaření bez par](/images/clanky/ikony/vareni-bez-pary-ikona.jpg)
Vaření bez par
Odsavač par neboli digestoř je v nových kuchyních již naprostou samozřejmostí a nutností. Zbavíme se totiž případného zápachu, vlhkosti i mastných par, které by jinak ulpěly na kuchyňském nábytku.
![Vybíráme kuchyňský nůž Vybíráme kuchyňský nůž](/images/clanky/ikony/vybirame-noze-ikona.jpg)
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
![Vaření v mikrovlnné troubě Vaření v mikrovlnné troubě](/images/clanky/ikony/vareni-mikrovlnka-ikona.jpg)
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
![Jak vybrat kvalitní nerezový dřez? Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?](/images/clanky/ikony/nerezove-drezy-ikona.jpg)
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
![Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky](/images/clanky/ikony/vestavna-trouba-ikona.jpg)
Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
![Zavařovací hrnec Zavařovací hrnec](/images/clanky/ikony/zavarovaci-hrnec-ikona.jpg)
Zavařovací hrnec
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.