Odsávaní par
25.05.2005
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Proč by měl být odsavač par součástí kuchyně je zřejmé. Zápachy, které vznikají při vaření nemusí být vždy příjemné všem členům domácnosti, zvláště když se dnes trendy ubírají směrem ke spojování kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. A tak příprava tatínkových oblíbených smažených tvařůžků, může znamenat pro ostatní členy rodiny hotová muka. Pokud zápach a páry během vaření odsáváme, eliminuje se také zachycení pachů v bytových textiliích. V domácnosti, kde milují smažená jídla, by zápach vanoucí z nejrůznějších potahů, závěsů, záclon i stěn mohl po nějakém čase připomínat restaurační zřízení. A v neposlední řadě – digestoře odsávají páry, tedy vlhkost, která se v opačném případě drží v místnosti.
Při výběru vhodného odsavače nás zajímá několik základních věcí – výkon, velikost, styl, tvar, barva, druh odtahu (do komína nebo zpět do místnosti), hlučnost a cena.
Výkon
Výkon odsavače se měří v m3 za hodinu a v podstatě znamená, kolik metrů krychlových vzduchu za hodinu odsavač vymění nebo odsaje. Minimální výkon, který by měl odsavač mít si snadno spočítáte sami – objem kuchyně (podlahová plocha vynásobena výškou stropu) vynásoben šesti vám dá minimální výkon, který měl odsavač vhodný do vaší kuchyně mít. Máme-li například uzavřenou kuchyň o rozloze 20 m2 a výšce stropu 2,8 m, měl by nám postačit odsavač s minimálním výkonem 350 – 400 m3/hodinu. Obecně platí, že nejnižší výkon mají odsavače tzv. teleskopické (výsuvné) a naopak nejvyšší výkon můžeme očekávat od ostrůvkových komínových odsavačů.
Velikost a styl
Velikost, tvar, styl a barva zůstává na charakteru kuchyně a potřebách zákazníka. Na trhu jsou digestoře široké standardně 50, 60, 70 a 90 cm. Varná deska nebo sporák by zcela jistě neměl být širší než digestoř. U levnějších odsavačů se budeme muset spokojit s omezeným výběrem tvarů a barev, u luxusnějších odsavačů se pravděpodobně setkáme s problémem, že nebudeme vědět, který si vybrat. Móda v současných kuchyních jednoznačně hovoří pro nerezové odsavače v kombinaci se sklem, ale stále oblíbené jsou také bílé, černé i rustikální odsavače s dřevěnými prvky.
Odtah nebo cirkulace
Zda bude odtah z odsavače ven z místnosti nebo bude recirkulován zpět je zásadní otázka a pokud je to možné měli bychom dát přednost odtahovému odsavači, neboť má vyšší výkon a vzduch v místnosti bude zcela vyměněn za čerstvý. V zimě, kdy by odtah do komína mohl způsobit tepelné ztráty, lze i komínový odsavač přepnout na cirkulaci. Cirkulační odsavače díky tukovému a aktivnímu uhlíkovému filtru splní svoji funkci, ovšem nevymění vzduch v místnosti a filtry je třeba pravidelně měnit, abychom zachovali účinnost digestoře.
Umístění
Správná výška namontovaného odsavače nám zaručí, že výkon bude opravdu takový, jaký uvádí výrobce. Pokud bude odsavač příliš nízko, výkon nezvýšíme, ale mohli bychom se při vaření nachladit. Vysoko umístěný odsavač výkon sníží a mnoho par půjde do místnosti. Optimální umístění digestoře je kolem 70 cm nad varným centrem.
Klid při vaření
V případě, že máme kuchyň spojenou s obývací částí, měli bychom klást důraz také na hlučnost. Při plném výkonu by neměla přesáhnout 60 decibelů. Pokud potřebujeme digestoř s příliš velkým výkonem, měli bychom uvažovat raději o externím umístění motoru na střechu nebo půdu.
Pro ty, kteří mají rádi jasno, je na trhu dostatečný výběr odsavačů s velmi výkonným halogenovým osvětlením s možností regulace nezáviste na chodu motoru.
Ceny digestoří jsou tak jako u většiny domácích spotřebičů upraveny pro všechny kategorie zákazníků – od jednoduchým standardních v cenách kolem 1 500 korun až po luxusní ostrůvkové odsavače s halogenovým osvětlením a senzorovým ovládáním kolem 40 000 korun.
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 15670 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukouStavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim
Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Malé lednice se hodí do kanceláře nebo do jednočlenné domácnosti
Ne každý potřebuje velkou lednici a jsou naopak místa, kam se hodí spíše lednice malá – menší kanceláře, chaty, chalupy, domácnosti seniorů, jednočlenné domácnosti apod. Malá lednice má nižší spotřebu a nezabere tolik místa. Některé lze dokonce zabudovat pod kuchyňskou linku jako vestavné.
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.
Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.
Indukční varné desky
Pomalu, ale jistě pronikají indukční varné desky i do českých kuchyní. Své zastánce si získaly nejen pro svou bezpečnost, ale také pro vyšší výkon a významnou úsporu energie. Odpůrci zase naříkají na vysokou pořizovací cenu a omezený výběr varných nádob. Posuďte sami, kdo z nich má pravdu.
Set granitový dřez a baterie? Ano, ale volte kvalitu
Ideálním řešení zajišťující jak trvanlivost vzhledu, tak malé nároky na denní údržbu, je granitový dřez. Na trhu najdeme tyto dřezy i v setech za velmi výhodné ceny. Ne každý set však očekávání naplní. Jak a kde dobře nakoupíte, čtěte dále…
Bez skla se v kuchyni neobejdete
Je málo odolné, křehké, aby nepůsobilo ušpiněně, byť je čisté, musí se leštit a může vás i zranit, a přesto má v každé domácnosti své místo. Řeč je o skle. Sebehezčí originální plastové kelímky mohou jen těžko nahradit požitek, který při pití nabízí křišťálová číše.
Drátěný program – ideální pomocník při organizaci kuchyně i koupelny
Přestože je dnes na trhu mnoho možností, jak si pomoci při organizování skříněk a šuplíků, drátěný program neztrácí na oblibě a jsou dokonce místa, kde je nenahraditelný. Pomocí drátěného programu můžeme skladovat kořenky, láhve s vínem i kosmetiku v koupelně. A využití je pochopitelně mnohem širší…
Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?