Odsávaní par
25.05.2005
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Proč by měl být odsavač par součástí kuchyně je zřejmé. Zápachy, které vznikají při vaření nemusí být vždy příjemné všem členům domácnosti, zvláště když se dnes trendy ubírají směrem ke spojování kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. A tak příprava tatínkových oblíbených smažených tvařůžků, může znamenat pro ostatní členy rodiny hotová muka. Pokud zápach a páry během vaření odsáváme, eliminuje se také zachycení pachů v bytových textiliích. V domácnosti, kde milují smažená jídla, by zápach vanoucí z nejrůznějších potahů, závěsů, záclon i stěn mohl po nějakém čase připomínat restaurační zřízení. A v neposlední řadě – digestoře odsávají páry, tedy vlhkost, která se v opačném případě drží v místnosti.
Při výběru vhodného odsavače nás zajímá několik základních věcí – výkon, velikost, styl, tvar, barva, druh odtahu (do komína nebo zpět do místnosti), hlučnost a cena.
Výkon
Výkon odsavače se měří v m3 za hodinu a v podstatě znamená, kolik metrů krychlových vzduchu za hodinu odsavač vymění nebo odsaje. Minimální výkon, který by měl odsavač mít si snadno spočítáte sami – objem kuchyně (podlahová plocha vynásobena výškou stropu) vynásoben šesti vám dá minimální výkon, který měl odsavač vhodný do vaší kuchyně mít. Máme-li například uzavřenou kuchyň o rozloze 20 m2 a výšce stropu 2,8 m, měl by nám postačit odsavač s minimálním výkonem 350 – 400 m3/hodinu. Obecně platí, že nejnižší výkon mají odsavače tzv. teleskopické (výsuvné) a naopak nejvyšší výkon můžeme očekávat od ostrůvkových komínových odsavačů.
Velikost a styl
Velikost, tvar, styl a barva zůstává na charakteru kuchyně a potřebách zákazníka. Na trhu jsou digestoře široké standardně 50, 60, 70 a 90 cm. Varná deska nebo sporák by zcela jistě neměl být širší než digestoř. U levnějších odsavačů se budeme muset spokojit s omezeným výběrem tvarů a barev, u luxusnějších odsavačů se pravděpodobně setkáme s problémem, že nebudeme vědět, který si vybrat. Móda v současných kuchyních jednoznačně hovoří pro nerezové odsavače v kombinaci se sklem, ale stále oblíbené jsou také bílé, černé i rustikální odsavače s dřevěnými prvky.
Odtah nebo cirkulace
Zda bude odtah z odsavače ven z místnosti nebo bude recirkulován zpět je zásadní otázka a pokud je to možné měli bychom dát přednost odtahovému odsavači, neboť má vyšší výkon a vzduch v místnosti bude zcela vyměněn za čerstvý. V zimě, kdy by odtah do komína mohl způsobit tepelné ztráty, lze i komínový odsavač přepnout na cirkulaci. Cirkulační odsavače díky tukovému a aktivnímu uhlíkovému filtru splní svoji funkci, ovšem nevymění vzduch v místnosti a filtry je třeba pravidelně měnit, abychom zachovali účinnost digestoře.
Umístění
Správná výška namontovaného odsavače nám zaručí, že výkon bude opravdu takový, jaký uvádí výrobce. Pokud bude odsavač příliš nízko, výkon nezvýšíme, ale mohli bychom se při vaření nachladit. Vysoko umístěný odsavač výkon sníží a mnoho par půjde do místnosti. Optimální umístění digestoře je kolem 70 cm nad varným centrem.
Klid při vaření
V případě, že máme kuchyň spojenou s obývací částí, měli bychom klást důraz také na hlučnost. Při plném výkonu by neměla přesáhnout 60 decibelů. Pokud potřebujeme digestoř s příliš velkým výkonem, měli bychom uvažovat raději o externím umístění motoru na střechu nebo půdu.
Pro ty, kteří mají rádi jasno, je na trhu dostatečný výběr odsavačů s velmi výkonným halogenovým osvětlením s možností regulace nezáviste na chodu motoru.
Ceny digestoří jsou tak jako u většiny domácích spotřebičů upraveny pro všechny kategorie zákazníků – od jednoduchým standardních v cenách kolem 1 500 korun až po luxusní ostrůvkové odsavače s halogenovým osvětlením a senzorovým ovládáním kolem 40 000 korun.
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 15780 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Stavební systém VELOX od firmy HOFFMANN Chrudim
Využijte zkušeností lídra a výhradního partnera výrobny stavebního systému VELOX. Již přes 2900 realizací stavebního systému VELOX energeticky úsporných, nízkoenergetických a pasivních staveb za posledních 32 let. Zkušenost. Kvalita. Serióznost.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukouTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Hrnky, hrnečky a bucláky
Hrnky patří docela jistě do každé domácnosti, bez nich by naše kuchyň nebyla kuchyní. Jejich rozmanité tvary a barvy už odnepaměti zdobí nejednu poličku. A i když se svět po celá staletí měnil a modernizoval, hrnky tu stále v mírných obměnách zůstávají.

Dáte si mojito nebo tequillu z domácího baru?
Jaký druh alkoholu vám chutná nejvíce? Rum, vodka, tequilla, whisky nebo gin? Uspořádat vlastní barmanské show nebo koktejlové párty pro přátele a známé můžete ve vlastním domě, bytě nebo chalupě, pokud máte domácí bar. Pak už zbývá jen dát si vychlazený drink a užívat si pohodlí domova.

Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.

Elegantní kuchyňský dřez udělá první dojem
Jak už na první pohled zvýšit estetickou úroveň vaší kuchyně? Jak nezůstat v dávno překonaném pohledu na kuchyňský dřez? Jak při tom dbát na užitné vlastnosti i na estetické hledisko? Jakou kvalitu a značku koupit?

Zdravé vaření v nádobí s keramickým povrchem
Kvalitní nádobí s keramickým povrchem spojuje výhody nezničitelnosti litinového nebo nerezového nádobí, a přitom se snadno udržuje jako nádobí s teflonovým povrchem. Navíc působí esteticky jak na sporáku, tak i na slavnostně prostřené tabuli.

Povrchová úprava vodovodních baterií
Mezi umyvadlovými i džezovými bateriemi dnes jednoznačně vede chrom. Co když ale nejste zrovna fanoušci chladné krásy a středního proudu. Jaké jsou možnosti a proč se rozhodnout pro jednu z nich?

Proč si pořídit tlakový hrnec
Kdo si chce rychle připravit chutný a především zdravý pokrm, měl by si pořídit tlakový hrnec. Pokud jste na tradiční „papiňáky“ zanevřeli kvůli rámusu, zapařeným oknům, složité manipulaci nebo ze strachu o svou bezpečnost, měli byste se seznámit s moderními tlakovými hrnci současnosti. Ty se s těmi z let minulých absolutně nedají srovnávat – jsou bezpečné a jejich užívání jednoduché.

Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
Porcelánové nádobí je charakteristické velkou šíří sortimentu. Nádobí se prodává buď v soupravách, nebo v jednotlivých kusech Porcelánové nádobí je maximálně hygienické, dobře omyvatelné a česká výroba je známá kvalitou výrobků. Záleží již jen na nás jakým druhem porcelánu si svoji domácnost vybavíme.