Zavařovací hrnec
28.06.2007
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.
Postup zavařování se léty moc nezměnil. Leda tak různé pektogely, gel-fixy, želírovací cukry urychlí dlouhé stání u plotny. Stále však zůstává spousta práce: naskládat dobroty do sklenic, připravit nálev, zavíčkovat a pak řádně sterilovat, aby surovina ani námaha nepřišly nazmar a my si na domácích kompotech, leču a řízných okurkách v zimě pochutnávali. Uchovat potraviny ve sklenicích, aby se nekazily odjakživa pomáhá zavařovací hrnec. Pravda, moderní doba přinesla mikrovlnné trouby a indukční sporáky, ale zavařování je malá věda. Je třeba sledovat teplota, občas ji zvýšit nebo udržovat na určitém bodě, to vše bez problémů zvládaji zavařovací hrnce nové generace.
Průzkum nabídky zavařovacích hrnců přinesl zajímavé zjištění. Naši výrobci dali zavařovacím hrncům vale a přenechali je zahraničním dodavatelům. K těm „obyčejným“ zavařovacím hrncům, s designem podobným fritovacímu hrnci, patří značka Severin. Vnější plášť je plechový s povrchovou emailovou úpravou, plastovým víkem a má izolované rukojeti. Hrnec je vybaven regulátorem teploty, kontrolkou a ochranou proti přehřátí. Na vkladnou mřížku se vejde až čtrnáct litrových sklenic.
Větší komfort nabízí zavařovací automat Bielmeier. Všechny modely jsou vybaveny časovačem na stodvacet minut a časovým spínačem, který se automaticky zapíná na požadovanou dobu až do dosažení zvolené teploty. Hrnec má dvojité smaltování odolné proti působení kyselin, uzavřené dno, přesný termostat, pojistku proti přehřátí a světelnou kontrolku. Sklenice se ukládají na drátěný rošt. Nerezový model hrnce Bielmeier má větší objem a synchronizovaný časový spínač s možností nastavit stálý chod. Kromě zavařování, sterilizace a udržování zvolené teploty, umožňuje také vaření. Ke standardu zavařovacích automatů Bielmeier patří výpustný kohout pro jednoduché vypuštění vody, který lze využít i na přípravu svařeného vína nebo jako zásobník na teplé nápoje.
Multifunkční zavařovací hrnec Rommelsbacher z kvalitní ušlechtilé nerezové oceli se funkcemi od předchozího automatu liší další, velmi praktickou funkcí. Mimo běžné úkony jako je zavařování, odšťavňování a sterilizace umožňuje oddělený topný a varný prostor nastavit automatický stálý chod pro ohřev pokrmů. Levnější smaltované hrnce téže značky jsou plně automatické s ochranou proti přehřátí, časovým spínačem na dvě hodiny a vnitřkem s dvojvrstvým smaltem odolným proti kyselinám. Hrnce mají vkladný rošt a slouží i jako odšťavňovač.
Švédové vzkřísili klasiku
Hospodyňky, které přece jen dávají přednost klasickému „železňáku“ na plotně, mají ve shánění takového hrnce smůlu. Možná ho někde objeví v železářství na malém městě, ale najít výrobce plechového hrnce na zavařování je skoro detektivní úkol. Jedinou cestou je dát si inzerát (třeba se plecháče někdo rád zbaví) anebo pátrat po bazarech. Inu, ani pokrok v kuchyni se zastavit nedá.
A přece není vše ztraceno! Zachráncem pro chtivé klasického zavařovacího hrnce je obchodní dům Ikea. V jejím sortimentu se letos objevil zavařovací hrnec z nerezu, o objemu deseti litrů. Hrnec je kulatý, s poklicí a ventily pro odvádění páry. Má trojvrstvé dno a na vnitřní straně stupnici, což usnadňuje odměřování tekutin přímo do nádoby. Zarážející je, že chybí rošt a teploměr. Oboje se při troše šikovnosti ale dá vyřešit. Nejvíc, co většinu hospodyněk potěší je fakt, že hrnec lze používat jak v troubě, tak i na všech typech varných desek včetně plynových, sklokeramických indukčních a i na desce s litinovými plotýnkami A navíc – tento zavařovací hrnec se může mýt v myčce. No, řekněte, tolik radosti za necelých sedm stovek, kdo by si hrnec nekoupil?
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Rommelsbacher
Články s podobnou tématikou
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Jak se vaří v římském hrnci
Vaříme v páře
Výhody elektrické pečící trouby
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 20806 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.SYSTRA - ŽALUZIE, ROLETY, MARKÝZY
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Skladování potravin
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?

Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
V současné době se dřezy z umělého kamene, často označované jako „granitové“, stávají právem hitem v kuchyních. Vždyť dnes jsou jejich ceny srovnatelné s nerezovými dřezy, a to i u špičkových značek granitových dřezů jako je firma SCHOCK.

Výhody elektrické pečící trouby
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.

Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Většina výrobců domácích spotřebičů své výrobky neustále rozšiřuje o nové a nadstandardní funkce. Dnes si kromě běžných domácích pomocníků můžeme pořídit takové, které nám práci v kuchyni nejen výrazně usnadní, ale dokážou připravit pokrm na opravdu profesionální úrovni.

Tipy na vánoční dárky pro milovníky vaření a stolování
Jelikož dobrých tipů na vánoční dárky není nikdy dost, přinášíme vám inspiraci ze světa vaření a stolování. Pokud některý z vašich blízkých patří k milovníkům dobrého jídla, zakládá si na pěkně prostřeném stole a kvalitním nádobí, možná mu zde vyberete vhodný dárek pod stromeček.

Elegantní kuchyňský dřez udělá první dojem
Jak už na první pohled zvýšit estetickou úroveň vaší kuchyně? Jak nezůstat v dávno překonaném pohledu na kuchyňský dřez? Jak při tom dbát na užitné vlastnosti i na estetické hledisko? Jakou kvalitu a značku koupit?

Topinkovače se vyrábějí už celé jedno století
Toastery neboli topinkovače oslavily nedávno už stoleté výročí. Do našich krajů se sice dostaly teprve před pár lety, těší se však stále větší oblibě, ač v našich obchodech rozhodně nenajdeme tolik typů toastovacích chlebů jako třeba v Americe.

Vaříme v tlakovém hrnci
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.