Je libo šálek kávy…
08.11.2005
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
V českých domácnostech se stále nejčastěji připravuje tzv. káva turecká. Vzhledem k tradici a dostupnosti jiným způsobem připravovaných káv, je to poměrně pochopitelné. „Turek“ je co do přípravy nejjednodušší, bohužel pro naše zdraví nejškodlivější. Pokud zalitou kávu ihned nevypijeme, začnou se do vody uvolňovat škodliviny obsažené v sedlině. Mimoto se káva při delším kontaktu s horkou vodou připálí. Na chuťové pohárky to vliv sice nemá, pocítí to však naše srdce a žaludek.
Filtrováním kávy v překapávačích, běžně dostupných v obchodní síti, sice docílíme dobré chuti a vůně kávy, ovšem získáme z ní pouze 16 až 18 procent účinných látek. Pozitivní je to, že káva neobsahuje žádnou kávovou sedlinu. Pokud má mít překapávaná káva co nejlepší chuť, aroma a dostatek účinných látek, platí i zde, že čím jemněji umletá káva je, tím více látek z ní lze získat.
Na podobném principu pracují i mokka kávovary. Celý kávovar se postaví na vařič, vroucí voda přes kávu překape a můžeme ji rovnou servírovat. Důležité je, abychom kávu do sítka netlačili. Příliš mnoho suroviny působí připálení kávy, příliš malé množství se zase nedostatečně vylouhuje. V porovnání s filtrovanou kávou má voda v mokka kávovaru vyšší teplotu a proteče přes kávu malým tlakem přibližně 2 bary, čímž dosáhneme dostatečného vylouhování a intenzivnější chuti. Nevýhodou těchto přístrojů je jejich velmi malý obsah, většinou jeden až dva šálky kávy.
Opravdu kvalitní kávu výrazné chuti i aroma docílíme přípravou v domácím kávovaru na přípravu espresa. Na správnou přípravu espresa potřebujeme vodu ohřátou na 88 až 92 st. Celsia, tlak 9atm na páku (u domácích přístrojů by měla být optimální hodnota tlaku 15 barů) a adekvátní sítko v přístroji. Nejkvalitnější modely kávovarů mají ve vybavení až tři různá sítka pro různou hustotu kávy. Lahodnost nápoje ovlivňuje také kvalita vody a hrubost umleté kávy. Kávou umletou příliš nahrubo voda proteče rychle a stejně rychle vyprchá i aroma kávy. Je-li káva umletá příliš najemno, voda naopak protéká kávou pomalu a ta by se mohla spálit. Obvykle se nápoj připravuje ze 7 gramů kávy. Také s vodou z vodovodu by mohl být problém. Její tvrdost se liší doslova dle jednotlivých regionů, proto je nejvhodnější balená neperlivá voda. Voda by rovněž neměl obsahovat chlór.
I mezi kávovary na přípravu espresa existují rozdíly. Ti kteří se s přípravou kávy opravdu nechtějí příliš zdržovat, raději sáhnou po automatickém kávovaru, který sám mele kávu, dávkuje, presuje, spařuje i sám čistí. Kávu lze připravit doslova zmáčknutím jediného tlačítka. Takto dokonalý přistroj lze pořídit již za 18 tisíc korun. Levnější přístroje již vyžadují naši účast. Sítko musíme již mletou kávou naplnit sami a před dalším použitím jej samozřejmě musíme vyprázdnit a umýt. Cena nejlevnější typů kávovarů se pohybuje kolem 3 tisíc korun. Oblíbené jsou také nejrůznější kombinace s překapávačem, přístrojem na přípravu cappuccina, čaje či kakaa.
Foto: archiv firem AEG, DéLonghi
Články s podobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Radost vařit
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 11721 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kupujeme kuchyňský dřez
Jednou ze základních součástí každé kuchyně je dřez. I když dnes už vzhledem k stále běžnějším myčkám na nádobí pomalu ustupuje jeho základní funkce, stále je a ještě dlouho bude nepostradatelný. I v době myček slouží dřez k rychlému oplachu nádobí, k mytí zeleniny, masa, různým „špinavým“ pracím apod.
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?
Inspirace pro velikonoční stolování - prohlédněte si fotogalerii
Velikonoce jsou tradičně nejen největším křesťanským svátkem, ale pro mnohé také znamením příchodu jara, probouzení přírody ze zimního spánku a oslavou nového života. Domy, byty i zahrady zdobíme velikonočními dekoracemi, vajíčky, zajíčky, kuřátky, větvičkami a tyto prvky se objevují také na nádobí.
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Nahradí bioplasty klasické plasty?
Plasty jsou nedílnou součástí našeho života a Země je jimi doslova zaplavena. Z toho důvodu bylo potřeba vymyslet materiál, který se svým vzhledem bude běžnému plastu podobat, ale bude vyroben z obnovitelných zdrojů a nebude tak zatěžovat přírodu. Tím materiálem je bioplast, který kromě toho, že se sám rozloží, má ještě spoustu dalších výhod.
Domácí „pekárna“ na chleba
Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.
Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?
Za poslední dva tři roky se stále větší počet zákazníků vrací ke kvalitním výrobkům vyrobeným v Evropě. To platí také u nádobí, na kterém si denně připravujeme jídlo a kde jde v prvé řadě o naše zdraví.
Není dřez jako dřez aneb novinky v materiálech a vychytávkách
Dřez je nedílnou součástí kuchyně, ať už v něm myjete nádobí, sléváte těstoviny, oplachujete skleničky nebo do něj jen odkládáte špinavé nádobí na odmočení. Pokud nemáte myčku, o to větší roli v kuchyni hraje. Ať tak či tak, při jeho výběru je třeba se zaměřit na vhodný materiál i příslušenství. Pokud si říkáte, jaké příslušenství takový dřez může mít, pak si přečtěte následující článek. Novinek a vychytávek je totiž opravdu hodně.