Je libo šálek kávy…
08.11.2005
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
V českých domácnostech se stále nejčastěji připravuje tzv. káva turecká. Vzhledem k tradici a dostupnosti jiným způsobem připravovaných káv, je to poměrně pochopitelné. „Turek“ je co do přípravy nejjednodušší, bohužel pro naše zdraví nejškodlivější. Pokud zalitou kávu ihned nevypijeme, začnou se do vody uvolňovat škodliviny obsažené v sedlině. Mimoto se káva při delším kontaktu s horkou vodou připálí. Na chuťové pohárky to vliv sice nemá, pocítí to však naše srdce a žaludek.
Filtrováním kávy v překapávačích, běžně dostupných v obchodní síti, sice docílíme dobré chuti a vůně kávy, ovšem získáme z ní pouze 16 až 18 procent účinných látek. Pozitivní je to, že káva neobsahuje žádnou kávovou sedlinu. Pokud má mít překapávaná káva co nejlepší chuť, aroma a dostatek účinných látek, platí i zde, že čím jemněji umletá káva je, tím více látek z ní lze získat.
Na podobném principu pracují i mokka kávovary. Celý kávovar se postaví na vařič, vroucí voda přes kávu překape a můžeme ji rovnou servírovat. Důležité je, abychom kávu do sítka netlačili. Příliš mnoho suroviny působí připálení kávy, příliš malé množství se zase nedostatečně vylouhuje. V porovnání s filtrovanou kávou má voda v mokka kávovaru vyšší teplotu a proteče přes kávu malým tlakem přibližně 2 bary, čímž dosáhneme dostatečného vylouhování a intenzivnější chuti. Nevýhodou těchto přístrojů je jejich velmi malý obsah, většinou jeden až dva šálky kávy.
Opravdu kvalitní kávu výrazné chuti i aroma docílíme přípravou v domácím kávovaru na přípravu espresa. Na správnou přípravu espresa potřebujeme vodu ohřátou na 88 až 92 st. Celsia, tlak 9atm na páku (u domácích přístrojů by měla být optimální hodnota tlaku 15 barů) a adekvátní sítko v přístroji. Nejkvalitnější modely kávovarů mají ve vybavení až tři různá sítka pro různou hustotu kávy. Lahodnost nápoje ovlivňuje také kvalita vody a hrubost umleté kávy. Kávou umletou příliš nahrubo voda proteče rychle a stejně rychle vyprchá i aroma kávy. Je-li káva umletá příliš najemno, voda naopak protéká kávou pomalu a ta by se mohla spálit. Obvykle se nápoj připravuje ze 7 gramů kávy. Také s vodou z vodovodu by mohl být problém. Její tvrdost se liší doslova dle jednotlivých regionů, proto je nejvhodnější balená neperlivá voda. Voda by rovněž neměl obsahovat chlór.
I mezi kávovary na přípravu espresa existují rozdíly. Ti kteří se s přípravou kávy opravdu nechtějí příliš zdržovat, raději sáhnou po automatickém kávovaru, který sám mele kávu, dávkuje, presuje, spařuje i sám čistí. Kávu lze připravit doslova zmáčknutím jediného tlačítka. Takto dokonalý přistroj lze pořídit již za 18 tisíc korun. Levnější přístroje již vyžadují naši účast. Sítko musíme již mletou kávou naplnit sami a před dalším použitím jej samozřejmě musíme vyprázdnit a umýt. Cena nejlevnější typů kávovarů se pohybuje kolem 3 tisíc korun. Oblíbené jsou také nejrůznější kombinace s překapávačem, přístrojem na přípravu cappuccina, čaje či kakaa.
Foto: archiv firem AEG, DéLonghi
Články s podobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Vybíráme vhodný odšťavovač
Radost vařit
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 11879 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Materiály kuchyňských pracovních desek
Při výběru kuchyňských pracovních desek se můžeme setkat hned s několika materiály, které se samozřejmě liší nejen vzhledem a cenou, ale hlavně užitnými vlastnostmi, kvalitou, životnost a způsobem údržby.
Vestavné versus volně stojící lednice
Mohlo by se zdát, že v nových kuchyních je vestavná lednice tzv. jasnou volbou. Ovšem nebývá to vždy pravidlem, protože volně stojící lednice mají i funkce, které ty vestavné nabídnout nemohou a mnohdy jsou designově velmi zdařilé.
Jak vybírat kuchyňský nůž?
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.
Tanec s kuchyňským náčiním
Kuchyňské náčiní v domácnosti patří k nejčastěji používanému nádobíčku při vaření. Naběračky, obracečky, vidličky na maso, kleště, hřebeny na špagety a další pomocníky nakoupíme většinou v obchodech s kuchyňskými potřebami, kde určitě najdeme dostatečně pestrý výběr základních i méně známých kuchyňských pomůcek.
Revoluční novinka – snadný úklid s hadříkem Actifibre od Viledy
Úklid domácnosti není obecně příliš oblíbenou činností, a proto se snažíme si jej maximálně zjednodušit a zefektivnit. Možná také patříte k těm, kteří mají v komoře celý regál čisticích prostředků a hadříků pro různé povrchy. Co byste řekli hadříku, který se hodí na všechny povrchy a vyčistí je opravdu dokonale a dokonce bez čisticího prostředku?
Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
Návrat Remosky do českých domácností
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Zahřejte se kávou a čajem ze stylových rychlovarných konvic
Již několik desítek let jsou nezbytnou součástí vybavení našich domácností mimo jiné i rychlovarné konvice. A je to naprosto pochopitelné. Dostaneme-li chuť na voňavou kávu anebo povzbuzující čaj, proč čekat čtvrt hodiny, než voda na plynovém vařič začne pobublávat, když v rychlovarné konvici je uvaření vody otázkou několika vteřin.