Zavařovací hrnec
28.06.2007
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.
Postup zavařování se léty moc nezměnil. Leda tak různé pektogely, gel-fixy, želírovací cukry urychlí dlouhé stání u plotny. Stále však zůstává spousta práce: naskládat dobroty do sklenic, připravit nálev, zavíčkovat a pak řádně sterilovat, aby surovina ani námaha nepřišly nazmar a my si na domácích kompotech, leču a řízných okurkách v zimě pochutnávali. Uchovat potraviny ve sklenicích, aby se nekazily odjakživa pomáhá zavařovací hrnec. Pravda, moderní doba přinesla mikrovlnné trouby a indukční sporáky, ale zavařování je malá věda. Je třeba sledovat teplota, občas ji zvýšit nebo udržovat na určitém bodě, to vše bez problémů zvládaji zavařovací hrnce nové generace.
Průzkum nabídky zavařovacích hrnců přinesl zajímavé zjištění. Naši výrobci dali zavařovacím hrncům vale a přenechali je zahraničním dodavatelům. K těm „obyčejným“ zavařovacím hrncům, s designem podobným fritovacímu hrnci, patří značka Severin. Vnější plášť je plechový s povrchovou emailovou úpravou, plastovým víkem a má izolované rukojeti. Hrnec je vybaven regulátorem teploty, kontrolkou a ochranou proti přehřátí. Na vkladnou mřížku se vejde až čtrnáct litrových sklenic.
Větší komfort nabízí zavařovací automat Bielmeier. Všechny modely jsou vybaveny časovačem na stodvacet minut a časovým spínačem, který se automaticky zapíná na požadovanou dobu až do dosažení zvolené teploty. Hrnec má dvojité smaltování odolné proti působení kyselin, uzavřené dno, přesný termostat, pojistku proti přehřátí a světelnou kontrolku. Sklenice se ukládají na drátěný rošt. Nerezový model hrnce Bielmeier má větší objem a synchronizovaný časový spínač s možností nastavit stálý chod. Kromě zavařování, sterilizace a udržování zvolené teploty, umožňuje také vaření. Ke standardu zavařovacích automatů Bielmeier patří výpustný kohout pro jednoduché vypuštění vody, který lze využít i na přípravu svařeného vína nebo jako zásobník na teplé nápoje.
Multifunkční zavařovací hrnec Rommelsbacher z kvalitní ušlechtilé nerezové oceli se funkcemi od předchozího automatu liší další, velmi praktickou funkcí. Mimo běžné úkony jako je zavařování, odšťavňování a sterilizace umožňuje oddělený topný a varný prostor nastavit automatický stálý chod pro ohřev pokrmů. Levnější smaltované hrnce téže značky jsou plně automatické s ochranou proti přehřátí, časovým spínačem na dvě hodiny a vnitřkem s dvojvrstvým smaltem odolným proti kyselinám. Hrnce mají vkladný rošt a slouží i jako odšťavňovač.
Švédové vzkřísili klasiku
Hospodyňky, které přece jen dávají přednost klasickému „železňáku“ na plotně, mají ve shánění takového hrnce smůlu. Možná ho někde objeví v železářství na malém městě, ale najít výrobce plechového hrnce na zavařování je skoro detektivní úkol. Jedinou cestou je dát si inzerát (třeba se plecháče někdo rád zbaví) anebo pátrat po bazarech. Inu, ani pokrok v kuchyni se zastavit nedá.
A přece není vše ztraceno! Zachráncem pro chtivé klasického zavařovacího hrnce je obchodní dům Ikea. V jejím sortimentu se letos objevil zavařovací hrnec z nerezu, o objemu deseti litrů. Hrnec je kulatý, s poklicí a ventily pro odvádění páry. Má trojvrstvé dno a na vnitřní straně stupnici, což usnadňuje odměřování tekutin přímo do nádoby. Zarážející je, že chybí rošt a teploměr. Oboje se při troše šikovnosti ale dá vyřešit. Nejvíc, co většinu hospodyněk potěší je fakt, že hrnec lze používat jak v troubě, tak i na všech typech varných desek včetně plynových, sklokeramických indukčních a i na desce s litinovými plotýnkami A navíc – tento zavařovací hrnec se může mýt v myčce. No, řekněte, tolik radosti za necelých sedm stovek, kdo by si hrnec nekoupil?
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Rommelsbacher
Články s podobnou tématikou
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Jak se vaří v římském hrnci
Vaříme v páře
Výhody elektrické pečící trouby
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 21895 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Do moderní kuchyně silikon určitě patří. Vyrábějí se z něho zejména formy na pečení, neboť jeho tepelná vodivost zaručuje nejlepší výsledky při vaření a pečení. Kromě silikonového nádobí se v kuchyni velmi rychle ujala i řada užitečných drobností, které při vaření usnadní práci.
Vaření bez plynu a elektřiny? Jde to!
Pokud se chystáte koupit chatu nebo chalupu, která splňuje všechna vaše přání, požadavky a kterou jste si zamilovali na první pohled, ale odrazuje vás absence elektrické elektřiny a plynu, pak vězte, že i bez toho se dá příjemně užívat volných dní a dokonce i bezproblémově vařit. Postačí k tomu nejen návrat ke starým dobrým kamnům s pecí, ale také trocha důvtipu.
Návrat Remosky do českých domácností
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Napařovací hrnec a vaření v páře
Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Tento hrnec ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky funguje tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích.
Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.
Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly
Všichni dobře známe význam šťáv z čerstvého ovoce pro naše trávicí ústrojí. Výživoví odborníci radí častou konzumaci ovocných a zeleninových šťáv, protože jejich výživné i minerální látky včetně důležitých vitaminů jsou vstřebány do těla rychleji. Nejlepší jsou šťávy, které si připravíme doma sami pomocí odšťavňovačů a ovocných lisů.
Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu
Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi.