Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
05.10.2005
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
V prvé řadě je nutné zdůraznit, jaký je vlastně rozdíl mezi elektronickým ovládáním a automatikou. Elektronické ovládání nastaví přesně teplotu, čas a způsob ohřevu. Automatika pečení laicky řečeno přesně ví, co s pokrmem. Zadáte pouze druh pokrmu a jeho váhu, zbytek zvládne trouba sama. Všechny trouby, které tento systém nabízí jsou charakterizovány jako multifunkční a řadí se do vyšší cenové kategorie.
Co automatika umí
Každý z výrobců používá trošku odlišný způsob nastavení programu, podobně jako je tomu například u videí, televizí apod. Trouby shodně nabízí výběr z několika přednastavených programů-receptů (až 50 programů), které kuchaře vedou krok za krokem ke zdárnému konci. Po zvolení programu nám trouba napoví, na který rošt pekáč položit, a také se sama zapne. Na displeji se objeví přibližná doba pečení a několik minut před koncem programu nás trouba zvukovým signálem upozorní, že je na čase zkontrolovat stav pečení. Není třeba se děsit toho, že začneme všichni péct na chlup stejná kuřata, protože vše programuje trouba. Každý si může uložit do paměti svůj vlastní recept nebo k pečení použít pouze elektronické nastavení teploty, způsob ohřevu a experimentovat.
Pečící sonda
Pečící sondu lze použít pouze při pečení masa a většinou také pouze profesionální kuchaři ví, jak na to. Podle teploty jádra masa lze totiž poznat, zda je již upečené. Podle doporučení a druhu masa se navolí teplota, úroveň zásuvky a druh ohřevu. Je-li dosažená požadovaná teplota jádra masa, zazní zvukový signál.
Dražší modely vestavných trub umožňují také vaření v páře – více o parních troubách v článku Parní trouba – nový způsob vaření.
Někteří výrobci nabízí také takzvané nízkoteplotní pečení, která má svůj původ ve Skandinávii. Pokrm se začíná péci na vyšší teplotu (120 – 150 st. Celsia) a poté se pozvolna dopéká při teplotě kolem 80 st. Celsia. Výsledkem je křehké, šťavnaté a maso. Nejčastěji se tento způsob používá na ryby a libové maso.
Nezapomeňte, že by s vámi měla trouba komunikovat česky, abyste později nezjistili, že vaše znalosti němčiny nejsou takové, jako za školních let a vy nezvládnete ani upéct kuře bez slovníku. Nejlevnější vestavné trouby s pečící automatikou lze pořídit přibližně za 20 tisíc korun, ty nejdražší i za 60 tisíc.
Foto: archiv firem Miele a AEG
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Radost vařit
Článek byl zobrazen 7421 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární domy a chaty
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.BESK - ČESKÝ VÝROBCE BETONOVÉ STŘEŠNÍ KRYTINY
BESK, to je česká betonová střešní taška prvotřídní kvality s dvojnásobným akrylátovým nástřikem. BESK - střecha pro 3 generace.Snížení nákladů za platby energií cestou zateplení
Zateplujete střechu? Správná volba, v pravý čas. Díky Foukané izolaci Climatizeru Plus snížíte náklady za energie až o 35 %. Že už máte staré zateplení? Tak to můžete přefouknu ještě jednou. Ať uspoříte ještě víc!Léto na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.Jak snížit platby za energie? Izolovat střechu!
Jedním z největších zdrojů úniků tepla v objektech je střecha. Ztráty tvoří až 30%. Sofistikované řešení s více jak 30-ti letou zkušeností nabízejí systémy PUR IZOLACE®. V případě plochých střech je to navíc absolutní hydroizolace. Česká firma, české materiály.Dřevostavby na klíč - od výběru pozemku po realizaci domu
V LAS dřevostavby věříme, že stavět se má zodpovědně a ekologicky, se vztahem k přírodě a dalším generacím. Proto jsme se zamilovali do dřeva a stavbám z něj se věnujeme víc než deset let.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Inspirace pro velikonoční stolování - prohlédněte si fotogalerii
Velikonoce jsou tradičně nejen největším křesťanským svátkem, ale pro mnohé také znamením příchodu jara, probouzení přírody ze zimního spánku a oslavou nového života. Domy, byty i zahrady zdobíme velikonočními dekoracemi, vajíčky, zajíčky, kuřátky, větvičkami a tyto prvky se objevují také na nádobí.

Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Do moderní kuchyně silikon určitě patří. Vyrábějí se z něho zejména formy na pečení, neboť jeho tepelná vodivost zaručuje nejlepší výsledky při vaření a pečení. Kromě silikonového nádobí se v kuchyni velmi rychle ujala i řada užitečných drobností, které při vaření usnadní práci.

Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?

Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly
Všichni dobře známe význam šťáv z čerstvého ovoce pro naše trávicí ústrojí. Výživoví odborníci radí častou konzumaci ovocných a zeleninových šťáv, protože jejich výživné i minerální látky včetně důležitých vitaminů jsou vstřebány do těla rychleji. Nejlepší jsou šťávy, které si připravíme doma sami pomocí odšťavňovačů a ovocných lisů.

Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.

Extravagantní vakuové kávovary se vracejí do módy
Po bialetce a french pressu si dnes představíme další z alternativních přístrojů k výrobě kávy. Takzvaný vakuový kávovar je z nich nejméně známý, alespoň u nás. Hodně rozšířen je zejména v Japonsku a v oblibě jej mají také kavárny "třetí vlny" v Kanadě a Spojených státech amerických, které dbají na kvalitu výběrových káv.

Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.

Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Už za několik dní se budou ve většině domácností smažit řízky z kapra. Vzhledem k tomu, že je kapr specifickým jídlem, které si mnozí dopřávají opravdu jen na Štědrý den, bývá řízků i v méně početné domácnosti připravováno až několik desítek. A tak je nasnadě smažit je raději než na pánvi ve fritéze.