Je libo šálek čaje?
11.03.2008
Zájem o kvalitní čaje neustále stoupá, o čemž svědčí nejen rostoucí návštěvnost, ale i celkový počet čajoven. Přitom k tomu, abyste si vychutnali lahodný šálek tohoto nápoje, nemusíte patřit mezi skutečné odborníky. Podívejme se, co všechno je potřeba k tomu, abyste si mohli uspořádat domácí čajový dýchánek.
Mezi základní vybavení patří čajník a nádobí, ve kterém budeme čaj podávat. Ať už zvolíme design tradiční nebo moderní, měla by celá sada zůstat v jednom duchu.
Čajníky bývají zpravidla keramické, porcelánové nebo skleněné, na trhu jsou navíc k dostání i v kovovém provedení. Ty se však k přípravě čaje příliš nedoporučují, neboť jej obohacují o nepříjemnou kovovou pachuť. Dnešní čajníky jsou z velké části vybaveny sítky, které můžeme po vylouhování vyjmout a elegantně se tak zbavit volně plovoucíh čajových lístků. Pokud naše konvice sítko nemá, můžeme si za pár korun pořídit spařovač, jež se vyrábí nejčastěji v podobě vajíčka. Praktickým doplňkem jsou i různé ohřívače, do kterých se vkládají čajové svíčky. Ty nám udrží nápoj po poměrně dlouhou dobu teplý. Před zalitím čaje nezapoměňme konvici vypláchnout horkou vodou, aby nebyla příliš studená.
Opravdoví fajnšmekři servírují čaj ve vyhlášených keramických konvičkách Yixing, které vstřebávají čajovou chuť i vůni. Tu pak dodávají každé další várce. V jedné konvi lze proto připravovat pouze jeden druh čaje. Jejich cena se na našem trhu pohybuje od 250 do 1000 korun.
Samostatnou kapitolu vybavení pro přípravu čaje představují ruské samovary. Nádoby z nerezové oceli slouží k ohřevu vody, kterou se zalívá silný čajový koncentrát. Dříve se „přikládalo“ dřevěným uhlím, dnes jsou nejčastěji k dostání samovary elektrické nebo plynové.
K samotnému pití čaje nám poslouží různé šálky, kalíšky či misky. Chceme-li návštěvu opravdu oslnit svým čajovým uměním, můžeme jí naservírovat čaj v gaiwanu. Jedná se o speciální misku s pokličkou, ve které se nápoj přímo připravuje. Jednotlivé čajové lístky při pití zachycujeme pokličkou, což začátečníkům může činit potíže. Není proto vůbec žádné faux paux, když čaj po vylouhování přelijeme do jiné misky. Gaiwan se nejčastěji používá pro zelený nebo bílý čaj, bez obav v něm však můžeme připravit i ostatní druhy. Ceny gaiwanů se pohybují od 100 korun výše, přičemž závisí na kvalitě i designovém provedení.
Speciální způsob podávání si vyžaduje i čaj maté. Ten se pije pomocí bombily z porcelánové nebo ještě lépe tykvové nádoby zvané kalabasa. Celou sadu lze pořídit v čajovnách za necelých 400 korun.
Dobrá rada na závěr
Nádoby, které slouží k přípravě a podávání čaje, postačí vypláchnout vodou. Nikdy při mytí nepoužíváme jar ani ostatní chemikálie.
Autor: Kateřina Maňasová
Foto: ASA Selection
Články s podobnou tématikou
Domov ve světle svíčky
Jak vybírat rychlovarnou konvici
Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
Výběr kávovaru na přípravu espressa
Článek byl zobrazen 10403 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
![Elektrický nůž Elektrický nůž](/images/clanky/ikony/elektricky-nuz-ikona.jpg)
Elektrický nůž
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
![Povrchová úprava vodovodních baterií Povrchová úprava vodovodních baterií](/images/clanky/ikony/povrch-baterie-ikona.jpg)
Povrchová úprava vodovodních baterií
Mezi umyvadlovými i džezovými bateriemi dnes jednoznačně vede chrom. Co když ale nejste zrovna fanoušci chladné krásy a středního proudu. Jaké jsou možnosti a proč se rozhodnout pro jednu z nich?
![Hody z raclettového grilu Hody z raclettového grilu](/images/clanky/ikony/raclette-ikona.jpg)
Hody z raclettového grilu
Je tady doba zahradních večírků a posezení s rodinou či přáteli u společného grilování. Chcete-li i letos oslnit své hosty a pohostit je něčím netradičním, máme pro vás výborný tip. Na raclettovém grilu připravíte speciality, kterými nepohrdnou chuťové buňky ani toho nejnáročnějšího gurmána.
![Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla](/images/clanky/ikony/krajeci-desky-ikona.jpg)
Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.
![Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni](/images/clanky/ikony/antibakter-drezy-ikona.jpg)
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Čistota a hygiena je zejména v kuchyni velmi důležitá. Součástí každé moderní kuchyně by tak měl být i antibakteriální dřez vyrobený z jemného granitu, který dokáže zlikvidovat až 98% bakterií přicházejících do styku s povrchem dřezu. Granitové dřezy jsou nově opatřovány jedinečnou antibakteriální úpravou pomocí nanotechnologií na bázi iontů stříbra.
![Vybíráme kuchyňský dřez Vybíráme kuchyňský dřez](/images/clanky/ikony/drezy-ikona.jpg)
Vybíráme kuchyňský dřez
I přesto, že myčka nádobí je dnes nedílnou součástí všech moderních kuchyní, dřez neztrácí nic na své důležitosti, a zůstává tak v centru pozornosti výrobců i jednotlivých kuchyňských studií. Díky tomu můžeme na trhu vybírat z dřezů různých velikostí, tvarů i materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.
![Výběr domácí vinotéky a lednice na víno Výběr domácí vinotéky a lednice na víno](/images/clanky/ikony/4275_vinoteky-ikona.jpg)
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
![Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické? Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?](/images/clanky/ikony/3809_struhadla-ikona.jpg)
Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
Struhadla jsou nenahraditelnými kuchyňskými pomocníky. Pokud si chceme práci ještě více ulehčit, můžeme upustit od klasických jednoduchých struhadel a pořídit si struhadlo multifunkční, nebo dokonce elektrický kráječ. Zeleninu a další pochutiny tak dokážeme zpracovat rychle a pohodlně, bez odřených prstů.