Je libo šálek čaje?
11.03.2008
Zájem o kvalitní čaje neustále stoupá, o čemž svědčí nejen rostoucí návštěvnost, ale i celkový počet čajoven. Přitom k tomu, abyste si vychutnali lahodný šálek tohoto nápoje, nemusíte patřit mezi skutečné odborníky. Podívejme se, co všechno je potřeba k tomu, abyste si mohli uspořádat domácí čajový dýchánek.
Mezi základní vybavení patří čajník a nádobí, ve kterém budeme čaj podávat. Ať už zvolíme design tradiční nebo moderní, měla by celá sada zůstat v jednom duchu.
Čajníky bývají zpravidla keramické, porcelánové nebo skleněné, na trhu jsou navíc k dostání i v kovovém provedení. Ty se však k přípravě čaje příliš nedoporučují, neboť jej obohacují o nepříjemnou kovovou pachuť. Dnešní čajníky jsou z velké části vybaveny sítky, které můžeme po vylouhování vyjmout a elegantně se tak zbavit volně plovoucíh čajových lístků. Pokud naše konvice sítko nemá, můžeme si za pár korun pořídit spařovač, jež se vyrábí nejčastěji v podobě vajíčka. Praktickým doplňkem jsou i různé ohřívače, do kterých se vkládají čajové svíčky. Ty nám udrží nápoj po poměrně dlouhou dobu teplý. Před zalitím čaje nezapoměňme konvici vypláchnout horkou vodou, aby nebyla příliš studená.
Opravdoví fajnšmekři servírují čaj ve vyhlášených keramických konvičkách Yixing, které vstřebávají čajovou chuť i vůni. Tu pak dodávají každé další várce. V jedné konvi lze proto připravovat pouze jeden druh čaje. Jejich cena se na našem trhu pohybuje od 250 do 1000 korun.
Samostatnou kapitolu vybavení pro přípravu čaje představují ruské samovary. Nádoby z nerezové oceli slouží k ohřevu vody, kterou se zalívá silný čajový koncentrát. Dříve se „přikládalo“ dřevěným uhlím, dnes jsou nejčastěji k dostání samovary elektrické nebo plynové.
K samotnému pití čaje nám poslouží různé šálky, kalíšky či misky. Chceme-li návštěvu opravdu oslnit svým čajovým uměním, můžeme jí naservírovat čaj v gaiwanu. Jedná se o speciální misku s pokličkou, ve které se nápoj přímo připravuje. Jednotlivé čajové lístky při pití zachycujeme pokličkou, což začátečníkům může činit potíže. Není proto vůbec žádné faux paux, když čaj po vylouhování přelijeme do jiné misky. Gaiwan se nejčastěji používá pro zelený nebo bílý čaj, bez obav v něm však můžeme připravit i ostatní druhy. Ceny gaiwanů se pohybují od 100 korun výše, přičemž závisí na kvalitě i designovém provedení.
Speciální způsob podávání si vyžaduje i čaj maté. Ten se pije pomocí bombily z porcelánové nebo ještě lépe tykvové nádoby zvané kalabasa. Celou sadu lze pořídit v čajovnách za necelých 400 korun.
Dobrá rada na závěr
Nádoby, které slouží k přípravě a podávání čaje, postačí vypláchnout vodou. Nikdy při mytí nepoužíváme jar ani ostatní chemikálie.
Autor: Kateřina Maňasová
Foto: ASA Selection
Články s podobnou tématikou
Domov ve světle svíčky
Jak vybírat rychlovarnou konvici
Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
Výběr kávovaru na přípravu espressa
Článek byl zobrazen 10707 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Speciální přístroje do kuchyně pro nejmenší
Moderní kuchyňští pomocníci umí vykouzlit řadu oblíbených dětských pokrmů a laskomin, ať už se jedná o domácí zmrzlinu, vafle, popcorn nebo čokoládu. Chytré kuchyňské přístroje nové řady spotřebičů pro naše nejmenší budou zajímavé nejen pro maminky s dětmi, ale jistě i pro ostatní členy rodiny.
Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Napařovací hrnec a vaření v páře
Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Tento hrnec ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky funguje tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích.
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?
Trendy v kuchyni – varná deska
Slovo sporák již v některých rodinách zcela vymizelo ze slovníku, některým jedincům zní dokonce archaicky a dávají jej do souvislosti se socialistickou uniformitou v kuchyni i jinde. Právem?
Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
Struhadla jsou nenahraditelnými kuchyňskými pomocníky. Pokud si chceme práci ještě více ulehčit, můžeme upustit od klasických jednoduchých struhadel a pořídit si struhadlo multifunkční, nebo dokonce elektrický kráječ. Zeleninu a další pochutiny tak dokážeme zpracovat rychle a pohodlně, bez odřených prstů.
Špičkové nanogranitové dřezy jsou už dostupné
Antibakteriální stříbrem obohacené a hedvábně hladké kuchyňské dřezy představené v minulých článcích, vyžadující minimální nároky na údržbu, se díky svým vlastnostem stávají hitem v moderních kuchyních. Přestaly být luxusem.
Na co se zaměřit při výběru kombinované lednice? Sledujte spotřebu, vybavení i hlučnost
Při nákupu kombinované lednice je dobré dát si pozor na některá úskalí a sledovat a porovnávat klíčové parametry lednic jako je spotřeba, hlučnost, objem nebo vnitřní uspořádání a užitečné funkce a vychytávky. Výrobci používají pro některé funkce také speciální výrazy, ve kterých není jednoduché se zorientovat.