Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
21.07.2012
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
V čem je vakuování lepší než tradiční konzervace?
Kdysi běžný způsob zavařování potravin v horké vodě je jednak zdlouhavý proces, a kromě toho potřebujete sklenice, pak najít chladné místo k uskladnění a co je nejdůležitější – pro některé druhy potravin jako jsou uzeniny nebo sýry - je tento způsob zcela nevhodný. O tom, že varem se ztratí většina vitamínů a minerálních látek netřeba pochybovat.
Vakuovací systémy poskytují daleko vyšší komfort: Fungují na jednoduchém principu uchovávání potravin bez přístupu vzduchu, který se pomocí ruční pumpy z obalu odsaje. Tím zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, minerály a výživné látky, bakterie ani škodlivé organismy se nemohou rozmnožovat a tím se nemohou potraviny zkazit. Nedochází ani k vysychání, ani k vzájemnému přenosu pachů, zkrátka potraviny si zachovají svoji kvalitu a čerstvost. Vakuování umožňuje skladovat potraviny v chladničce či mrazničce a rychle mít po ruce připravené jídlo, které pak stačí jen ohřát.
Vakuové systémy prodlouží trvanlivost potravin až na dva roky
Na trhu jsou dózy, boxy i celé soupravy vakuovacích nádob, v nichž se dá uchovat čerstvá zelenina i ovoce, maso, sýry, suché potraviny, chléb, káva i tepelně zpracované pokrmy. Jejich trvanlivost se ve vakuu výrazně prodlouží, například čerstvé maso či zelenina ve vakuovém boxu vydrží téměř dvojnásobnou dobu než uskladněné pouze v chladničce. U chleba a suchých potravin je doba skladovatelnosti ve vakuovém boxu až jeden rok a u potravin uložených v boxu do mrazničky je víc jak dvojnásobná. Doporučená doba spotřeby u zmrazeného masa jsou čtyři až šest měsíců, ale v boxu vydrží až dvacet měsíců.
Dózy, boxy a vakuovací systémy
Tím úplně nejjednodušším vakuovacím systémem je kulatý nástavec s hadičkou pro uzavírání vík na zavařovacích sklenicích. Přitlačením a následným vypuštěním vzduchu ventilem na víčku vznikne podtlak a potravina je uvnitř sklenice rychlým způsobem konzervována. Nástavec je použitelný pro běžnou velikost zavařovacích sklenic o objemu 750 ml.
Vakuové boxy a dózy jsou vyrobeny z průhledného plastu pro snadnou vizuální kontrolu obsahu. Boxy jsou vybaveny systémem vzduchové pumpy, která se ovládá skutečně velmi rychle a snadno. O tom, že vakuování bylo úspěšně dokončeno vás informuje indikátoru vakua. Pro snadnější kontrolu doby uložení potravin si můžete nastavit datum uložení na ukazateli, který je umístěn na víku dózy a také na další kontrolce sledovat množství vlhkosti uvnitř boxu. To je výhodné například pro potraviny obsahující větší množství vody, ale i pro uložení jiných věcí, které potřebujete bezpečně uskladnit v suchém prostředí, může jít například o drobnou elektroniku, či cenné dokumenty.
Vnitřní vybavení boxů či dóz je u některých typů variabilní. Prostor uvnitř se rozdělí plastovými destičkami na několik částí, kam lze uložit několik různých druhů potravin.
Dózy i vakuovací systémy prodávané v sadách jsou vhodné do myčky na nádobí, ledničky, mrazničky a některé i do mikrovlnné trouby. V sadě jsou čtvercové, obdélníkové či kulaté nádoby v různých velikostech, s objemem od 330 až do 3200 ml. Každý výrobce má pro sadu jiný název, ale v principu vakuování se od sebe příliš neliší.
Nevídaný zájem vzbudil na předvánočním trhu vakuovací přístroj Colibri Magic Vac, který obsahuje kompletní vybavení pro vakuování potravin v domácnosti. Balení obsahuje vakuovou pumpu, napájecí transformátor, stojan, univerzální vakuovací víko na sklenice a vakuovaní zátku na láhve. Přístroj umí nejen vakuovat, ale i marinovat maso, drůbež nebo ryby, které stačí mít v chladničce pouhých dvacet minut. Za třetinu ceny však pořídíte srovnatelnou variantu - mixér Braun Multiquick MR 4050 s vakuovacím nástavcem.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Vakuové baličky.cz, Zepter
Související články
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Zavařovací hrnec
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Článek byl zobrazen 53009 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Praktické i veselé odkapávače na nádobí
Kdo má rád v kuchyni pořádek a věci na svém místě, určitě ocení takového pomocníka, jako je odkapávač na nádobí. Nejenže je umyté nádobí kam uložit, ale navíc vám odpadává starost s jeho utíráním. Dnes je možné nakoupit odkapávače z nejrůznějších materiálů, jako je nerez, plast a skvělé jsou i odkapávače drátěné.

Pořídili jste si už tepan? A víte vůbec, co to je?
Omrzely vás barbecue párty? Hledáte něco nového, čím byste mohli na hosty při dalším domácím večírku zapůsobit? Zkuste Tepan Yaki – japonský vynález, který vás nezklame.

Máte pochyby ohledně nezávadnosti vody? Zkuste filtrační lahve
Neplaťte už více za balenou vodu! Řešením, jak získat kvalitní, čistou a chutnou vodu přímo z vašeho kohoutku, jsou nejen známé filtrační konvice, ale také nové filtrační lahve. Díky nim si můžete pitnou vodu dopřát kdykoliv a kdekoliv. Šetříte nejen peníze, ale také životní prostředí – přírodě ulevíte o stovky vyhozených PET lahví ročně.

Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.

Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.

Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.

Jak správně skladovat základní druhy potravin: Tipy a triky pro čerstvost a kvalitu
Správné skladování potravin je klíčové pro udržení jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Různé druhy potravin vyžadují odlišné podmínky skladování. Podívejme se na nejlepší způsoby, jak uchovávat ovoce, zeleninu, ořechy, vejce, maso, kávu, čaje a další důležité potraviny.

Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.