Reklama

Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

29.11.2009

Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.

Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. O výhodnosti vaření v tlakovém hrnci nikdo nepochybuje. Tlakový hrnec neboli „papiňák“ určitě znají skoro v každé domácnosti. Výjimkou jsou snad jen ti, kteří se tlakového hrnce bojí, nebo zažili nějakou nehodu. U tlakových hrnců oceňujeme především úsporu času a energie.

Podstatnou nevýhodou je fakt, že se vaření nedá regulovat. Všichni jsme si zvykli, že při vaření v tlakovém hrnci neustále musíme hlídat intenzitu plynu pod hrncem. Případně je občas nutné silně odfukující hrnec z plotýnky elektrického sporáku odstavit. Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat . Občas se do hrnce podíváme, jestli už je maso měkké a hrnec znovu zapneme. Z hrnce stále uniká syčící pára a mnohdy se stává, že se odpaří veškerá tekutina a jídlo se připálí.

U elektrického tlakového hrnce je všechno jinak
Elektrický tlakový hrnec s automatickým ovládáním je výrobek, který v našich domácnostech chyběl. Díky nové koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu vaření mikroprocesorem odpadají všechny nevýhody vaření v obyčejném tlakovém hrnci. Moderní tlakový hrnec vaří úsporněji a především bezpečněji nebo tlakový hrnec obyčejný, s kterým někteří mají špatné zkušenosti.

Digitální technologie si vše reguluje sama za pomoci sedmi bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky přebytečnou páru vypouští. Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je-li dosažena nastavená teplota. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je tepelná pojistka. Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.

Dá se říct, že elektrický tlakový hrnec ve vaření znamená takovou revoluci, jakou v minulosti pro praní představovaly automatické pračky. Možná, že se někteří budou obávat, že ovládání je příliš složité, ale opak je pravdou. Programování hrnce je snadné a rychlé. Hrnec je vybavený 5 programy vaření, které se na panelu ovládají jen tlačítkem. Jeden program je na odložené vaření. Po ukončení vaření se hrnec automaticky přepíná na program ohřívání.

Revoluční novinka vaří samozřejmě všechna jídla - polévky, guláše, ptáčky, dušené pokrmy, zeleninou jako klasický „papiňák“, ale mnohem rychleji a spolehlivěji. Velmi rychle v něm uvaříme i přílohy – tedy rýži, brambory, luštěniny, zelí, ale i vejce a mléko. Nahradí tak několik speciálních hrnců, které by třeba v kuchyni zabíraly místo. Hrnec bez víka můžeme využít i na smažení místo pánve a částečně tak zastoupí i fritovací hrnec. Pak v něm můžeme i smažit hranolky, řízky, obalovaný sýr nebo houby.

Při vaření je potřeba minimální množství vody. Doba vaření se tak výrazně zkrátí až o 40 %. Tepelná izolace a termostat ušetří při vaření až 60 % elektrické energie. Navíc je jídlo připravené v papiňáku na elektřinu mnohem chutnější, protože nedochází k odpařování tekutiny a ke ztrátě aroma.

Hrnec je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, bereme-li v úvahu, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Navíc má novodobý „tlakáč" s optimálním objemem 5 litrů stříbrnočerný design, který působí elegantně a sympaticky. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci kolem 2 500 korun.

Pomalé vaření s pomalým hrncem
K novým trendům v přípravě jídel patří v současné době pomalé vaření. Takto připravené jídlo ocení určitě ti, kteří mají své stravování pod dohledem nejrůznějších diet. Při pomalém vaření získávají pokrmy výraznější chuť, ačkoliv se připravují jen s malým množstvím tekutiny, koření, soli a bez tuku.

Tento způsob přípravy jídla jistě usnadní zajímavá novinka na trhu – elektrický pomalý hrnec, který je velmi populární nejen v Americe, ale i v Evropě, především v Anglii. Šetří totiž výrazně čas, peníze a přitom vaří zdravě a chutně. V pomalém hrnci se vaří „jídla z jednoho hrnce“ a třeba maso se peče vcelku. Připravují se v něm s oblibou také zapékané pokrmy i dezerty.

Základem elektrického pomalého hrnce je kameninová nádoba. Tento vynález umožňuje kombinovat vaření v pomalém hrnci s pečením v klasické troubě nebo s vařením na sporáku. Díky speciální kameninové nádobě je provoz pomalého hrnce velmi úsporný (příkon 185 – 250W podle velikosti hrnce).

V pomalém hrnci se vaří z čerstvých surovin, které jsou levnější než různé polotovary. Používá se jen velmi málo tuku nebo žádný a vystačíte s malým množstvím koření a přísad. Jídlo se v hrnci vaří pomalu několik hodin. Obsah hrnce se nemusí průběžně míchat, protože se při pomalém vaření neodpařuje tekutina, jídlo se nepřipálí, ani „neuteče“. Díky těmto vlastnostem můžeme nechat hrnec vařit bez dozoru během dne, ale například i přes noc. V hrnci je udržována stále dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.

Dnešní nástupci klasických „papiňáků“ rozhodně uspoří v kuchyni čas i energii, jsou z nerezu a dobře se čistí. Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme. Zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě při zachování důležitých biolátek v potravinách.

Autor: Alexandra Rohanová

Foto: www.bionaire.cz

Článek byl zobrazen 25127 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Vaření na plynu nebo na skle?

Vaření na plynu nebo na skle?

Moderní varné desky nabízí opravdu velký komfort pro své uživatele. Výrobci neustále zdokonalují a inovují nejen design, ale i funkčnost a tak se k zákazníkovi dostávají velmi kvalitní desky, které mají vysokou účinnost ohřevu, jsou odolné proti oděru a jejich údržba je velmi snadná. Stačí si jen vybrat, zda bude sklokeramická nebo plynová.

 
Rady pro údržbu chladničky a mrazničky

Rady pro údržbu chladničky a mrazničky

Existuje několik rad, jak předejít problémům s údržbou chladničky a mrazničky, obzvláště v horkých letních dnech. Poradíme vám, jak na to.

 
Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství

Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství

Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?

 
Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku

Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku

Pultové mrazáky mají svůj význam ve větších domácnostech, které často zpracovávají a uchovávají větší množství potravin, a nemusí to být jen přebytky ze zahrádky nebo zabijačkové sezónní zásoby. Mrazáky ocení všichni, kteří jsou zvyklí nakupovat v delších časových intervalech.

 
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu včetně domácích mazlíčků

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu včetně domácích mazlíčků

Vánoce se kvapem blíží a my pro vás opět máme pár zajímavých tipů na dárky pro celou rodinu - dárky praktické, voňavé, měkké, dárky pro muže, ženy, děti i domácí mazlíčky.

 
Elektrický kráječ

Elektrický kráječ

Mezi praktické pomocníky, kteří si našli své místo v českých domácnostech, patří bezesporu i elektrický kráječ. Zatímco jeho ruční předchůdce se využíval především na krájení chleba, vlastnosti elektrického kráječe oceníte i při krájení zeleniny, salámů a sýrů.

 
Energetické třídy a úspora energie v domácnosti

Energetické třídy a úspora energie v domácnosti

V každé domácnosti se nachází velké množství nejrůznějších elektrických spotřebičů, které dohromady spotřebovávají poměrně hodně elektřiny, jejíž cena navíc neustále roste. Provoz těchto domácích spotřebičů se tak nepříjemně odráží na obsahu našich peněženek. Jak ušetřit a co dělat proto, aby byla spotřeba co nejnižší? Kupujte energeticky úsporné spotřebiče!

 
Mikrovlnná trouba s párou má páru

Mikrovlnná trouba s párou má páru

Podle specialistů na výživu je vaření v páře jedním z nejzdravějších způsobů přípravy jídla. Zařízení na vaření párou v mikrovlnné troubě pracuje tak, že mikrovlny ohřívají pouze vodu a pokrm se pak vaří na páře. Tímto způsobem připravíte cokoliv – od ryb, přes maso a brambory až po zeleninu.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Sleva až 15 % na masážní vany se světlem

Vybavujete koupelnu a přemýšlíte jakou vanu pořídit? Vyberte si z naší nabídky hydromasážních van a užívejte si relaxačních vodních masáží, které dokonale uvolní každý sval v těle. Česká výroba, prodloužená záruka, odborná montáž.

 

Katalog projektů rodinných domů

Adriana 2.02 - projekt moderního rodinného domu se dvěma sesazenými pultovými střechami o velikosti 4+1 kompaktní dispozice a s obytnou částí v přízemí se dvěma pokoji se společnou koupelnou v podkroví.

 

Hliníková okna – to nejlepší pro váš dům

Hliníková okna jsou tím nejlepším, co si můžete pořídit. Vynikají extrémně dlouhou
životností, izolačními vlastnostmi a moderním vzhledem. Využijte nezávazné kalkulace zdarma.

 

Zimní thermo přikrývky

Zachumlejte se do lehké a přesto hřejivé zimní thermo přikrývky. Speciální technologie šití umožňuje vyšší udržení tepla při nižší hmotnosti přikrývky. Vyzkoušejte!

 

Reklama

Firmy z oboru

Kuchyňské pracovní desky z kamene

Kamenictví Obelisk nabízí kuchyňské pracovní desky z přírodního a umělého kamene Technistone, slinuté keramiky Laminam, koupelnové desky, schody, parapety a kamenné obklady.

Kvalitní kuchyně plné nápadů

Kuchyňské studio Pelc - moderní i rustikální kuchyně. Kompletní realizace kuchyní od návrhu až po montáž včetně spotřebičů.

Nejčtenější z této rubriky

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Tajemství půvabu rustikální kuchyně

Rustikální je vlastně selský, chcete-li také tradiční nebo klasický. Kde jinde ve svém domově zažíváme chvíle pohody a klidu, než v kuchyni. Tady jsme si jako malí špunti hráli poblíž máminy sukně, později u kuchyňského stolu mastili domácí úkoly a tady voněly ty nejlepší buchty na světě.

 

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů

Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.

 

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Čištění a náprava poškrábaných CD a DVD nosičů

Chtěli jste si doma pustit oblíbenou hudbu, nebo si prohlédnout fotky z dovolené, ale zjistili jste, že se dané CD nebo DVD v mechanice nenačítá, nebo jak se říká „skáče“? Zatím není důvod propadat panice, že jsou veškerá data nenávratně ztracena. Existuje totiž několik šikovných pomocníků, kteří nám mohou pomoci problém poškrábaného či špinavého disku vyřešit.

 

Nádobí vhodné do trouby

Nádobí vhodné do trouby

Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.

 

Osvětlení kuchyně a jídelny

Osvětlení kuchyně a jídelny

Zvolit správné osvětlení kuchyně je velmi důležité z hlediska pracovního, ale také uživatelského komfortu. Kuchyň či kuchyňský kout je totiž pracovištěm, kde se vaří, ale zároveň i prostorem, kde se setkáváme s blízkými lidmi. Měla by být proto nejen praktická, ale také útulná. A jistou dávku útulnosti můžeme navodit právě pomocí nejrůznějších světel.

 

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

Ideální teploty a vlhkost pro spokojené bydlení

V celé řadě našich domácností, především pak v těch panelákových, žijeme již dlouhé roky v přetopených místnostech s relativně malou vlhkostí vzduchu. A to má za následek nejen horší kvalitu vzduchu a s tím spojené zdravotní obtíže, ale také podstatně větší náklady na vytápění. A jaké, že jsou ideální teploty, které budou šetřit naše zdraví i peněženku?

 

Spotřebiče do rustikální kuchyně

Spotřebiče do rustikální kuchyně

Pokud se rádi obklopujete starými věci a okouzlil vás nábytek našich babiček, jsou pro vás rustikální kuchyně jako stvořené. Rustikální neboli selský styl dnes už nenajdete jen na chatách a chalupách, setkáte se s ním i v městských bytech. Aby byl dojem venkova co nejdokonalejší, je třeba vybrat spotřebiče ve stejném stylu, které skvěle doplní kuchyňskou linku.

 

Moderní jídelní židle a stoly – místo pro rodinu

Moderní jídelní židle a stoly – místo pro rodinu

Doby, kdy se jídelna tísnila v koutě kuchyně, jsou minulostí. Moderní jídelna je důležitým spojovacím článkem mezi obytným a kuchyňským prostorem, těžištěm celého bytu – scházíme se v ní k běžnému stolování, ke svátečním příležitostem, při probírání každodenních témat nebo při různých oddychových aktivitách, často je místem příjemného posezení s přáteli. Měla by spojovat kvality obytného i kuchyňského prostoru – být pohodlná a příjemná, zároveň praktická a funkční. Jejímu zařizování bychom proto měli věnovat patřičnou pozornost.

 

Další z této rubriky

Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí

Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí

Základní funkcí lednice je udržovat potraviny v chladu nebo mrazu, resp. v daném teplotním rozmezí dle nastavení lednice. Existuje ale i spousta dalších funkcí a benefitů, které udržují potraviny déle čerstvé, nabízejí vyšší komfort při používání lednice nebo šetří energii. S čím vším se v nabídce můžete setkat?

 

Rustikální kuchyně se hodí na chalupu i do novostavby

Rustikální kuchyně se hodí na chalupu i do novostavby

Rustikální kuchyně máme většinou spojené se starými venkovskými domy a chalupami. I v novostavbě může vkusně navržená rustikální kuchyně působit jako klenot, zvláště pokud zapadá, do celkového pojetí domu. Jak tedy může vypadat rustikální kuchyně?

 

Máte před sebou renovaci kuchyně? Do čeho se pustit a co raději nechat být?

Máte před sebou renovaci kuchyně? Do čeho se pustit a co raději nechat být?

Vyhněte se investování času a peněz během renovačního procesu a získejte tu nejvyšší cenu, když nastane čas nemovitost prodat. Renovace kuchyně je jedním z nejlepších způsobů, jak vylepšit design vašeho interiéru a s ním i zvýšit cenu vaší nemovitosti. A jak dosáhnout co nejlepšího výsledku?

 

Potěšte své blízké praktickým dárkem do domácnosti

Potěšte své blízké praktickým dárkem do domácnosti

Nevíte, co pod stromeček? Chcete, aby dárky měly svůj účel? Pak vsaďte na praktické dárky do domácnosti. Protože i mixér, kulma, sada hrnečků nebo pánví může vypadat stylově a udělat velkou radost. Jen vědět, po čem při nákupu sáhnout…

 

Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?

Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?

Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?

 

Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí

Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí

Jak se vyhnout zklamání při koupi granitových dřezů? Nerez nebo granit? To jakým kuchyňským dřezem vybavíte svoji linku naprosto zásadně ovlivní vaše budoucí pohodlí při práci u dřezu a zejména množství práce s čištěním dřezu, aby vypadal stále úhledně a čistě. Jak tedy vybrat?

 

Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii

Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii

Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.

 

Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost

Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost

Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom