Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
29.11.2009
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.
Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. O výhodnosti vaření v tlakovém hrnci nikdo nepochybuje. Tlakový hrnec neboli „papiňák“ určitě znají skoro v každé domácnosti. Výjimkou jsou snad jen ti, kteří se tlakového hrnce bojí, nebo zažili nějakou nehodu. U tlakových hrnců oceňujeme především úsporu času a energie.
Podstatnou nevýhodou je fakt, že se vaření nedá regulovat. Všichni jsme si zvykli, že při vaření v tlakovém hrnci neustále musíme hlídat intenzitu plynu pod hrncem. Případně je občas nutné silně odfukující hrnec z plotýnky elektrického sporáku odstavit. Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat . Občas se do hrnce podíváme, jestli už je maso měkké a hrnec znovu zapneme. Z hrnce stále uniká syčící pára a mnohdy se stává, že se odpaří veškerá tekutina a jídlo se připálí.
U elektrického tlakového hrnce je všechno jinak
Elektrický tlakový hrnec s automatickým ovládáním je výrobek, který v našich domácnostech chyběl. Díky nové koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu vaření mikroprocesorem odpadají všechny nevýhody vaření v obyčejném tlakovém hrnci. Moderní tlakový hrnec vaří úsporněji a především bezpečněji nebo tlakový hrnec obyčejný, s kterým někteří mají špatné zkušenosti.
Digitální technologie si vše reguluje sama za pomoci sedmi bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky přebytečnou páru vypouští. Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je-li dosažena nastavená teplota. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je tepelná pojistka. Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.
Dá se říct, že elektrický tlakový hrnec ve vaření znamená takovou revoluci, jakou v minulosti pro praní představovaly automatické pračky. Možná, že se někteří budou obávat, že ovládání je příliš složité, ale opak je pravdou. Programování hrnce je snadné a rychlé. Hrnec je vybavený 5 programy vaření, které se na panelu ovládají jen tlačítkem. Jeden program je na odložené vaření. Po ukončení vaření se hrnec automaticky přepíná na program ohřívání.
Revoluční novinka vaří samozřejmě všechna jídla - polévky, guláše, ptáčky, dušené pokrmy, zeleninou jako klasický „papiňák“, ale mnohem rychleji a spolehlivěji. Velmi rychle v něm uvaříme i přílohy – tedy rýži, brambory, luštěniny, zelí, ale i vejce a mléko. Nahradí tak několik speciálních hrnců, které by třeba v kuchyni zabíraly místo. Hrnec bez víka můžeme využít i na smažení místo pánve a částečně tak zastoupí i fritovací hrnec. Pak v něm můžeme i smažit hranolky, řízky, obalovaný sýr nebo houby.
Při vaření je potřeba minimální množství vody. Doba vaření se tak výrazně zkrátí až o 40 %. Tepelná izolace a termostat ušetří při vaření až 60 % elektrické energie. Navíc je jídlo připravené v papiňáku na elektřinu mnohem chutnější, protože nedochází k odpařování tekutiny a ke ztrátě aroma.
Hrnec je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, bereme-li v úvahu, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Navíc má novodobý „tlakáč" s optimálním objemem 5 litrů stříbrnočerný design, který působí elegantně a sympaticky. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci kolem 2 500 korun.
Pomalé vaření s pomalým hrncem
K novým trendům v přípravě jídel patří v současné době pomalé vaření. Takto připravené jídlo ocení určitě ti, kteří mají své stravování pod dohledem nejrůznějších diet. Při pomalém vaření získávají pokrmy výraznější chuť, ačkoliv se připravují jen s malým množstvím tekutiny, koření, soli a bez tuku.
Tento způsob přípravy jídla jistě usnadní zajímavá novinka na trhu – elektrický pomalý hrnec, který je velmi populární nejen v Americe, ale i v Evropě, především v Anglii. Šetří totiž výrazně čas, peníze a přitom vaří zdravě a chutně. V pomalém hrnci se vaří „jídla z jednoho hrnce“ a třeba maso se peče vcelku. Připravují se v něm s oblibou také zapékané pokrmy i dezerty.
Základem elektrického pomalého hrnce je kameninová nádoba. Tento vynález umožňuje kombinovat vaření v pomalém hrnci s pečením v klasické troubě nebo s vařením na sporáku. Díky speciální kameninové nádobě je provoz pomalého hrnce velmi úsporný (příkon 185 – 250W podle velikosti hrnce).
V pomalém hrnci se vaří z čerstvých surovin, které jsou levnější než různé polotovary. Používá se jen velmi málo tuku nebo žádný a vystačíte s malým množstvím koření a přísad. Jídlo se v hrnci vaří pomalu několik hodin. Obsah hrnce se nemusí průběžně míchat, protože se při pomalém vaření neodpařuje tekutina, jídlo se nepřipálí, ani „neuteče“. Díky těmto vlastnostem můžeme nechat hrnec vařit bez dozoru během dne, ale například i přes noc. V hrnci je udržována stále dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.
Dnešní nástupci klasických „papiňáků“ rozhodně uspoří v kuchyni čas i energii, jsou z nerezu a dobře se čistí. Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme. Zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě při zachování důležitých biolátek v potravinách.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: www.bionaire.cz
Články s podobnou tématikou
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Hot-dog maker není jen párkovač
Nádobí vhodné do trouby
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Vakuování potravin
Článek byl zobrazen 27903 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
![Čapkův „umělý dělník“ v praxi – robotický vysavač TAURUS Striker 2.0 Čapkův „umělý dělník“ v praxi – robotický vysavač TAURUS Striker 2.0](/images/clanky/ikony/5062_tauer-robovysavac-ikona.jpg)
Čapkův „umělý dělník“ v praxi – robotický vysavač TAURUS Striker 2.0
Vztyčenému varovnému prstu Karla Čapka ve hře R.U.R. navzdory, jsem si domů pořídila robotický vysavač Taurus STRIKER 2.0. Dovozce ho doporučuje jako ideální přístroj pro každodenní jednoduché a levné vysávání, bez složitých nastavování a programování. Hurá! Nejsem žádný technologický analfabet, ale kde by byla úspora času, kdybych musela vysávání stejně řídit a dohlížet na něj…
![Speciální přístroje do kuchyně pro nejmenší Speciální přístroje do kuchyně pro nejmenší](/images/clanky/ikony/deti-kuchyne-ikona.jpg)
Speciální přístroje do kuchyně pro nejmenší
Moderní kuchyňští pomocníci umí vykouzlit řadu oblíbených dětských pokrmů a laskomin, ať už se jedná o domácí zmrzlinu, vafle, popcorn nebo čokoládu. Chytré kuchyňské přístroje nové řady spotřebičů pro naše nejmenší budou zajímavé nejen pro maminky s dětmi, ale jistě i pro ostatní členy rodiny.
![Jak vybrat správnou sušičku potravin? Jak vybrat správnou sušičku potravin?](/images/clanky/ikony/4745_penta-susicky-ikona.jpg)
Jak vybrat správnou sušičku potravin?
Sušičky ovoce slouží ke snížení obsahu vody v surovinách. Jedná se o způsob dlouhodobé konzervace, při které přesně víte, co sušené plody obsahují. Sušení potravin je mnohem zdravější a zároveň bezpečnější způsob uchovávání potravin. Sušené ovoce, zelenina, bylinky, maso nebo houby, si uchovají svou přirozenou chuť, vůni i obsah vitamínů a zdravých látek mnohem déle.
![Žehlicí systém je jako žehlička s intuicí Žehlicí systém je jako žehlička s intuicí](/images/clanky/ikony/zehlici-systemy-ikona.jpg)
Žehlicí systém je jako žehlička s intuicí
Patříte k těm, co umí více žehlit průšvihy než prádlo? Pro někoho je žehlení dobrý odpočinek a pro někoho znamená žehlička téměř mučicí nástroj. Příslušníkům obou skupin mohou přinést netušené výsledky žehlicí systémy s parními generátory.
![Znáte výhody elektrických přenosných vařičů? Nemusí být jen na chatu! Znáte výhody elektrických přenosných vařičů? Nemusí být jen na chatu!](/images/clanky/ikony/5049_elektricke-varice-ikona.jpg)
Znáte výhody elektrických přenosných vařičů? Nemusí být jen na chatu!
Elektrické vařiče máme obvykle spojené s létem, kempováním nebo výjezdy na chatu. Moderní varianty však mohou mít i jiné využití a stát se elegantním řešením například do menších kuchyní. Na trhu existuje hned několik variant, z nichž je možné vybírat a ať už využijete vařič jen občas nebo jej budete používat běžně, určitě dbejte na kvalitu. Jaké jsou hlavní výhody přenosných vařičů a jak je to s cenami?
![Vybíráme plynový gril – na co se zaměřit? Vybíráme plynový gril – na co se zaměřit?](/images/clanky/ikony/4699_plynove-grily-ikona.jpg)
Vybíráme plynový gril – na co se zaměřit?
Krásné počasí a neustále se zvyšující venkovní teploty nás lákají ke společnému posezení s přáteli a s rodinou venku, nejlépe u grilu s lahůdkami. Pokud vám ale gril zatím schází, je nejvyšší čas na jeho pořízení. Jestliže vaše volba padla na gril plynový, máme pro vás několik dobrých tipů, jak zvážit všechny jeho přednosti a případné nevýhody a podle toho vybrat takový, které bude nejvíce vyhovovat právě vašim požadavkům.
![Hody z raclettového grilu Hody z raclettového grilu](/images/clanky/ikony/raclette-ikona.jpg)
Hody z raclettového grilu
Je tady doba zahradních večírků a posezení s rodinou či přáteli u společného grilování. Chcete-li i letos oslnit své hosty a pohostit je něčím netradičním, máme pro vás výborný tip. Na raclettovém grilu připravíte speciality, kterými nepohrdnou chuťové buňky ani toho nejnáročnějšího gurmána.
![Parní pračky jsou ideální pro alergiky Parní pračky jsou ideální pro alergiky](/images/clanky/ikony/5321_alza-pracky-parni-ikona.jpg)
Parní pračky jsou ideální pro alergiky
Takzvané parní pračky jsou stále oblíbenější a neustále se rozšiřuje také jejich nabídka. Najdeme je mezi pračkami s předním plněním i s horním plněním. Jaké jsou jejich výhody a na co se při výběru zaměřit?