Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
29.11.2009
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.
Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. O výhodnosti vaření v tlakovém hrnci nikdo nepochybuje. Tlakový hrnec neboli „papiňák“ určitě znají skoro v každé domácnosti. Výjimkou jsou snad jen ti, kteří se tlakového hrnce bojí, nebo zažili nějakou nehodu. U tlakových hrnců oceňujeme především úsporu času a energie.
Podstatnou nevýhodou je fakt, že se vaření nedá regulovat. Všichni jsme si zvykli, že při vaření v tlakovém hrnci neustále musíme hlídat intenzitu plynu pod hrncem. Případně je občas nutné silně odfukující hrnec z plotýnky elektrického sporáku odstavit. Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat . Občas se do hrnce podíváme, jestli už je maso měkké a hrnec znovu zapneme. Z hrnce stále uniká syčící pára a mnohdy se stává, že se odpaří veškerá tekutina a jídlo se připálí.
U elektrického tlakového hrnce je všechno jinak
Elektrický tlakový hrnec s automatickým ovládáním je výrobek, který v našich domácnostech chyběl. Díky nové koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu vaření mikroprocesorem odpadají všechny nevýhody vaření v obyčejném tlakovém hrnci. Moderní tlakový hrnec vaří úsporněji a především bezpečněji nebo tlakový hrnec obyčejný, s kterým někteří mají špatné zkušenosti.
Digitální technologie si vše reguluje sama za pomoci sedmi bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky přebytečnou páru vypouští. Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je-li dosažena nastavená teplota. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je tepelná pojistka. Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.
Dá se říct, že elektrický tlakový hrnec ve vaření znamená takovou revoluci, jakou v minulosti pro praní představovaly automatické pračky. Možná, že se někteří budou obávat, že ovládání je příliš složité, ale opak je pravdou. Programování hrnce je snadné a rychlé. Hrnec je vybavený 5 programy vaření, které se na panelu ovládají jen tlačítkem. Jeden program je na odložené vaření. Po ukončení vaření se hrnec automaticky přepíná na program ohřívání.
Revoluční novinka vaří samozřejmě všechna jídla - polévky, guláše, ptáčky, dušené pokrmy, zeleninou jako klasický „papiňák“, ale mnohem rychleji a spolehlivěji. Velmi rychle v něm uvaříme i přílohy – tedy rýži, brambory, luštěniny, zelí, ale i vejce a mléko. Nahradí tak několik speciálních hrnců, které by třeba v kuchyni zabíraly místo. Hrnec bez víka můžeme využít i na smažení místo pánve a částečně tak zastoupí i fritovací hrnec. Pak v něm můžeme i smažit hranolky, řízky, obalovaný sýr nebo houby.
Při vaření je potřeba minimální množství vody. Doba vaření se tak výrazně zkrátí až o 40 %. Tepelná izolace a termostat ušetří při vaření až 60 % elektrické energie. Navíc je jídlo připravené v papiňáku na elektřinu mnohem chutnější, protože nedochází k odpařování tekutiny a ke ztrátě aroma.
Hrnec je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, bereme-li v úvahu, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Navíc má novodobý „tlakáč" s optimálním objemem 5 litrů stříbrnočerný design, který působí elegantně a sympaticky. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci kolem 2 500 korun.
Pomalé vaření s pomalým hrncem
K novým trendům v přípravě jídel patří v současné době pomalé vaření. Takto připravené jídlo ocení určitě ti, kteří mají své stravování pod dohledem nejrůznějších diet. Při pomalém vaření získávají pokrmy výraznější chuť, ačkoliv se připravují jen s malým množstvím tekutiny, koření, soli a bez tuku.
Tento způsob přípravy jídla jistě usnadní zajímavá novinka na trhu – elektrický pomalý hrnec, který je velmi populární nejen v Americe, ale i v Evropě, především v Anglii. Šetří totiž výrazně čas, peníze a přitom vaří zdravě a chutně. V pomalém hrnci se vaří „jídla z jednoho hrnce“ a třeba maso se peče vcelku. Připravují se v něm s oblibou také zapékané pokrmy i dezerty.
Základem elektrického pomalého hrnce je kameninová nádoba. Tento vynález umožňuje kombinovat vaření v pomalém hrnci s pečením v klasické troubě nebo s vařením na sporáku. Díky speciální kameninové nádobě je provoz pomalého hrnce velmi úsporný (příkon 185 – 250W podle velikosti hrnce).
V pomalém hrnci se vaří z čerstvých surovin, které jsou levnější než různé polotovary. Používá se jen velmi málo tuku nebo žádný a vystačíte s malým množstvím koření a přísad. Jídlo se v hrnci vaří pomalu několik hodin. Obsah hrnce se nemusí průběžně míchat, protože se při pomalém vaření neodpařuje tekutina, jídlo se nepřipálí, ani „neuteče“. Díky těmto vlastnostem můžeme nechat hrnec vařit bez dozoru během dne, ale například i přes noc. V hrnci je udržována stále dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.
Dnešní nástupci klasických „papiňáků“ rozhodně uspoří v kuchyni čas i energii, jsou z nerezu a dobře se čistí. Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme. Zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě při zachování důležitých biolátek v potravinách.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: www.bionaire.cz
Články s podobnou tématikou
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Hot-dog maker není jen párkovač
Nádobí vhodné do trouby
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Vakuování potravin
Článek byl zobrazen 25127 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Česká kvalitní výroba koupelnového zařízení. Využijte slev, prodloužené záruky i odborné montáže
S výrobou van a sprchových boxů máme spoustu zkušeností, na trhu jsme již více jak 25 let. Prodlužená záruka, precizní provedení, moderní materiály a jednoduchá údržba. To vše zaručuje pohodlné používání a dlouhou životnost. Montáže i pozáruční servis provádíme po celé ČR.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukouDřevostavby na klíč - od výběru pozemku po realizaci domu
V LAS dřevostavby věříme, že stavět se má zodpovědně a ekologicky, se vztahem k přírodě a dalším generacím. Proto jsme se zamilovali do dřeva a stavbám z něj se věnujeme víc než deset let.RENOVADESK - designové povrchy z pryskyřice
Pracovní deska v kuchyni dosloužila a nechce se vám kupovat novou? A co jídelní stůl? Povrch desky už také není nic moc? A co psací stůl v pracovně nebo v dětském pokoji? Vytvořte si nový designový povrch z pryskyřice RENOVADESK na pracovní desku.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Vaření na plynu nebo na skle?
Moderní varné desky nabízí opravdu velký komfort pro své uživatele. Výrobci neustále zdokonalují a inovují nejen design, ale i funkčnost a tak se k zákazníkovi dostávají velmi kvalitní desky, které mají vysokou účinnost ohřevu, jsou odolné proti oděru a jejich údržba je velmi snadná. Stačí si jen vybrat, zda bude sklokeramická nebo plynová.

Rady pro údržbu chladničky a mrazničky
Existuje několik rad, jak předejít problémům s údržbou chladničky a mrazničky, obzvláště v horkých letních dnech. Poradíme vám, jak na to.

Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?

Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku
Pultové mrazáky mají svůj význam ve větších domácnostech, které často zpracovávají a uchovávají větší množství potravin, a nemusí to být jen přebytky ze zahrádky nebo zabijačkové sezónní zásoby. Mrazáky ocení všichni, kteří jsou zvyklí nakupovat v delších časových intervalech.

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu včetně domácích mazlíčků
Vánoce se kvapem blíží a my pro vás opět máme pár zajímavých tipů na dárky pro celou rodinu - dárky praktické, voňavé, měkké, dárky pro muže, ženy, děti i domácí mazlíčky.

Elektrický kráječ
Mezi praktické pomocníky, kteří si našli své místo v českých domácnostech, patří bezesporu i elektrický kráječ. Zatímco jeho ruční předchůdce se využíval především na krájení chleba, vlastnosti elektrického kráječe oceníte i při krájení zeleniny, salámů a sýrů.

Energetické třídy a úspora energie v domácnosti
V každé domácnosti se nachází velké množství nejrůznějších elektrických spotřebičů, které dohromady spotřebovávají poměrně hodně elektřiny, jejíž cena navíc neustále roste. Provoz těchto domácích spotřebičů se tak nepříjemně odráží na obsahu našich peněženek. Jak ušetřit a co dělat proto, aby byla spotřeba co nejnižší? Kupujte energeticky úsporné spotřebiče!

Mikrovlnná trouba s párou má páru
Podle specialistů na výživu je vaření v páře jedním z nejzdravějších způsobů přípravy jídla. Zařízení na vaření párou v mikrovlnné troubě pracuje tak, že mikrovlny ohřívají pouze vodu a pokrm se pak vaří na páře. Tímto způsobem připravíte cokoliv – od ryb, přes maso a brambory až po zeleninu.