Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
20.05.2010
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
Už kvůli tomu byste měli dbát na to, aby vaše nože byly vždy ostré. Možností jak toho docílit máte hned několik.
Správný postup při broušení
Pokud byste chtěli nabrousit nůž jako profesionál, měli byste postupovat ve třech na sebe navazujících krocích. Při prvním se nůž nabrousí hrubým brouskem. Při jeho použití je důležité, abyste vždy brousili stejným počtem tahů z obou stran nože, pod stejným úhlem a proti ostří vždy po celé délce nože. Takto nabroušený nůž není ještě vhodný k použití. Aby byl je nutné následné přebroušení jemným brouskem. Někteří výrobci se snaží práci při ostření nožů usnadnit a dodávají na trh brousky z jedné strany hrubé a z druhé strany určené pro jemné broušení. Vyrábějí se buď ze syntetických materiálů, které nemění během používání, na rozdíl od přírodních brousků své vlastnosti a jsou cenově dostupné, nebo diamantové, které jsou samozřejmě kvalitnější, ale také podstatně dražší. Pro běžné domácí broušení si vystačíte s těmi syntetickými. Při broušení byste měli brusný kámen pravidelně vlhčit, na syntetické brousky se namísto vody používá třeba stolní olej. Po nabroušení byste měli nůž ještě důkladně vyleštit za pomoci jemné, ale pevné kůže.
Na nože se zoubkatým ostřím budete potřebovat speciální brousek, který je tvarovaný tak, abyste mohli pohodlně nabrousit i ty nejmenší a nejužší části nože.
Elektrický brousek Smith's blade Gourmet Compact (890 Kč), Brousek na nože OBH Nordica Chilli (1 250 Kč)
Přijde-li vám tento postup poněkud zdlouhavý, pak můžete klidně a úplně jednoduše použít ocílku. Kus velmi tvrdé oceli nejčastěji kuželovitého nebo čočkovitého tvaru s vrchním jemným vroubkováním. Při práci s ocílkou je nezbytně nutné naučit se správně držet úhel mezi ní a ostřím nože, jaký vyvinout správný tlak i rychlost tahu. Povrch ocílky může být někdy pochromován, nespornou výhodou je její v podstatě nezničitelnost. Pokud se vám jí nějakým způsobem nepovede rozpůlit, pak vám vydrží navždy. Tedy v případě, že nakupujte v kvalitních obchodech. Na tržnicích seženete i ocílky z poměrně měkkého materiálu, do kterého se čepel nože zařízne, namísto, aby se nabrousila.
Chytří pomocníci pro každého
Pro ty, kteří si s ocílkou ani s brouskem v ruce nevěří, je tu naštěstí technika a její vymoženosti. Kvalitní brousky udělají všechnu tu precizní a časově náročnou práci za vás. Pořídit si můžete například elektrický brousek firmy OBH Nordica, kterým nabrousíte nůž během několika málo vteřin. Brusná plocha je keramická s patentovaným systémem broušení, přizpůsobuje se různým šířkám nožů. Je vhodný pro všechny typy nožů kromě těch se zoubkovaným ostřím. Výrobce udává životnost šedesát let. Pořídíte jej za zhruba 1100 korun. Úplně jednoduchý brousek za příznivých tři sta korun koupíte v obchodech od společnosti Tescoma. Je vhodný pro všechny typy nožů kromě těch se zubatým ostřím. Oceníte i možnost zavěšení na kuchyňský drátěný program. Pokud jste podlehli kouzlu keramických nožů, pak právě pro ně je určen brousek Victorinox. Brousek však lze spolehlivě použít ale i na všechny ostatní typy nožů. Výrobce jej dodává se stojánkem, na který brousek před ostřením umístíte a díky němuž zajistíte správný úhel mezi nožem a brouskem.
Stolní bruska na nože F. Dick (2 599 Kč), Profesionální bruska Ozitech Knife Sharpener (859 Kč)
Velmi zajímavým brouskem je docela jistě AnySharp, který využívá pro broušení nožů nejnovější technologie. Nabrousíte s ním pohodlně a hlavně bezpečně úplně všechny typy nožů, včetně těch zoubkatých, nožů na pizzu, použít se dá dokonce i na nože od sekaček na trávu. K dostání je za čtyři sta korun.
Nože vyžadují péči
Nože můžete brousit tak často jak potřebujete, klidně i několikrát za den. Než se ale pustíte do samotného broušení, nůž vždy důkladně vyčistěte a vysušte. Aby ostří nože vydrželo dlouho a vy jste si tak mohli ušetřit práci s jeho častým broušením, měli byste jej mýt v ruce nikoliv v myčce nádobí, používat na něj jen saponát a houbičku a ihned jej utřít. Ostří nože otupuje totiž dlouhodobé namáčení do horké vody. Důležité je také správné skladování. Každý nůž byste měli uložit samostatně ideálně do dřevěného stojanu, nebo na magnetický pás. Existují také speciální pouzdra na nože, které mají pro každý nůž svou přihrádku. Absolutně nevhodné je skladování všech nožů, které v domácnosti jsou v šuplíku pohromadě.
Připravila: Petra Martišková
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Příbory moderních i klasických stylů
Rady, které nestárnou - X. díl - V kuchyni
Zahradní nůžky
Existuje univerzální kuchyňský robot?
Dvakrát měř a jednou řež
Originální doplňky do kuchyně
Keramické nože váš překvapí svými vlastnostmi
Nezbytné drobnosti pro pohodlné grilování
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 19498 krát.
Diskuze k článku
lucasice | 02.09.2019 21:20:10
U nás brousí nože pouze manžel, já to párkrát vyzkoušela a nedopadlo to moc dobře. Máme nože z nerezové ocely a ty se naštěstí skoro netupí.
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Nové tvary varných desek a varných zón
Kdo má dostatečně velkou kuchyň a není nucen šetřit místem, nemusí se při pořizování nové varné desky omezovat na standardní tvary, kde jsou k dispozici čtyři hořáky – dva vepředu a dva vzadu. Na výběr dnes máte několik netradičních tvarů varných desek, díky kterým můžete pozměnit celkový ráz vaší kuchyně.
Pořídili jste si už tepan? A víte vůbec, co to je?
Omrzely vás barbecue párty? Hledáte něco nového, čím byste mohli na hosty při dalším domácím večírku zapůsobit? Zkuste Tepan Yaki – japonský vynález, který vás nezklame.
Drtiče odpadků
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Příprava domácího espresa
Jakým způsobem si doma nejčastěji připravujete kávu? Káva po ránu je obřad, malá radost nebo životní nutnost? Pro každého představuje něco jiného, ale všichni se shodnou na jednom. Pokud má její konzumace splnit očekávání, musí nám chutnat. Proto není od věci zainventovat do vyšší třídy a pořídit si kvalitu.
Domácí kontaktní grily nabízejí zdravější způsob grilování
Kontaktní grily se již staly nepostradatelnou součástí kulinářských sešlostí. Grilovat se v letním období dá ledascos a přitom grilování udělá z každého jídla událost. Nejen během hezkých letních večerů můžete s rodinou či přáteli opékat a pojídat, přičemž kuchařově fantazii se meze nekladou.
Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.
Termosky na pití i na jídlo, v zimě i v létě
Při představě termosky se nám asi v první řadě vybaví termoska výletní, ale termosky jsou nenápadným a přesto velmi užitečným pomocníkem i v domácnosti. Termosky k domácímu použití se od těch cestovních v některých detailech liší, přestože princip zůstává stejný. Uchovat požadovanou teplotu pití nebo i jídla.