Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
23.06.2008
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.
Teflonové pánve
Pánve s teflonovým povrchem jsou pro svou příznivou cenu v našich domácnostech vůbec nejrozšířenější. Tenká povrchová vrstva zajišťuje, že se pokrmy k jejich dnu nepřichycují a nepřipékají se. Aby nám pánev sloužila co nejdéle a nedošlo k jejímu poškrábání, nesmíme během přípravy používat žádné kovové náčiní (lžíce, naběračky, obracečky).
Avšak ani toto pravidlo už neplatí stoprocentně. Moderní teflonové pánve mají speciální platinový povrch, a tak na nich můžeme smažit bez jakéhokoliv omezení. Některé pánve jsou navíc vybaveny termo-spotem, který nám svým zbarvením signalizuje, zda je pánev už dostatečně rozpálená.
Titanové pánve
Titanové pánve patří k nejkvalitnějším a potažmo také nejdražším pánvím, které jsou na našem trhu k dostání. I přes vyšší počáteční investici (cena jednotlivých typů se pohybuje od 1700 do 4 tisíc korun) není jejich pořízení zcela od věci. Nepřilnavý povrch zaručuje, že se jídlo nebude připalovat, a my tak můžeme připravovat pokrmy zcela dietně, bez použití nebo jen s minimálním množstvím oleje. Titanové pánve jsou odlévány ručně z hliníkové slitiny, přičemž jejich tloušťka dosahuje téměř jeden centimetr. Vnitřní titanová vrstva zaručuje dostatečnou orchranu proti oděru. Není proto divu, že na ně většina výrobců dává až pětiletou záruku. Pánve jsou vhodné pro použití na všech typech sporáků, kromě indukčních. Díky vysoké odolnosti vůči teplotám v nich lze i péct v troubě.
Pánev wok
Pánev wok byla prvotně určena zejména pro přípravu asijských pokrmů, nicméně v českých rodinách si našla mnohem univerzálnější využití. Její nespornou výhodou je rychlá úprava většího množství surovin najednou, které můžeme díky antiadhéznímu povrchu připravovat pouze s minimem tuků. Podobně jako u teflonových pánví, ani v tomto případě nesmíme používat kovové náčiní. Wok se nejčastěji vyrábí z masivní černé oceli a bývá zpravidla opatřen poklicí, případně půlkulatou mřížkou na přípravu pokrmů v páře. Jeho pořízení nás vyjde přibližně na dva tisíce korun.
Výše uvedené druhy pánví patří k nejčastějším typům na našem trhu, vedle nich se však můžeme setkat i s pánvemi se speciálními povrchy (např. Keravisem), s různými rendlíky a pánvemi určenými na pečení či grilování. Jsme-li milovníky křupavých lívanců, můžeme si pořídit přímo lívanečník, který má čtyři jamky, jež našim výrobkům dodají dokonalý tvar.
Vedle materiálu je při výběru pánve neméně důležitá i její výška a průměr. Nízký okraj je praktičtější při obracení palačinek, zatímco vyšší je ideální pro přípravu zeleninových a masových směsí.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: Tefal, Beka
Články s podobnou tématikou
Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně
Návrat Remosky do českých domácností
Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Když nádobí, tak kvalitní
Vaříme, ale kde a na čem?
Článek byl zobrazen 12028 krát.
Diskuze k článku
Kamila | 19.11.2018 14:44:07
Ja jsem si koupila novou wok panev a jsem s ni velmi spokojena, byla sice drazsi, ale opravdu za tu kvalitu to stoji si v techto pripadech priplatit.
Kontextová reklama
TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - ŽALUZIE, ROLETY, MARKÝZY
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Malé lednice se hodí do kanceláře nebo do jednočlenné domácnosti
Ne každý potřebuje velkou lednici a jsou naopak místa, kam se hodí spíše lednice malá – menší kanceláře, chaty, chalupy, domácnosti seniorů, jednočlenné domácnosti apod. Malá lednice má nižší spotřebu a nezabere tolik místa. Některé lze dokonce zabudovat pod kuchyňskou linku jako vestavné.

Domácí „pekárna“ na chleba
Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.

Drátěný program – poličky a doplňky nejen do koupelny a kuchyně
Drátěné doplňky neboli tzv. drátěný program jsou vyrobeny z nerezového nebo ocelového drátu, nejčastěji v pochromované úpravě. Velkou oblibu si získal drátěný program zejména v kuchyni a koupelně v podobě poliček, stojánků, držáků a dalších doplňků.

Výběr vhodné digestoře neboli kuchyňského odsávače par
Digestoř je při častém vaření v hůře odvětrávaných kuchyních naprostou nutností. Při výběru mějte na paměti, že nezáleží pouze na barvě a vzhledu, ale že byste měli věnovat pozornost také výkonu, způsobu odtahu a dalším funkcím.

Dózy na potraviny - uchovávejte potraviny kvalitně a zdravě
Uskladnit potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé a aby byly uchovány bezpečně, bez rizika napadení bakteriemi nebo plísněmi už dnes není nikterak složité. A rovnou můžete zapomenout na plátěné, igelitové nebo papírové pytlíčky či staré použité krabice.

Vaření bez par
Odsavač par neboli digestoř je v nových kuchyních již naprostou samozřejmostí a nutností. Zbavíme se totiž případného zápachu, vlhkosti i mastných par, které by jinak ulpěly na kuchyňském nábytku.

Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.

Zavařovací hrnec
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.