Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
10.07.2020
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Papiňák nám slouží už po generace – jak vlastně funguje?
Světlo světa spatřil Papinův hrnec už v roce 1679, kdy mu dal vzniknout francouzský vynálezce Denis Papin, po němž hrnec získal své jméno. Fyzik přišel na to, že když dodá vodě vyšší tlak, bod varu přijde rychleji a jídlo se tak rychleji uvaří.
Ve skutečnosti získá voda ještě vyšší teplotu dosahující něco kolem 120 stupňů Celsia, čehož v běžném hrnci nedosáhnete. Jelikož je papiňák vzduchotěsně uzavřen, uvnitř se hromadí i vzniklá pára a díky tomu se zde drží vyšší teploty a jídlo se připravuje výrazně rychleji (uvádí se, že se doba vaření zkracuje až o 2/3.
Tlakový hrnec Tescoma
Hlavní výhody tlakového hrnce
Už zde bylo zmíněno, že se jídlo v tlakovém hrnci připraví značně rychleji než při běžném vaření. Jaké další výhody sebou papiňák přináší?
Úspora energie
Úspora času znamená i významnou úsporu energie. Váš elektrický, plynový či indukční sporák si oproti běžnému vaření značně odpočine, což se výrazně projeví i na účtech za elektřinu.
Chuť
Dalším oblíbeným důvodem pro využívání tlakových hrnců je chuť výsledného pokrmu. Tím, že se z hrnce neodpařuje vzniklá pára, zůstávají všechny chutě a vůně uvnitř a díky rychlejší přípravě si je pokrm lépe uchová na rozdíl od běžného vaření. Například klasické poctivé guláše z papiňáku jsou mnohem chutnější. Papiňák rovněž lépe zachovává žádané nutriční hodnoty jídla.
Konzistence jídla
Podobně jako skvělá chuť je skvělá i konzistence jídel. To platí především o masu, které zůstane pěkně šťavnaté a zároveň se doslova rozpadá na jazyku.
Co se dá v Papinově hrnci vařit?
Tlakový hrnce je vhodný jak pro vaření, tak dušení a má opravdu široké využití. Rozhodně se tak nemusíte bát, že by na něj doma sedal prach.
Tento hrnec je ideální pro přípravu masa, luštěnin, zeleniny a různých příloh, které v něm připravíte během pár minut.
Oblíbená je příprava silných vývarů a jiných polívek, omáčky a guláše nebo různé směsi. Větší papiňáky jsou také skvělé například pro zavařování sklenic s marmeládou, okurkami nebo dalšími pochutinami.
Tlakový hrnec Tescoma
Podle čeho tlakový hrnec vybírat
Na trhu dnes existuje velké množství tlakových hrnců, které se liší jak v menších detailech, tak výraznějších funkcích. Níže najdete několik tipů na to, jak a podle čeho kvalitní tlakový hrnec vybrat, aby dokonale vyhovoval vašim potřebám.
Velikost
Velikost je jednou ze základních vlastností papiňáků, podle nichž by se měl váš výběr řídit. Měli byste vybírat podle toho, kolik členů žije ve vaší domácnosti a jak objemné pokrmy chcete vařit. Ideální velikost hrnce totiž může ušetřit značné množství energie. Záleží také na tipu připravovaných pokrmů. Například kosti na vývar v menším hrnci neuvaříte. Nesmíte rovněž zapomínat na to, že se talkové hrnce smí plnit zhruba jen do dvou třetin svého objemu.
Například dvoučlenná domácnost si vystačí se 4 litrovým hrncem, pro vícečlennou rodinu je ideální volbou hrnec o velikosti 6–8 litrů.
Ideální volbou je kombinace dvou hrnců, abyste efektivně uvařili pro menší počet lidí a zároveň mohli připravit i větší pokrmy, například vepřové koleno, vývar z morkových kostí a podobně.
Tlakové hrnce Orion a Banquet
Materiál
Materiál hrnce hraje samozřejmě také velikou roli. Záleží jak na celkové konstrukci a její schopnosti vést teplo, tak na materiálu dna, které by mělo být především nepřilnavé. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejčastější varianty patří nerezová ocel doplněná o plastové komponenty používané na držadla a páky.
Způsob ohřevu
Většina tlakových hrnců je určena na veškeré druhy ohřevu (elektrický sporák, plyn, sklokeramika, indukce), ale mohou se najít i výjimky. Takovou tvoří například elektrický papiňák, který stačí zapojit do zásuvky, aniž byste jej museli pokládat na zdroj tepla.
Funkce
Moderní doba jde stále kupředu a lidé si žádají stále nové a nové vychytávky. Těm se proto nevyhnuly ani tlakové hrnce, které mohou být opatřeny řadou funkcí. Jednou z nich je i bezpečnostní pojistka, kterou by měl mít každý kvalitní hrnec. Ta by měla zabránit tomu, aby došlo například k přetlakování hrnce nebo nedovolí otevřít poklici dříve, než bude v hrnci bezpečný tlak.
Ideální také je, když má hrnec alespoň dva ventily pro vypouštění páry – jeden pro běžný režim hrnce, druhý bezpečnostní.
Některé modely jsou navíc vybaveny praktickým časovačem nebo možností nastavit tlak uvnitř. Díky tomu lze hrnec využít jak k vaření za vysokého tlaku, tak například k dušení s nízkým nebo žádným tlakem.
Způsob zavírání
U papiňáků existují dva základní typy zavírání, a to pákový a bajonetový. Pákové zavírání je osvědčenou klasikou s tím, že se dá otevřít i jednou rukou.
Bajonetové zavírání má naopak jednoduchý uzávěr pouhým otočením a zacvaknutím, k otevření však budete potřebovat obě ruce.
Může být papiňák nebezpečný?
Určitě už jste slyšeli ty hororové příběhy, kdy někomu bouchl papiňák a v nejlepším případě to skončilo jen omáčkou po celé kuchyni.
Tlakové hrnce sice mohou ukrývat určitou míru nebezpečí, ovšem u moderních variant je to téměř nemožné. Základem je plnit hrnec jen po určenou rysku a vybrat takový, který má kvalitní pojistky.
Ty jsou však dnes přítomny na všech variantách, a tak se není třeba ničeho obávat.
Autor: Eliška Střelková
Související články
Domácí meruňková marmeláda snadno a rychle
Jak vybrat správný hrnec na vaření? Roli hraje materiál i funkce
Je FRITOVÁNÍ aktuální i dnes? S hrncem Taurus Professional Air určitě!
Článek byl zobrazen 17048 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Domácí zmrzlinové království
Zmrzlina - nejoblíbenější pochoutka malých i velkých. Naštěstí ani výrobci kuchyňských pomocníků nezapomněli na naše mlsné chuťové buňky, a tak si dnes můžeme pořídit malý domácí výrobník zmrzliny, který osladí život nám i celé naší rodině.

Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.

Termosky a termohrnky využijeme na cestách i při podzimním posezení na terase
V chladnějším období s sebou na výlety často vozíme termosky, díky kterým si můžeme dopřát hřejivý nápoj i po několika hodinách. Pokud byste však chtěli popíjet teplou kávu nebo čaj i při cestě do práce, pořiďte si praktický termohrnek. Doma zase jistě využijete termokonvici, která je nejen funkčním, ale také líbivým doplňkem domácnosti.

Kupujeme výhodně kuchyňský dřez
Elitní značku Schock, jedničku v oblasti kuchyňských dřezů z kompozitních materiálů, neboli granitových dřezů známe jako spolehlivého partnera na českém trhu již více než 10 let.

Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.

Jak vybrat odsavač par? Podle velikosti kuchyně i stylu vaření
V kuchyni každé moderní domácnosti je dnes možné narazit na odsavač par neboli digestoř. Slouží k odsávání par z místnosti, zbavuje nás nepříjemných pachů a pomáhá zamezit výskytu plísní. Na co se ale při výběru odsavače zaměřit? Jaká velikost, tvar a výkon bude pro naši kuchyni nejvhodnější?

Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.

Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?