Pít, nebo nepít vodu z vodovodu?
16.08.2011
Řada lidí řeší neustále otázku, zda doma pít vodu z vodovodu, nebo si raději kupovat drahé balené vody. Jasnou odpověď přitom dávají všechny české vodárny i ochránci přírody: Voda z vodovodu je pitná, nezávadná a mnohdy i zdravější než některé vody balené!
Navíc je mnohem levnější a ještě šetří životní prostředí tím, že nespotřebováváme PET lahve.
Nutno podotknout, že se jedná pouze o vodu studenou. Za kvalitu teplé vody vodárny nezodpovídají a obecně teplou vodu pít nedoporučují. Také k vaření by lidé měli používat výhradně studenou vodu.
Jeden litr vody, která nám doma teče z kohoutku, je asi stopadesátkrát levnější než jeden litr balené vody. Kvalitou se vodě balené podle informací Pražských vodovodů a kanalizací naprosto vyrovná a navíc je sledována z hlediska mnohem více parametrů než balené vody.
Do vodovodní sítě se pouští jen voda splňující limity vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Tato voda je bez jakýchkoliv mikroorganismů a také obsahuje méně minerálních látek, čímž šetří naše ledviny. Voda v lahvích, pokud není sycená oxidem uhličitým, se navíc může v letních měsících působením vysokých teplot zkazit, respektive přemnožit bakteriemi. Voda z kohoutku je sledována každý den, a tak závadnost nehrozí.
Některým lidem vadí chlor, který se do pitné vody přidává, ale i toho se dá snadno zbavit. Stačí vodu natočenou z kohoutku nechat deset minut odstát a problém je vyřešen. Zápach chloru se dá odstranit také převařením vody. Řada lidí se mylně domnívá, že chlorem je způsobena kalnost vody. Není to pravda, bíle zakalená voda je dílem rozptýleného vzduchu ve vodě, který vnikne jeho přisátím do trubního systému. Pokud vodu necháme pár minut odstát, kal zmizí.
Voda z vodovodu se dá ještě o něco málo vylepšit. V prvé řadě je důležité starat se pravidelně o sítko v baterii, tzv. perlátor, v němž se zachycují mechanické nečistoty z trubek. Před každým napuštěním vody, kterou se chystáme vypít, bychom ji měli nechat zhruba půl minuty nechat odpouštět. Pro lepší chuť je vhodné do vody přidat pár kapek citronu a uchovávat ji v lednici bez přístupu světla a vzduchu.
Pečovat bychom měli také o vodovodní baterie, které bychom měli pořizovat kvalitní a nechat si je namontovat odborníkem, který v ideálním případě předtím provedl průplach vodovodního potrubí.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Jak snížit spotřebu vody v domácnosti
Je libo šálek kávy…
Pár rad a triků do domácnosti
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 15831 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyně
Jak účelně plánovat kuchyň?
Téměř 90 % domácností zjistí po dvou až třech letech užívání nové kuchyně nedostatek úložného místa pro nádobí a potraviny. Drtivá většina výrobců kuchyní totiž nepoužívá moderní moduly nábytku, které umožní zvýšit využitelný úložný prostor o 25 až 50 %. Řešením těchto problémů se zabývá pan Pelc majitel kuchyňských studií Pelc kuchyně.
Kuchyňský design volá po barvě
Vaření a příprava jídel by se měla odehrávat pod barvami spíše optimistickými, aby to „vaření nebylo příliš vážné“. Z tohoto důvodu je dobré volit barvy světlejší. Celá místnost se opticky více rozsvítí. Žlutá, červená a oranžová - to jsou možná ty správné barvy pro pojetí kuchyně vcelku.
ORGA-LINE pro členění kuchyňských zásuvek
Krásná kuchyně je zárukou toho, že v ní budeme rádi trávit svůj čas, tedy především vařit a stolovat. Jestliže chceme, aby nám šlo vaření od ruky, měli bychom věnovat náležitou pozornost vnitřnímu vybavení zásuvek. Ne všichni výrobci kuchyní na to však pamatují.
Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně
Dřezová baterie dnes již není jen funkčním doplňkem kuchyně, ale svým vzhledem může podtrhnout ráz celé místnosti. Na výběr jsou klasické zakulacené baterie, baterie v retro stylu v bronzu či mosazi i hranaté designové dřezové baterie ve stylu minimalismu. Dřezovou baterii tak můžete krásně sladit s celkovým vzhledem kuchyně a jejími doplňky.
Laminam – kuchyňské desky ze slinuté keramiky
Na kuchyňské desky a barové pulty lze použít nejrůznější materiály – laminát, přírodní kámen, konglomerát kamene, dřevo. Jednou z novinek, která předčí svými vlastnostmi i dekory další materiály je slinutá keramika Laminam.
Co ukázal průzkum chování lidí v kuchyni?
Oddělení firmy Blum pro průzkum potřeb uživatelů kuchyní sleduje zvyky a pracovní postupy lidí a zjišťují, co lidé v kuchyni skutečně potřebují. Expertka Miriam Wildauer, z tohoto týmu říká: „mnoho typických činností v kuchyni probíhá na celém světě stejně“.
Jak vyřešit rohové skřínky a šuplíky v kuchyni
Aby byla kuchyň dokonale funkční, měly by být jednotlivé věci v ní a kuchyňské náčiní dobře dostupné. Kuchyňská linka by měla umožňovat prakticky využívat veškerý prostor. Jak to ale udělat v případě rohové kuchyně? O přehledné uložení a dobrou přístupnost věcí v rohových skříních se postarají výsuvné systémy.
3 rady, jak uspořádat spíž + 3 věci, které do ní nikdy nedávejte
Co říká špajz o vašem životě – že jste dobře organizovaní, nebo je to trochu chaos? Naučíme vás, jak do spižírny vnést pořádek a systém. Stačí totiž znát pár fíglů a špajz bude v mžiku uspořádaný, praktický a krásně přehledný.