Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
27.08.2008
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.
Přitom ty úplně základní, nejjednodušší typy indukčních varných desek (campingových indukčních vařičů) na trhu seženete zhruba za tisícovku.
Cena těch lepších, kvalitnějších modelů klesla pod patnáct tisíc korun. Horní hranice sice stále převyšuje částku čtyřiceti tisíc korun, ale to už se jedná opravdu o luxusní řady spotřebičů, s nadstandardními funkcemi.
Základní výhody inteligentního studeného vaření poskytují všechny indukční varné desky bez ohledu na cenu. I s těmi levnými tedy šetříte čas, energii a zároveň máte záruku bezpečného vaření.
Jedním z důvodů, proč indukční vaření v našich domácnostech stále ještě „nezdomácnělo“ může být i přetrvávající nízké povědomí o tom, co to indukční vaření vlastně je. Pod pojmem indukční varná deska si někteří spotřebitelé dosud představují marnotratné zbohatlíky, kteří si pořizují zbytečný luxus na úkor klasických sporáků.
Znovuobjevení indukce
Elektromagnetická indukce není nic nového. S jejím objevem přišel už v roce 1831 britský fyzik a chemik Michael Faraday. Když v 19. století vyrukoval s diamagnetismem a zavedl pojem magnetického pole, určitě netušil, že o dvě století později, na základě výsledků jeho bádání, dojde k osudovému převratu v technologii vaření.
Samotný princip indukčních varných desek je zcela jednoduchý. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a magnety. Právě magnety totiž způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se pod jejich vlivem mění na magnetické pole.
Ve chvíli, kdy se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo. Vaření začíná. A bonus na závěr - indukční varná deska během celého procesu ovšem zůstává studená!
Malá rekapitulace
Na rozdíl od klasických způsobů vaření indukce vytváří teplo přímo v nádobě, v jejím dně. Tím se minimalizují jeho ztráty a zároveň se zrychluje samotná příprava jídla. Šetří se čas i peníze.
Princip indukce také sám rozpozná velikost nádoby. Po jejím sejmutí z varné zóny se celý proces zahřívání automaticky sám přeruší. Deska sama se při vaření nezahřívá, umožňuje tedy následně i snadné čištění.
K posledním novinkám ve výrobě indukčních varných desek patří senzorové ovládání, kdy pomocí dotykových políček například regulujete, či dávkujete výkon ohřevu. Absolutním hitem je tlačítko, kdy lehkým pohybem prstu okamžitě deaktivujete vaření a naopak.
Test s čokoládou
Studená deska je bezpečná sama o sobě. Nemůžete se o ní popálit ani na ní nic připálit.
Pokud cokoliv postavíte vedle hrnce, nemusíte mít strach, že to vzplane. Někteří výrobci indukčních varných desek dokonce doporučují test s čokoládou, která se vám položená na desce při vaření nerozpustí.
Odbouráno je i úděsné drhnutí připáleného jídla, které zpěnilo a vyteklo z hrnce po té, co jste si odskočili zvednout telefon, či otevřít návštěvě dveře. Stačí vzít jen hadřík a setřít ho.
Nutno dodat, že může dojít k zpětnému předání tepla ode dna směrem k desce. Její zahřátí ale rozhodně není tak silné, jako například u klasické plotny. Přesto, že by neměla být příliš teplá, bezprostředně po sejmutí nádoby se nedoporučuje na varnou zónu sahat.
Test s magnetem
Jedinou podmínkou, aby vše úspěšně fungovalo, je feromagnetismus. Respektive všechny nádoby, v nichž chcete úspěšně vařit na indukční varné desce, musí být feromagnetické. V dnešní době je ale naštěstí většina nádobí z tohoto materiálu. Možná i vaše současné nádobí je feromagnetické. Stačí přiložit magnet na dno hrnce a víte, na čem jste. Pokud se magnet na dně udrží, můžete se směle pustit do revolučního převratu ve své kuchyni.
Vhodné pro vaření na indukčních deskách jsou smaltované ocelové nádoby se silnějším dnem, litinové (i smaltované), feritové či vícevrstvé ocelové nádoby a hliníkové nádoby se speciálním dnem.
Se speciální dražším nádobím máte sice jistotu vyšší kvality, ale klidně můžete s jeho pořízením počkat. Nejprve otestujte vlastní nádobí již zmíněným testem s magnetem.
Rada na závěr
Co se zdraví týká, magnetismus sám o sobě nemá škodlivý vliv na organismus a neovlivňuje nijak ani kvalitu potravin. Může však změnit vlastnosti elektrických spotřebičů, pokud se dostanou do jeho zóny vlivu.
Například lidé s kardiostimulátorem by se určitě měli od aktivní varné zóny držet dál, nejlépe ve vzdálenosti minimálně 30 až 50 centimetrů.
Autor: Bronislava Supíková
Článek byl zobrazen 17098 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Pořídili jste si už tepan? A víte vůbec, co to je?
Omrzely vás barbecue párty? Hledáte něco nového, čím byste mohli na hosty při dalším domácím večírku zapůsobit? Zkuste Tepan Yaki – japonský vynález, který vás nezklame.
Domácí spižírna
Málokterá domácnost se obejde bez alespoň minimálních zásob, z nichž se vaří. Cukr, mouka, káva, koření, trvanlivé mléko, zelenina či konzervované produkty našly své místo v prostorné chladné spíži. V moderní době však „špajzka“ vypadá úplně jinak než za časů našich babiček.
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Výhody elektrické pečící trouby
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.
Drátěný program UVAX – dejte kuchyni řád
Snad v každé kuchyni či koupelně občas bojujeme s nedostatkem odkládacího prostoru. V těchto chvílích si říkáme, že už konečně musíme pro všechno to náčiní najít stálé místo, aby bylo uloženo přehledně a bylo vždy po ruce. Tento problém nám pomůže vyřešit drátěný program, který je velmi praktický a stane se i vkusným doplňkem interiéru.
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
Granitový dřez Schock je záruka spokojenosti
Není nad to, když můžeme koupit osvědčený špičkový výrobek, být spokojeni, nadšeni kvalitou i designem a přitom neutratit o moc více peněz než při koupi podobného výrobku bez tradice. Chcete-li koupit dobře granitový dřez, volte německý SCHOCK.