Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
27.08.2008
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.
Přitom ty úplně základní, nejjednodušší typy indukčních varných desek (campingových indukčních vařičů) na trhu seženete zhruba za tisícovku.
Cena těch lepších, kvalitnějších modelů klesla pod patnáct tisíc korun. Horní hranice sice stále převyšuje částku čtyřiceti tisíc korun, ale to už se jedná opravdu o luxusní řady spotřebičů, s nadstandardními funkcemi.
Základní výhody inteligentního studeného vaření poskytují všechny indukční varné desky bez ohledu na cenu. I s těmi levnými tedy šetříte čas, energii a zároveň máte záruku bezpečného vaření.
Jedním z důvodů, proč indukční vaření v našich domácnostech stále ještě „nezdomácnělo“ může být i přetrvávající nízké povědomí o tom, co to indukční vaření vlastně je. Pod pojmem indukční varná deska si někteří spotřebitelé dosud představují marnotratné zbohatlíky, kteří si pořizují zbytečný luxus na úkor klasických sporáků.
Znovuobjevení indukce
Elektromagnetická indukce není nic nového. S jejím objevem přišel už v roce 1831 britský fyzik a chemik Michael Faraday. Když v 19. století vyrukoval s diamagnetismem a zavedl pojem magnetického pole, určitě netušil, že o dvě století později, na základě výsledků jeho bádání, dojde k osudovému převratu v technologii vaření.
Samotný princip indukčních varných desek je zcela jednoduchý. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a magnety. Právě magnety totiž způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se pod jejich vlivem mění na magnetické pole.
Ve chvíli, kdy se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo. Vaření začíná. A bonus na závěr - indukční varná deska během celého procesu ovšem zůstává studená!
Malá rekapitulace
Na rozdíl od klasických způsobů vaření indukce vytváří teplo přímo v nádobě, v jejím dně. Tím se minimalizují jeho ztráty a zároveň se zrychluje samotná příprava jídla. Šetří se čas i peníze.
Princip indukce také sám rozpozná velikost nádoby. Po jejím sejmutí z varné zóny se celý proces zahřívání automaticky sám přeruší. Deska sama se při vaření nezahřívá, umožňuje tedy následně i snadné čištění.
K posledním novinkám ve výrobě indukčních varných desek patří senzorové ovládání, kdy pomocí dotykových políček například regulujete, či dávkujete výkon ohřevu. Absolutním hitem je tlačítko, kdy lehkým pohybem prstu okamžitě deaktivujete vaření a naopak.
Test s čokoládou
Studená deska je bezpečná sama o sobě. Nemůžete se o ní popálit ani na ní nic připálit.
Pokud cokoliv postavíte vedle hrnce, nemusíte mít strach, že to vzplane. Někteří výrobci indukčních varných desek dokonce doporučují test s čokoládou, která se vám položená na desce při vaření nerozpustí.
Odbouráno je i úděsné drhnutí připáleného jídla, které zpěnilo a vyteklo z hrnce po té, co jste si odskočili zvednout telefon, či otevřít návštěvě dveře. Stačí vzít jen hadřík a setřít ho.
Nutno dodat, že může dojít k zpětnému předání tepla ode dna směrem k desce. Její zahřátí ale rozhodně není tak silné, jako například u klasické plotny. Přesto, že by neměla být příliš teplá, bezprostředně po sejmutí nádoby se nedoporučuje na varnou zónu sahat.
Test s magnetem
Jedinou podmínkou, aby vše úspěšně fungovalo, je feromagnetismus. Respektive všechny nádoby, v nichž chcete úspěšně vařit na indukční varné desce, musí být feromagnetické. V dnešní době je ale naštěstí většina nádobí z tohoto materiálu. Možná i vaše současné nádobí je feromagnetické. Stačí přiložit magnet na dno hrnce a víte, na čem jste. Pokud se magnet na dně udrží, můžete se směle pustit do revolučního převratu ve své kuchyni.
Vhodné pro vaření na indukčních deskách jsou smaltované ocelové nádoby se silnějším dnem, litinové (i smaltované), feritové či vícevrstvé ocelové nádoby a hliníkové nádoby se speciálním dnem.
Se speciální dražším nádobím máte sice jistotu vyšší kvality, ale klidně můžete s jeho pořízením počkat. Nejprve otestujte vlastní nádobí již zmíněným testem s magnetem.
Rada na závěr
Co se zdraví týká, magnetismus sám o sobě nemá škodlivý vliv na organismus a neovlivňuje nijak ani kvalitu potravin. Může však změnit vlastnosti elektrických spotřebičů, pokud se dostanou do jeho zóny vlivu.
Například lidé s kardiostimulátorem by se určitě měli od aktivní varné zóny držet dál, nejlépe ve vzdálenosti minimálně 30 až 50 centimetrů.
Autor: Bronislava Supíková
Článek byl zobrazen 15703 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moduliving - modulární domy a chaty
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.BESK - ČESKÝ VÝROBCE BETONOVÉ STŘEŠNÍ KRYTINY
BESK, to je česká betonová střešní taška prvotřídní kvality s dvojnásobným akrylátovým nástřikem. BESK - střecha pro 3 generace.Dřevostavby na klíč - od výběru pozemku po realizaci domu
V LAS dřevostavby věříme, že stavět se má zodpovědně a ekologicky, se vztahem k přírodě a dalším generacím. Proto jsme se zamilovali do dřeva a stavbám z něj se věnujeme víc než deset let.Snížení nákladů za platby energií cestou zateplení
Zateplujete střechu? Správná volba, v pravý čas. Díky Foukané izolaci Climatizeru Plus snížíte náklady za energie až o 35 %. Že už máte staré zateplení? Tak to můžete přefouknu ještě jednou. Ať uspoříte ještě víc!Léto na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.Jak snížit platby za energie? Izolovat střechu!
Jedním z největších zdrojů úniků tepla v objektech je střecha. Ztráty tvoří až 30%. Sofistikované řešení s více jak 30-ti letou zkušeností nabízejí systémy PUR IZOLACE®. V případě plochých střech je to navíc absolutní hydroizolace. Česká firma, české materiály.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.

Digitální kuchyňské váhy pro opravdu přesné vážení
Kuchyňská váha je nezbytným vybavením každé kuchyně. K tomu, abychom měli jednotlivé ingredience pro přípravu jídla zváženy opravdu přesně, nám pomůže jedině digitální kuchyňská váha. Tyto moderní typy vah se vyrábív mnoha designech, kromě klasických stolních vah jsou k dostání také váhy závěsné nebo ve „slim“ provedení.

Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!
Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!

Proč si vybrat kuchyňskou baterii se sprchou?
Kuchyňská baterie, někdy nazývaná také baterie dřezová, vybavená sprchou je velmi praktická, zvláště pokud máte větší dřez nebo dvojdřez. Vybírat si můžete nejen různé barvy a tvary baterií, ale také různé délky hadic a doplňkové funkce jako je např. volba různých proudů vody.

Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.

Dáte si mojito nebo tequillu z domácího baru?
Jaký druh alkoholu vám chutná nejvíce? Rum, vodka, tequilla, whisky nebo gin? Uspořádat vlastní barmanské show nebo koktejlové párty pro přátele a známé můžete ve vlastním domě, bytě nebo chalupě, pokud máte domácí bar. Pak už zbývá jen dát si vychlazený drink a užívat si pohodlí domova.

Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají
Granitové dřezy začínají pomalu vytlačovat nerez a při zařizování nových moderních kuchyní jednoznačně vedou. Za úspěchem granitových dřezů stojí především jejich funkční vlastnosti a vzhled.