Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
27.08.2008
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.
Přitom ty úplně základní, nejjednodušší typy indukčních varných desek (campingových indukčních vařičů) na trhu seženete zhruba za tisícovku.
Cena těch lepších, kvalitnějších modelů klesla pod patnáct tisíc korun. Horní hranice sice stále převyšuje částku čtyřiceti tisíc korun, ale to už se jedná opravdu o luxusní řady spotřebičů, s nadstandardními funkcemi.
Základní výhody inteligentního studeného vaření poskytují všechny indukční varné desky bez ohledu na cenu. I s těmi levnými tedy šetříte čas, energii a zároveň máte záruku bezpečného vaření.
Jedním z důvodů, proč indukční vaření v našich domácnostech stále ještě „nezdomácnělo“ může být i přetrvávající nízké povědomí o tom, co to indukční vaření vlastně je. Pod pojmem indukční varná deska si někteří spotřebitelé dosud představují marnotratné zbohatlíky, kteří si pořizují zbytečný luxus na úkor klasických sporáků.
Znovuobjevení indukce
Elektromagnetická indukce není nic nového. S jejím objevem přišel už v roce 1831 britský fyzik a chemik Michael Faraday. Když v 19. století vyrukoval s diamagnetismem a zavedl pojem magnetického pole, určitě netušil, že o dvě století později, na základě výsledků jeho bádání, dojde k osudovému převratu v technologii vaření.
Samotný princip indukčních varných desek je zcela jednoduchý. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a magnety. Právě magnety totiž způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se pod jejich vlivem mění na magnetické pole.
Ve chvíli, kdy se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo. Vaření začíná. A bonus na závěr - indukční varná deska během celého procesu ovšem zůstává studená!
Malá rekapitulace
Na rozdíl od klasických způsobů vaření indukce vytváří teplo přímo v nádobě, v jejím dně. Tím se minimalizují jeho ztráty a zároveň se zrychluje samotná příprava jídla. Šetří se čas i peníze.
Princip indukce také sám rozpozná velikost nádoby. Po jejím sejmutí z varné zóny se celý proces zahřívání automaticky sám přeruší. Deska sama se při vaření nezahřívá, umožňuje tedy následně i snadné čištění.
K posledním novinkám ve výrobě indukčních varných desek patří senzorové ovládání, kdy pomocí dotykových políček například regulujete, či dávkujete výkon ohřevu. Absolutním hitem je tlačítko, kdy lehkým pohybem prstu okamžitě deaktivujete vaření a naopak.
Test s čokoládou
Studená deska je bezpečná sama o sobě. Nemůžete se o ní popálit ani na ní nic připálit.
Pokud cokoliv postavíte vedle hrnce, nemusíte mít strach, že to vzplane. Někteří výrobci indukčních varných desek dokonce doporučují test s čokoládou, která se vám položená na desce při vaření nerozpustí.
Odbouráno je i úděsné drhnutí připáleného jídla, které zpěnilo a vyteklo z hrnce po té, co jste si odskočili zvednout telefon, či otevřít návštěvě dveře. Stačí vzít jen hadřík a setřít ho.
Nutno dodat, že může dojít k zpětnému předání tepla ode dna směrem k desce. Její zahřátí ale rozhodně není tak silné, jako například u klasické plotny. Přesto, že by neměla být příliš teplá, bezprostředně po sejmutí nádoby se nedoporučuje na varnou zónu sahat.
Test s magnetem
Jedinou podmínkou, aby vše úspěšně fungovalo, je feromagnetismus. Respektive všechny nádoby, v nichž chcete úspěšně vařit na indukční varné desce, musí být feromagnetické. V dnešní době je ale naštěstí většina nádobí z tohoto materiálu. Možná i vaše současné nádobí je feromagnetické. Stačí přiložit magnet na dno hrnce a víte, na čem jste. Pokud se magnet na dně udrží, můžete se směle pustit do revolučního převratu ve své kuchyni.
Vhodné pro vaření na indukčních deskách jsou smaltované ocelové nádoby se silnějším dnem, litinové (i smaltované), feritové či vícevrstvé ocelové nádoby a hliníkové nádoby se speciálním dnem.
Se speciální dražším nádobím máte sice jistotu vyšší kvality, ale klidně můžete s jeho pořízením počkat. Nejprve otestujte vlastní nádobí již zmíněným testem s magnetem.
Rada na závěr
Co se zdraví týká, magnetismus sám o sobě nemá škodlivý vliv na organismus a neovlivňuje nijak ani kvalitu potravin. Může však změnit vlastnosti elektrických spotřebičů, pokud se dostanou do jeho zóny vlivu.
Například lidé s kardiostimulátorem by se určitě měli od aktivní varné zóny držet dál, nejlépe ve vzdálenosti minimálně 30 až 50 centimetrů.
Autor: Bronislava Supíková
Článek byl zobrazen 18139 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.

Digitální kuchyňské váhy pro opravdu přesné vážení
Kuchyňská váha je nezbytným vybavením každé kuchyně. K tomu, abychom měli jednotlivé ingredience pro přípravu jídla zváženy opravdu přesně, nám pomůže jedině digitální kuchyňská váha. Tyto moderní typy vah se vyrábív mnoha designech, kromě klasických stolních vah jsou k dostání také váhy závěsné nebo ve „slim“ provedení.

Vánoční dárky pro malé kuchtíky a jedlíky
Určitě jste jako malí rádi pomáhali mamince v kuchyni a tak vás jistě nepřekvapuje, když chtějí vaše ratolesti také přiložit ruku k dílu. Pokud se vám zdá, že je vaření a práce v kuchyni opravdu baví, zkuste jim na Vánoce pořídit některý z kuchařských doplňků, bez něhož se žádný malý kuchtík, ale ani jedlík zkrátka neobejde.

Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.

Termosky na pití i na jídlo, v zimě i v létě
Při představě termosky se nám asi v první řadě vybaví termoska výletní, ale termosky jsou nenápadným a přesto velmi užitečným pomocníkem i v domácnosti. Termosky k domácímu použití se od těch cestovních v některých detailech liší, přestože princip zůstává stejný. Uchovat požadovanou teplotu pití nebo i jídla.

Drátěný program do kuchyně, koupelny i předsíně
Skvělým řešením, jak ušetřit čas i místo ve vaší kuchyni, je drátěný program. Umožňuje totiž kuchyň přehledně uspořádat, je praktický a navíc i dobře vypadá. Pomůže vyřešit problém s nedostatkem odkladného prostoru a zajistí, že budete mít potřebné věci vždy po ruce. Drátěný program by tak v žádné moderní kuchyni rozhodně neměl chybět.

Dárky na Vánoce - vrací se šunkovary a hitem jsou stále silikonové formy
Vánoce se neúprosně blíží a my už přemýšlíme, co zase budeme kupovat za dárky pod stromeček. Několik dobrých nápadů jsme si pro Vás připravili. Hlavně se nebát a všechno vyzkoušet!

Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.