Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny
31.10.2020
Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.
Jestliže chceme, aby naše potraviny byly co nejdéle čerstvé, uchovaly si svou svěžest a všechny potřebné vitamíny, měli bychom vyzkoušet vakuování, které revolučně mění způsob nákupu i uchovávání potravin. Pokud potraviny uchováváme ve vakuu, tedy bez vzduchu, dopřejeme jim mnohem delší trvanlivost. Ve vakuu můžeme uchovávat potraviny vhodné ke skladování ve spíži, v ledničce i mrazničce. Potraviny balené ve vakuu mají prodlouženou dobu skladovatelnosti oproti klasickému balení, v mrazničce místo 6 měsíců vydrží 2 až 3 roky (maso, zelenina, ovoce), v chladničce místo 1 týdne až 6 týdnů (uzeniny, sýry).
Aby se jídlo nekazilo
Za to, že se potraviny kazí, mohou chemické reakce, k nimž dochází při kontaktu potravin se vzduchem, teplotou, vlhkostí, nebo pokud jsou vystaveny účinku enzymů, růstu mikroorganismů, případně byly kontaminovány hmyzem. Tento proces je možné výrazně zpomalit právě jejich uložením do vakua. Když vakuujeme, tak snižujeme absolutní tlak vzduchu v daném obalu nebo nádobě a to tak, že odstraňujeme kyslík a prchavé látky. Právě kyslík obsažený ve vzduchu je hlavním viníkem, proč se potraviny kazí – způsobuje totiž oxidaci a ta zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších specifických vlastností potravin. Při vakuování zamezujeme rovněž růstu mikroorganismů, bujení bakterií a plísní. Čerstvé potraviny však obsahují také velké množství vody, která podporuje růst mikroorganismů, jež se mohou množit i bez přítomnosti vzduchu. Rychlé zkáze takovýchto potravin zamezíme jejich uchováním při nízkých teplotách. Díky vakuování nedochází ani k vysychání potravin či k vzájemnému přenosu pachů.
Svářečka folíí a vakuovačka FoodSaver
Pozor na bakterie!
Některé bakterie se mohou množit za přítomnosti vzduchu i bez něj. Velmi nebezpečným druhem bakterie je například Clostridium Botulinum, které se daří v prostředích bez obsahu kyselin i bez kyslíku, a všude, kde jsou vystaveny teplotám dlouhodobě přesahujícím 4°C. Tato bakterie tedy ohrožuje potraviny s nízkou kyselostí, což je červené maso, drůbež, ryby, mořské plody, vejce, houby i zelenina. Ohroženy jsou však také potraviny se střední úrovní kyselosti, což jsou prakticky veškeré druhy zeleniny a spousta druhů ovoce - rajčata, cibule, červené papriky, fíky či okurky. Abychom předešli kontaminaci potravin s touto bakterií, je třeba podniknout mnohem důmyslnější kroky pro jejich uchovávání, než je chlazení nebo zamražení. V tomto případě přichází na řadu vakuová svářečka, která je dokáže uchovat na mnohem delší dobu.
Co je vakuovací svářečka?
Vakuová svářečka je ideálním pomocníkem, pokud chcete, aby vaše potraviny byly zdravější, čerstvější a udržely si svou kvalitu. Umožňuje dlouhodobé a ekonomické skladování potravin i předmětů. Je vybavena profesionální silnou drážkovanou fólií, díky které je možné dokonale odsát vzduch a vytvořit tak pevný vzduchotěsný spoj. Při jedné operaci svaří a oddělí sáček. Sáčky vyrobené z této drážkované fólie je možné umývat a používat opakovaně. Výhodou je také fakt, že se zmrazené potraviny mohou v této fólii vařit ve vodě, ale i rozmrazovat či ohřívat v mikrovlnné troubě. Fólie jsou rovněž vhodné i na marinování – čerstvý steak máte naložený do 30 minut. Stačí maso s marinádou vakuově uzavřít a dát chladit do ledničky. Potraviny budou stejně chutné, jako byste je marinovali den dopředu.
Vakuová svářečka folií s bohatých příslušenství Concept Fresh
Bohaté příslušenství vakuových svářeček
Vakuovací svářečka bývá dodávána s několika sáčky určenými pro vakuování, ale je možné k ní sehnat ještě spoustu dalšího příslušenství, jako jsou folie pro vakuování, vakuovací dózy nebo vakuovací zátky na víno. V dózách, z nichž svářečka odsaje vzduch pomocí hadičky, je možné uchovávat nejen zeleninu, ale také suché potraviny, jako je káva, rýže, mouka, sušenky, těstoviny a spousta dalšího. Jednocestným ventilem se vzduch odsaje a silikonové těsnění zabrání jeho opětovnému nasátí. Potraviny jsou tak perfektně chráněny před vlhkem. Vakuovací svářečka vám však skvěle poslouží nejen při uchovávání potravin, ale také v případě, že potřebujete ochránit například nějakou menší elektroniku před vlhkem. Můžete si takto na cesty zatavit například mobilní telefon nebo fotoaparát. A můžete si být jisti, že se k němu déšť určitě nedostane.
Na českém trhu se dnes můžete setkat s vakuovacími svářečkami několika značek. Velmi oblíbená je například svářečka Bionaire FoodSaver V2860, Concept Fresh VA0010 nebo vakuová balička Futura - Magic Vac od výrobce Flaemnuova je pak k dostání za cca 4200 Kč.
- jap -
Foto: archiv firem
Související články
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Chlebovky a dózy na skladování pečiva
Dózy na potraviny - uchovávejte potraviny kvalitně a zdravě
Dózy Freshbox - to je moderní způsob uchovávání potravin
Skladování potravin v lednici
Článek byl zobrazen 31394 krát.
Diskuze k článku
Karel | 06.12.2018 18:33:08
Musím potvrdit, že vakuovačky jsou fakt super. Nad hledáním té pravé vakuovačky jsem strávil hodně času.
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Jak fungují samočistící pyrolytické trouby?
Rádi a často pečete, ale nebaví vás troubu po každém použití složitě čistit a zbavovat ji připečených zbytků jídla? Řešením mohou být moderní pyrolytické trouby vybavené samočistícím systémem. Díky schopnosti spálit při vysoké teplotě všechny nečistoty bude vaše trouba stále jako nová a vy se nebudete muset o její údržbu vůbec starat.
Cyklonové versus sáčkové vysavače – jak vybírat a na co se zaměřit?
Rozdíl mezi cyklonovými a klasickými sáčkovými vysavači je hlavně v tom, že ty cyklonové pracují bez sáčků. Rozdílů je ale mnohem více, a možná vás následující článek přesvědčí, že sáčkovým vysavačům už tak trochu odzvonilo. Jaká je tedy současná nabídka v oblasti vysavačů?
Energetické třídy a úspora energie v domácnosti
V každé domácnosti se nachází velké množství nejrůznějších elektrických spotřebičů, které dohromady spotřebovávají poměrně hodně elektřiny, jejíž cena navíc neustále roste. Provoz těchto domácích spotřebičů se tak nepříjemně odráží na obsahu našich peněženek. Jak ušetřit a co dělat proto, aby byla spotřeba co nejnižší? Kupujte energeticky úsporné spotřebiče!
Jak vybrat sušičku prádla aneb na co všechno při výběru myslet?
Chcete se zbavit strachu, že vám nestihnou uschnout šaty na večeři? Nebo nemáte dostatek prostoru na sušení prádla a zároveň chcete ušetřit nějaký čas? Pak si pořiďte sušičku prádla. Pro někoho může tento spotřebič znamenat zbytečnou ztrátu místa i peněz, ale její přednosti nakonec určitě oceníte.
Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku
Pultové mrazáky mají svůj význam ve větších domácnostech, které často zpracovávají a uchovávají větší množství potravin, a nemusí to být jen přebytky ze zahrádky nebo zabijačkové sezónní zásoby. Mrazáky ocení všichni, kteří jsou zvyklí nakupovat v delších časových intervalech.
Zahřejte se kávou a čajem ze stylových rychlovarných konvic
Již několik desítek let jsou nezbytnou součástí vybavení našich domácností mimo jiné i rychlovarné konvice. A je to naprosto pochopitelné. Dostaneme-li chuť na voňavou kávu anebo povzbuzující čaj, proč čekat čtvrt hodiny, než voda na plynovém vařič začne pobublávat, když v rychlovarné konvici je uvaření vody otázkou několika vteřin.
Co by měla umět pračka
Automatické pračky jsou dnes na zcela jiné úrovni než „tancující tatramatky“. Dokáží vyprat i vlnu nebo peří a prádlo vyždímají tak, že v něm zůstane méně než 50 % vlhkosti.
Jak vybrat domácí vinotéku? Zajímat by vás měla kapacita, spotřeba i zóny.
Vypadá trochu jako klasická lednička, ale její funkce jsou poněkud jiné. Domácí vinotéka je skvělým pomocníkem pro všechny milovníky vína, kteří si potrpí na kvalitu a s tím spojené správné skladování. Ne každý má možnost doma postavit vinný sklípek, a tak musí přijít na řadu technika. Jak vinotéky fungují, co by jim nemělo chybět a kterou vybrat, aby vyhovovala vašim potřebám?