Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
21.07.2012
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
V čem je vakuování lepší než tradiční konzervace?
Kdysi běžný způsob zavařování potravin v horké vodě je jednak zdlouhavý proces, a kromě toho potřebujete sklenice, pak najít chladné místo k uskladnění a co je nejdůležitější – pro některé druhy potravin jako jsou uzeniny nebo sýry - je tento způsob zcela nevhodný. O tom, že varem se ztratí většina vitamínů a minerálních látek netřeba pochybovat.
Vakuovací systémy poskytují daleko vyšší komfort: Fungují na jednoduchém principu uchovávání potravin bez přístupu vzduchu, který se pomocí ruční pumpy z obalu odsaje. Tím zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, minerály a výživné látky, bakterie ani škodlivé organismy se nemohou rozmnožovat a tím se nemohou potraviny zkazit. Nedochází ani k vysychání, ani k vzájemnému přenosu pachů, zkrátka potraviny si zachovají svoji kvalitu a čerstvost. Vakuování umožňuje skladovat potraviny v chladničce či mrazničce a rychle mít po ruce připravené jídlo, které pak stačí jen ohřát.
Vakuové systémy prodlouží trvanlivost potravin až na dva roky
Na trhu jsou dózy, boxy i celé soupravy vakuovacích nádob, v nichž se dá uchovat čerstvá zelenina i ovoce, maso, sýry, suché potraviny, chléb, káva i tepelně zpracované pokrmy. Jejich trvanlivost se ve vakuu výrazně prodlouží, například čerstvé maso či zelenina ve vakuovém boxu vydrží téměř dvojnásobnou dobu než uskladněné pouze v chladničce. U chleba a suchých potravin je doba skladovatelnosti ve vakuovém boxu až jeden rok a u potravin uložených v boxu do mrazničky je víc jak dvojnásobná. Doporučená doba spotřeby u zmrazeného masa jsou čtyři až šest měsíců, ale v boxu vydrží až dvacet měsíců.
Dózy, boxy a vakuovací systémy
Tím úplně nejjednodušším vakuovacím systémem je kulatý nástavec s hadičkou pro uzavírání vík na zavařovacích sklenicích. Přitlačením a následným vypuštěním vzduchu ventilem na víčku vznikne podtlak a potravina je uvnitř sklenice rychlým způsobem konzervována. Nástavec je použitelný pro běžnou velikost zavařovacích sklenic o objemu 750 ml.
Vakuové boxy a dózy jsou vyrobeny z průhledného plastu pro snadnou vizuální kontrolu obsahu. Boxy jsou vybaveny systémem vzduchové pumpy, která se ovládá skutečně velmi rychle a snadno. O tom, že vakuování bylo úspěšně dokončeno vás informuje indikátoru vakua. Pro snadnější kontrolu doby uložení potravin si můžete nastavit datum uložení na ukazateli, který je umístěn na víku dózy a také na další kontrolce sledovat množství vlhkosti uvnitř boxu. To je výhodné například pro potraviny obsahující větší množství vody, ale i pro uložení jiných věcí, které potřebujete bezpečně uskladnit v suchém prostředí, může jít například o drobnou elektroniku, či cenné dokumenty.
Vnitřní vybavení boxů či dóz je u některých typů variabilní. Prostor uvnitř se rozdělí plastovými destičkami na několik částí, kam lze uložit několik různých druhů potravin.
Dózy i vakuovací systémy prodávané v sadách jsou vhodné do myčky na nádobí, ledničky, mrazničky a některé i do mikrovlnné trouby. V sadě jsou čtvercové, obdélníkové či kulaté nádoby v různých velikostech, s objemem od 330 až do 3200 ml. Každý výrobce má pro sadu jiný název, ale v principu vakuování se od sebe příliš neliší.
Nevídaný zájem vzbudil na předvánočním trhu vakuovací přístroj Colibri Magic Vac, který obsahuje kompletní vybavení pro vakuování potravin v domácnosti. Balení obsahuje vakuovou pumpu, napájecí transformátor, stojan, univerzální vakuovací víko na sklenice a vakuovaní zátku na láhve. Přístroj umí nejen vakuovat, ale i marinovat maso, drůbež nebo ryby, které stačí mít v chladničce pouhých dvacet minut. Za třetinu ceny však pořídíte srovnatelnou variantu - mixér Braun Multiquick MR 4050 s vakuovacím nástavcem.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Vakuové baličky.cz, Zepter
Související články
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Zavařovací hrnec
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Článek byl zobrazen 49684 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Vybíráme kuchyňský dřez
I přesto, že myčka nádobí je dnes nedílnou součástí všech moderních kuchyní, dřez neztrácí nic na své důležitosti, a zůstává tak v centru pozornosti výrobců i jednotlivých kuchyňských studií. Díky tomu můžeme na trhu vybírat z dřezů různých velikostí, tvarů i materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.
Skladování potravin
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Stylové i designové nádobky na olej a ocet
Olej a ocet jsou dochucovadla, která by stejně jako pepř a sůl neměla chybět na žádném jídelním stole. Položit je na stůl v lahvích, ve kterých jsme je koupili, by však nebylo zrovna estetické ani praktické. Proto je dobré si pořídit speciální nádobky na olej a ocet, které jsou nejen dekorativním, ale také účelným doplňkem každé kuchyně.
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?
Příbory moderních i klasických stylů
Příbory v minulosti patřily k rodinným klenotům, které se dědily mezi generacemi. Luxusní příbory byly výsadou movitějších rodin. Pozlacené jídelní příbory zděděné po předcích nebo obyčejné příbory pro běžné použití mají v naší kuchyni důležité místo.
Domácí zmrzlinové království
Zmrzlina - nejoblíbenější pochoutka malých i velkých. Naštěstí ani výrobci kuchyňských pomocníků nezapomněli na naše mlsné chuťové buňky, a tak si dnes můžeme pořídit malý domácí výrobník zmrzliny, který osladí život nám i celé naší rodině.