Kupujeme kuchyňský dřez
29.05.2007
Jednou ze základních součástí každé kuchyně je dřez. I když dnes už vzhledem k stále běžnějším myčkám na nádobí pomalu ustupuje jeho základní funkce, stále je a ještě dlouho bude nepostradatelný. I v době myček slouží dřez k rychlému oplachu nádobí, k mytí zeleniny, masa, různým „špinavým“ pracím apod.
Jak jej tedy vybírat? Základními požadavky jsou funkčnost a také dobrý vzhled, přičemž obojí je dále ovlivněno několika faktory, zejména umístěním, tvarem, velikostí a materiálem. Nejdříve si musíme říci, kde dřez bude (na okraji nebo uprostřed linky, v rohu, příp. v prostoru) a jakou bude vybaven baterií (stojánkovou, nástěnnou). Podle toho volíme vhodný tvar. V této souvislosti nesmíme zapomenout na dostatečnou hloubku, aby při použití pokud možno nic nestříkalo na podlahu. Optimální se zdá být 19 až 25 cm. Příliš velká hloubka také není vhodná, navíc dno by mělo být přiměřeně vysoko vzhledem k výšce postavy. Celkový objem dřezu závisí na tom, k čemu jej chceme využívat. Díky již zmíněným myčkám pomalu ustupují dvoudřezy, které se stávají zbytečnými. U početné rodiny, kde se připravuje hodně jídla a dřez je více využíván, však stále mohou mít své opodstatnění. Zvažme i využití krájecí desky. Pro jednoho člověka nebo pár s myčkou bohatě stačí jednoduchý dřez menších rozměrů.
Dřez by měl mít přepad, a jestliže počítáte s použitím drtiče odpadků, volte větší odtok o průměru 9 cm. Pokud ne, svou funkci bez problémů splní i odtok klasický, a také se vyhnete problémům se sháněním náhradních dílů.
Příliš složitý tvar s mnoha hranami se nedoporučuje, špatně se umývá a zvyšuje usazování zbytků i tvorbu vodního kamene. Navíc v jednoduchosti je krása.
A co materiál? Klasikou je smalt, který se dnes však už příliš nepoužívá. Právě proto se ale občas objevuje jako jakýsi retro styl. Nejběžnější je určitě nerez. Dřez z nerezu se dá koupit poměrně levně a ve velkém výběru, tloušťka plechu by však měla být kvůli pevnosti minimálně 0,9 mm. Dřez by zkrátka neměl být příliš měkký. Nerez se dobře udržuje a dlouho vydrží.
Existují i další materiály. Výrobci a prodejci v poslední době hodně prosazují dřezy z umělého kamene nebo-li tzv. kompozitů, což je zpravidla směs mleté žuly nebo křemičitých písků s pojivy na bázi akrylátů a s barvivy. Obchodní označení těchto materiálů je např. Silgranit, Fragranit, Cristalite aj., nesprávně se jim říká také „žula“. Pokud se rozhodnete pro tento typ dřezu, vyberte takový, kde je obsah kameniny minimálně 70%. Jiný umělý kámen na bázi polymerových pryskyřic se prodává jako Corian, Kerrock, Varicor aj. Při použití těchto materiálů je možné nechat si na zakázku vyrobit celou kuchyňskou desku s integrovaným dřezem z jednoho kusu. Dřezy z umělého kamene jsou velmi pohledné, odolné a trvanlivé, nabízejí se v mnoha tvarech i barvách, avšak jejich cena je výrazně vyšší, v řádu několika tisíc korun. Rovněž údržba (čištění) je v některých případech trochu problematická.
Méně častými materiály jsou exotičtější keramika (citlivější na zacházení), měď, mosaz či pravá žula, nebo levný plast.
Při tak velkém výběru hlavně nesmíme zapomenout na to základní, co už bylo řečeno na začátku – dřez musí kromě dobrého vzhledu hlavně splňovat svou funkci.
Autor: Michal Hamšík
Foto: archiv firmy Schock
Články s podobnou tématikou
Ostrůvek v kuchyni
Čím nahradit obklady v kuchyni
Materiály kuchyňských pracovních desek
Volba kuchyňské linky
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Článek byl zobrazen 11042 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vánoční dárky pro malé kuchtíky a jedlíky
Určitě jste jako malí rádi pomáhali mamince v kuchyni a tak vás jistě nepřekvapuje, když chtějí vaše ratolesti také přiložit ruku k dílu. Pokud se vám zdá, že je vaření a práce v kuchyni opravdu baví, zkuste jim na Vánoce pořídit některý z kuchařských doplňků, bez něhož se žádný malý kuchtík, ale ani jedlík zkrátka neobejde.
Chlebovky a dózy na skladování pečiva
Pečivo je jednou z nejčastěji nakupovaných potravin. Každý z nás chce, aby vydrželo co nejdéle čerstvé a křupavé, jako když si jej donesete z pekárny. Jak ale nejvhodněji pečivo uchovávat, aby nám netvrdlo nebo neplesnivělo? Skvělým řešením je pořízení chlebovky, kterou můžeme dokonce sladit se stylem naší kuchyně.
Vinný sklep v bytě?
Kvalitní vína jsou dnes samozřejmou součástí našeho stolování. Takové víno si vyžaduje péči – a tu mu dnes můžeme snadno dopřát i doma. Bez ohledu na to, zda bydlíme v rodinném domě se sklepem nebo v cihlovém činžáku, kde do sklepa zatéká či ve vysušeném panelovém domě. Jak na to?
Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu
Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi.
Servírovací mísy na ovoce i vánoční pamlsky
Žádná rodinná oslava, párty ani romantický večer ve dvou se neobejde bez dobrého jídla a pití. Aby námi nabízené pochutiny vypadaly co nejlépe, je třeba je také umět naservírovat. K tomu nám slouží servírovací nádobí, které se dnes vyrábí i z opravdu netradičních materiálů, jako je třeba beton nebo filc.
Inteligentní parní hrnce a zdravé vaření
Tepelná úprava pokrmů pomocí páry je jedním z nejzdravějších a nejšetrnějších způsobů přípravy jídel. Zdravé vaření v páře umožňují parní hrnce, které fungují na principu horkovzdušné trouby. Nejenže si díky nim potraviny udrží svou přirozenou chuť, ale také veškeré vitamíny a minerály. Hrnce jsou praktické, úsporné a hodí se do jakékoliv domácnosti.
Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.
Jak vybírat kuchyňský nůž?
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.