Jak se vaří v římském hrnci
04.07.2006
Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Je také možné, že jste už římský hrnec někdy od někoho dostali nebo koupili, ale nevíte, jak se s ním zachází. To je poměrně častý problém neinformovaných majitelů tohoto kusu nádobí, neboť kvůli tomu, že nevědí, co s ním, leží jim doma v kredenci a práší se na něj. Pokud totiž římský hrnec používáte nesprávně, nebude vám zdaleka sloužit tak, jak má, spíše jídlo pokazí a podruhé se raději vrátíte k tradičnímu pekáči.
Jak tedy na to, abyste byli spokojeni? Římský hrnec je hliněná nádoba, která využívá specifické vlastnosti keramiky, a sice té, že zůstává i po vypálení porézní, to znamená, že nasakuje vodu. Před každým vařením v tomto hrnci je proto nezbytně nutné ponořit jej alespoň na čtvrt hodiny do studené vody (stejný účinek má napuštění obou částí hrnce vodou).
Při vaření pokrmu už potom nemusíte jídlo podlévat, ani jej mastit, neboť se vaří ve vlastní šťávě, respektive v páře, která z nádoby uniká. Tento princip vaření objevili už staří Římané, proto se hliněnému pekáči říká právě římský hrnec. Není to tedy žádný moderní výdobytek, jak byste se mohli domnívat, ale spíše tradiční součást kuchyňského vybavení, která se nyní opět vrací do módy.
Vedle předchozího nasáknutí vodou je při vaření v římském hrnci nutné dodržet několik dalších zásad. Vždy je důležité si uvědomit, že pokud je hrnec studený, naléváme do něj výhradně studenou vodu. Pokud je už zahřátý, přiléváme naopak horkou. Pokud by totiž došlo k teplotnímu šoku, mohla by keramika popraskat. Stejně tak je nutné zvyšovat teplotu v troubě jen zvolna a nemýt hrnec žádnými saponáty ani jinými čistícími prostředky.
K umytí postačí čistá teplá voda a houbička, maximálně trocha soli nebo octa. Skvrny od mastnoty, které se mohou po čase na vnitřní straně hrnce objevit, nejsou na škodu. Výhodou keramiky je, že nenasakuje výpary, takže se vám nemůže stát, že vám zápach z nádoby bude třeba česnekovou pečeni připomínat ještě měsíc pokaždé, když otevřete skříň s nádobím.
V žádném případě není možné používat římský hrnec na plotýnce sporáku nebo v mikrovlnné troubě, hodí se výhradně do trouby. Počítat však musíte s tím, že každý pokrm trvá o téměř půl hodiny déle než při klasickém pečení a vaření. Na druhou stranu se o jídlo během jeho přípravy nemusíte vůbec starat. Není nutné pokrm obracet, míchat, podlévat ani kontrolovat. Prostě jen všechny ingredience naházíte dovnitř, okořeníte a dáte péci. Vaření při nižší teplotě navíc upravuje potraviny mnohem šetrněji, a ty jsou pak mnohem zdravější. Pokrm v hrnci se vám nepřipálí ani nevysuší (pokud jej tedy v troubě nezapomenete na několik dlouhých hodin!) a vzhledem k tomu, že je jídlo zakryté, neznečistí vám jeho výpary vnitřek trouby.
V římském hrnci je možné připravovat rozsáhlou škálu pokrmů - všechny druhy masa od kuřat přes jinou drůbež až po kotlety, zapečené brambory nebo rýži na mnoho způsobů. A někdo v něm peče dokonce i chleba. To vše bez nutnosti přidávat tuk nebo vodu. V neposlední řadě je pak možné uvařenou pochutinu v hrnci také přímo servírovat na stůl, neboť se jedná o estetickou záležitost.
Autor: efa
Články spodobnou tématikou
Vaření bez par
Když nádobí, tak kvalitní
Výhody elektrické pečící trouby
Je libo šálek kávy…
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Kuchyňské vybavení
Internetové obchody
Článek byl zobrazen 21190 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Špičkové nanogranitové dřezy jsou už dostupné
Antibakteriální stříbrem obohacené a hedvábně hladké kuchyňské dřezy představené v minulých článcích, vyžadující minimální nároky na údržbu, se díky svým vlastnostem stávají hitem v moderních kuchyních. Přestaly být luxusem.

Kupujeme kuchyňský dřez
Jednou ze základních součástí každé kuchyně je dřez. I když dnes už vzhledem k stále běžnějším myčkám na nádobí pomalu ustupuje jeho základní funkce, stále je a ještě dlouho bude nepostradatelný. I v době myček slouží dřez k rychlému oplachu nádobí, k mytí zeleniny, masa, různým „špinavým“ pracím apod.

Extravagantní vakuové kávovary se vracejí do módy
Po bialetce a french pressu si dnes představíme další z alternativních přístrojů k výrobě kávy. Takzvaný vakuový kávovar je z nich nejméně známý, alespoň u nás. Hodně rozšířen je zejména v Japonsku a v oblibě jej mají také kavárny "třetí vlny" v Kanadě a Spojených státech amerických, které dbají na kvalitu výběrových káv.

Materiály kuchyňských pracovních desek
Při výběru kuchyňských pracovních desek se můžeme setkat hned s několika materiály, které se samozřejmě liší nejen vzhledem a cenou, ale hlavně užitnými vlastnostmi, kvalitou, životnost a způsobem údržby.

Vaření bez plynu a elektřiny? Jde to!
Pokud se chystáte koupit chatu nebo chalupu, která splňuje všechna vaše přání, požadavky a kterou jste si zamilovali na první pohled, ale odrazuje vás absence elektrické elektřiny a plynu, pak vězte, že i bez toho se dá příjemně užívat volných dní a dokonce i bezproblémově vařit. Postačí k tomu nejen návrat ke starým dobrým kamnům s pecí, ale také trocha důvtipu.

Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.

Výběr plynové varné desky
Při pořizování nové kuchyňské varné desky stojíme před prvotním rozhodnutím. Zda-li zvolíme klasickou plynovou varnou desku nebo moderní elektrickou sklokeramickou varnou desku. Mnohdy však nemáme na výběr.

Domácí spižírna
Málokterá domácnost se obejde bez alespoň minimálních zásob, z nichž se vaří. Cukr, mouka, káva, koření, trvanlivé mléko, zelenina či konzervované produkty našly své místo v prostorné chladné spíži. V moderní době však „špajzka“ vypadá úplně jinak než za časů našich babiček.