Jak se vaří v římském hrnci
04.07.2006
Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Je také možné, že jste už římský hrnec někdy od někoho dostali nebo koupili, ale nevíte, jak se s ním zachází. To je poměrně častý problém neinformovaných majitelů tohoto kusu nádobí, neboť kvůli tomu, že nevědí, co s ním, leží jim doma v kredenci a práší se na něj. Pokud totiž římský hrnec používáte nesprávně, nebude vám zdaleka sloužit tak, jak má, spíše jídlo pokazí a podruhé se raději vrátíte k tradičnímu pekáči.
Jak tedy na to, abyste byli spokojeni? Římský hrnec je hliněná nádoba, která využívá specifické vlastnosti keramiky, a sice té, že zůstává i po vypálení porézní, to znamená, že nasakuje vodu. Před každým vařením v tomto hrnci je proto nezbytně nutné ponořit jej alespoň na čtvrt hodiny do studené vody (stejný účinek má napuštění obou částí hrnce vodou).
Při vaření pokrmu už potom nemusíte jídlo podlévat, ani jej mastit, neboť se vaří ve vlastní šťávě, respektive v páře, která z nádoby uniká. Tento princip vaření objevili už staří Římané, proto se hliněnému pekáči říká právě římský hrnec. Není to tedy žádný moderní výdobytek, jak byste se mohli domnívat, ale spíše tradiční součást kuchyňského vybavení, která se nyní opět vrací do módy.
Vedle předchozího nasáknutí vodou je při vaření v římském hrnci nutné dodržet několik dalších zásad. Vždy je důležité si uvědomit, že pokud je hrnec studený, naléváme do něj výhradně studenou vodu. Pokud je už zahřátý, přiléváme naopak horkou. Pokud by totiž došlo k teplotnímu šoku, mohla by keramika popraskat. Stejně tak je nutné zvyšovat teplotu v troubě jen zvolna a nemýt hrnec žádnými saponáty ani jinými čistícími prostředky.
K umytí postačí čistá teplá voda a houbička, maximálně trocha soli nebo octa. Skvrny od mastnoty, které se mohou po čase na vnitřní straně hrnce objevit, nejsou na škodu. Výhodou keramiky je, že nenasakuje výpary, takže se vám nemůže stát, že vám zápach z nádoby bude třeba česnekovou pečeni připomínat ještě měsíc pokaždé, když otevřete skříň s nádobím.
V žádném případě není možné používat římský hrnec na plotýnce sporáku nebo v mikrovlnné troubě, hodí se výhradně do trouby. Počítat však musíte s tím, že každý pokrm trvá o téměř půl hodiny déle než při klasickém pečení a vaření. Na druhou stranu se o jídlo během jeho přípravy nemusíte vůbec starat. Není nutné pokrm obracet, míchat, podlévat ani kontrolovat. Prostě jen všechny ingredience naházíte dovnitř, okořeníte a dáte péci. Vaření při nižší teplotě navíc upravuje potraviny mnohem šetrněji, a ty jsou pak mnohem zdravější. Pokrm v hrnci se vám nepřipálí ani nevysuší (pokud jej tedy v troubě nezapomenete na několik dlouhých hodin!) a vzhledem k tomu, že je jídlo zakryté, neznečistí vám jeho výpary vnitřek trouby.
V římském hrnci je možné připravovat rozsáhlou škálu pokrmů - všechny druhy masa od kuřat přes jinou drůbež až po kotlety, zapečené brambory nebo rýži na mnoho způsobů. A někdo v něm peče dokonce i chleba. To vše bez nutnosti přidávat tuk nebo vodu. V neposlední řadě je pak možné uvařenou pochutinu v hrnci také přímo servírovat na stůl, neboť se jedná o estetickou záležitost.
Autor: efa
Články spodobnou tématikou
Vaření bez par
Když nádobí, tak kvalitní
Výhody elektrické pečící trouby
Je libo šálek kávy…
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Kuchyňské vybavení
Internetové obchody
Článek byl zobrazen 20712 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Už za několik dní se budou ve většině domácností smažit řízky z kapra. Vzhledem k tomu, že je kapr specifickým jídlem, které si mnozí dopřávají opravdu jen na Štědrý den, bývá řízků i v méně početné domácnosti připravováno až několik desítek. A tak je nasnadě smažit je raději než na pánvi ve fritéze.
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Kuchyňské dřezy z keramiky
Výběrem designu kuchyňské linky zpravidla strávíme spoustu času, samotnému dřezu už však tolik pozornosti nevěnujeme. A je to škoda, neboť právě on je nepřehlédutelnou součástí naší kuchyně a může jí dodat jistý punc originality a nevšednosti. Zapomeňme však tentokrát na nerez a podívejme se na kuchyňské dřezy z keramiky.
Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí
Jak se vyhnout zklamání při koupi granitových dřezů? Nerez nebo granit? To jakým kuchyňským dřezem vybavíte svoji linku naprosto zásadně ovlivní vaše budoucí pohodlí při práci u dřezu a zejména množství práce s čištěním dřezu, aby vypadal stále úhledně a čistě. Jak tedy vybrat?
Montáž dřezu – jaký způsob usazení vybrat?
Pokud právě vybíráte kuchyňský dřez, možná už jste se dozvěděli, že se nerozlišují jen podle materiálu, tvaru či velikosti, ale také podle způsobu montáže. Nejběžnější je sice montáž shora na pracovní desku, ale na oblibě zvláště v moderních novostavbách nabývají i jiné možnosti. Jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých řešení?
Stylové i designové nádobky na olej a ocet
Olej a ocet jsou dochucovadla, která by stejně jako pepř a sůl neměla chybět na žádném jídelním stole. Položit je na stůl v lahvích, ve kterých jsme je koupili, by však nebylo zrovna estetické ani praktické. Proto je dobré si pořídit speciální nádobky na olej a ocet, které jsou nejen dekorativním, ale také účelným doplňkem každé kuchyně.
Podle čeho vybírat kuchyňskou baterii?
Kuchyňská neboli dřezová baterie je, jak název napovídá, umístěna u kuchyňského dřezu. Kromě materiálu, barvy a stylu si můžete zvolit také baterii se sprchou nebo baterii s vestavěným ohřevem vody. A zajímavou a cenově výhodnou variantou můžou být také sety baterie a dřezu.
Elegantní kuchyňský dřez udělá první dojem
Jak už na první pohled zvýšit estetickou úroveň vaší kuchyně? Jak nezůstat v dávno překonaném pohledu na kuchyňský dřez? Jak při tom dbát na užitné vlastnosti i na estetické hledisko? Jakou kvalitu a značku koupit?