Domácí spižírna
22.10.2008
Málokterá domácnost se obejde bez alespoň minimálních zásob, z nichž se vaří. Cukr, mouka, káva, koření, trvanlivé mléko, zelenina či konzervované produkty našly své místo v prostorné chladné spíži. V moderní době však „špajzka“ vypadá úplně jinak než za časů našich babiček.
Kam s ní?
Současný trend bydlení směřuje k rychlé spotřebě, což obnáší potraviny nakoupit, skladovat co nejkratší dobu a rychle spotřebovat. Ne vždy se to však daří. Například žampióny v konzervě nemusí být v chladničce, a přesto by neměly být v „teplé“ kuchyni někde ve skříňce.
O uskladnění potravin v domácnostech ví své projektant Ing. arch. Jan Rampich, známý z pořadu Receptář televize Prima. Řada lidí za ním přijde s představou o budoucím bydlení, vědí jak má vypadat obývák a ložnice, kde bude balkón a zimní zahrada, ale spíž jaksi pominou jako zbytečnou místnost. A ouha, za čas se ukáže, že není kam dát brambory a zeleninu, balík minerálek, sušené houby, těstoviny, rýži a spoustu dalších pochutin, bez nichž se v kuchyni nelze obejít. Spíž je prostě důležitou místností, kterou potravinová skříň nenahradí a tudíž, pokud stavíte dům, nezapomínejte na ni.
Pro domácí spižírnu je nejvhodnější orientace na severní stranu, kde je nejchladněji. Kvůli cirkulaci vzduchu je důležité okénko a v ideálním případě dva větrací otvory, jeden u podlahy a druhý u stropu. Dveře se mají otevírat do chodby a nikoli přímo do kuchyně, kde je teplo.
Co do ní?
Máte-li domácí spíž, takříkajíc postavenou na míru, v chladnu a s větráním, pak zbývá ji vybavit policemi, drátěným programem a závěsnými košíky. Jiná situace je však tam, kde spíž nahrazují potravinové skříně, které ve starší zástavbě bývají řešené jako klasické, uvnitř s policemi, což může znesnadňovat přehlednost. V moderních sestavách výrobci nabízejí vysouvací nebo otvírací moduly kuchyňských sestav, které jsou pro skladování potravin přímo určeny. Základem je speciální drátěný program a systémy nejrůznějších výsuvů, které dovolují mít potraviny okamžitě a především snadno a bez námahy dostupné.
Pro bezpečné uskladnění potravin, aby byly chráněny před škodlivým hmyzem, jsou ideální různé typy skleněných či plastových dóz nebo takzvané vakuové, které umožňují delší skladování a udrží potraviny déle čerstvé. Na trhu jsou v dostatečném výběru hranaté i kulaté, nízké i speciální vysoké na těstoviny, různých velikostí. Nejlépe je však vždy vybírat dózy se šroubovacím uzávěrem a s ohledem na co nejefektivnější využití prostoru, tedy stohovatelné.
Vetřelcům vstup zakázán!
Mravenci, moli a jiná havěť jsou v domácí spíži nevítanými návštěvníky, a i když čas od času potraviny prohlédnete, stejně se v zásobách mohou objevit. Nejúčinnější je prevence. Trh nabízí feromonové mucholapky, elektrické lapače do zásuvky nebo pro větší spíž akustické ultrazvukové plašiče.
Fungují na principu kombinace elektrického ohradníku a světla. Elektrický proud o vysokém napětí napájí mřížky z tenkého drátu, za kterými je speciální výbojka, která láká hmyz světlem určité vlnové délky. Naletující hmyz je pak usmrcován elektrickým výbojem při průletu mezi mřížkami. Účinek těchto přístrojů je vysoký a údržba i obsluha jsou velmi snadné. Tácek plný hmyzu se pouze vyprázdní. U přístrojů dekorativních místo elektrického výboje ničí hmyz lepkavá destička, která je umístěna za zářivkou. V tomto případě je nutná její pravidelná výměna. Výhodou elektrických lapačů je bezproblémový provoz a ochrana proti hmyzu celých čtyřiadvacet hodin. Přístroje jsou vyráběny v různém provedení od stojacích, závěsných až po dekorativní.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Rady pro údržbu chladničky a mrazničky
Náš život s hlodavci
Zavařovací hrnec
Jak se zbavit hmyzu v bytě
Skladování potravin
Úložné prostory v kuchyni
Článek byl zobrazen 18497 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tip na vánoční dárek - dětské rostoucí stoly a židle za akční cenu
Vyberte vašim dětem pod stromeček některý z akčních setů dětského rostoucího nábytku MAYER.Rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukou
Další články na téma Kuchyňské vybavení

ORGA-LINE pro členění kuchyňských zásuvek
Krásná kuchyně je zárukou toho, že v ní budeme rádi trávit svůj čas, tedy především vařit a stolovat. Jestliže chceme, aby nám šlo vaření od ruky, měli bychom věnovat náležitou pozornost vnitřnímu vybavení zásuvek. Ne všichni výrobci kuchyní na to však pamatují.

Léto se blíží, pozvěte přátele na grilování a pivní speciály
Teplé letní dny se nezadržitelně blíží a s nimi i období grilování, na kterém nesmí chybět pořádná dávka piva. Proč to ale letos neudělat trochu originálnější? Až budete posílat pozvánku přátelům na zahradní party, nabídněte jim něco, co skutečně vzbudí jejich zvědavost. Další grilování spojte s ochutnávkou pivních speciálů.

Kuchyňský dřez s minimální údržbou
Výběr materiálu dřezu nejvíce ovlivní nároky na jeho čištění a jeho budoucí vzhled. K výběru máme mnoho možností. Tradiční nerezové dřezy jsou u dobrých značek i se zajímavým designem, stále však s vyššími nároky na denní údržbu zaschlých kapek vody. Keramické dřezy v kuchyni nejsou právě ideálním materiálem tak, jako je keramika v koupelnách a jejich lesklý křehký povrch je spíše nevýhodou.

Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Většina výrobců domácích spotřebičů své výrobky neustále rozšiřuje o nové a nadstandardní funkce. Dnes si kromě běžných domácích pomocníků můžeme pořídit takové, které nám práci v kuchyni nejen výrazně usnadní, ale dokážou připravit pokrm na opravdu profesionální úrovni.

Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!
Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!

Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.

Vaříme v páře
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.

Rychlovarná konvice nesmí v kuchyni chybět
Bez rychlovarné konvice si už valná většina z nás svůj život vůbec nedokáže představit. Jednoduše zapnete tlačítko a za chvíli máte vroucí vodu, žádné složité přípravy a zdlouhavé čekání. I díky stálému zájmu zákazníků je jich na trhu celá řada v nejrůznějším barevném provedení, v různých velikostech a variantách.