Domácí pizza jako z pizzerie
26.04.2008
Chutná placka obložená rajčaty, olivami, žampióny a bohatě sypaná parmezánem si u gurmánů získala oblibu již dávno. V posledních letech se s pizzeriemi roztrhl pytel, ale navzdory profesionálně vyrobeným pizzám si ji česká hospodyňka ráda připraví sama.
Sehnat recept není problém, jenže pěkně křupavá pizza se upeče jen v peci. Kde ji sehnat a jakou vybrat, abychom si mohli pizzu péct doma?
Voňavá pizza z pravé pece
Klasickou pec s ohništěm na dřevo najdeme v sortimentu nefalšovaných italských pecí, které se na našem trhu prodávají pod značkou Alfa Refrattari. Široký sortiment pecí nejrozmanitějších velikostí a tvarů (kulatá, čtvercová, oválná) se vzájemně odlišuje rozmanitě tvarovanými vstupy, které mohou být bez dvířek nebo s dvířky - prosklenými nebo plnými. Z modelové řady pecí menších rozměrů je do kuchyně vhodná kompaktní pec Due Piani. Dvě pečící desky nad sebou umožňují pečení pokrmů na optimálním místě pece. Ano pokrmů, neboť v peci kromě pizzy upečete i buchty, šťavnatou kachnu nebo pěkný špalíček masa. Připálení pokrmu se nemusíte bát, protože prosklená dvířka s teploměrem a vnitřní osvětlení umožňují průběžnou kontrolu pečení. Kdo má dost místa a může si dopřát opravdovou velkou pec může si vybrat rozměrnější model s vysokou klenbou Tradizionale, jednoduchou a účelnou pec Volta Bassa nebo typ Master Classic. Poslední model je dodáván v deseti velikostech. Na přání si k peci můžete objednat bohaté příslušenství – od předpecí tvořeného oblouky a deskami různých tvarů, přes komínové přípojky až po nerezové nářadí k obsluze pece.
...kdopak nám ji postaví?
Než začneme uvažovat o peci postavené napevno, měli bychom vědět, jak vypadá a jak funguje. Pec na pizzu se skládá z kovové nebo zděné podstavy , tepelně izolovaného dna a ohniště s otvorem olemovaným šamotovými tvarovkami. V ohništi se topí tvrdým suchým dřevem a spaliny jsou odváděny do komína. Proto je před zadáním zakázky nutná konzultace s odborníkem, zda komín vyhovuje pro připojení pece. Pokud komín nemáte vůbec, nezoufejte a s realizační firmou domluvte technické podmínky pro dodávku a montáž komínového tělesa. Doporučit firmu, která se stavbou pecí zabývá, není snadné. Na zakázku pec získáte v kamnářství nebo u prodejců krbů a kachlových kamen.
Moderní doba = moderní pec
Tradiční zděná pec se všude nevejde a kromě jiného – topte dřevem třeba v paneláku. Další věcí je poměrně dlouhá doba než se zděná pec rozpálí. U elektrické nebo plynové pece na pizzu tyto problémy odpadají. Co trh nabízí? V zásadě se pece dělí na dvě skupiny: rozpékací a pečící.
Rozpékací pece na pizzu jsou určeny k pečení zmrazené pizzy, zapékání klobás, baget, hamburgerů a jiných „minutkových“ dobrot. Pec na pizzu Pronto – 7130 OBH Nordica je vybavena kamennou pečící plochou o průměru 28 cm a má tři stupně pro nastavení teploty 135, 250 a 350 °C. Výhodou je, že se rychle rozehřívá, takže na pizze si pochutnáte za čtyři až pět minut.
V e-shopu Singer jsme objevili lehkou a přenositelnou pec Forno, model 902 na pečení i rozpékání. Pečící deska z umělého kamene udržuje stejnoměrnou teplotu při pečení, která je do pece dodávána dvěma topnými tělesy Dobu pečení si lze nastavit na časomíře. Hmotnost pece je pouhých šest kilogramů a kromě toho pec s termoizolačním povrchem v barvě terakota je designově zdařilou miniaturou „velké“ pizza pece.
K pečení pizzy v domácnosti se používá takzvaná jednokomorová pec, kam se vejde jedna až čtyří pizzy o standardní velikosti třiceti centimetrů. Pece jsou vybaveny citlivým termostatem pro dokonalou regulaci teploty, prosklenými dvířky a osvětlením vnitřního prostoru pro vizuální kontrolu přípravy pizzy. Úsporu energie zabezpečuje izolace vnějšího pláště, vysokou teplotu udrží vnitřní šamotová výplň.
Z produkce značky Zanussi si lze vybrat levnější model pizza pece s elektromechanickým ovládáním nebo dražší a modernější plně digitalizovanou elektrickou či plynovou pec. V prvním případě se mechanicky ovládá třípolohový přepínač teploty, která je digitálně sledována, v druhém případě elektronický ovládací panel umožňuje snadné a přesné nastavení teploty pro všechny druhy pizzy. Digitální plynová pizza pec je naprosto bezpečná. Hořáky jsou vybaveny bezpečnostním prvkem, který odpojí přívod plynu v případě poruchy nebo přerušení jeho dodávky. Opětovné spuštění se provádí pomocí manuálního restartovacího spínače.
A poslední chuťovka pro gurmány: V sortimentu Amare Krby Brno je pizza pec na zahradu. Je vyrobena z litiny a vejde se na ni jedna pizza o průměru čtyřiceti centimetrů. Připojuje se na vnější okruh grilu, takže můžete k opečenému masíčku podávat i pravou italskou pizzu. Je však otázka, jestli vás na ni nepřejde chuť při pohledu na cenu. Zahradní pizza pec se prodává za 10 690 Kč.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně
Návrat Remosky do českých domácností
Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby
Domácí „pekárna“ na chleba
Pomocníci do kuchyně – topinkovače a sendvičovače
Výhody elektrické pečící trouby
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Bílá technika a domácí spotřebiče
Krby, kamna, komíny
Článek byl zobrazen 21082 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jaké nářadí a náčiní by nemělo chybět v žádné kuchyni?
V dnešním článku se podíváme na vychytávky do kuchyně, které usnadní každodenní rutinní práci. Zlepšováků a triků není nikdy dost. Navíc mnohdy nemusíte kupovat nic nového, spoustu chytrých nápadů lze předělat ze starého harampádí.
Vytvořte si kuchyň, na kterou se budete hrdě dívat
Chystáte se pustit se do rekonstrukce, modernizace či do koupě nové kuchyně? Získejte informace o aktuálních trendech v oblasti vybavení kuchyně. Udělejte si kuchyň “hezčí” a zároveň zvyšte užitnou hodnotu své kuchyně na maximum za použití toho pravého vybavení s puncem kvality.
Jak správně skladovat základní druhy potravin: Tipy a triky pro čerstvost a kvalitu
Správné skladování potravin je klíčové pro udržení jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Různé druhy potravin vyžadují odlišné podmínky skladování. Podívejme se na nejlepší způsoby, jak uchovávat ovoce, zeleninu, ořechy, vejce, maso, kávu, čaje a další důležité potraviny.
Vestavné versus volně stojící lednice
Mohlo by se zdát, že v nových kuchyních je vestavná lednice tzv. jasnou volbou. Ovšem nebývá to vždy pravidlem, protože volně stojící lednice mají i funkce, které ty vestavné nabídnout nemohou a mnohdy jsou designově velmi zdařilé.
Chlebovky a dózy na skladování pečiva
Pečivo je jednou z nejčastěji nakupovaných potravin. Každý z nás chce, aby vydrželo co nejdéle čerstvé a křupavé, jako když si jej donesete z pekárny. Jak ale nejvhodněji pečivo uchovávat, aby nám netvrdlo nebo neplesnivělo? Skvělým řešením je pořízení chlebovky, kterou můžeme dokonce sladit se stylem naší kuchyně.
Kuchyně v retro stylu
Pod pojmem retro si každý z nás představí něco úplně jiného. Jisté je, že slůvko retro obecně označuje minulá období, avšak tak nějak se ustálilo spojení retro s šedesátými a sedmdesátými lety minulého století. A není divu, vždyť právě v těchto letech došlo k převratným změnám v bydlení a interiérových doplňcích.
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.