Bez skla se v kuchyni neobejdete
08.10.2008
Je málo odolné, křehké, aby nepůsobilo ušpiněně, byť je čisté, musí se leštit a může vás i zranit, a přesto má v každé domácnosti své místo. Řeč je o skle. Sebehezčí originální plastové kelímky mohou jen těžko nahradit požitek, který při pití nabízí křišťálová číše.
Málokdo už ví, že součástí téměř každé domácnosti se skleněné poháry staly teprve koncem 18. století, a to s nástupem průmyslové výroby. Do té doby bylo sklo majetkem pouze movitější občanů, a to ještě většinou pouze v několika kusech. Jeho účel byl totiž především reprezentativní.
Sklo uměli lidé vyrábět už v době bronzové. Konkrétní užitnou podobu mu však dali teprve staří Řekové. Od nich způsob využití a výroby skla převzali staří Římané a rozšířili ho po celé Evropě. Benátské sklo dodnes zůstává jedním z nejproslulejších a také nejstarších skel na světě.
Druhy skla
Jednotlivé typy skel se od sebe liší například hmotností, tvrdostí, schopností lomit světlo, odolností vůči teplu a podobně. Specifické vlastnosti jim dávají přísady užité již při jejich výrobě.
Mezi nejrozšířenější na našem trhu patří vápenatosodné, tzv. francouzské sklo. Jde o jednoduché spotřební sklo zhotovené tavením sklářského písku, sody a uhličitanu vápenatého. Vyrábí se z něj například láhve, okna a jednoduché sklenice.
Dalším, velmi oblíbeným sklem, je bezbarvý, jemný, čirý křišťál. Vytváří mnohem lepší lom světla, než předchozí druh. Používá se k výrobě sklenic, číší, džbánů a dárkových předmětů.
Dále trh nabízí olovnatý křišťál, nebo bórsilikátové sklo. Z olovnatého křišťálu vznikají broušené předměty, mnohdy velmi krásné a luxusní. Bórsilikátové sklo zase najdete v každé laboratoři.
Stolní sklo
Pokud jste se rozhodli doplnit výbavu v kuchyni o skleněné nádobí, určitě byste se při jeho výběru neměli řídit pouze cenou nebo designem. I když dnes již koupíte i kvalitní jednoduchou skleničku doslova za pár korun.
Stačí zavítat do supermarketu libovolného obchodního řetězce. Nápojové i jídelní sklo nabízí dokonce i prodejci s nábytkem. Sami majitelé barů a restaurací využívají k nákupu spotřebního skla tyto možnosti. Není tedy divu, že prodejců specializovaných na prodej skla notně ubylo.
Době, kdy se víno pilo doslova z čehokoliv, již naštěstí i u nás odzvonilo. Hrubé a těžké sklenice dnes v obchodech většinou ani běžně nenajdete. Stejně tak se rozšířili i variace základních tvarů tradičních napoleonek, whiskovek, otevřených a uzavřených sklenic na víno a vysokých fléten na šampus. Dnes každý lepší výrobce alkoholových nápojů (nejen destilátů, ale i vína a piva) doporučuje vychutnání svého moku z konkrétního, specifického modelu sklenice.
Dalším rozdílem bývá i velikost a objem skleněné nádoby. Na trhu najdete dvou, tří, čtyř i více decilitrové poháry. Dobré jméno ve světě znalců má český unikát – karlovarská obří číše, která letos slaví padesát let od zahájení své výroby.
Je dobré mít na paměti, že například sklenice na víno by zcela určitě měla být čirá a především jemná, aby nezkreslovala barvu vína, jako se to děje v případě barevného a hrubého skla. Dodržovat bychom měli i další dvě pravidla. Tím prvním je, že čím dražší víno budete chtít pít, tím větší číši byste k němu měli mít. Druhé je spíše radou. Těžší odrudy vín si lépe vychutnáte z velkých a otevřených sklenic, na lehká naopak používejte raději malé sklenice.
Nádoby na tekutiny ale nejsou jedinými skleněnými předměty, které plní kuchyňské linky v domácnostech. Žádnou výjimkou nejsou ani skleněné jídelní sety. Ty se narozdíl od sklenic vyrábějí většinou z barevného skla.
Právě barevné skleněné talíře se ovšem příliš nedoporučuje používat do mikrovlnné trouby. Za to se nemusíte bát, že si ho opotřebuje příborem.
Aby sklo zůstalo čiré
Každá sklenice časem ztrácí na půvabu. Zub času můžete ovlivnit jejich pečlivou údržbou. Nejviditelnější nečistotou na skle bývají usazeniny po čaji. Pokud ale sklenici nebo konvici po jeho užití co nejdříve vypláchnete, nevzhledných povlaků se bát nemusíte. Stane-li, že zapomenete, stačí je později setřít roztokem kyseliny citrónové.
Existují i myčky výhradně na skleněné nádobí. Mnohdy se ale od běžných typů liší pouze velikostí. Jsou o poznání menší, ale jinak v nich bez problémů můžete umývat i ostatní nádobí, které se vám do nich vejde.
Pokud máte v úmyslu sklenice mýt v myčce a ohřívat je společně s nápojem v mikrovlnné troubě, pak byste měli volit spíše levnější typy. Narozdíl od dražších kousků jsou odolnější a nebude vás tolik mrzet jejich případné poškození. Zcela určitě se ovšem vyvarujte levného asijského nádobí z tržnic.
Autor: Blanka Rudinská
Foto: Český-křišťál.cz, Inmagine
Článek byl zobrazen 9458 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Pomocníci v kuchyni od firmy Blum
Kdo chce, aby mu práce v kuchyni šla hezky od ruky, by měl věnovat dostatečnou pozornost způsobu uložení pomůcek, které pro vaření a přípravu jídla používá. To, že máme vyšperkovanou kuchyň je sice hezké, ale když není dostatečně funkční, je nám na nic. Proto je dobré si pořídit několik chytrých pomocníků, kteří do naší kuchyně vnesou systém.

Drátěný program UVAX – dejte kuchyni řád
Snad v každé kuchyni či koupelně občas bojujeme s nedostatkem odkládacího prostoru. V těchto chvílích si říkáme, že už konečně musíme pro všechno to náčiní najít stálé místo, aby bylo uloženo přehledně a bylo vždy po ruce. Tento problém nám pomůže vyřešit drátěný program, který je velmi praktický a stane se i vkusným doplňkem interiéru.

Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
Věděli jste, že existuje loupač hrášku, odstraňovač stopek z jahod, kráječ ananasu nebo speciální mlýnek na bylinky? Možná si ťukáte na čelo, ale až tyto kuchyňské zlepšováky poznáte a vyzkoušíte, možná si budete říkat: „Jak jsme bez nich doposud mohli žít?“.

Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.

Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.

Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.

Typy kuchyňských nožů a jejich použití
Nože patří mezi nejzákladnější kuchyňské vybavení a bez různých typů nožů se v kuchyni neobejdeme. Jenže jak a na co se který nůž používá? A které typy nožů by v kuchyni rozhodně neměly chybět?

Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.