Výhody elektrické pečící trouby
10.01.2006
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
Hlavní rozdíl mezi plynovou a elektrickou troubou je zejména v komfortu a počtu funkcí, který nám elektrická trouba nabízí, o výsledku pečení nemluvě. Elektrická trouba také umožňuje větší variabilitu – zatímco plynová trouba se vyskytuje většinou jako součást sporáku, elektrickou troubu lze zakoupit samostatně jako vestavbu a umístit i kamkoliv v kuchyni. Odpadá tak neustálé ohýbání při podlévání nebo kontrole připravovaných pokrmů.
Pokud máme dostatek financí na pořízení trouby, ideální je, poohlédnout se po typu, který má co nejvíce funkcí. Co kdyby… Většina z nás však bude řešit i otázku financí. V tomto případě je nejlepší se s jednotlivými funkcemi podrobně seznámit a vybrat si typ trouby s funkcemi, které opravdu využijeme.
Co znamenají jednotlivé funkce?
Horní a dolní ohřev – nejčastěji používaný typ ohřevu, používaný při pečení pečiva a drůbeže.
Horní ohřev – vhodný pro dopékání vrchní vrstvy cukroví.
Dolní ohřev – vhodný pro dopékání spodní vrstvy koláčů, pizzy apod. Pomocí dolního ohřevu lze také zavařovat či sterilizovat, pokud umístíme na plech s vodou sklenice s ovocem, zeleninou, houbami či masem.
Horký vzduch – teplo z horního či spodního ohřevu je rozháněno ventilátorem, který zajistí rovnoměrné proudění horkého vzduchu, a lze tak péci v několika úrovních, ideálně je využití při pečení cukroví, ale ani aroma různorodých pokrmů se nesmíchají. Výhodou je úspora času i energie.
Multi horký vzduch (někdy též 3D) – kombinuje ventilátor, topné těleso a spodní ohřev, využívá se k pečení pečiva, ale i rozmrazování potravin a sušení ovoce.
Plošný gril – slouží pro grilování menšího množství potravin, zapékání.
Velkoplošný gril – výkonný gril určený ke grilování většího množství masa.
Infrapečení – grilování spojené s cirkulací vzduchu, ideální pro větší kusy drůbeže a zvěřiny.
Rozmrazování – šetrné rozmrazování potravin pomocí ventilátoru.
Rychlé předehřátí trouby – výhodou je úspora času a energie při předehřívání.
Ukazatel zbytkového tepla – pokrm lze dále dovařit nebo udržovat teplý bez dalšího přísunu energie.
Memory (paměť) – slouží k ukládání vlastních postupů do paměti (doba přípravy, teplota, druh ohřevu atd.)
Pečící automatika – po zvolení daného programu a váhy pokrmu si trouba sama zvolí způsob přípravy.
Pizza pečení – v provozu je ventilátor, zadní kruhové těleso a spodní ohřev.
Čištění
Mezi nejrozšířenější systémy patří katalytické čištění, u kterého je mastnota absorbována do speciálních plechů po stranách trouby. Plechy lze po jejich naplnění vyměnit nebo jednoduše vyčistit. Pyrolytické čištění je založeno na principu spálení všech nečistot při teplotách nad 500 st. Celsia na prach, který následně vytřeme hadříkem. Systém by měl být natolik bezpečný, že dvířka trouby nejdou otevřít, dokud trouba nevychladne. Pyrolýzou jsou většinou vybaveny dražší trouby.
Při výběru té pravé trouby pro vás se opravdu zabývejte i zdánlivými detaily a pokud, pečete často a rádi, na nové troubě nešetřete. Manipulaci s připravovanými pokrmy vám usnadní výsuvné držáky plechů. Nezapomínejte ani na bezpečnost svou a svých potomků a dejte přednost troubě s dětskou pojistkou a alespoň trojitým sklem. K pohodlí a komfortu při pečení vám dopomůže pečící automatika a elektronické ovládání včetně zvukových signálů blížícího se konce pečení. Nemusíte tak neustále hlídat maso v troubě, ani si nařizovat různé budíky a minutky. Pokud často připravujete maso, nezapomeňte ani na pečící sondu. Příznivci zdravých pokrmů ocení trouby vybavené vařením v páře.
Ceny elektrických trub jsou velmi rozmanité. Jsou-li součástí volně stojících sporáků, lze je pořídit i za 4 tisíce korun. Od těchto sporáků však nelze očekávat zázraky. „Zázračné“ přístroje nás ohromí svými funkcemi, ale také cenou, která se může vyšplhat i k 80 tisícům korun za samotnou vestavnou troubu.
Foto: archiv firem Baumatic, Gorenje, Bosch, Electrolux, Zanussi
Články s podobnou tématikou
Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Parní trouba - nový způsob vaření
Vybíráme zahradní gril
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Článek byl zobrazen 17489 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Kupujeme výhodně kuchyňský dřez
Elitní značku Schock, jedničku v oblasti kuchyňských dřezů z kompozitních materiálů, neboli granitových dřezů známe jako spolehlivého partnera na českém trhu již více než 10 let.

Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.

Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají
Granitové dřezy začínají pomalu vytlačovat nerez a při zařizování nových moderních kuchyní jednoznačně vedou. Za úspěchem granitových dřezů stojí především jejich funkční vlastnosti a vzhled.

Nevíte, co si dát za kuchyňskou linku? Zkuste nejnovější trendy v kuchyňských obkladech
Češi jsou národem kutilů, a tak není divu, že zkouší vymyslet kde co. Když ale přijde řeč na kuchyň, je většina z nás ve svých volbách poněkud konzervativnější. Kachlíky jsou prostě kachlíky a přes to vlak nejede. Nutno podotknout, že dnešní výběr keramiky není vůbec nudný, a tak jejím nadšencům nemáme nic za zlé. Přes to jsou tu i další materiály, které stojí za to vyzkoušet. Troufnete si?

Podle čeho vybírat kuchyňskou baterii?
Kuchyňská neboli dřezová baterie je, jak název napovídá, umístěna u kuchyňského dřezu. Kromě materiálu, barvy a stylu si můžete zvolit také baterii se sprchou nebo baterii s vestavěným ohřevem vody. A zajímavou a cenově výhodnou variantou můžou být také sety baterie a dřezu.

Jednoduchý trik, jak odvápnit varnou konvici, …
…a prodloužit tak její životnost. Snad v žádné domácnosti už dnes nechybí varná konvice. Mnoho lidí však neví, že nejen pračky či myčky, ale i tento přístroj je nutné čas od času odvápnit, čímž se prodlužuje jeho životnost. Trik, jak vodní kámen ze spirály varné konvice odstranit, je přitom velice jednoduchý.

Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?

Vařiče vajíček zvládnou i volská oka
Pokud je pro vás bohatá snídaně základem, bez něhož si nedovedete představit začátek dne, určitě se vám čas od času na talíři objeví i klasické vařené vajíčko. Skvělým pomocníkem pro přípravu takovéto vydatné snídaně vám může být vařič vajec, neboli „vejcovar“, který vajíčka uvaří správně a přesně podle vaší chuti.