Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
17.11.2021
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Při výběru kuchyňského dřezu řešíme zejména materiál, ze kterého je dřez vyroben, a jeho rozměry. Do moderních kuchyní se dnes v hojné míře montují dřezy granitové a tectonitové, které jsou pohledově velmi atraktivní a oslovují také funkčními vlastnostmi a přednostmi. Zatímco granitové dřezy jsou vyrobeny z 80 % drceného přírodního kamene (nejčastěji z žuly) a zbytek tvoří polymerové pryskyřice, tectonitové dřezy jsou 100 % syntetické. Jejich povrch s příměsí skelných vláken je velmi odolný vůči usazeninám, poškrábání, chemikáliím i kyselinám obsaženým v potravinách a čistících prostředních. Krátkodobě odolávají teplotám až 300 °C. Dřezy z tectonitu (někdy psáno také jakoTectonite) jsou velmi lehké a proto se s nimi dobře manipuluje při montáži a usazení na kuchyňskou desku. Před svou nízkou hmotnost jsou však odolné vůči nárazu.
Kompletní informace o granitových dřezech najdete v článku Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají.
Ceny granitových a tectonitových dřezů stejných výrobců jsou velmi podobné.
Nejoblíbenější jsou však stále dřezy nerezové, které se hodí do jakékoliv kuchyně, ať už je to malá paneláková kuchyň, kde místa není nazbyt, kuchyňka na chatě nebo velkorysá moderní kuchyň. Pro nerezové dřezy hovoří především cena a také jejich neutrální vzhled i konzervativní přístup zákazníků. Dokonale hladký povrch se snadno čistí, zabraňuje usazování bakterií, a proto se nerezové dřezy využívají také v gastro provozech.
Kvalita materiálu je u nerezových dřezů velmi rozdílná. Setkáme se s velmi kvalitními nerezovými dřezy z chromnikolové oceli, které jsou odolné vůči korozi i po porušení povrchu dřezu a odolávají chemikáliím (např. dřezy Franke, Blanco, Alveus, Teka), bohužel je na trhu i spousta poměrně levných dřezů, které můžou jevit známky poškození už po několika týdnech používání. Doporučení tedy zní: raději si pár stokorun nebo jednotek tisíc připlaťte, ale máte jistotu, že budete mít kvalitní dřez, který vám bude sloužit a dobře vypadat třeba 10 let i déle. I levný dřez můžete reklamovat, ale ruku na srdce, komu se chce dřez demontovat a pak vše znovu zapojovat? Odpad, těsnění, baterii apod.
Zajímavou alternativou jsou keramické dřezy, jejich nabídka na našem trhu není příliš široká, takže pokud toužíte po keramickém dřezu, máte trochu omezený výběr. Keramické dřezy s poněkud vyšší pořizovací hodnotou se používají spíše do stylových designových kuchyní. Jejich užitné vlastnosti jsou vynikající – tepelná i mechanická odolnost, dokonale hladký povrch a atraktivní vzhled, i když pro někoho tak trochu retro.
Rozměry dřezu
Rozměry dřezu jsou samozřejmě klíčové pro následné vyvrtání otvoru v kuchyňské pracovní desce. Zvažte si, jak velký dřez budete potřebovat, zda potřebujete dvojdřez nebo postačí vanička, zda chcete odkapávací plochu apod. Ne vždy je velký dřez výhodou, protože ubírá místo pracovní ploše, kterou můžete využít pro přípravu jídla, umístění drobných spotřebičů apod.
Co všechno byste měli zvážit před nákupem dřezu
- způsob montáže – na desku, do roviny nebo pod pracovní desku - zejména u tenkých pracovních desek (např. z nanotech laminátu) se objevuje tzv. spodní montáž.
- tvar dřezu a velikost – někdy je praktický i kulatý dřez, dřez lze umístit také do rohu a využít tak trochu hluché místo.
- materiál a barva – granitové a tectonitové dřezy nabízejí několik barevných možností (černou, šedou, béžovou, hnědou, bílou, setkáme se i se dřezy modrými, červenými apod.)
- cena a kvalita – pokud chcete za každou cenu ušetřit, musíte se smířit s horší kvalitou – na chalupu, kam jezdíte občas, to nemusí být problém, ale pro každodenní používání si raději připlaťte.
Autor. redakce
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 6887 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Stýská se vám po létě? Pořiďte si bazén se zimní slevou!
Využijte nejvýhodnějších cen plastových bazénů MACHOV během zimních měsíců. Odolné bazény s unikátní konstrukcí, se zastřešením a zárukouRok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Tip na vánoční dárek - dětské rostoucí stoly a židle za akční cenu
Vyberte vašim dětem pod stromeček některý z akčních setů dětského rostoucího nábytku MAYER.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Máte malou kuchyň? Pořiďte si skladné hrnce
V kuchyni často bojujeme s nedostatkem místa, zejména ve skříňkách máme mnohdy doslova narváno a řešíme, kam uložit hrnce, poklice a podobné nádobí. Skvělým řešením tohoto problému mohou být hrnce, které jdou vkládat jednoduše do sebe a navíc mají i odnímatelné rukojeti, proto je jejich uložení naprosto bezproblémové.

Jak vybrat správnou sklenici na víno?
Taky už jste někdy bezradně stáli před policí se sklenicemi na víno a přemýšleli, k čemu je tolik různých tvarů a velikostí? Vybrat si tu správnou je trochu věda, ale víno z ní chutná podstatně lépe. Co tedy nabízí trh a jaké máte možnosti? Jaký je rozdíl mezi tvary? Pojďme se na to podívat.

Bez skla se v kuchyni neobejdete
Je málo odolné, křehké, aby nepůsobilo ušpiněně, byť je čisté, musí se leštit a může vás i zranit, a přesto má v každé domácnosti své místo. Řeč je o skle. Sebehezčí originální plastové kelímky mohou jen těžko nahradit požitek, který při pití nabízí křišťálová číše.

Pomocníci v kuchyni od firmy Blum
Kdo chce, aby mu práce v kuchyni šla hezky od ruky, by měl věnovat dostatečnou pozornost způsobu uložení pomůcek, které pro vaření a přípravu jídla používá. To, že máme vyšperkovanou kuchyň je sice hezké, ale když není dostatečně funkční, je nám na nic. Proto je dobré si pořídit několik chytrých pomocníků, kteří do naší kuchyně vnesou systém.

Jak vybírat kuchyňský nůž?
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.

Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů
Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.

Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Jako protiklad postupující automatizace a elektronického ovládání všeho, na co si v kuchyni vzpomenete, vystupují lávové grily. Při přípravě pokrmů na lávovém grilu se vracíme proti proudu času k původnímu zdroji tepla – ohni.