Varné sklo nabízí elegantní a praktické vaření i pečení
12.11.2008
Umíte se postarat o přípravu stravy ve své kuchyni esteticky a zároveň ekologicky? Existuje mnoho důvodů a také čím dál víc nadšených kuchařů či kuchařek, kteří prosazují ve své kuchyni k vaření či pečení nádobí z varného skla. Nevábně vyhlížející a opálené hliníkové hrnce se staly minulostí. Je třeba uznat, že varné sklo použité místo klasických hrnců a pánví vypadá opravdu stylově.
Navíc tento „chytrý“ materiál můžete používat jak v mikrovlnné troubě, tak ho vkládat do myčky nebo mrazáku, téměř nic mu neuškodí. Z ekologického hlediska je nádobí z varného skla naprosto nezávadné a recyklovatelné. Při vaření ve varném skle máte možnost sledovat přípravu pokrmu po celou dobu jeho vaření či pečení. Je mnohem hygieničtější než ostatní druhy nádobí, lze v něm pokrmy podávat přímo na stůl a déle udrží teplo.
Co nádoba z varného skla vydrží?
Výrobci představují nové a nové výrobky, které díky nejmodernějším technologiím nabízejí opravdový komfort vaření a zároveň vycházejí vstříc i požadavkům na šetrnou a zdraví prospěšnou přípravu surovin.
Například výrobky Simax prokazují v Mohsově stupnici vrypové tvrdosti skloviny stupeň 6, přípustné namáhání v tahu pak je 3,5 MPa, v ohybu 7 MPa a v tlaku dokonce 100 MPa. Ovšem pozor! I při všech těchto úžasných hodnotách stále platí, že i s varným sklem se musí zacházet opatrně, protože každé sklo je náchylné k prasknutí vlivem tlaku, odření nebo nárazu. Nikdy ho nestavíme na přímý oheň, ale podkládáme drátěnou síťkou nebo kovovou podložkou. Horké nádobí nesmíme stavět na studený a mokrý povrch, jinak praskne. Při pečení v něm nepodléváme maso studenou vodou, ale teplou nebo alespoň vlažnou. Také musíme počítat s tím, že sklo jako dobrý vodič tepla se hodně zahřívá a pro manipulaci s nádobím z varného skla je potřeba používat chňapky.
Spolehlivou tepelnou odolnost udává Simax až do 300 °C, což je pro běžnou přípravu pokrmů více než dostatečné. Výrobce borosilikátového skla Bodum dokonce uvádí, že jeho výrobky odolají teplotám od –30 do +530 °C. Z borosilikátového skla jsou i výrobky Pyrex. Obecně cizí výraz „pyrex“ znamená varné – velice odolné sklo. Do trouby a mikrovlnných trub je na trhu řada misek, rendlíků a pekáčů z pyrexového skla, které dobře odráží teplo zpět do nádobí a tím se proces vaření a pečení urychlí.
Varné sklo má své nepochybné klady. Nepřijímá pachy a je odolné vůči kyselinám. Příliš se však nekamarádí s plamenem, při vaření na plynu se doporučuje použít speciální plotýnku. Hodí se na elektrické hořáky i keramické varné desky. Sklo ovšem není kov – a proto jej nelze používat na indukční desky.
Veškeré nádobí z varného skla se snadno čistí buď ručně či v myčce. Varné sklo je hladké a neporézní, dokonale průhledné a čiré. Výrobky z varného skla jsou chemicky stálé a vyznačují se vysokou odolností proti účinku vody, vodní páry, kyselin, roztoků solí a alkálií. Dále jsou velice šetrné k životnímu prostředí, protože jejich výroba není příliš náročná a sklo je také snadno recyklovatelné.
Kolik zaplatíte?
Nejčastěji se využívají nádoby z varného skla při pečení a zapékání. Na trhu najdete řadu skleněných hrnců a za přijatelné ceny. Například nejmenší kulatý pekáč s víkem od Simaxu (0,7 l) vás přijde něco málo přes sto korun. Větší rodinné obdélníkové pekáče (2,5 – 3,5 l) stojí minimálně 300 Kč. Za skleněnou čajovou konvičku z kvalitního varného skla s plastovým víčkem a vkládací louhovací nádobkou opatřenou sítkem podle velikosti obsahu zaplatíte od 300 do 600 korun. Za kvalitu se platí, a tak za nádobí z varného skla značky Bodum či Pyrex určitě zaplatíte více. Ceny zapékacích mís či pekáčů s poklicí se podle velikosti obsahu pohybují od 1 500 až do 3 500 korun.
Neváhejte a chvilky vaření si zpříjemněte s nádobím s varného skla. Užívá se většinou do pečicí trouby, ale některé druhy se mohou používat i na otevřeném ohni či elektrické plotýnce. Rozhodně se vždy seznamte se s doporučením výrobce. Každé nádobí z varného skla určené k vaření či pečení musí splňovat normy Evropské unie, které se týkají bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Každá hospodyňka kuchyňské nádobí z varného skla jistě ocení a bude se jí skvěle vařit. Skleněné nádobí vypadá dobře jak při stolování, tak v něm můžete bez obav uložit zbytky jídla do chladničky.
Autorka: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Bez skla se v kuchyni neobejdete
Vaření a stolování podle Feng-šuej
Keramické nože vás překvapí svými vlastnostmi
Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně
Je libo šálek čaje?
Jak vybírat rychlovarnou konvici
Vaříme v tlakovém hrnci
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 27523 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Když nádobí, tak kvalitní
Základem každé kuchyně jsou kvalitní spotřebiče a samozřejmě kvalitní nerezové, teflonové, titanové či jiné nádobí. Internetový obchod Ivka nabízí několik zajímavých novinek, které potěší vášnivé i příležitostné kuchaře a kuchařky.
Drátěný program
V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.
Vánoční pečení a užiteční pomocníci
Adventní sváteční stůl zdobí vánoční cukroví snad po celé Evropě. Hodláte se opět pustit do vánočního pečení? Tradiční pečení se neobejde bez vůně vanilky, skořice nebo perníku, ale taky všech potřebných pomůcek, které vám usnadní práci.
Originální doplňky do kuchyně
Každý z nás tráví určitý čas v kuchyni, tak proč přípravu jídla nezpříjemnit nějakým předmětem nebo pomůckou luxusního designu.
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Skříně na víno a vinotéky EuroCave – luxus, inovace a kvalita již více než 35 let
Francouzský výrobce vinoték EuroCave je již více než 35 let leaderem v oblasti správného skladování vín. Milovníci dobrého vína si tak mohou do svého domu pořídit veškeré potřebné vybavení - klimatizované skříně na víno, klimatizační jednotky do sklepů, vybavení vinných sklípků v podobě regálů a skříní nebo příruční stolní bar na víno.
Kupujeme hrnce - sada nebo sólo kusy
Nad téměř hamletovským problémem si láme hlavu každá z nás, když potřebuje doplnit nebo plně inovovat svůj kuchyňský inventář. Při rozhodování však hraje roli typ elektrospotřebiče, kvalita nádobí, praktičnost, ale I design a mnohostrannost použití.
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.