Vaříme v páře
24.03.2007
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.
Elektrický parní hrnec nabízí oproti klasickým hrncům mnohem dokonalejší a jednodušší vaření. Díky naprosté všestrannosti v něm můžeme rychle a snadno připravit nejen maso a zeleninu, ale i jakékoliv přílohy. Navíc nepotřebujeme přidávat žádný olej. Vaření v páře tak patří k vůbec nejšetrnějším způsobům úpravy potravin, při kterém zůstává zachována nutriční hodnota i veškeré důležité výživné vlastnosti. Parní hrnec je proto právem považován za ideálního pomocníka při různých redukčních dietách a postupně si tak nachází své místo i v českých domácnostech.
Vaříme v jednom hrnci
Bezkonkurenční výhodou většiny parních hrnců je možnost přípravy několika jídel najednou, aniž by přitom docházelo ke vzájemnému prolínání pachů. Skládají se totiž ze dvou a více na sebe stavitelných mís, jejichž dno tvoří mřížka. Tou proniká do jednotlivých nádob pára a díky tomu se jídlo připravuje rovnoměrně ze všech stran najednou. Mísy jsou připevněny na podstavci, ve kterém je umístěn varný agregát a vanička na vodu. Nezbytnou součástí je i sběrná nádoba na zkondenzovanou páru a extrakty ze surovin. Dobu přípravy nastavujeme pomocí časového spínače a po jejím uplynutí se parní hrnec automaticky vypne. Při vyndavání hotových pokrmů je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, abychom se neopařili.
Rychle a úsporně
Pára vzniká do 5 sekund po zapnutí přístroje. Rychlý vznik páry umožňuje tzv. turbokroužek. Jediné, na co si musíme během vaření dávat pozor, je to, aby v podstavci byl neustále dostatek vody. Na její stav nás upozorňuje speciální ukazatel. V případě potřeby ji můžeme snadno doplnit postranními otvory. Mezi další nesporné přednosti je vedle rychlé přípravy i nízká spotřeba energie. Obvyklý příkon přístrojů se pohybuje mezi 650W a 900W.
Také údržba elektrického parního hrnce je poměrně jednoduchá. Jednotlivé části jsou rozebíratelné. Podstavec stačí pouze vysušit utěrkou a obě mísy, ve kterých pokrm připravujeme lze běžně umývat v myčce.
Nejlevnější parní hrnce lze pořídit již od 600 korun, obvyklá cena se však pohybuje mezi jedním a dvěma tisíci, v závislosti na počtu a objemu varných nádob, výkonu přístroje i možnosti nastavení volitelných programů.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Fagor, Moulinex, Tefal
Články s podobnou tématikou
Jak se vaří v římském hrnci
Fondue není pouze jídlo
Výhody elektrické pečící trouby
Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 13163 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu
Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi.
Čistá voda pro vaši domácnost
Dříve jsme se ve škole učili, jak probíhá čištění a filtrace vody určené pro vodovodní rozvody. Taková voda by měla být čistá a zdravotně nezávadná, způsobilá ke každodenní konzumaci. Pak se však v obchodech objevila voda balená a s ní mohutná reklamní kampaň naznačující, jako by snad s vodou z vodovodu nebylo všechno v pořádku.
Nahradí bioplasty klasické plasty?
Plasty jsou nedílnou součástí našeho života a Země je jimi doslova zaplavena. Z toho důvodu bylo potřeba vymyslet materiál, který se svým vzhledem bude běžnému plastu podobat, ale bude vyroben z obnovitelných zdrojů a nebude tak zatěžovat přírodu. Tím materiálem je bioplast, který kromě toho, že se sám rozloží, má ještě spoustu dalších výhod.
Kupujeme hrnce - sada nebo sólo kusy
Nad téměř hamletovským problémem si láme hlavu každá z nás, když potřebuje doplnit nebo plně inovovat svůj kuchyňský inventář. Při rozhodování však hraje roli typ elektrospotřebiče, kvalita nádobí, praktičnost, ale I design a mnohostrannost použití.
Výběr plynové varné desky
Při pořizování nové kuchyňské varné desky stojíme před prvotním rozhodnutím. Zda-li zvolíme klasickou plynovou varnou desku nebo moderní elektrickou sklokeramickou varnou desku. Mnohdy však nemáme na výběr.
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.