Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
14.03.2007
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Pořádek v chladničce
Naprosto běžně v máme v chladničce sýry, maso, uzeniny, ovoce či zeleninu. Ale stává se (a neříkejte, že vám nikdy), že se něco zkazí, chytí plíseň nebo jen „zavání“. Nové typy chladniček tomu již dovedou zabránit. Jsou vybaveny antibakteriálními systémy pro delší uchovávání potravin. Speciální filtr takové inteligentní chladničky zachytí bakterie i chemické či mechanické nečistoty obsažené ve vzduchu a zamezí zkažení potravin, vzniku pachů a různých onemocnění (např. salmonely). Filtr je plně účinný po dobu šesti měsíců, dá se snadno vyměnit a po uplynutí jeho životnosti chladnička sama upozorní na jeho výměnu zvukovým signálem a blikáním kontrolky na LCD displeji, který vás informuje i o dalších užitečných funkcích spotřebiče.
Potraviny kdykoli stále čerstvé
Jednou z novinek „inteligentních“ chladniček je technologie nazvaná šestý smysl. Oceníte ji, například v okamžiku, kdy dovnitř uložíte právě nakoupené maso nebo dveře chladničky zůstaly déle otevřené. V ten moment senzor umístěný v chladničce posílá informace do ovládacího centra, které rozpozná, zda je potřeba zesílit chlazení. Další funkcí, která se dá na displeji nastavit, je prázdninový režim, který uvítají ti, kdo opouštějí domov na delší dobu. Vnitřní teplota bude udržována na stálých dvanácti stupních Celsia, což stačí k tomu, aby se uvnitř nevytvářel nežádoucí zápach. Některé dražší modely chladniček mají chladicí prostor s funkcí bioFresh zóna, kde je teplota stabilně udržována na bodu mrazu, tedy nula stupních Celsia. Při této teplotě vydrží některé potraviny, jako je ovoce, zelenina nebo maso, až třikrát déle než při klasickém chlazení.
Důvěřuj ale prověřuj
V poslední době se na trhu objevily inteligentní chladničky, opatřené počítačem, který automaticky monitoruje záruční doby potravin. Proto přinesené potraviny doma před uložením vždy roztřídíme a pokud je ukládáme do „obyčejné“ chladničky, pro jistotu zkontrolujeme datum spotřeby či použitelnosti.
Uvařeno do zásoby
Když počítáme s uvařeným jídlem ještě na druhý den, ihned po přípravě část oddělíme do připravených obalů, rychle pokrm zchladíme ve studené vodě a uskladníme v chladničce či mrazáku. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější pokrm dát do plastikových boxů, skleněného nebo keramického nádobí. Ani kvalitní „železné“ nádobí totiž nezabrání tomu, aby do pokrmu nepronikaly škodlivé látky, které pak po delší době mohou způsobit zdravotní potíže (kov se uvolňuje a přechází do potravy).
Mrazíme-li hotové jídlo, měli bychom na obalu vyznačit datum, abychom měli přehled do kdy je třeba jídlo spotřebovat. Je samozřejmé, že misky opatříme víkem už jen proto, aby ostatní pokrmy nenačichly. Kromě toho pokrmy v mrazáku skladujeme podle určitého systému. Ty nejčerstvější dáváme dospod a ty, které máme v úmyslu spotřebovat co nejdříve, umístíme navrch.
Moderní spíž
Suché potraviny, trvanlivé pečivo, zavařeniny, marmelády či nakládanou zeleninu zpravidla do lednice nedáváme, (pokud je nenačneme). Necháváme je ve spíži nebo potravinových skříních, které v panelových bytech bývají jako klasické, uvnitř s policemi, což může znesnadňovat přehlednost. V moderních sestavách výrobci nabízejí vysouvací nebo otvírací moduly kuchyňských sestav, které jsou pro skladování potravin přímo určeny. Základem je speciální drátěný program a systémy nejrůznějších výsuvů, které dovolují mít potraviny okamžitě a především snadno a bez námahy dostupné.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Co může nabídnout moderní chladnička
Dokonalé chlazení
Úložné prostory v kuchyni
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 9722 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vaření bez plynu a elektřiny? Jde to!
Pokud se chystáte koupit chatu nebo chalupu, která splňuje všechna vaše přání, požadavky a kterou jste si zamilovali na první pohled, ale odrazuje vás absence elektrické elektřiny a plynu, pak vězte, že i bez toho se dá příjemně užívat volných dní a dokonce i bezproblémově vařit. Postačí k tomu nejen návrat ke starým dobrým kamnům s pecí, ale také trocha důvtipu.
Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.
Nerezové mýdlo pohltí i zápach z česneku
Nejen profesionální kuchaři, ale i běžné hospodyňky jistě vědí, jak je někdy obtížné odstranit z rukou určité pachy potravin, s nimiž přišli během přípravy jídla do kontaktu. Ještě dlouho poté jsou ruce cítit třeba rybinou, cibulí, česnekem nebo aromatickým sýrem. Těchto nežádoucích parfémů je dnes možné se jednoduše zbavit nerezovým mýdlem.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Do moderní kuchyně silikon určitě patří. Vyrábějí se z něho zejména formy na pečení, neboť jeho tepelná vodivost zaručuje nejlepší výsledky při vaření a pečení. Kromě silikonového nádobí se v kuchyni velmi rychle ujala i řada užitečných drobností, které při vaření usnadní práci.
Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí
Základní funkcí lednice je udržovat potraviny v chladu nebo mrazu, resp. v daném teplotním rozmezí dle nastavení lednice. Existuje ale i spousta dalších funkcí a benefitů, které udržují potraviny déle čerstvé, nabízejí vyšší komfort při používání lednice nebo šetří energii. S čím vším se v nabídce můžete setkat?
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
V současné době se dřezy z umělého kamene, často označované jako „granitové“, stávají právem hitem v kuchyních. Vždyť dnes jsou jejich ceny srovnatelné s nerezovými dřezy, a to i u špičkových značek granitových dřezů jako je firma SCHOCK.
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.