Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
14.03.2007
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Pořádek v chladničce
Naprosto běžně v máme v chladničce sýry, maso, uzeniny, ovoce či zeleninu. Ale stává se (a neříkejte, že vám nikdy), že se něco zkazí, chytí plíseň nebo jen „zavání“. Nové typy chladniček tomu již dovedou zabránit. Jsou vybaveny antibakteriálními systémy pro delší uchovávání potravin. Speciální filtr takové inteligentní chladničky zachytí bakterie i chemické či mechanické nečistoty obsažené ve vzduchu a zamezí zkažení potravin, vzniku pachů a různých onemocnění (např. salmonely). Filtr je plně účinný po dobu šesti měsíců, dá se snadno vyměnit a po uplynutí jeho životnosti chladnička sama upozorní na jeho výměnu zvukovým signálem a blikáním kontrolky na LCD displeji, který vás informuje i o dalších užitečných funkcích spotřebiče.
Potraviny kdykoli stále čerstvé
Jednou z novinek „inteligentních“ chladniček je technologie nazvaná šestý smysl. Oceníte ji, například v okamžiku, kdy dovnitř uložíte právě nakoupené maso nebo dveře chladničky zůstaly déle otevřené. V ten moment senzor umístěný v chladničce posílá informace do ovládacího centra, které rozpozná, zda je potřeba zesílit chlazení. Další funkcí, která se dá na displeji nastavit, je prázdninový režim, který uvítají ti, kdo opouštějí domov na delší dobu. Vnitřní teplota bude udržována na stálých dvanácti stupních Celsia, což stačí k tomu, aby se uvnitř nevytvářel nežádoucí zápach. Některé dražší modely chladniček mají chladicí prostor s funkcí bioFresh zóna, kde je teplota stabilně udržována na bodu mrazu, tedy nula stupních Celsia. Při této teplotě vydrží některé potraviny, jako je ovoce, zelenina nebo maso, až třikrát déle než při klasickém chlazení.
Důvěřuj ale prověřuj
V poslední době se na trhu objevily inteligentní chladničky, opatřené počítačem, který automaticky monitoruje záruční doby potravin. Proto přinesené potraviny doma před uložením vždy roztřídíme a pokud je ukládáme do „obyčejné“ chladničky, pro jistotu zkontrolujeme datum spotřeby či použitelnosti.
Uvařeno do zásoby
Když počítáme s uvařeným jídlem ještě na druhý den, ihned po přípravě část oddělíme do připravených obalů, rychle pokrm zchladíme ve studené vodě a uskladníme v chladničce či mrazáku. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější pokrm dát do plastikových boxů, skleněného nebo keramického nádobí. Ani kvalitní „železné“ nádobí totiž nezabrání tomu, aby do pokrmu nepronikaly škodlivé látky, které pak po delší době mohou způsobit zdravotní potíže (kov se uvolňuje a přechází do potravy).
Mrazíme-li hotové jídlo, měli bychom na obalu vyznačit datum, abychom měli přehled do kdy je třeba jídlo spotřebovat. Je samozřejmé, že misky opatříme víkem už jen proto, aby ostatní pokrmy nenačichly. Kromě toho pokrmy v mrazáku skladujeme podle určitého systému. Ty nejčerstvější dáváme dospod a ty, které máme v úmyslu spotřebovat co nejdříve, umístíme navrch.
Moderní spíž
Suché potraviny, trvanlivé pečivo, zavařeniny, marmelády či nakládanou zeleninu zpravidla do lednice nedáváme, (pokud je nenačneme). Necháváme je ve spíži nebo potravinových skříních, které v panelových bytech bývají jako klasické, uvnitř s policemi, což může znesnadňovat přehlednost. V moderních sestavách výrobci nabízejí vysouvací nebo otvírací moduly kuchyňských sestav, které jsou pro skladování potravin přímo určeny. Základem je speciální drátěný program a systémy nejrůznějších výsuvů, které dovolují mít potraviny okamžitě a především snadno a bez námahy dostupné.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Co může nabídnout moderní chladnička
Dokonalé chlazení
Úložné prostory v kuchyni
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 10026 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?

Typy kuchyňských nožů a jejich použití
Nože patří mezi nejzákladnější kuchyňské vybavení a bez různých typů nožů se v kuchyni neobejdeme. Jenže jak a na co se který nůž používá? A které typy nožů by v kuchyni rozhodně neměly chybět?

Tipy na vánoční dárky pro milovníky vaření a stolování
Jelikož dobrých tipů na vánoční dárky není nikdy dost, přinášíme vám inspiraci ze světa vaření a stolování. Pokud některý z vašich blízkých patří k milovníkům dobrého jídla, zakládá si na pěkně prostřeném stole a kvalitním nádobí, možná mu zde vyberete vhodný dárek pod stromeček.

Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.

Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu
Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Jen jeden materiál však přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smalt. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má své nesporné výhody, styl a půvab, a tak se k němu čím dál více hospodyněk vrací.

Lisy na česnek – užiteční pomocníci i designové doplňky do kuchyně
Česnek má v kuchyni své nenahraditelné místo a při přípravě řady pokrmů se bez něj zkrátka neobejdeme. Dokážete si představit třeba bramborák nebo špenát bez česneku? Nechybí ani v řadě polévek a pomazánek. Manipulace s ním však nebývá vždy jednoduchá, proto existuje několik moderních „udělátek“, které nám ji usnadní.

Chladničky, které rychle vychladí a ještě zničí bakterie
Pokrok, inovace a moderní technologie se nevyhýbají ani domácím spotřebičům, a tak fanoušky technických novinek nepřekvapí, že dnešní chladničky mají, kromě klasických funkcí a úložných prostor, také filtry ničící bakterie, výrobníky ledu, rychlochladící přihrádky, dokovací stanici pro iPod nebo dokonce vestavěnou televizi. Vše s minimální spotřebou energie.

Servírovací mísy na ovoce i vánoční pamlsky
Žádná rodinná oslava, párty ani romantický večer ve dvou se neobejde bez dobrého jídla a pití. Aby námi nabízené pochutiny vypadaly co nejlépe, je třeba je také umět naservírovat. K tomu nám slouží servírovací nádobí, které se dnes vyrábí i z opravdu netradičních materiálů, jako je třeba beton nebo filc.