Kuchyňský dřez - krásný a praktický doplněk každé kuchyně
31.01.2021
Vybrat dřez do kuchyně není jednoduché. Je to jedna z nejnamáhanějších věcí na kuchyňské lince, proto si zaslouží vaši pozornost. Pokud se chcete zorientovat v široké nabídce tvarů, materiálů a parametrů, je potřeba se zamyslet nad několika otázkami. Po přečtení tohoto článku vám bude jasné, jaký dřez vaše kuchyně potřebuje.
Správná velikost, základ úspěchu
Při výběru dřezu byste měli v první řadě popřemýšlet, jak často a na co dřez používáte. Podle toho se rozhodněte, jaký typ dřezu využijete.
Jednodřezy – jsou ideální volbou pro menší kuchyně. Nejoblíbenější jsou hranaté verze, ale na trhu se nabízí i okrouhlé. Jestliže občas umýváte nádobí ručně, může být pro vás užitečným doplňkem také odkapávací plocha.
Dvojdřezy – větší kuchyně a náruživí kuchaři si zaslouží dvojitý dřez. Myslete na to, že na pracovní ploše zabere sice víc místa, ale při práci poskytuje dostatečný komfort. I dvojdřez může být doplněný o odkapávací plochu.
Rohové dřezy – tam, kde to dovoluje prostor a váš vkus, se uplatní netradiční dřez v rohu kuchyňské linky.
V případě, že už máte svého favorita, věnujte pozornost i dalším parametrům. Tím nejdůležitějším je rozměr. Velikost dřezu se musí shodovat s rozměry šířky spodní skříňky. Jedině tak se vyhnete řezání skříňky a dalším komplikacím při montáži.
Praktickou vlastností je hloubka dřezu, která by se měla ideálně pohybovat okolo 19 až 20 cm. Ta zabezpečí, že v něm pohodlně umyjete nádobí bez toho, abyste pošplíchali všechny okolo.
Pokud plánujete novou kuchyň a přemýšlíte, do jaké výšky namontovat dřez, přizpůsobte jeho zasazení do linky podle člena domácnosti, který bude v kuchyni trávit nejvíc času. Správnou výšku zjistíte podle toho, že dlaněmi dosáhnete na jeho dno bez toho, abyste se hrbili nebo předkláněli. Jen tak se budete cítit pohodlně i při delší práci u dřezu.
Materiál, který splní vaše očekávání
Kvalitní nerezový dřez se stane vaším téměř nezničitelným parťákem. Je pevný, odolný vůči korozi, vysokým teplotám i chemickým přípravkům. Nerez má hladký povrch a jeho největší výhodou je lehká údržba a fakt, že je hygienický. Dávejte ale pozor, abyste si vybrali dřez s minimální tloušťkou oceli 0,6 mm. Těm tenčím se navzdory lákavé ceně raději vyhněte. Dlouho by vám nevydržely. Asi jedinou nevýhodou nerezu je jeho náchylnost na poškrábání.
Granitové dřezy jsou vyrobené z drcené žuly, akrylátového pojiva a barviva. Díky tomu je jejich povrch tvrdý a odolný, zároveň je ale příjemný na dotek. Milovníky netradičních kuchyní potěší, že se vyrábí ve více barvách. Granitový dřez tak zkombinujete s každou barvou kuchyňské linky. Nevýhodou je náročnější údržba, jelikož se v něm poměrně snadno udrží nečistoty, a také menší odolnost vůči chemickým čistidlům.
V případě, že toužíte po výrazném vzhledu granitu, ale je pro vás důležitá i cena, sáhněte po tectonitovém dřezu. Na pohled vypadá stejně, je ale vyrobený z polyesterových pryskyřic, skelných vláken a dalších příměsí. Je pevný a odolný. Jestliže se vám ale podaří dřez mechanicky poškrábat, hlubší rýha může být velmi viditelná (dřez má bílý vnitřek).
Králem mezi dřezy je keramický dřez. Perfektně se čistí a na lince vypadá opravdu luxusně. Pokud ale do dřezu nešťastně spadne nějaký tvrdý a ostrý předmět, jeho povrch se může poškodit.
Na co myslet a nezapomenout
Každý dřez by měl mít ve vrchní části přepad. Jde o pojistku, která slouží k odtoku vody v případě, že by se dřez naplnil až po okraj. Jestli chcete, aby voda z dřezu odtékala rychleji, zvolte dřez se širší výpustí 3 ½”. Druhou možností je menší velikost 11/2“. Kvalitnější značky dodávají k výpustím i sítko na zachytávání nečistot.
Ke kuchyňskému dřezu patří baterie. Věnujte pozornost tomu, zda má pro ni dřez vyřezaný otvor, případně s jakým průměrem. Baterii můžete sladit s barvou dřezu, případně si koupit výhodný set. Pěkným detailem je vestavěný dávkovač na saponát, který zbaví linku nevzhledných plastových nádob.
Kuchyňské dřezy jsou důležitou součástí linky. To, jaký si vyberete, ovlivňuje váš komfort při práci v kuchyni. Věnujte výběru dostatek času a vše si dobře promyslete. A nezapomeňte, že dřez může být vaším krásným a zároveň praktickým pomocníkem.
- PR článek -
Článek byl zobrazen 4089 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Sortér – pomocník při třídění odpadu
Kuchyň lze bez vytáček označit za továrnu na odpadky. Podle statistických údajů každý z nás vyprodukuje ročně až 250 kg odpadu. Kolik asi z tohoto čísla skončí řádně v tříděném odpadu? Třídění a recyklace odpadů je nanejvýš nutná a naštěstí už víme, jak se odpadu z kuchyně zbavit. Na světě je pomocník jménem sortér.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Proč si pořídit tlakový hrnec
Kdo si chce rychle připravit chutný a především zdravý pokrm, měl by si pořídit tlakový hrnec. Pokud jste na tradiční „papiňáky“ zanevřeli kvůli rámusu, zapařeným oknům, složité manipulaci nebo ze strachu o svou bezpečnost, měli byste se seznámit s moderními tlakovými hrnci současnosti. Ty se s těmi z let minulých absolutně nedají srovnávat – jsou bezpečné a jejich užívání jednoduché.
Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.
Elektrický gril a domácí grilování
Pokud patříte mezi milovníky gurmánských specialit podávaných z rozpáleného grilu, pak už nemusíte čekat na teplé letní večery, abyste své chutě uspokojili. Jednoduše si pořiďte elektrický gril domů a párty s přáteli a chutným pokrmem může začít.
Dáte si mojito nebo tequillu z domácího baru?
Jaký druh alkoholu vám chutná nejvíce? Rum, vodka, tequilla, whisky nebo gin? Uspořádat vlastní barmanské show nebo koktejlové párty pro přátele a známé můžete ve vlastním domě, bytě nebo chalupě, pokud máte domácí bar. Pak už zbývá jen dát si vychlazený drink a užívat si pohodlí domova.
Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické
Jedním z úžasných inovativních prvků v kuchyni jsou bezdotykové dřezové baterie, které přinášejí nejen moderní design, ale také praktičnost, hygienu a úsporu vody. S jakými bateriemi se můžete setkat a jak vybírat?
Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš
I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.