Je libo šálek čaje?
11.03.2008
Zájem o kvalitní čaje neustále stoupá, o čemž svědčí nejen rostoucí návštěvnost, ale i celkový počet čajoven. Přitom k tomu, abyste si vychutnali lahodný šálek tohoto nápoje, nemusíte patřit mezi skutečné odborníky. Podívejme se, co všechno je potřeba k tomu, abyste si mohli uspořádat domácí čajový dýchánek.
Mezi základní vybavení patří čajník a nádobí, ve kterém budeme čaj podávat. Ať už zvolíme design tradiční nebo moderní, měla by celá sada zůstat v jednom duchu.
Čajníky bývají zpravidla keramické, porcelánové nebo skleněné, na trhu jsou navíc k dostání i v kovovém provedení. Ty se však k přípravě čaje příliš nedoporučují, neboť jej obohacují o nepříjemnou kovovou pachuť. Dnešní čajníky jsou z velké části vybaveny sítky, které můžeme po vylouhování vyjmout a elegantně se tak zbavit volně plovoucíh čajových lístků. Pokud naše konvice sítko nemá, můžeme si za pár korun pořídit spařovač, jež se vyrábí nejčastěji v podobě vajíčka. Praktickým doplňkem jsou i různé ohřívače, do kterých se vkládají čajové svíčky. Ty nám udrží nápoj po poměrně dlouhou dobu teplý. Před zalitím čaje nezapoměňme konvici vypláchnout horkou vodou, aby nebyla příliš studená.
Opravdoví fajnšmekři servírují čaj ve vyhlášených keramických konvičkách Yixing, které vstřebávají čajovou chuť i vůni. Tu pak dodávají každé další várce. V jedné konvi lze proto připravovat pouze jeden druh čaje. Jejich cena se na našem trhu pohybuje od 250 do 1000 korun.
Samostatnou kapitolu vybavení pro přípravu čaje představují ruské samovary. Nádoby z nerezové oceli slouží k ohřevu vody, kterou se zalívá silný čajový koncentrát. Dříve se „přikládalo“ dřevěným uhlím, dnes jsou nejčastěji k dostání samovary elektrické nebo plynové.
K samotnému pití čaje nám poslouží různé šálky, kalíšky či misky. Chceme-li návštěvu opravdu oslnit svým čajovým uměním, můžeme jí naservírovat čaj v gaiwanu. Jedná se o speciální misku s pokličkou, ve které se nápoj přímo připravuje. Jednotlivé čajové lístky při pití zachycujeme pokličkou, což začátečníkům může činit potíže. Není proto vůbec žádné faux paux, když čaj po vylouhování přelijeme do jiné misky. Gaiwan se nejčastěji používá pro zelený nebo bílý čaj, bez obav v něm však můžeme připravit i ostatní druhy. Ceny gaiwanů se pohybují od 100 korun výše, přičemž závisí na kvalitě i designovém provedení.
Speciální způsob podávání si vyžaduje i čaj maté. Ten se pije pomocí bombily z porcelánové nebo ještě lépe tykvové nádoby zvané kalabasa. Celou sadu lze pořídit v čajovnách za necelých 400 korun.
Dobrá rada na závěr
Nádoby, které slouží k přípravě a podávání čaje, postačí vypláchnout vodou. Nikdy při mytí nepoužíváme jar ani ostatní chemikálie.
Autor: Kateřina Maňasová
Foto: ASA Selection
Články s podobnou tématikou
Domov ve světle svíčky
Jak vybírat rychlovarnou konvici
Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
Výběr kávovaru na přípravu espressa
Článek byl zobrazen 10999 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí
Jak se vyhnout zklamání při koupi granitových dřezů? Nerez nebo granit? To jakým kuchyňským dřezem vybavíte svoji linku naprosto zásadně ovlivní vaše budoucí pohodlí při práci u dřezu a zejména množství práce s čištěním dřezu, aby vypadal stále úhledně a čistě. Jak tedy vybrat?

Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.

Minichladnička nejen na chalupu
Služby minichladničky v letním období oceníte na cestách ať už při výletech autem, v karavanu nebo při pobytu v rekreačních chatách, neboť je vhodná pro přepravu všech druhů potravin či nápojů, případně pro převoz léčiv. Je možné ji nainstalovat také do kanceláří nebo hotelových pokojů.

Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.

Jak vybírat kuchyňský nůž?
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.

Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.

Když kuchyňský granitový dřez, tak rozhodně SCHOCK
NanoGranitové a granitové dřezy německého vývojáře a prvovýrobce Schock jsou v současnosti nejmodernějším materiálovým řešením kuchyňských dřezů. Hlavním cílem vlastního vývoje bylo a je dosáhnout odolnosti a hlavně nejnižších nároků na údržbu, aby dřez vypadal při minimální údržbě stále jako nový. Pouze dřezy Schock jsou i přirozeně antibakteriální díky iontům stříbra v základním materiálu.

Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.