Jogurtovač aneb jogurt si můžete udělat i doma
10.01.2011
Patříte mezi milovníky jogurtů? I když je na našem trhu nabídka jogurtů skutečně pestrá, možná máte občas pocit, že nemáte přehled, co vše vlastně vámi koupený jogurt obsahuje, zda je kvalitní, často vám jistě přijde i zbytečně drahý a možná dáváte přednost takovým příchutím, které neseženete v obchodech vůbec. Pak není nic jednoduššího, než si pořídit domů jogurtovač a pustit se do výroby jogurtů přesně podle vašich představ a chuti.
Jogurtovač využijete nejen, pokud máte poněkud neobvyklé představy o příchutích, ale i v případě, že se u vás doma spotřebuje jogurtů skutečně hodně. Pro ty, kteří sní jeden jogurt měsíčně, se přístroj kupovat docela jistě nevyplatí. Patříte-li však mezi ty, kteří jogurty mohou takzvaně „na kila“, jogurtovač si určitě pořiďte. Rozhodně nebudete litovat. Nejen, že si vyrobíte jogurt s dodržením zásad zdravého životního stylu a s pouze přírodními produkty dle vašeho vlastního výběru, ale také bez přidaných konzervačních látek a umělých barviv a navíc ještě ušetříte. Ačkoliv vás čeká počáteční investice do přístroje, samotný jogurt vás výsledně vyjde mnohem levněji než z obchodu. Navíc si připravíte najednou poměrně velké množství jogurtu, zpravidla kolem 1,2 litru, který si jednoduše ve skleničkách, které jsou součástí sady jogurtovačů, uložíte do lednice. Víte přesně, co váš jogurt obsahuje a jeho příprava je navíc za udržování stálé teploty, což zaručuje zdravotní nezávadnost.
K výrobě jogurtu si vystačíte s jogurtovačem, obyčejným mlékem a jogurtovou kulturou. Jogurtovou kulturu pořídíte v obchodech se zdravou výživou a potřebovat jí budete k první várce doma vyráběného jogurtu. Další pak vyrobíte už přímo z vyrobeného jogurtu, počítejte ovšem s tím, že časem se pro ni budete muset vypravit do obchodu znovu. Pokud nikde v dosahu svého bydliště nemáte obchod se zdravou výživou, vystačíte si i s bílým jogurtem z obchodu, který živou jogurtovou kulturu obsahuje.
Jaký vybrat?
Jogurtovačů je na našem trhu k dostání skutečně poměrně široká škála. Většina z nich je složena ze stojánku, na němž je umístěno zpravidla šest až osm skleniček s víčkem, v nichž se vyrábí samotný jogurt. Skleničky naplníte podle návodu od výrobce určitým množstvím mléka a živou jogurtovou kulturou, uzavřete víčkem, celý stojánek i se skleničkami se přikryje víkem, přístroj zapojíte do elektřiny a spustíte výrobu jogurtu, která trvá zpravidla šest hodin.
Velmi vydařený designový kousek pořídíte například od společnosti Bravo. Tento jogurtovač připraví během šesti hodin sedm sklenic o obsahu 150 ml lahodného jogurtu. Je opatřen automatickou regulací teploty, díky které může probíhat proces kysání a zrání jogurtu. Ke zhotovení jedné dávky je zapotřebí malé množství mléčné kultury nebo lžička jogurtu a mléko (použít lze i sušené). Oceníte, že si v jogurtovači můžete zhotovit také vlastní probiotický zakysaný nápoj podle chuti. Chytré nápady na přípravu jogurtu, nápojů, pomazánek, pohárů i majonéz najdete v přiloženém návodu na použití. Jogurtovač pořídíte za poměrně příznivou cenu od zhruba 500 korun, jeho jedinou mírnou nevýhodou je trošku hlučnější provoz. Za příznivých 800 korun pořídíte také jogurtovač od společnosti Severin v bílo červeném barevném provedení. K dispozici je vám 14 skleniček o obsahu 150 ml, transparentní víko, spínač pro zapnutí s kontrolkou i ryska. Velmi elegantní vzhled má jogurtovač JM 1 společnosti Steba. Nádobka je na 8 kelímků, přičemž z jedné várky vyrobíte 1,2 l jogurtu. Kelímky můžete dokoupit i samostatně. Oceníte docela jistě časovač pro různou konzistenci jogurtu, provozní kontrolku, zvukový signál s ukončením přípravy i možnost časování. I tady najdete brožurku s recepty a potěší vás snadná údržba i ovládání. Příkon přístroje je 22 W, rozměry 29 x 26 x 13 cm a pořídíte jej od 990 korun. Pro milovníky jogurtu i zmrzliny je tu chytrý přístroj 2v1. Za cenu od 1690 korun jej dodává na náš trh společnost Ariete. V jednom přístroji najdete jak výrobník jogurtu, tak i výrobník zmrzliny. Přepínat mezi jednotlivými funkcemi můžete jednoduše otočením knoflíku. Zmrzlinu či jogurt připravíte během šesti hodin a to hned 1,2 litrů. Co docela jistě oceníte, je snadná údržba i čištění.
Postup přípravy jogurtu
Jogurt můžete vyrobit dvěma způsoby. První variantou je výroba z mléka (ideální je použít plnotučné mléko, použijete-li mléko polotučné nebo nízkotučné, určitě tím nic nezkazíte, jen výsledný jogurt bude mít poněkud řidší konzistenci), ze sušeného mléka a jogurtové kultury. Jogurtovou kulturu seženete v lékárnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Nejprve je nutné mléko zahřát, v hrnku si poté důkladně rozmíchejte 1-2 lžičky jogurtové kultury s pěti lžícemi sušeného mléka. Pokud nemáte po ruce sušené mléko, můžete použít kondenzované. Poté kulturu smícháme s teplým mlékem a rozdělíme do jednotlivých skleniček jogurtovače a zapneme. Druhou variantou je příprava jogurtu z mléka a dvou lžic již hotového v obchodě zakoupeného jogurtu s živými kulturami. Na přípravu dalšího jogurtu pak můžete použít i vámi již vlastnoručně vyrobený jogurt. Po každých asi deseti opakováních je však vhodné použít novou jogurtovou kulturu, popřípadě nový jogurt s živými kulturami. Takto připravený jogurt po vychladnutí skladujte v lednici a zkonzumujte jej ideálně do tří dnů, podle výrobců by měl vydržet i týden. To však zjistíte a vyzkoušíte sami, podle typu přístroje, délky přípravy i složení a přidaných směsí. A přidávat můžete skutečně cokoliv. Fantazii a chuti se meze nekladou. Osvědčené je přidání ovocné marmelády, chutný je také vmíchaný med, skořice nebo kousky ovoce. Doma připravený jogurt se také skvěle hodí do studených polévek, salátových zálivek nebo k přípravě pomazánek.
Ovšem v jogurtovači si můžete vyrobit kromě jogurtu také acidofilní mléko, které je vhodné pro naše zažívání, ale také při nejrůznějších dietách. Postup přípravy je také jednoduchý, mléko je potřeba zahřát na teplotu osmdesát stupňů, následně jej rychle zchladit na teplotu 40 stupňů a přimíchat do něj acidofilní kulturu, kterou zakoupíte také v lékárnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Příprava trvá více jak dvanáct hodin, ovšem výsledek stojí za to.
Připravila: Petra Martišková
Článek byl zobrazen 34790 krát.
Diskuze k článku
jogurt
Hanča | 15.11.2017 10:06:33
Já si dělám jogurty v jogurtovači kuvings. Jsou fakt výborné a chuťově úplně jiné, než z obchodu.
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?
Tipy na zajímavé vánoční dárky
Předvánoční nákupy znamenají pro mnohé muka hlavně proto, že neví, co mají svým blízkým, rodině a kamarádům, koupit. Máme pro vás proto pár tipů na tradiční i méně obvyklé dárky pro všechny.
Kuchyňský robot versus ruční šlehač, mixér a další přístroje
Základní funkce každého kuchyňského robota jsou velmi podobné ručnímu šlehači, ovšem s řadou výhod a dalších funkcí. V čem jsou kuchyňské roboty o tolik lepší, že se vyplatí do nich investovat tisíce korun?
Chladničky, které rychle vychladí a ještě zničí bakterie
Pokrok, inovace a moderní technologie se nevyhýbají ani domácím spotřebičům, a tak fanoušky technických novinek nepřekvapí, že dnešní chladničky mají, kromě klasických funkcí a úložných prostor, také filtry ničící bakterie, výrobníky ledu, rychlochladící přihrádky, dokovací stanici pro iPod nebo dokonce vestavěnou televizi. Vše s minimální spotřebou energie.
Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku
Pultové mrazáky mají svůj význam ve větších domácnostech, které často zpracovávají a uchovávají větší množství potravin, a nemusí to být jen přebytky ze zahrádky nebo zabijačkové sezónní zásoby. Mrazáky ocení všichni, kteří jsou zvyklí nakupovat v delších časových intervalech.
Je libo šálek dobré překapávané kávy?
Je tomu již přes patnáct let, co překapávače doslova zaplavily český trh. S postupem času sice vzrostla obliba kávovarů na espreso, přesto však není třeba na překapávač zcela zanevřít. I dnes se dá v kvalitním přístroji připravit vynikající káva, která je navíc mnohem zdravější, než stále hojně rozšířený klasický český „turek“.
Filtrační konvice na vodu - používat je, když je voda z kohoutku nezávadná?
Oblíbenost filtračních konvic na vodu v poslední době stoupá. Ať už to je dáno prostě jenom tím, že chceme být za každou cenu trendy, nebo faktem, že mnoho domácností trpí pitnou vodou pochybné kvality, poptávka se zvyšuje a nabídka s ní. Co je na trhu za novinky a k čemu je taková konvice vůbec dobrá?
Filtrační konvice odstraní chlor i změkčí vodu
Voda z vodovodního kohoutku je sice velmi přísně kontrolována a je zdravotně nezávadná, mnohde se však lidé potýkají s její vysokou tvrdostí, která způsobuje usazování vodního kamene v kuchyňských přístrojích. Někomu také může vadit nepříjemný zápach a horší kvalita chuti vody zapříčiněná chlórem. Tyto problémy vám pomohou eliminovat či zcela odstranit filtrovací konvice.