Zavařovací hrnec
28.06.2007
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.
Postup zavařování se léty moc nezměnil. Leda tak různé pektogely, gel-fixy, želírovací cukry urychlí dlouhé stání u plotny. Stále však zůstává spousta práce: naskládat dobroty do sklenic, připravit nálev, zavíčkovat a pak řádně sterilovat, aby surovina ani námaha nepřišly nazmar a my si na domácích kompotech, leču a řízných okurkách v zimě pochutnávali. Uchovat potraviny ve sklenicích, aby se nekazily odjakživa pomáhá zavařovací hrnec. Pravda, moderní doba přinesla mikrovlnné trouby a indukční sporáky, ale zavařování je malá věda. Je třeba sledovat teplota, občas ji zvýšit nebo udržovat na určitém bodě, to vše bez problémů zvládaji zavařovací hrnce nové generace.
Průzkum nabídky zavařovacích hrnců přinesl zajímavé zjištění. Naši výrobci dali zavařovacím hrncům vale a přenechali je zahraničním dodavatelům. K těm „obyčejným“ zavařovacím hrncům, s designem podobným fritovacímu hrnci, patří značka Severin. Vnější plášť je plechový s povrchovou emailovou úpravou, plastovým víkem a má izolované rukojeti. Hrnec je vybaven regulátorem teploty, kontrolkou a ochranou proti přehřátí. Na vkladnou mřížku se vejde až čtrnáct litrových sklenic.
Větší komfort nabízí zavařovací automat Bielmeier. Všechny modely jsou vybaveny časovačem na stodvacet minut a časovým spínačem, který se automaticky zapíná na požadovanou dobu až do dosažení zvolené teploty. Hrnec má dvojité smaltování odolné proti působení kyselin, uzavřené dno, přesný termostat, pojistku proti přehřátí a světelnou kontrolku. Sklenice se ukládají na drátěný rošt. Nerezový model hrnce Bielmeier má větší objem a synchronizovaný časový spínač s možností nastavit stálý chod. Kromě zavařování, sterilizace a udržování zvolené teploty, umožňuje také vaření. Ke standardu zavařovacích automatů Bielmeier patří výpustný kohout pro jednoduché vypuštění vody, který lze využít i na přípravu svařeného vína nebo jako zásobník na teplé nápoje.
Multifunkční zavařovací hrnec Rommelsbacher z kvalitní ušlechtilé nerezové oceli se funkcemi od předchozího automatu liší další, velmi praktickou funkcí. Mimo běžné úkony jako je zavařování, odšťavňování a sterilizace umožňuje oddělený topný a varný prostor nastavit automatický stálý chod pro ohřev pokrmů. Levnější smaltované hrnce téže značky jsou plně automatické s ochranou proti přehřátí, časovým spínačem na dvě hodiny a vnitřkem s dvojvrstvým smaltem odolným proti kyselinám. Hrnce mají vkladný rošt a slouží i jako odšťavňovač.
Švédové vzkřísili klasiku
Hospodyňky, které přece jen dávají přednost klasickému „železňáku“ na plotně, mají ve shánění takového hrnce smůlu. Možná ho někde objeví v železářství na malém městě, ale najít výrobce plechového hrnce na zavařování je skoro detektivní úkol. Jedinou cestou je dát si inzerát (třeba se plecháče někdo rád zbaví) anebo pátrat po bazarech. Inu, ani pokrok v kuchyni se zastavit nedá.
A přece není vše ztraceno! Zachráncem pro chtivé klasického zavařovacího hrnce je obchodní dům Ikea. V jejím sortimentu se letos objevil zavařovací hrnec z nerezu, o objemu deseti litrů. Hrnec je kulatý, s poklicí a ventily pro odvádění páry. Má trojvrstvé dno a na vnitřní straně stupnici, což usnadňuje odměřování tekutin přímo do nádoby. Zarážející je, že chybí rošt a teploměr. Oboje se při troše šikovnosti ale dá vyřešit. Nejvíc, co většinu hospodyněk potěší je fakt, že hrnec lze používat jak v troubě, tak i na všech typech varných desek včetně plynových, sklokeramických indukčních a i na desce s litinovými plotýnkami A navíc – tento zavařovací hrnec se může mýt v myčce. No, řekněte, tolik radosti za necelých sedm stovek, kdo by si hrnec nekoupil?
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Rommelsbacher
Články s podobnou tématikou
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Jak se vaří v římském hrnci
Vaříme v páře
Výhody elektrické pečící trouby
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 21926 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Drátěný program UVAX – dejte kuchyni řád
Snad v každé kuchyni či koupelně občas bojujeme s nedostatkem odkládacího prostoru. V těchto chvílích si říkáme, že už konečně musíme pro všechno to náčiní najít stálé místo, aby bylo uloženo přehledně a bylo vždy po ruce. Tento problém nám pomůže vyřešit drátěný program, který je velmi praktický a stane se i vkusným doplňkem interiéru.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
Sortér – pomocník při třídění odpadu
Kuchyň lze bez vytáček označit za továrnu na odpadky. Podle statistických údajů každý z nás vyprodukuje ročně až 250 kg odpadu. Kolik asi z tohoto čísla skončí řádně v tříděném odpadu? Třídění a recyklace odpadů je nanejvýš nutná a naštěstí už víme, jak se odpadu z kuchyně zbavit. Na světě je pomocník jménem sortér.
Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.
Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?
Co přinést na kolaudační párty
Kolaudační párty jsou oblíbenou společenskou událostí, příležitostí pro setkání přátel a nadějeplnou oslavou nových začátků. Byli jste pozváni na kolaudační párty a nevíte co s sebou přinést? Zde je pár tipů na originální dárky do nového domova.
Tipy na dárky do kuchyně – pro vášnivé kuchaře i všechny ostatní
Dárky do kuchyně můžou být ryze funkční, ale také drobnosti za pár korun, které potěší. Máme pro vás několik zajímavých tipů na vánoční dárky pro všechny, kdo rádi vaří, pečou nebo jen v létě grilují. Zkrátka pro všechny gurmány.