Vybíráme kuchyňský nůž
21.09.2007
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Jak poznat kvalitu
Kvalitní kuchařovo nářadí by mělo být vyrobeno především z prvotřídní nerezové oceli, která svou tvrdostí usnadňuje krájení, ale zároveň nesmí ztrácet dostatečnou pružnost, aby nedošlo ke zlomení čepele. Je pochopitelné, že poctivost materiálu se projeví i na jeho váze. Proto pokud je námi vybraný nůž lehký, je nutné se smířit s tím, že dříve či později skončí v odpadkovém koši. Kvalitní nůž poznáme také podle toho, jak je pečlivě vyvážený a zda při uchopení zaručuje dokonalou rovnováhu v ruce. Zanedbatelný však není ani samotný tvar a tloušťka čepele, která by se směrem k rukojeti měla rozšiřovat.
Pokud se nepovažujeme za odborníky, vyplatí se při výběru kvalitního nože vsadit na značku. Výrobky Global - Yoshikin, Wüsthof, Böker, Kyocera či Henkels používají mnozí profesionálové, a tak určitě nezklamou ani nás. Bohužel i zde platí přímá úměra mezi kvalitou a cenou, která se u špičkových kuchyňských nožů může vyšplhat až na několik tisíc korun.
Dřevo nebo plast
Mnozí z nás mají jistě v kuchyni ještě nože našich babiček, které se vyznačovaly dřevěnou rukojetí. Od těch se v dnešní době z ryze praktických a hygienických důvodů upouští, ačkoliv někteří výrobci stále nedají na tento přírodní materiál dopustit. Většinou jej však nahradil plast, který je navíc v místě úchytu tvarován tak, aby nám umožnil pohodlnou práci, při níž naše prsty nebudou narážet na pracovní desku.
Typy nožů
Právě délka a profil čepele nám určuje, na co je daný nůž nejvhodnější. Základem každé kuchyně by tak měl být alespoň jeden nůž s ostřím o délce 20 až 25 centimetrů a jeden menší, s ostřím okolo 15 centimetrů. Pro loupání zeleniny či krájení ovoce je vhodné jej doplnit ještě malým nožíkem, jehož čepel může být pro usnadnění práce mírně zahnutá. Chybět by neměl ani dlouhý nůž s vroubkovanou čepelí, který je ideální na pečivo. Gurmáni pak ocení i speciální nůže na sýry, v jejichž čepeli jsou otvory, zabraňující tomu, aby se k sobě odkrojené plátky nelepily. Vidlice na špičce pak umožňuje jejich snažší servírování.
Údržba
Aby nám nůž dlouho vydržel, je třeba mu věnovat náležitou péči. Ihned po použití se doporučuje jej důkladně očistit a otřít. Mytí v myčce není ideální, přestože jej výrobci nezakazují. Při použití bychom se měli vyhnout krájení na skleněných prkýnkách, na kterých se nůž zbytečně otupuje. Zvlášť kvalitní nože bychom měli ukládat do speciálních dřevěných stojanů, kde nedochází ke vzájemnému kontaktu jejich ostří.
Text: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firmy Wüsthof
Články s podobnou tématikou
Nákup příborů a následná péče o ně
Pomocníci do kuchyně – topinkovače a sendvičovače
Vybíráme kuchyňské váhy
Jak se vaří v římském hrnci
Svátečně prostřený stůl
Úložné prostory v kuchyni
Elektrický kráječ
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Článek byl zobrazen 11919 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jednorázový gril – praktický pomocník nejen na cestách
Už jste o nich slyšeli? Dost možná ještě ne, a tak jsme tu proto, abychom vám o jednorázových grilech řekli něco více. Je to totiž celkem nová vychytávka, kterou oceníte třeba na dovolené, na rybách nebo jen tak venku s kamarády. Jak fungují a za kolik je lze pořídit?
Granitové dřezy nelze ničím nahradit – buďte originální
Místo obyčejného dřezu skutečná designovka? Není problém. Granitové dřezy jsou originálním trendem, který se pomalu zabydluje v našich kuchyních. Není se čemu divit.
Trendy v kuchyních - modulární kuchyně
Zařizujete kuchyň a záleží vám na tom, aby byla maximálně flexibilní a dala se v případě potřeby přestavět? Nemáte dostatek financí na to, abyste pořídili celou kuchyň najednou? Řešením je modulární kuchyně, jejíž základ vytvoříte i s omezenými finančními prostředky a kterou můžete dokupovat a rozšiřovat postupně.
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.
Elegantní kuchyňský dřez udělá první dojem
Jak už na první pohled zvýšit estetickou úroveň vaší kuchyně? Jak nezůstat v dávno překonaném pohledu na kuchyňský dřez? Jak při tom dbát na užitné vlastnosti i na estetické hledisko? Jakou kvalitu a značku koupit?
Vaříme v páře
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.
Kuchyňské dřezy z keramiky
Výběrem designu kuchyňské linky zpravidla strávíme spoustu času, samotnému dřezu už však tolik pozornosti nevěnujeme. A je to škoda, neboť právě on je nepřehlédutelnou součástí naší kuchyně a může jí dodat jistý punc originality a nevšednosti. Zapomeňme však tentokrát na nerez a podívejme se na kuchyňské dřezy z keramiky.
Servírovací mísy na ovoce i vánoční pamlsky
Žádná rodinná oslava, párty ani romantický večer ve dvou se neobejde bez dobrého jídla a pití. Aby námi nabízené pochutiny vypadaly co nejlépe, je třeba je také umět naservírovat. K tomu nám slouží servírovací nádobí, které se dnes vyrábí i z opravdu netradičních materiálů, jako je třeba beton nebo filc.