Vaření bez par
27.05.2006
Odsavač par neboli digestoř je v nových kuchyních již naprostou samozřejmostí a nutností. Zbavíme se totiž případného zápachu, vlhkosti i mastných par, které by jinak ulpěly na kuchyňském nábytku.
Odsavače posledních let nejsou pouze praktickým pomocníkem při vaření, ale také estetickým doplňkem, které svědomitě vybíráme spolu s varnou deskou a troubou. Moderní digestoře jsou mnohem výkonnější a zároveň méně hlučné než jejich předchůdci. U plynových sporáků odvádí také oxidy dusíku, které vznikají při spalování plynu. Digestoř tak nejenže zpříjemňuje prostředí v kuchyni, ale také chrání naše zdraví.
Základním parametrem při výběru digestoře je její výkon. Neplatí zde, že čím větší výkon, tím lépe, ale výkon by měl odpovídat velikosti kuchyně. Příliš výkonný odsavač do malé panelákové kuchyně je zbytečně drahý, pravděpodobně také hlučný a možná se svým vzhledem do kuchyně ani nebude hodit. Pro menší kuchyň postačí výkon 200 až 300 metrů krychlových za hodinu, u větší kuchyně potřebujeme výkon kolem 700 m3/hod.
Hlučnost digestoře je nelépe si ověřit na vlastní uši v kuchyňském studiu. Každá firma může hlučnost testovat jinak, a tak údaj v katalogu nemusí být zcela přesný.
S výkonem velmi úzce souvisí také průměr odtahového potrubí. U výkonnějších motorů by měl být průměr potrubí 150 milimetrů.
Tím v podstatě nejdůležitějším rozhodnutím je druh odtahu – zpět do místnosti nebo ven do komína či ventilační šachty. Pokud je to možné, měli bychom volit odtah ven z domu. Údržba komínového odsavače spočívá pouze v čištění filtru, který lze většinou mýt v myčce. Cirkulační digestoře, kde je vzduch vháněn zpět do místnosti, jsou doplněny o aktivní uhlíkový filtr. Ten absorbuje veškeré pachové složky a páry. Uhlíkový filtr je potřeba měnit zhruba dvakrát do roka, ovšem závisí zcela jistě na tom, jak často a hodně se v kuchyni vaří. Některé digestoře dokáží na výměnu filtru samy upozornit.
Výběr je podřízen také umístění odsavače. Komínové odsavače, které nejsou umístěny u zdi, se jmenují ostrůvkové a u většiny firem nalezneme mezi ostrůvkovými odsavači ty nejdražší a nejluxusnější kousky. Oblíbené jsou zejména kombinace kovu se sklem.
Při výběru odsavače budete stát spíše před problémem příliš široké nabídky než malého výběru. Každá firma vyrábějící varné desky a trouby, vyrábí většinou také odsavače. Jiné firmy se specializují pouze na digestoře. Nemusíte zcela jistě sáhnout po nejdražším výrobku na trhu, pozor však nápadně levné výrobky neznámých značek.
Foto: archiv firem Koryna, Miele, Baumatic
Články s podobnou tématikou
Poradna: Rekonstrukce kuchyně a koupelny
Malá kuchyň - více přemýšlení
Vaříme, ale kde a na čem?
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Volba kuchyňské linky
Drtiče odpadků
Článek byl zobrazen 17209 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Popcornovače a domácí výroba popcornu
Mnozí z nás si nedovedou představit návštěvu kina bez kelímku s popcornem. Abyste si mohli tuhle dobrotu dopřávat kdykoliv vás popadne chuť, pořiďte si vlastní popcornovač. Čerstvý popcorn uvítáte nejen při sledování dobrého filmu u vás v obýváku, ale také při rodinné oslavě nebo párty s přáteli. A mlsání popcornu se nemusí bát ani dietáři, je totiž zdravý!
Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?
Puntíky jsou zase in, pozvěte je i k vám domů
Přemýšlíte, čím by se dal oživit váš stávající interiér? Možná byste měli vyzkoušet puntíky! Jsou zase in a navíc vypadají opravdu svěže. Interiér s puntíky je interiér s novým rozměrem. Zaměřte se nejen na textilie, ale vyzkoušejte také samolepky na zeď, nádobí nebo tapety, případně ložní povlečení. Uvidíte, jak s puntíky váš byt opět prokoukne!
Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.
Minichladnička nejen na chalupu
Služby minichladničky v letním období oceníte na cestách ať už při výletech autem, v karavanu nebo při pobytu v rekreačních chatách, neboť je vhodná pro přepravu všech druhů potravin či nápojů, případně pro převoz léčiv. Je možné ji nainstalovat také do kanceláří nebo hotelových pokojů.
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?
Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.
Lisy na česnek – užiteční pomocníci i designové doplňky do kuchyně
Česnek má v kuchyni své nenahraditelné místo a při přípravě řady pokrmů se bez něj zkrátka neobejdeme. Dokážete si představit třeba bramborák nebo špenát bez česneku? Nechybí ani v řadě polévek a pomazánek. Manipulace s ním však nebývá vždy jednoduchá, proto existuje několik moderních „udělátek“, které nám ji usnadní.