Radost vařit
22.05.2005
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Výrobci kvalitního nádobí jsou si vědomi toho, že i kuchař potřebuje dokonalé „nástroje“, a tak neustále pracují na inovaci nádobí, hledají nové materiály a technologie pro jejich zdokonalení.
Smaltovaná tradice
Ještě před několika lety bylo nádobí v českých kuchyních převážně smaltované a hliníkové. Dnes většina kuchařek tyto materiály vyměnila za jiné, přesto tradiční smaltované nádobí nevymizelo zcela. Jeho výrobci využívají spojení s designéry a vznikají nové řady smaltovaného nádobí zajímavých tvarů a barev. I technologie výroby se změnila – nádobí je většinou bezešvé s bezpórovým povrchem, které nepoškodíme ani nožem. Smalt je nanášen na ocel při teplotách kolem 840 st. Celsia, osoby trpící alergií na nikl se díky tomu nemusí obávat vylučování jeho molekul do pokrmů.
Nerezové nádobí
V nerezovém nádobí se v dnešních domácnostech vaří asi nejčastěji, alespoň pokud hovoříme o hrncích. Na trhu je široká škála nerezovéch hrnců i celých sad, od základních a relativně levných, které pořídíme v každém supermarketu, až po výrobky z ušlechtilé nerezavějící oceli se značkou 18/10. Kvalitnější výrobky jsou ze silnějšího materiálu, opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem, které zabraňuje připálení pokrmů a zbytečnému plýtvání energií při vaření. Výhody nerezového nádobí ocení zejména ten, kdo hledá nádobí, které se snadno udržuje, je odolné proti nárazu, horku, chladu i běžným domácím kyselinám a louhům.
Nepřilnavost titanu
Takzvané titanové nádobí je vyrobeno z kvalitního hliníku o tloušťce 9-10mm a potaženo antiadhézní vrstvou s obsahem titanu a keramiky. Titanové nádobí je velmi odolné proti oděru a řezu, lze tedy při vaření používat i kovové pomůcky, zesílené stěny výborně a rychle akumulují teplo a jsou rovněž odolné proti nárazu. Díky nepřilnavému povrchu můžeme vařit s minimálním množstvím tuku nebo zcela bez něj a na umytí titanového hrnce nám bohatě postačí houbička.
Oblíbený teflon
Do výčtu nejpoužívanějších materiálů nám schází stále oblíbený teflon. Přestože se potýkal s množstvím varovných zpráv o uvolňování nebezpečných látek při vyšších teplotách, hlavní hygienik neshledal výrobky zdraví škodlivé, a tak můžeme i nadále využívat výhody teflonu - nízkou hmotnost a nepřilnavost. Malou nevýhodou je nutnost používání dřevěných nebo speciálních pomůcek.
Litinové nádobí
Smaltované litinové nádobí má výbornou akumulační schopnost, a šetří tak velké množství energie. Smaltovaný povrch je hygienický, odolný vůči kyselinám a jiným chemickým látkám. Nádobí z litiny je ovšem poněkud těžší než např. teflon.
Varné sklo
Přednosti varného skla by dokázal vyjmenovat asi každý. Pravdou je, že klasický hrnec jím těžko nahradíme, ale sklo neabsorbuje pachy ani barvy, je odolné vůči kyselinám a dají se v něm připravovat i marinované pokrmy. Tradiční využití varného skla nalezneme spíše ve spojení s pečením (pekáče a zapékací misky, bábovkové formy) nebo vařením teplých nápojů (konvice).
Foto: archiv firem Tefal, Simax, BAF, Tescoma, Sfinx
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 10562 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Podle čeho vybírat kuchyňskou baterii?
Kuchyňská neboli dřezová baterie je, jak název napovídá, umístěna u kuchyňského dřezu. Kromě materiálu, barvy a stylu si můžete zvolit také baterii se sprchou nebo baterii s vestavěným ohřevem vody. A zajímavou a cenově výhodnou variantou můžou být také sety baterie a dřezu.

Tanec s kuchyňským náčiním
Kuchyňské náčiní v domácnosti patří k nejčastěji používanému nádobíčku při vaření. Naběračky, obracečky, vidličky na maso, kleště, hřebeny na špagety a další pomocníky nakoupíme většinou v obchodech s kuchyňskými potřebami, kde určitě najdeme dostatečně pestrý výběr základních i méně známých kuchyňských pomůcek.

Vybíráme kuchyňský dřez
I přesto, že myčka nádobí je dnes nedílnou součástí všech moderních kuchyní, dřez neztrácí nic na své důležitosti, a zůstává tak v centru pozornosti výrobců i jednotlivých kuchyňských studií. Díky tomu můžeme na trhu vybírat z dřezů různých velikostí, tvarů i materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.

Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.

Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Většina výrobců domácích spotřebičů své výrobky neustále rozšiřuje o nové a nadstandardní funkce. Dnes si kromě běžných domácích pomocníků můžeme pořídit takové, které nám práci v kuchyni nejen výrazně usnadní, ale dokážou připravit pokrm na opravdu profesionální úrovni.

Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
Struhadla jsou nenahraditelnými kuchyňskými pomocníky. Pokud si chceme práci ještě více ulehčit, můžeme upustit od klasických jednoduchých struhadel a pořídit si struhadlo multifunkční, nebo dokonce elektrický kráječ. Zeleninu a další pochutiny tak dokážeme zpracovat rychle a pohodlně, bez odřených prstů.

Podnosy, tácy a tácky
Snad v každé domácnosti se najde nějaký ten podnos nebo tác. Většinou je vytahujeme pouze při nějakých příležitostech, kdy chceme pohostit návštěvu nebo větší počet lidí. Pokud vám tento praktický pomocník v domácnosti ještě chybí, vydejte se na nákupy. Vybírat můžete z nejrůznějších tvarů, velikostí, materiálů i barev.

Domácí „pekárna“ na chleba
Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.