Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
28.12.2018
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Míchané nápoje máme spojeny především s chvílemi volna, dopřáváme si je nejčastěji na dovolené, při setkání s přáteli, během různých oslav a večírků, ale také třeba jen tak, když si chceme udělat hezký večer a pohodově zakončit náročný den. Dnes už nemusíme za osvěžujícími míchanými nápoji chodit do barů a restaurací, ale můžeme si je vychutnávat klidně z pohodlí domova. K tomu však budeme potřebovat alespoň základní barové vybavení.
Barové vybavení tak dnes najde své uplatnění nejen v profesionální sféře, ale také v našich domácnostech. Pro přípravu chutných osvěžujících drinků se nestačí vybavit jen pestrým výběrem alkoholických a nealkoholických nápojů, ale musíme si pořídit nejrůznější barmanský inventář. Co všechno je tedy potřeba?
Sklo v baru
Tím nejzákladnějším vybavením je samozřejmě sklo. Sklenic budeme potřebovat hned několik typů – každá je totiž určena na jiný druh míchaného nápoje. Určité nápoje již mají zkrátka zažitý tvar sklenky a v jiné si je ani nedovedeme představit. A dát míchaný nápoj do sklenice, která pro něj není určena je skutečné barmanské faux-pas. Pro začátek nám bude stačit jeden druh koktejlových sklenic, tzv. koktejlek, postupem času si můžete pořídit další speciální barové sklo.
Základní barové sklenice:
• Koktejlka – určená k poddávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem.
• Velký tumbler – vysoká sklenka bez nožky určená pro servis dlouhých míchaných nápojů
• Malý tumbler - nízká sklenka bez nožky vhodná pro koktejly typu highball, fizz a collins
• Likérka – sklenka na nožce o obsahu kolem 5cl, vhodná k servírování lihovin a likérů či přípravu tzv. shooters
• Old Fashioned – sklenka nižší než malý tumbler určená pro krátké nápoje, jako je např. whisky
• Flétna – štíhlá sklenka na koktejly a aperitivy s obsahem šumivého vína
• Šampaňská miska – sklenka na nožce ve tvaru misky vhodná na nápoje obsahující větší množství drceného nebo vločkového ledu
• Vinná sklenka – určená především na vína, ale je možno ji využít i na exotické dlouhé nápoje a koktejly s drceným ledem
• Panák – malá sklenička sloužící ke konzumaci nápojů s vysokým podílem alkoholu
• Goblet – koňakovka – sklenice na nožce o objemu 180 až 240 ml
Šejkr
Žádný barman se neobejde bez míchací sklenice nebo šejkru. Obojí je možné zakoupit v různém provedení. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který se skládá ze dvou dílů – míchací sklenice s gumovým kroužkem pro lepší těsnění a nástavce z potravinářské nerezové chromniklové oceli. Někdy však mohou být oba díly kovové. Barový šejkr boston slouží k důkladnému protřepání ingrediencí. Je tak populární mezi profesionály i příležitostnými barmany. Existují také šejkry skládající se ze tří dílů – těla, hlavy, v níž je zabudováno sítko a zátky. Boston tedy nemá pevně zabudované síto jako třídílný šejkr.
Barové sety Blomus a WMF
Zásady použití šejkru:
• všechny části šejkru je třeba předem vychladit – frapovat
• šejkr musí být také před přípravou koktejlu suchý, jinak by sada netěsnila a špatně držela při sobě
• do šejkru nepatří nápoje obsahující oxid siřičitý, jako jsou sekty či sycené limonády
Míchací sklenice a džbány
Některé koktejly není třeba připravovat v šejkru, postačí míchací sklenice o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Pro namíchání většího množství porcí, nebo když nemáme k dispozici míchací sklenici, je vhodné použít míchací džbán, který se vyrábí ze silnějšího skla. Tvar této nádoby umožňuje pohyb míchací lžicí po celém obvodu džbánu. Je vybaven hubičkou pro snadné nalévání.
Mixér
K přípravě koktejlů se nám bude hodit také elektrický mixér, kterým rozmícháme či úplně rozsekáme potřebné suroviny na výrobu nápoje. Může tak nahradit šejkr, zejména pokud potřebujeme připravit větší počet nápojů. Barový mixér se hodí také pro přípravu mléčných nápojů a koktejlů. Nejčastěji se používají dva druhy - vrtulkový, který je vhodný pro míchání nápojů, jež neobsahují velké kousky ovoce nebo kostky ledu a nožový elektrický mixér, v němž můžeme připravovat nápoje z čerstvého ovoce.
Manipulace s ledem
Správný barman by měl mít vždy při ruce zásobník ledu, v němž má led připraven ve velkých kostkách. Ty se naplní do šejkru a při správném míchání uslyšíme charakteristický zvuk. Zásobníky ledu se vyrábí v různých objemech, nejčastěji z potravinářské nerezové oceli, ale mohou být i z kvalitního potravinářského plastu - ABS. Mohou být dvoustěnné, vybaveny víkem i přenosným uchem. K nabírání ledu nám poslouží lopatka na led, která by svou velikostí měla odpovídat velikosti nádoby na led, aby se s ní dobře nabíralo. Měla by být děrovaná, aby mohla přebytečná voda odtékat. Místo lopatky se často používá i velká lžíce.
Set na výrobu ledu a zmrzliny Blomus a drtič ledu WMF
Někdy je potřeba také led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru. K tomu využijeme drtič ledu, díky kterému si z kostek ledu připravíme ledovou tříšť. Možná se bude hodit i kladívko na led, které slouží k oddělování, případně rovněž k drcení kostek ledu, které k sobě přimrzly. Snadnou manipulaci s ledem zajistí také kleště na led, které mají na konci úchopné zuby.
Další používané barmanské nástroje
• Barové sítko – při výrobě míchaných nápojů budeme možná potřebovat také barové sítko, tzv. strainer, který zabrání, aby se led dostal do sklenice.
• Míchací lžička – potřebná je i míchací lžička s mačkátkem, kterým se z citrusů, máty a podobných ingrediencí vymačkávají aromatické látky.
• Barový nůž – jde o nůž s dvojitým rozeklaným hrotem, který slouží rovněž jako vidlička. Je nabroušen až ke špičce, mívá vlnité ostří a umožňuje tak nařezávání plátků ovoce. Zjednodušuje přípravu a krájení přídavného ovoce do nápojů a současně umožňuje jeho napichování.
• Lis na citrusy - používá se především pro citrusové plody a je buď ruční, nebo elektrický
• Odměrky – existují dva druhy odměrek – kovové a skleněné. Kovové se plní až po okraj, zatímco skleněné musí být ocejchované. Vhodné je udělat si zásobu odměrek o různých objemech (např. 2, 4, a 10 cl)
• Stříkací láhev – jde o skleněnou baňku opatřenou korkovou zátkou, která slouží hlavně na dávkování bitterů.
• Krájecí prkénko – praktická pomůcka na krájení ovoce. Vyrábí se nejčastěji z plastu, což umožňuje snazší omývání po použití, někdy bývá vybaveno i protiskluzovými přísavkami.
• Péče o sekt – při manipulaci se sektem se mohou hodit kleště na sekt, kterými snadno vytáhneme korkovou zátku z lahve. Skvělou pomůckou je rovněž uzávěr na sekt, díky kterému je možné uchovat láhev sektu otevřenou po dobu asi 24 hodin tak, že z ní nevyprchá kysličník uhličitý.
• Otvíráky – vhodným barovým vybavením jsou také otvíráky na nejrůznější typy uzávěrů, které mohou být jednoúčelové, nebo v multifunkčním provedení, kdy máme k dispozici několik otvíráků v jednom.
• Barová dekorace – co by to bylo za míchaný drink, kdyby nebyl vybaven brčkem, koktejlovým plastovým míchátkem, napichovátkem či papírovým deštníčkem? Dnes jsou k dostání různé typy napichovátek, brček, ozdobných paraplíček a dalších barových dekorací.
- jpa -
Článek byl zobrazen 17337 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
Drtiče odpadků jsou ekologické a zajistí vám komfort
Větší pohodlí a čistotu, snadnější úklid, žádný nepříjemný zápach v bytě, o polovinu nižší frekvenci vynášení odpadkového koše, který zůstává stále suchý... Takové jsou výhody drtiče organického odpadu, který je možné namontovat na nový i starší výtokový otvor dřezu. Zhruba poloviny odpadků vyprodukovaných domácností se pak zbavujete tak, že je rozdrcené jednoduše spláchnete přes dřez do kanalizace.
Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí
Základní funkcí lednice je udržovat potraviny v chladu nebo mrazu, resp. v daném teplotním rozmezí dle nastavení lednice. Existuje ale i spousta dalších funkcí a benefitů, které udržují potraviny déle čerstvé, nabízejí vyšší komfort při používání lednice nebo šetří energii. S čím vším se v nabídce můžete setkat?
Vaříme v elektrické pánvi: Jaké jsou její hlavní výhody?
Kdo by neznal Remosku, klasiku české kuchyně? Je to lety osvědčená stálice, v níž vaří generace žen. Jedná se o elektrickou pánev, která má široké využití a hodí se jak doma, tak třeba i na chatu či chalupu. Vedle Remosky dnes najdete na trhu mnoho dalších druhů a typů elektrické pánve, tak si je pojďme blíže představit.
Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Výběr domácí vinotéky a lednice na víno
Domácí vinotéky jsou tím nejlepším řešením, jak skladovat víno v optimálních klimatických podmínkách, pokud ovšem k tomuto účelu nevlastníte kamenný vinný sklípek na zahradě nebo v suterénu vašeho rodinného domu. Nač skladovat své víno v obyčejné chladničce, když můžete svou sbírku lahví rozšířit a mít ji neustále na očích v prosklené vitríně, která bude udržovat optimální teplotu pro degustaci v jakoukoliv roční dobu.
Regálové systémy na víno a domácí skříně na víno
Víno při skladování potřebuje specifické podmínky, které vytvoříte ideálně ve vinném sklepě. Ke skladování můžete v domácnosti využít i malé vinotéky, klimatizované skříně na víno, ve kterých jsou podobné podmínky jako ve sklepě – stálá teplota, správná vlhkost, tma a žádné vibrace. Jak a čím si vybavit vinný sklep a jak si vybrat vhodnou skříň na víno?