Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
28.12.2018
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Míchané nápoje máme spojeny především s chvílemi volna, dopřáváme si je nejčastěji na dovolené, při setkání s přáteli, během různých oslav a večírků, ale také třeba jen tak, když si chceme udělat hezký večer a pohodově zakončit náročný den. Dnes už nemusíme za osvěžujícími míchanými nápoji chodit do barů a restaurací, ale můžeme si je vychutnávat klidně z pohodlí domova. K tomu však budeme potřebovat alespoň základní barové vybavení.
Barové vybavení tak dnes najde své uplatnění nejen v profesionální sféře, ale také v našich domácnostech. Pro přípravu chutných osvěžujících drinků se nestačí vybavit jen pestrým výběrem alkoholických a nealkoholických nápojů, ale musíme si pořídit nejrůznější barmanský inventář. Co všechno je tedy potřeba?
Sklo v baru
Tím nejzákladnějším vybavením je samozřejmě sklo. Sklenic budeme potřebovat hned několik typů – každá je totiž určena na jiný druh míchaného nápoje. Určité nápoje již mají zkrátka zažitý tvar sklenky a v jiné si je ani nedovedeme představit. A dát míchaný nápoj do sklenice, která pro něj není určena je skutečné barmanské faux-pas. Pro začátek nám bude stačit jeden druh koktejlových sklenic, tzv. koktejlek, postupem času si můžete pořídit další speciální barové sklo.
Základní barové sklenice:
• Koktejlka – určená k poddávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem.
• Velký tumbler – vysoká sklenka bez nožky určená pro servis dlouhých míchaných nápojů
• Malý tumbler - nízká sklenka bez nožky vhodná pro koktejly typu highball, fizz a collins
• Likérka – sklenka na nožce o obsahu kolem 5cl, vhodná k servírování lihovin a likérů či přípravu tzv. shooters
• Old Fashioned – sklenka nižší než malý tumbler určená pro krátké nápoje, jako je např. whisky
• Flétna – štíhlá sklenka na koktejly a aperitivy s obsahem šumivého vína
• Šampaňská miska – sklenka na nožce ve tvaru misky vhodná na nápoje obsahující větší množství drceného nebo vločkového ledu
• Vinná sklenka – určená především na vína, ale je možno ji využít i na exotické dlouhé nápoje a koktejly s drceným ledem
• Panák – malá sklenička sloužící ke konzumaci nápojů s vysokým podílem alkoholu
• Goblet – koňakovka – sklenice na nožce o objemu 180 až 240 ml
Šejkr
Žádný barman se neobejde bez míchací sklenice nebo šejkru. Obojí je možné zakoupit v různém provedení. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který se skládá ze dvou dílů – míchací sklenice s gumovým kroužkem pro lepší těsnění a nástavce z potravinářské nerezové chromniklové oceli. Někdy však mohou být oba díly kovové. Barový šejkr boston slouží k důkladnému protřepání ingrediencí. Je tak populární mezi profesionály i příležitostnými barmany. Existují také šejkry skládající se ze tří dílů – těla, hlavy, v níž je zabudováno sítko a zátky. Boston tedy nemá pevně zabudované síto jako třídílný šejkr.
Barové sety Blomus a WMF
Zásady použití šejkru:
• všechny části šejkru je třeba předem vychladit – frapovat
• šejkr musí být také před přípravou koktejlu suchý, jinak by sada netěsnila a špatně držela při sobě
• do šejkru nepatří nápoje obsahující oxid siřičitý, jako jsou sekty či sycené limonády
Míchací sklenice a džbány
Některé koktejly není třeba připravovat v šejkru, postačí míchací sklenice o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Pro namíchání většího množství porcí, nebo když nemáme k dispozici míchací sklenici, je vhodné použít míchací džbán, který se vyrábí ze silnějšího skla. Tvar této nádoby umožňuje pohyb míchací lžicí po celém obvodu džbánu. Je vybaven hubičkou pro snadné nalévání.
Mixér
K přípravě koktejlů se nám bude hodit také elektrický mixér, kterým rozmícháme či úplně rozsekáme potřebné suroviny na výrobu nápoje. Může tak nahradit šejkr, zejména pokud potřebujeme připravit větší počet nápojů. Barový mixér se hodí také pro přípravu mléčných nápojů a koktejlů. Nejčastěji se používají dva druhy - vrtulkový, který je vhodný pro míchání nápojů, jež neobsahují velké kousky ovoce nebo kostky ledu a nožový elektrický mixér, v němž můžeme připravovat nápoje z čerstvého ovoce.
Manipulace s ledem
Správný barman by měl mít vždy při ruce zásobník ledu, v němž má led připraven ve velkých kostkách. Ty se naplní do šejkru a při správném míchání uslyšíme charakteristický zvuk. Zásobníky ledu se vyrábí v různých objemech, nejčastěji z potravinářské nerezové oceli, ale mohou být i z kvalitního potravinářského plastu - ABS. Mohou být dvoustěnné, vybaveny víkem i přenosným uchem. K nabírání ledu nám poslouží lopatka na led, která by svou velikostí měla odpovídat velikosti nádoby na led, aby se s ní dobře nabíralo. Měla by být děrovaná, aby mohla přebytečná voda odtékat. Místo lopatky se často používá i velká lžíce.
Set na výrobu ledu a zmrzliny Blomus a drtič ledu WMF
Někdy je potřeba také led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru. K tomu využijeme drtič ledu, díky kterému si z kostek ledu připravíme ledovou tříšť. Možná se bude hodit i kladívko na led, které slouží k oddělování, případně rovněž k drcení kostek ledu, které k sobě přimrzly. Snadnou manipulaci s ledem zajistí také kleště na led, které mají na konci úchopné zuby.
Další používané barmanské nástroje
• Barové sítko – při výrobě míchaných nápojů budeme možná potřebovat také barové sítko, tzv. strainer, který zabrání, aby se led dostal do sklenice.
• Míchací lžička – potřebná je i míchací lžička s mačkátkem, kterým se z citrusů, máty a podobných ingrediencí vymačkávají aromatické látky.
• Barový nůž – jde o nůž s dvojitým rozeklaným hrotem, který slouží rovněž jako vidlička. Je nabroušen až ke špičce, mívá vlnité ostří a umožňuje tak nařezávání plátků ovoce. Zjednodušuje přípravu a krájení přídavného ovoce do nápojů a současně umožňuje jeho napichování.
• Lis na citrusy - používá se především pro citrusové plody a je buď ruční, nebo elektrický
• Odměrky – existují dva druhy odměrek – kovové a skleněné. Kovové se plní až po okraj, zatímco skleněné musí být ocejchované. Vhodné je udělat si zásobu odměrek o různých objemech (např. 2, 4, a 10 cl)
• Stříkací láhev – jde o skleněnou baňku opatřenou korkovou zátkou, která slouží hlavně na dávkování bitterů.
• Krájecí prkénko – praktická pomůcka na krájení ovoce. Vyrábí se nejčastěji z plastu, což umožňuje snazší omývání po použití, někdy bývá vybaveno i protiskluzovými přísavkami.
• Péče o sekt – při manipulaci se sektem se mohou hodit kleště na sekt, kterými snadno vytáhneme korkovou zátku z lahve. Skvělou pomůckou je rovněž uzávěr na sekt, díky kterému je možné uchovat láhev sektu otevřenou po dobu asi 24 hodin tak, že z ní nevyprchá kysličník uhličitý.
• Otvíráky – vhodným barovým vybavením jsou také otvíráky na nejrůznější typy uzávěrů, které mohou být jednoúčelové, nebo v multifunkčním provedení, kdy máme k dispozici několik otvíráků v jednom.
• Barová dekorace – co by to bylo za míchaný drink, kdyby nebyl vybaven brčkem, koktejlovým plastovým míchátkem, napichovátkem či papírovým deštníčkem? Dnes jsou k dostání různé typy napichovátek, brček, ozdobných paraplíček a dalších barových dekorací.
- jpa -
Článek byl zobrazen 16490 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Domácí spižírna
Málokterá domácnost se obejde bez alespoň minimálních zásob, z nichž se vaří. Cukr, mouka, káva, koření, trvanlivé mléko, zelenina či konzervované produkty našly své místo v prostorné chladné spíži. V moderní době však „špajzka“ vypadá úplně jinak než za časů našich babiček.
Je libo šálek kávy…
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Jaké nářadí a náčiní by nemělo chybět v žádné kuchyni?
V dnešním článku se podíváme na vychytávky do kuchyně, které usnadní každodenní rutinní práci. Zlepšováků a triků není nikdy dost. Navíc mnohdy nemusíte kupovat nic nového, spoustu chytrých nápadů lze předělat ze starého harampádí.
Třídit odpad je nejen moderní, ale hlavně chvályhodné
Při zařizování kuchyně byste určitě neměli zapomenout na dostatek místa pro odpadky. Vzhledem ke stále více znečištěnému životnímu prostředí by dnes každá domácnost měla svůj odpad třídit. A to nejlépe rovnou hned - tedy v kuchyni.
Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!
Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!
Kuchyně v retro stylu
Pod pojmem retro si každý z nás představí něco úplně jiného. Jisté je, že slůvko retro obecně označuje minulá období, avšak tak nějak se ustálilo spojení retro s šedesátými a sedmdesátými lety minulého století. A není divu, vždyť právě v těchto letech došlo k převratným změnám v bydlení a interiérových doplňcích.
Domácí pizza jako z pizzerie
Chutná placka obložená rajčaty, olivami, žampióny a bohatě sypaná parmezánem si u gurmánů získala oblibu již dávno. V posledních letech se s pizzeriemi roztrhl pytel, ale navzdory profesionálně vyrobeným pizzám si ji česká hospodyňka ráda připraví sama.