Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
11.06.2007
Porcelánové nádobí je charakteristické velkou šíří sortimentu. Nádobí se prodává buď v soupravách, nebo v jednotlivých kusech Porcelánové nádobí je maximálně hygienické, dobře omyvatelné a česká výroba je známá kvalitou výrobků. Záleží již jen na nás jakým druhem porcelánu si svoji domácnost vybavíme.
Výběr porcelánového nádobí byste rozhodně neměli podceňovat . Vedle moderního designu se vyplatí sledovat i kvalitu . Dobře vypálený, dostatečně "tvrdý " porcelán , je mnohem odolnější proti mechanickému namáhání . I po letech se tak budete moci pochlubit hrnečky bez odlomených okrajů a talíři s dokonalou glazurou . Kvalitní porcelán se vtaveným vzorem můžete používat v automatických myčkách nádobí beze strachu, že silné saponáty poškodí dekory. Jak takový dekor laik pozná? Přejedete-li dekor bříškem prstu má být vzor nehmatný a glazura dokonale hladká. Pozorně si také prohlédněte talíře stavěné nebo balené do štosu. Může se stát, že spodní talíře mají kazy, avšak ve štosu jsou markantně vidět křivé výrobky, speciálně talíře a podšálky.
Možností tvarů a dekorů porcelánu je v současnosti nepřeberné množství. Kuchyňský a užitkový porcelán se vyrábí obvykle v bílé barvě, další alternativou je barva slonové kosti. Kromě čistě bílé, která patří k nehynoucí klasice, se ke slovu dostaly jak pastelové barvy, tak kontrastní barevnost, například červeno-černá či fialovo-černá. Stále je v módě dekor, nejčastěji stylizované florální a grafické motivy. Oblíbenými tvary v těchto kategoriích je snídaňová souprava Colon v různobarevném vtaveném dekoru, souprava Hranatý Leon či střídmě zdobená čajová souprava Tom jednoduchých hladkých tvarů. Pro slavnostní příležitosti je stále žádaný dekorovaný porcelán Opal a luxusní Menuet se zlacenými okraji. V klasice zůstává na vedoucím místě růžový porcelán s květinovými dekory a zlacením z Manufaktury Chodov a Leanderu Loučky a samozřejmě oblíbený cibulák, který se přizpůsobil moderní době. Lze jej používat v myčkách a mikrovlnných troubách, aniž by utrpěl ztrátou typického dekoru.
Není tak dávno, kdy do módy přišly čtverhranné ploché tvary talířů. Teď je v módě kulatá klasika, ovál, elipsa. A nový trend? Například značka Villeroy & Boch, která pružně zareagovala kolekcí New Wave , která představuje nezaměnitelnou sadu „vlnícího se“ nádobí, vynikajícího moderním designem a elegantní praktičností. Další trend představují různé výkroje, aby mísy, podnosy, talíře a talířky do sebe zapadaly jako puzzle. Můžete z nich sestavovat rozmanité chuťové i barevné variace tak, aby na stole vznikl dekorativní obrazec. Do módy přišly zapékací porcelánové bílé i jednobarevné jednoporcové misky (často se skleněnou poklicí, která slouží jako další mísa), v nichž se pokrm připraví i servíruje.
Porcelán by neměl být vystavován velkým změnám teploty nebo přímému ohni. Nádobí se zlatým nebo platinovým proužkem se nesmí používat v mikrovlnné troubě. Jemný kostní porcelán by neměl být používán k tepelné přípravě pokrmů. Jemný porcelán lze použít do mrazáku i do trouby, ale nikdy by nemělo být vystaveno přímému teplu plamene nebo rychlým změnám teploty. I když je nádobí jakkoliv silné, náhlé změny teploty (např. vyjmutí z mrazničky a umístění přímo do horké trouby) pravděpodobně způsobí teplotní šok, který nádobí poškodí.
Porcelán lze mýt v myčce na nádobí a to maximálně při teplotě 65°C. Při ručním mytí se vyvarujte použití drátěnky a drsných mycích přípravků. Většinu skvrn a zbytků lze odstranit namáčením v teplé vodě před vlastním mytím. Skutečně odolné skvrny mohou být odstraněny namáčením v mírně bělícím roztoku po dobu maximálně jedné hodiny.
Při ukládání talířů se snažte nesunout jeden přes druhý, jelikož by tím mohlo dojít k poškrábání glazury. Povrch talířů je opravdu tvrdý, ale přesto by mohlo dojít k poškrábání vrchní strany jednoho talíře spodní stranou druhého, proto je třeba nádobí rovnat s opatrností. Doporučuje se, aby se talíře prokládaly papírovým ubrouskem. Šálky by měly být ukládány nebo zavěšeny, avšak ne skládány do sebe, protože by se mohla poškodit ouška.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Villeroy&Boch
Články s podobnou tématikou
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Čisté nádobí bez práce
Nákup příborů a následná péče o ně
Svátečně prostřený stůl
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 30667 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Dřezové vodovodní baterie v moderní domácnosti
Design patří do kuchyně! Moderní dřezové baterie jsou krásné i funkční. Kromě toho, že nám usnadní život, je radost se na ně dívat. Elegantní chromové i nevšední granitové baterie nás zkrátka baví.

Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
Věděli jste, že existuje loupač hrášku, odstraňovač stopek z jahod, kráječ ananasu nebo speciální mlýnek na bylinky? Možná si ťukáte na čelo, ale až tyto kuchyňské zlepšováky poznáte a vyzkoušíte, možná si budete říkat: „Jak jsme bez nich doposud mohli žít?“.

Tipy na vánoční dárky pro milovníky vaření a stolování
Jelikož dobrých tipů na vánoční dárky není nikdy dost, přinášíme vám inspiraci ze světa vaření a stolování. Pokud některý z vašich blízkých patří k milovníkům dobrého jídla, zakládá si na pěkně prostřeném stole a kvalitním nádobí, možná mu zde vyberete vhodný dárek pod stromeček.

Praktické i veselé odkapávače na nádobí
Kdo má rád v kuchyni pořádek a věci na svém místě, určitě ocení takového pomocníka, jako je odkapávač na nádobí. Nejenže je umyté nádobí kam uložit, ale navíc vám odpadává starost s jeho utíráním. Dnes je možné nakoupit odkapávače z nejrůznějších materiálů, jako je nerez, plast a skvělé jsou i odkapávače drátěné.

Americká lednice nabízí stále dokonalejší vymoženosti
Americké lednice přinášejí do našich domácností kromě běžných funkcí klasické lednice také nejrůznější technické vymoženosti, které mění kvalitu v exklusivitu. Americké chladničky bývají vybaveny nápojovými stanicemi, osvětleným domácím minibarem nebo tvořiči ledu včetně sekáčku na něj. Novinou nejsou ani pivní pípy, zabudované rádio případně TV.

Termosky a termohrnky využijeme na cestách i při podzimním posezení na terase
V chladnějším období s sebou na výlety často vozíme termosky, díky kterým si můžeme dopřát hřejivý nápoj i po několika hodinách. Pokud byste však chtěli popíjet teplou kávu nebo čaj i při cestě do práce, pořiďte si praktický termohrnek. Doma zase jistě využijete termokonvici, která je nejen funkčním, ale také líbivým doplňkem domácnosti.

Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?

Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.