Návrat Remosky do českých domácností
20.06.2007
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Remoska včera...
Tehdejší pečenka se rovnala malému zázraku. Měla obdélníkový tvar, byla skladná, přenosná a šikovná kuchařka v ní dokázala připravit kompletní oběd i s moučníkem. Základem úspěchu této minitroubičky byla variabilita a způsob vaření. V míse přiklopené víkem s topnou spirálou se na roštu peklo maso, aniž by se muselo podlévat, když se rošt vyndal, upekly se v pečence bez připálení nadýchané buchty. Prostě příjemné a šetrné vaření, které šetřilo čas a výsledek byl vždy zaručen. Pečenka byla žádaným spotřebičem jak pro domácnosti, tak i na chatu nebo na studentskou kolej, kde byl sporák luxusem a o pekáči ani nemluvě.
... a dnes
Původní česká remoska spatřila světlo světa v roce 1957. Od té doby se změnil její tvar na tradiční kulatý. Dnes je vyráběna ve třech typech: Grand, Original a Mini. Od sebe se liší obsahem, velikostí a samozřejmě i příkonem. Doporučené ceny výrobce od 1950 do 2950 korun jsou více než příznivé a směle konkurují elektrickým pánvím. V současné době je pro povrchovou úpravu mísy používán antiadhézní (nepřilnavý) materiál Teflon® Classic firmy DuPont. Mísa je nabízena ve dvou velikostech: ke standardní výbavě patří hluboká mísa a drátěný stojánek opatřený dvěma plastovými držadly. Nízká mísa je dodávaná jako příslušenství.
Hluboká mísa se používá zejména pro pečení nebo dušení větších kusů masa, drůbeže, nebo pro nákypy či dorty. Nízká mísa je vhodná zejména pro smažení, grilování nebo dušení masových plátků, závitků, přípravu pizzy nebo ovocných dezertů. V Remosce můžeme nejen péct a zapékat, ale i dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat.
Remoska stále drží v českých domácnostech primát pro svoji různorodou přípravu jídel, snadnou obsluhu, údržbu a dlouhou životnost. Jedenadvacáté století se dokonce pro výrobce remosky stalo přelomovým datem v historii firmy. Remoska se začala vyvážet do zámoří, Austrálie a o d roku 2001 se tradiční český výrobek začal úspěšně prodávat také ve Velké Británii. Když se podíváme na současné názory anglických spotřebitelů, jak jsou s remoskou spokojeni, můžeme být právem pyšní. Stejně jako podle českého testu, kde remoska mezi sporáky a mikrovlnkou ve spotřebě energie jednoznačně vyhrála, tak i Angličané hodnotí remosku jako velmi úspornou. Připravují v ní své oblíbené pokrmy - anglickou snídani, pizzu, sendviče i opečené brambory v domácnostech, obytných karavanech a lodích. Z celkového hodnocení spotřebitelů, kde spotřebič mohl získat deset bodů, obdržela remoska bodů devět. V internetové diskuzi však angličtí spotřebitelé na českou remosku nedají dopustit - oceňují ji jako kvalitní a hodnotný produkt s jednoduchou obsluhou a snadnou údržbou. A ještě něco. Stejně jako naše hospodyňky i ty zahraniční tvrdí, že upečené kuře z remosky nemá konkurenci.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Remoska
Články s podobnou tématikou
Jak se vaří v římském hrnci
Vaříme v páře
Výhody elektrické pečící trouby
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 19494 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Kvalitní nábytek z lamina překoná vlastnostmi masiv i dýhu
Nábytek z laminovaných desek s ABS hranou je tím nejtrvanlivějším a zároveň cenově dostupným, co si na současném trhu s nábytkem můžete vybrat. Pokud je navíc nábytek vyráběn s citem pro funkční a estetickou stránku, bude v bytě nejen dobře vypadat, ale i dlouho a dobře sloužit.

Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.

Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.

Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.

Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

Drátěný program – ideální pomocník při organizaci kuchyně i koupelny
Přestože je dnes na trhu mnoho možností, jak si pomoci při organizování skříněk a šuplíků, drátěný program neztrácí na oblibě a jsou dokonce místa, kde je nenahraditelný. Pomocí drátěného programu můžeme skladovat kořenky, láhve s vínem i kosmetiku v koupelně. A využití je pochopitelně mnohem širší…

Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.

Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů
Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.