Návrat Remosky do českých domácností
20.06.2007
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Remoska včera...
Tehdejší pečenka se rovnala malému zázraku. Měla obdélníkový tvar, byla skladná, přenosná a šikovná kuchařka v ní dokázala připravit kompletní oběd i s moučníkem. Základem úspěchu této minitroubičky byla variabilita a způsob vaření. V míse přiklopené víkem s topnou spirálou se na roštu peklo maso, aniž by se muselo podlévat, když se rošt vyndal, upekly se v pečence bez připálení nadýchané buchty. Prostě příjemné a šetrné vaření, které šetřilo čas a výsledek byl vždy zaručen. Pečenka byla žádaným spotřebičem jak pro domácnosti, tak i na chatu nebo na studentskou kolej, kde byl sporák luxusem a o pekáči ani nemluvě.
... a dnes
Původní česká remoska spatřila světlo světa v roce 1957. Od té doby se změnil její tvar na tradiční kulatý. Dnes je vyráběna ve třech typech: Grand, Original a Mini. Od sebe se liší obsahem, velikostí a samozřejmě i příkonem. Doporučené ceny výrobce od 1950 do 2950 korun jsou více než příznivé a směle konkurují elektrickým pánvím. V současné době je pro povrchovou úpravu mísy používán antiadhézní (nepřilnavý) materiál Teflon® Classic firmy DuPont. Mísa je nabízena ve dvou velikostech: ke standardní výbavě patří hluboká mísa a drátěný stojánek opatřený dvěma plastovými držadly. Nízká mísa je dodávaná jako příslušenství.
Hluboká mísa se používá zejména pro pečení nebo dušení větších kusů masa, drůbeže, nebo pro nákypy či dorty. Nízká mísa je vhodná zejména pro smažení, grilování nebo dušení masových plátků, závitků, přípravu pizzy nebo ovocných dezertů. V Remosce můžeme nejen péct a zapékat, ale i dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat.
Remoska stále drží v českých domácnostech primát pro svoji různorodou přípravu jídel, snadnou obsluhu, údržbu a dlouhou životnost. Jedenadvacáté století se dokonce pro výrobce remosky stalo přelomovým datem v historii firmy. Remoska se začala vyvážet do zámoří, Austrálie a o d roku 2001 se tradiční český výrobek začal úspěšně prodávat také ve Velké Británii. Když se podíváme na současné názory anglických spotřebitelů, jak jsou s remoskou spokojeni, můžeme být právem pyšní. Stejně jako podle českého testu, kde remoska mezi sporáky a mikrovlnkou ve spotřebě energie jednoznačně vyhrála, tak i Angličané hodnotí remosku jako velmi úspornou. Připravují v ní své oblíbené pokrmy - anglickou snídani, pizzu, sendviče i opečené brambory v domácnostech, obytných karavanech a lodích. Z celkového hodnocení spotřebitelů, kde spotřebič mohl získat deset bodů, obdržela remoska bodů devět. V internetové diskuzi však angličtí spotřebitelé na českou remosku nedají dopustit - oceňují ji jako kvalitní a hodnotný produkt s jednoduchou obsluhou a snadnou údržbou. A ještě něco. Stejně jako naše hospodyňky i ty zahraniční tvrdí, že upečené kuře z remosky nemá konkurenci.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Remoska
Články s podobnou tématikou
Jak se vaří v římském hrnci
Vaříme v páře
Výhody elektrické pečící trouby
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 19206 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.
Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně
Návštěva už je skoro za dveřmi a vy pořád nevíte, kde vám hlava stojí. Maso na plotně je stále tuhé a vy přitom ještě potřebujete osmažit zeleninu. Je tedy na čase, abyste si pořídila pomocníka, který dokáže lahodnou večeři připravit rychle, efektivně a komfortně.
Napařovací hrnec a vaření v páře
Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Tento hrnec ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky funguje tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích.
Materiály kuchyňských pracovních desek
Při výběru kuchyňských pracovních desek se můžeme setkat hned s několika materiály, které se samozřejmě liší nejen vzhledem a cenou, ale hlavně užitnými vlastnostmi, kvalitou, životnost a způsobem údržby.
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?
Kupujeme výhodně kuchyňský dřez
Elitní značku Schock, jedničku v oblasti kuchyňských dřezů z kompozitních materiálů, neboli granitových dřezů známe jako spolehlivého partnera na českém trhu již více než 10 let.
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Trendy v kuchyni – varná deska
Slovo sporák již v některých rodinách zcela vymizelo ze slovníku, některým jedincům zní dokonce archaicky a dávají jej do souvislosti se socialistickou uniformitou v kuchyni i jinde. Právem?