Nahradí bioplasty klasické plasty?
19.02.2014
Plasty jsou nedílnou součástí našeho života a Země je jimi doslova zaplavena. Z toho důvodu bylo potřeba vymyslet materiál, který se svým vzhledem bude běžnému plastu podobat, ale bude vyroben z obnovitelných zdrojů a nebude tak zatěžovat přírodu. Tím materiálem je bioplast, který kromě toho, že se sám rozloží, má ještě spoustu dalších výhod.
Likvidace běžných plastů je velkým problémem, protože neexistují podmínky, v nichž by se daly přirozeně rozložit. Spalováním plastů se do ovzduší dostávají toxické látky, skládky jsou zase nákladné. Dochází však i k dalším ekologickým problémům - drobné, ale i větší úlomky plastů jsou splavovány do oceánů, kde si je živočichové často pletou s potravou, což má pro ně katastrofální následky.
Na scénu vstupují bioplasty
Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou bioplasty novinkou, není tomu tak. První plasty, které měly základ z biologických zdrojů, byly vyrobeny již na konci 19. století. Jejich výroba však byla příliš nákladná a tak se místo nich uchytily výrobky na bázi ropy, uhlí a zemního plynu, které byly výrazně levnější. Bioplasty tak nejsou žádnou novinkou, akorát až dnes je možné se s nimi setkat v běžném životě. Alespoň tedy částečně – bioplasty stále tvoří pouhých 0,5% plastů, které jsou vyráběny v zemích Evropské Unie. Z tohoto množství představují 21% nákupní tašky, 37% balící fólie a 28% plniva a výplně. V současné době se tedy spotřebuje asi tolik bioplastů, jako se v roce 1950 spotřebovalo plastů klasických.
Příbory z přírodního škrobu a miska z vláken cukrové třtiny. Foto: Naturesse
Co je bioplast?
Bioplast je plastická hmota vyrobená z obnovitelných rostlinných zdrojů - biomasy a z přírodních polymerů. Může jít o uměle produkované mikroorganismy, ale i polymery odvozené z rostlinných proteinů, jako je celulóza či škrob. Takto vzniklý materiál se od klasického plastu liší tím, že je možné jej biologicky degradovat, tedy že je možné jej biologicky nejen vyrobit, ale také likvidovat. Některé bioplasty nejsou voděodolné, jsou tedy rozložitelné ve vodě, jiné je možno dát sežrat bakteriím. Vzhledem k tomu, že se dají biologicky degradovat, zkompostovat a přeměnit na kvalitní biomasu či humus, nepředstavují tak ekologickou zátěž. Bioplasty na první pohled od klasických plastů nerozeznáte – nejenže vypadají stejně, ale jsou také stejné na dotek a mají stejné vlastnosti, jako je pružnost, tvrdost, ohebnost a odolnost.
Bioplasty jsou tedy v podstatě přírodním a vysoce ekologickým produktem, který je ohleduplný k životnímu prostředí. Je totiž zcela nezávislý na ropě a jejích příměsích. Výrobky z bioplastů jsou chuťově neutrální a neobsahují žádné alergeny. Bioplasty jsou celosvětově uznávaným materiálem, mají certifikaci pro možnost použití v potravinářství a je u nich garantována zdravotní nezávadnost.
Výroba bioplastů
Základní surovinou pro výrobu bioplastů je rostlinná biomasa, což může být kupříkladu cukrová řepa, cukrová třtina, kukuřice, brambory, obilniny, sója či tabák. Další složkou jsou přírodní suroviny, jako celulóza, škrob a lignit (druh hnědého uhlí). Bioplast je nejčastěji vyráběn ze škrobu rostlin. Škrob je nutné vystavit vysokým teplotám a pomocí izolace z něj získat glukózu. Ta se kvasí, čímž je z ní získána kyselina mléčná a později také kyselina polymléčná, tzv. polyacid acid, zkráceně PLA. Takto se škrob promění na látku, která svými vlastnostmi odpovídá plastům z ropy. Pro výrobu bioplastů se používají stejné přístroje jako pro výrobu plastů klasických, ale výroba bioplastů je o 65% méně energeticky náročná. Navíc se během ní nevyužívají žádné chemické směsi, syntetická činidla či změkčovače. Nehrozí tak alergie, hyperaktivita ani zvýšení hladiny estrogenu v těle.
Kelímky z přírodního škrobu a z celulózy. Foto: Naturesse
Využití bioplastu
Z bioplastů je možné v současné době vyrábět takřka vše - obalové materiály jakéhokoliv druhu, talíře, kelímky, sáčky, dózy na jídlo, krájecí prkénka, podnosy, tácy, bedny, květináče, tašky a mnoho dalších věcí. Hojně se využívají v podnicích s rychlým občerstvením, v restauracích, na festivalech, ale oceníte je také během pikniku či grilování na zahradě. Ideálně se hodí tam, kde je potřeba použít plast se zkrácenou životností, nebo kde jsou kladeny vyšší požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost výrobku (nemocnice, školy, školky), ale využijete je i v domácnosti, zejména v kuchyni, kde plast přichází do styku s potravinami.
Proč ještě bioplasty zcela nenahradily běžné plasty?
Masové rozšíření bioplastů nebylo možné z důvodu jejich vysoké ceny, jsou o poznání dražší, než plasty vyráběné z ropy. Z toho důvodu nejsou v současné době schopny klasickým plastům konkurovat. Náhrada výrobních technologií, které se pro výrobu plastů používají dnes, by stála nepředstavitelnou sumu peněz. A prozatím ani neexistuje technologie, která by byla schopna produkce bioplastů v dostatečném množství. Vzhledem k přísnějším regulacím jednotlivých států a díky tomu, že EU podporuje využívání ekologicky šetrných plastů, je však procento využití bioplastů rok od roku o něco vyšší. Navíc ropa neustále zdražuje a také jí neustále ubývá, což jen podporuje rychlejší vývoj bioplastů a postupné snižování jejich cen.
Nádobí z palmových listů není bioplastem v pravém slova smyslu. Surovinu zajišťuje palma "Adaka", která neustále během svého růstu produkuje listy. Ty jsou sbírány, vyčištěny a následně lisovány při 120 ° C na exkluzivní misky a talíře. Materiál pro bezpečné potraviny je tak odolný, že žádné další dodatečné úpravy jako např. laminace nejsou nutné. Produkty jsou chuťově neutrální, vodotěsné a odolné proti teplu. Jsou ideální jak na servírování pokrmů, tak na pečení nebo do mikrovlnné trouby. Foto: Naturesse
Likvidace bioplastů
Vzhledem k tomu, že jsou bioplasty vyráběny z obnovitelných rostlinných zdrojů, nejsou recyklovatelné, ale kompostovatelné. Nejlépe se rozkládají za působení půdních bakterií, velkého objemu vzduchu, vyšších teplot a ve vyšší vlhkosti prostředí. Kompostují se buď ve velkých průmyslových kompostárnách, nebo je možné je kompostovat doma na zahrádce. Stane se z nich kvalitní biomasa a humus, které je možné využít jako náhrady za průmyslová hnojiva či hnojiva do květináčů. Jak dlouho se budou rozkládat, závisí na daných podmínkách a také na tloušťce stěny produktu vyrobeného z bioplastu. Aby se bioplast 100% rozložil, potřebuje k tomu v průmyslových kompostárnách několik týdnů, zatímco na skládce, kde je pouze zahrnutý hlínou, k tomu potřebuje podstatně delší dobu.
Výhody bioplastů
O tom, v čem spočívá výhoda bioplastů již bylo již výše napsáno, ale pojďme si to shrnout. Jaké jsou tedy bioplasty?
• biologicky degradabilní a kompostovatelné
• šetrné vůči životnímu prostředí
• neobsahují chemikálie a přídavné látky
• šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů
• snižují produkci skleníkových plynů
• chuťové neutrální a zdravotně nezávadné
• odolné vůči teplotám - vhodné k uskladnění v mrazničce či lednici
• nejsou alergenní – vhodné pro alergiky, astmatiky, děti i těhotné a kojící ženy
• neškodí zvířatům
Jsou skutečně tak přírodní?
Vzhledem k tomu, že se pro výrobu bioplastů využívají škroby z kukuřice, cukrové třtiny, sóji a dalších zemědělských rostlin, je možné předpokládat, že byla na jejich pěstování použita dusíkatá hnojiva, pesticidy i eutrofizované vodní zdroje. Rozhodně tedy nejsou pěstovány v bio podmínkách, proto bioplasty až tak příliš „bio“ nejsou. Jejich ekologičnost tedy není až tak stoprocentní. Navíc mají kratší životnost než běžné plasty, stanou se tak dříve odpadem a buje je třeba častěji nahrazovat. Každý odpad, byť kompostovatelný, pak představuje pro Zemi problém.
- jpa -
Související články
Kompostovací sáčky, pytle a tašky usnadní třídění bioodpadu
Vytvořte si kvalitní kompost s pomocí plastového kompostéru
Oblékněte domácnost do biobavlny
Kompostování na sídlišti? Proč ne!
Článek byl zobrazen 9712 krát.
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
Granitový dřez Schock je záruka spokojenosti
Není nad to, když můžeme koupit osvědčený špičkový výrobek, být spokojeni, nadšeni kvalitou i designem a přitom neutratit o moc více peněz než při koupi podobného výrobku bez tradice. Chcete-li koupit dobře granitový dřez, volte německý SCHOCK.
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Nerezové mýdlo pohltí i zápach z česneku
Nejen profesionální kuchaři, ale i běžné hospodyňky jistě vědí, jak je někdy obtížné odstranit z rukou určité pachy potravin, s nimiž přišli během přípravy jídla do kontaktu. Ještě dlouho poté jsou ruce cítit třeba rybinou, cibulí, česnekem nebo aromatickým sýrem. Těchto nežádoucích parfémů je dnes možné se jednoduše zbavit nerezovým mýdlem.
Drtiče odpadků
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Nádobí vhodné do trouby
Dobře zvolené nádobí je nezbytné kuchyňské vybavení, bez kterého se při pečení v troubě neobejdete. Koupit to správné nádobí vhodné do trouby není vůbec jednoduché. Nabídka je veliká a každý výrobce se snaží pomocí triků a reklam přesvědčit, že právě jeho nádobí je to pravé ořechové. Přitom třeba ani neví, v jaké troubě pečete.
Blum – kuchyně v pohybu
Žádné vaření se neobejde bez tvůrčího nepořádku. Ve volné chvilce, třeba mezi mícháním polévky a přípravou dalšího chodu, si chceme trochu uklidit pracovní plochu. Posbíráme nepořádek a narazíme na problém. Máme plné ruce odpadků a musíme řešit, jak zdolat zavřený výsuv pro odpad. Výsledkem jsou špinavé úchytky, odpad popadaný na zem a zaneřáděná kuchyň.
Už víte, čím poteče voda do vašeho dřezu?
Nová kuchyňská linka dostává konkrétní podobu a vy stále nejste rozhodnuti, jakou dřezovou baterii si máte vybrat? Pokusíme se vám pomoci rozlousknout dilema, zda raději sáhnout po, v minulosti osvědčeném a dnes velmi působivém, „retro“ kohoutku, nebo vsadit na pohodlí páky.