Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
14.03.2008
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.
Dřevěné desky
Nejstarším a nejčastěji používaným materiálem je dřevo. Už babičkám našich babiček sloužil při vaření obyčejný kus špalku. Dnešní dřevěná prkénka jsou samozřejmě upravená a naolejovaná tak, aby nedocházelo k odštěpování třísek a deska se při častém krájení opotřebovávala co nejméně. Při jejich pořízení dbejte na to, aby byla deska vyrobena z jednoho kusu dřeva. Lacinější prkénka bývají zpravidla lepená z více kusů a dříve či později se vám rozlámou na několik dílů.
Dřevěná prkénka mají dodnes své příznivce i odpůrce. Jedni na tento přírodní materiál nedají dopustit, druzí tvrdí, že je velmi nehygienický, neboť v místech poškození desky dochází k usazování bakterií, kterých se obyčejným opláchnutím pod tekoucí vodou nezbavíme. Ačkoliv výsledky četných pokusů, zkoumajících nakolik opravdu hrozí kontaminace potravin, nejsou jednotné, doporučují se dřevěná prkénka spíše na krájní pečiva a zeleniny. Dalším řešením je používat oddělené desky na krájení syrového masa a potravin určených k přímé spotřebě podobně, jak to hygienici vyžadují v restauracích. Dřevěná prkénka bychom neměli dávat do myčky, bez problémů je však můžeme čistit jarem.
Plast je stále v kurzu
Stále častěji používaným materiálem se v poslední době stává zejména plast. K jeho oblibě přispívá snadná údržba i to, že nepřenáší na jídlo žádné pachy. Plast je vysoce odolný proti mechanickému poškození a nedochází k jejich rozlomení. Další praktickou výhodou je i možnost barevného odlišení desek, které jsou určeny na maso, zeleninu a ostatní potraviny, případně jejich sladění s barvou kuchyně a dalších kuchňských doplňků.
Plastová prkénka se vyrábějí v různých tloušťkách. Širší, zpravidla kulaté desky jsou určeny ke krájení masa a měly by mít po svém obvodu drážku na odvod šťávy. Tenké plastové podložky můžeme používat jak na krájení a servírování pokrmů, tak i na naklepávání řízků. Jejich nespornou výhodou je, že nám v kuchyni nezabírají příliš místa. Plast nám umožňuje i další praktické „vychytávky“. Sklopné desky usnadňují vysypání obsahu, zdrsnatělý povrch je určen pro tření česneku a celá řada sýrových prkének je vybavena strunou na krájení i poklopem, pod kterým můžeme zbylé kousky uchovat v ledničce.
Sklo je spíše pro okrasu
Ani skleněné desky nezůstávají pozadu. Díky snadné údržbě i dokonalému designu či barevnému provedení se stávají doslova ozdobou naší kuchyně. S praktičností je to o něco horší, o bezpečnosti nemluvě. Sklo způsobuje poměrně rychlé otupení a opotřebení nožů, proto je deska vhodnější spíše pro servírování pokrmů než pro jejich přípravu.
Autor: Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blanco, Franke, Whirlpool
Články s podobnou tématikou
Čím nahradit obklady v kuchyni
Ostrůvek v kuchyni
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
Použití kamene v kuchyni
Materiály kuchyňských pracovních desek
Kupujeme kuchyňský dřez
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Vybíráme kuchyňský dřez
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 11823 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.
Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny
Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.
Pomůcky pro letní servírování a stolování
Léto je časem, kdy si nejvíce z celého roku vychutnáváme venkovní stolování. Taková večeře na zahradě má úplně jinou atmosféru - u jednoho stolu se schází rodina, přátelé a známí. Abychom si mohli náležitě vychutnat všechny možné dobroty, je třeba se vybavit vhodnými pomocníky pro servírování jídel. Nabídka trendy doplňků je dnes opravdu široká.
Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Čistota a hygiena je zejména v kuchyni velmi důležitá. Součástí každé moderní kuchyně by tak měl být i antibakteriální dřez vyrobený z jemného granitu, který dokáže zlikvidovat až 98% bakterií přicházejících do styku s povrchem dřezu. Granitové dřezy jsou nově opatřovány jedinečnou antibakteriální úpravou pomocí nanotechnologií na bázi iontů stříbra.
Bez skla se v kuchyni neobejdete
Je málo odolné, křehké, aby nepůsobilo ušpiněně, byť je čisté, musí se leštit a může vás i zranit, a přesto má v každé domácnosti své místo. Řeč je o skle. Sebehezčí originální plastové kelímky mohou jen těžko nahradit požitek, který při pití nabízí křišťálová číše.
Vybíráme kuchyňské váhy
Historie kuchyňských vah sahá daleko k počátkům lidstva. Již ve starověkém Římě se staly nezbytnou pomůckou při obchodování. Odvažovalo se na nich jak množství zboží, tak zlata a stříbra k vykoupení z otroctví i ze zajetí.
Drtiče odpadků
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.