Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
17.11.2021
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Při výběru kuchyňského dřezu řešíme zejména materiál, ze kterého je dřez vyroben, a jeho rozměry. Do moderních kuchyní se dnes v hojné míře montují dřezy granitové a tectonitové, které jsou pohledově velmi atraktivní a oslovují také funkčními vlastnostmi a přednostmi. Zatímco granitové dřezy jsou vyrobeny z 80 % drceného přírodního kamene (nejčastěji z žuly) a zbytek tvoří polymerové pryskyřice, tectonitové dřezy jsou 100 % syntetické. Jejich povrch s příměsí skelných vláken je velmi odolný vůči usazeninám, poškrábání, chemikáliím i kyselinám obsaženým v potravinách a čistících prostředních. Krátkodobě odolávají teplotám až 300 °C. Dřezy z tectonitu (někdy psáno také jakoTectonite) jsou velmi lehké a proto se s nimi dobře manipuluje při montáži a usazení na kuchyňskou desku. Před svou nízkou hmotnost jsou však odolné vůči nárazu.
Kompletní informace o granitových dřezech najdete v článku Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají.
Ceny granitových a tectonitových dřezů stejných výrobců jsou velmi podobné.
Nejoblíbenější jsou však stále dřezy nerezové, které se hodí do jakékoliv kuchyně, ať už je to malá paneláková kuchyň, kde místa není nazbyt, kuchyňka na chatě nebo velkorysá moderní kuchyň. Pro nerezové dřezy hovoří především cena a také jejich neutrální vzhled i konzervativní přístup zákazníků. Dokonale hladký povrch se snadno čistí, zabraňuje usazování bakterií, a proto se nerezové dřezy využívají také v gastro provozech.
Kvalita materiálu je u nerezových dřezů velmi rozdílná. Setkáme se s velmi kvalitními nerezovými dřezy z chromnikolové oceli, které jsou odolné vůči korozi i po porušení povrchu dřezu a odolávají chemikáliím (např. dřezy Franke, Blanco, Alveus, Teka), bohužel je na trhu i spousta poměrně levných dřezů, které můžou jevit známky poškození už po několika týdnech používání. Doporučení tedy zní: raději si pár stokorun nebo jednotek tisíc připlaťte, ale máte jistotu, že budete mít kvalitní dřez, který vám bude sloužit a dobře vypadat třeba 10 let i déle. I levný dřez můžete reklamovat, ale ruku na srdce, komu se chce dřez demontovat a pak vše znovu zapojovat? Odpad, těsnění, baterii apod.
Zajímavou alternativou jsou keramické dřezy, jejich nabídka na našem trhu není příliš široká, takže pokud toužíte po keramickém dřezu, máte trochu omezený výběr. Keramické dřezy s poněkud vyšší pořizovací hodnotou se používají spíše do stylových designových kuchyní. Jejich užitné vlastnosti jsou vynikající – tepelná i mechanická odolnost, dokonale hladký povrch a atraktivní vzhled, i když pro někoho tak trochu retro.
Rozměry dřezu
Rozměry dřezu jsou samozřejmě klíčové pro následné vyvrtání otvoru v kuchyňské pracovní desce. Zvažte si, jak velký dřez budete potřebovat, zda potřebujete dvojdřez nebo postačí vanička, zda chcete odkapávací plochu apod. Ne vždy je velký dřez výhodou, protože ubírá místo pracovní ploše, kterou můžete využít pro přípravu jídla, umístění drobných spotřebičů apod.
Co všechno byste měli zvážit před nákupem dřezu
- způsob montáže – na desku, do roviny nebo pod pracovní desku - zejména u tenkých pracovních desek (např. z nanotech laminátu) se objevuje tzv. spodní montáž.
- tvar dřezu a velikost – někdy je praktický i kulatý dřez, dřez lze umístit také do rohu a využít tak trochu hluché místo.
- materiál a barva – granitové a tectonitové dřezy nabízejí několik barevných možností (černou, šedou, béžovou, hnědou, bílou, setkáme se i se dřezy modrými, červenými apod.)
- cena a kvalita – pokud chcete za každou cenu ušetřit, musíte se smířit s horší kvalitou – na chalupu, kam jezdíte občas, to nemusí být problém, ale pro každodenní používání si raději připlaťte.
Autor. redakce
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 8776 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Sortér – pomocník při třídění odpadu
Kuchyň lze bez vytáček označit za továrnu na odpadky. Podle statistických údajů každý z nás vyprodukuje ročně až 250 kg odpadu. Kolik asi z tohoto čísla skončí řádně v tříděném odpadu? Třídění a recyklace odpadů je nanejvýš nutná a naštěstí už víme, jak se odpadu z kuchyně zbavit. Na světě je pomocník jménem sortér.

Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje
Době, kdy jsme pili sáčkovaný čaj za pár korun značky některého z obchodních řetězců, již naštěstí odzvonilo. Více a více Čechů vyhledává kvalitu. Z pití čaje a kávy se pozvolna vytvořil každodenní rituál uvolňující tělo i mysl. Použití kvalitních surovin pro přípravu jde ruku v ruce s designovými konvicemi na čaj a pomůckami pro přípravu čaje lahodícími oku.

Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?

Keramické dřezy vynikají životností i designem
Keramika je tradičním a osvědčeným materiálem, který používali již naši předci. Vyniká totiž skvělými užitnými vlastnostmi a je velmi odolná. Možná máte pocit, že keramické dřezy se hodí spíše do rustikálně pojatého interiéru nebo do kuchyně na chalupě, ale realita je jiná. Keramické dřezy se dnes vyrábí i v nevšedních pokrokových designech a moderních barvách.

Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?

Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.

Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.