Pořídili jste si už tepan? A víte vůbec, co to je?
03.10.2008
Omrzely vás barbecue párty? Hledáte něco nového, čím byste mohli na hosty při dalším domácím večírku zapůsobit? Zkuste Tepan Yaki – japonský vynález, který vás nezklame.
Jde, podobně jako v případě barbecue, o jistý druh grilování a to na železném plátu. Pravidelní návštěvníci sushi restaurací ho budou velmi dobře znát. Je totiž nezbytnou pomůckou kuchařů, kteří přímo před zraky hostů v restauracích tuto originální minutku připravují.
Na tepanu lze připravit i spoustu jiných jídel, nejenom sushi. Lze na něm pokrmy grilovat, flambovat a dusit. Nutno dodat, že bez tuku, jak je ve zdravé japonské kuchyni zvykem.
V současné době se Tepan Yaki vyrábí i v menších velikostech a navíc ve dvou tvarech. Například firma Severin nabízí modely v cenových relacích únosných i pro běžného spotřebitele. Do tisícovky bez problémů seženete její tepany s litinovými hladkými deskami, s nepřilnavým povrchem, s regulátory tepla, světelnými kontrolkami a nádobou na zachycení stékajícího tuku.
Společnost Rommelsbacher nabízí tepany od třech tisíc korun nahoru a nejen klasické obdélníkové, ale i ve tvaru šestihranu. U některých je navíc povrch rozdělen na dva tepelné okruhy, kdy na jedné straně můžete připravovat jídlo, zatímco na straně druhé již hotové pokrmy udržujete ve správné teplotě.
Hlouběji do kapsy byste museli sáhnout například v případě produktů firmy Miele, která na trh dodává Tepan Yaki z ušlechtilé oceli. Podobně jako Rommelsbacher na trh dodává dva typy tohoto originálního přístroje.
Obdélníkový Tepan Yaki značky Miele je zhruba stejně tenký, jako varné desky, a podél celé zahřívací plochy má žlábek, kam odtéká šťáva z připravovaného pokrmu. U kruhového modelu, Tepan Platte, žlábek není. Tento typ se totiž během zahřívání mírně prohne uprostřed, takže tekutiny nevytečou.
Pokud se do přípravy jídel na tepanu zamilujete, můžete si ho dokonce nechat i zabudovat přímo do kuchyňské desky, opět buď ve standardním obdélníkovém, nebo kruhovém tvaru.
Autor: Blanka Rudínská
Foto: archiv firem Miele, Smeg
Články s podobnou tématikou
Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
Luxusní kuchyně
Vaříme v malém
Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Parní trouba - nový způsob vaření
Článek byl zobrazen 16839 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Co ukázal průzkum chování lidí v kuchyni?
Oddělení firmy Blum pro průzkum potřeb uživatelů kuchyní sleduje zvyky a pracovní postupy lidí a zjišťují, co lidé v kuchyni skutečně potřebují. Expertka Miriam Wildauer, z tohoto týmu říká: „mnoho typických činností v kuchyni probíhá na celém světě stejně“.
Termosky a termohrnky využijeme na cestách i při podzimním posezení na terase
V chladnějším období s sebou na výlety často vozíme termosky, díky kterým si můžeme dopřát hřejivý nápoj i po několika hodinách. Pokud byste však chtěli popíjet teplou kávu nebo čaj i při cestě do práce, pořiďte si praktický termohrnek. Doma zase jistě využijete termokonvici, která je nejen funkčním, ale také líbivým doplňkem domácnosti.
Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí
Základní funkcí lednice je udržovat potraviny v chladu nebo mrazu, resp. v daném teplotním rozmezí dle nastavení lednice. Existuje ale i spousta dalších funkcí a benefitů, které udržují potraviny déle čerstvé, nabízejí vyšší komfort při používání lednice nebo šetří energii. S čím vším se v nabídce můžete setkat?
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Široká plejáda možností, jak v kuchyni využít mikrovlnnou troubu, už pro mnohé jistě není španělskou vesnicí. Vítaná pomocnice v domácnosti má však konkrétní požadavky na nádobí. Váháte-li, zda je nádobí, které používáte do mikrovlnky v pořádku, stačí jednoduchý test. Nádobí vložte do ní bez potravin a zapněte.
Výběr plynové varné desky
Při pořizování nové kuchyňské varné desky stojíme před prvotním rozhodnutím. Zda-li zvolíme klasickou plynovou varnou desku nebo moderní elektrickou sklokeramickou varnou desku. Mnohdy však nemáme na výběr.
Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!
Letní období je sezónou čerstvého ovoce a zeleniny. Šťáva získaná z čerstvých plodů patří k nejlahodnějším nápojům, které si lze představit. Ovocná šťáva, kterou si připravíte doma je mnohem výživnější a lahodnější než ta, kterou si koupíte v obchodě v krabici.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.