Jak vybrat správný hrnec na vaření? Roli hraje materiál i funkce
11.02.2021
Nádobí na vaření obvykle vybíráme s tím, že hledáme praktičnost, funkčnost a také dlouhou životnost. Hrnce jsou základem každé kuchyně, bez nich bychom se obešli asi jen těžko. V každé domácnosti je obvykle sada hrnců o různé velikosti, což je důležité jak z hlediska účelu vaření, tak z hlediska úspory energie. Podle čeho tedy vybrat ideální hrnec na vaření a jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých materiálů?
Výběr podle materiálu
Materiál je asi jedním z prvních aspektů, na něž by se měl při nákupu hrnců brát zřetel. Každý z nich má své specifické vlastnosti a každému kuchaři zároveň vyhovuje něco jiného. Některé materiály jsou prověřeny generacemi našich babiček, jiné se objevují až v posledních letech. Při výběru hraje roli také velikost hrnců, druh ohřevu, na němž by měly být využity i to, zda je budete chtít použít i do trouby. Ne všechny typy totiž snesou například indukci nebo vyšší teploty v troubě. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých typů materiálů a na co si dát pozor?
Nerez
Nerezové hrnce patří k nejoblíbenějším variantám. Jsou tvořeny nerezovou ocelí, která je odolná vůči korozi. Díky tomu je zaručena dlouhá životnost tohoto nádobí. Nerez je specifický svým kovovým vzhledem a ve spojení s hliníkovým dnem skvěle vede teplo (ocel sama o sobě nepatří k nejlépe vodivým).
Hrnec Tescoma s tzv. smart poklicí
Je samozřejmé, že na trhu narazíte na levné varianty i varianty dražší. Kvalitativně se jednotlivé hrnce mohou lišit, záleží na různých příměsí v materiálu, typu skla použité poklice a podobně. Jak tedy poznáte kvalitní nerezový hrnec? Ze spodu by měl mít označení, přičemž nejnižší kvalitu představuje označení 8/0, tu nejvyšší naopak 18/10, 18/14 a podobně.
Další z řady hrnců Tescoma s chytrou poklicí se systémem regulace páry, cezení a chytrý způsob odkládání poklic během vaření.
Vybírejte také nerezové hrnce s kvalitní antiadhezní úpravou, aby se jídlo nepřipalovalo. Jejich výhodou je snadná omyvatelnost a odolnost povrchu, dobrému nerezu by neměly vadit ani kovové nástroje.
Hrnce Tescoma Prezident Stone se speciálním nepřilnavým povrchem
Smalt
Smalt patří k oněm lety prověřeným materiálům i když podle některých názorů už je to v dnešní době přežitek. Jeho pozitivní vlastnosti mu však nikdo ubrat nemůže. Smaltované hrnce mají podobné vlastnosti, jako teflonové. Snesou náhlé změny teplot, nevadí jim ani vyšší teploty, dobře, i když pomaleji, akumulují teplo a dokáží jej dlouho udržet a mají tvrdý povrch odolný i vůči kovovým nástrojům.
Nevýhodou však je, že i přes tvrdost povrchu je smalt relativně křehký, takže se vám může stát, že se při zacházení obouchá. Uvolněné částečky by navíc mohly být škodlivé pro zdraví, a proto se doporučuje používat pouze neporušené hrnce.
Lidé si však na nich chválí jejich vzhledové vlastnosti, smaltované hrnce lze sehnat v různých barevných variacích a často bývají součástí kuchyňské výzdoby.
Smaltované hrnce českého výrobce Belis
Více informací najdete v článku Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Titan
Titanové nádobí se vyznačuje vysokou nepřilnavostí a s tím souvisejícím zdravým vařením. Titan je lehký kov, který se do kuchyňského nádobí dává společně s dalšími prvky, aby bylo dosaženo dokonalých vlastností.
Na kvalitních titanových hrncích můžete vařit i bez tuku, což je jejich velkou předností. Jídlo se vám nebude přichytávat, ani při dlouhodobějším používání.
Kvalitní titanové hrnce jsou ručně vylévány do forem, dno je silné a povrchová úprava mívá několik vrstev. Díky příměsi hliníku je zaručena dobrá tepelná vodivost a celkově dlouhá životnost. Výrobci plnohodnotného titanového nádobí se nebojí nabízet pravdu dlouhé záruční doby. Titan zároveň vydrží vysoké teploty i v troubě a může přijít do myčky. Asi jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která však odpovídá kvalitě.
Titanový hrnec Eta
Teflon
Teflon představuje relativně dobrý poměr mezi cenou a kvalitou. Podobně jako titan patří k vysoce nepřilnavým materiálům, oproti předchozímu typu však není tak odolný a například s kovovými nástroje byste teflonové hrnce brzy zničili. Vadí mu také vyšší teploty a jednou z hlavních nevýhod je to, že při poškození nebo vyšších teplotách může uvolňovat zdraví škodlivé látky.
Příprava jídla je však na teflonu rychlá a s minimálním použitím tuku. Někteří výrobci opatřují hrnce tzv. thermo-spotem, který detekuje ideální teplotu k přípravě jídla. Pokrmy jsou díky tomu dobře připravené a zároveň dojde i k úspoře energie, protože se hrnce zbytečně nenahřívají.
Teflonové hrnce a pánve Tefal
Litina
Litina je podobný případ, jako smalt. Ne tak vlastnostmi, ale spíše lety osvědčených služeb. Litinové nádobí je na rozdíl od předchozích typů relativně těžké, ale o to odolnější. Pevný a silný materiál nezničí prakticky nic, i kdyby vám hrnec například spadl na zem nebo byl vystaven extrémnějším teplotám.
Mezi hlavní výhody patří dobrá akumulace tepla, i když s pomalejším zahříváním. Povrch litiny je trochu hrubší, ale to mu nebrání v dobré nepřilnavosti. Litinu lze použít na všechny typy ploten i do trouby, doporučuje se však o ni trochu pečovat. Zezačátku se doporučuje hrnce občas vytřít olejem nebo na něm vařit, vlastnosti povrchu se pak časem zlepší a olej už pak nebude tolik potřeba.
Nevýhodou je to, že si tyto hrnce nerozumí se saponáty a chemickými čistícími prostředky, a tak je lepší používat jen vodu nebo ekologická čistidla. Povrchu vadí i kovové nástroje a drátěnky.
Mezi další často využívané materiály patří také keramika, měď nebo dokonce sklo. Výše jmenované typy však patří k těm nejoblíbenějším.
Výběr podle funkce
Když pomineme materiálové vlastnosti hrnců, je na řadě další aspekt. Účel a funkce. Hledáte univerzálnost nebo něco specifičtějšího?
Běžné hrnce
Pokud pořizujete klasický hrnec na běžné používání, nejspíš budete kupovat celou sadu. Mít hrnce typu každý pes jiná ves není ani praktické, ani estetické. Ke každému materiálu byste se museli chovat jinak a z toho důvodu je nejjednodušší, když víte, co od toho konkrétního očekávat.
V sadě by měl být vždy základní velký hrnec o větším objemu na vaření omáček, polévek nebo knedlíků, střední hrnec na vaření menšího počtu porcí a menší hrnce například na vaření vajíček a podobně. Díky správně volbě velikosti vůči množství pokrmu ušetříte nezanedbatelné množství energie.
Běžné hrnce by měly mít kvalitní a přilnavé pokličky, ideálně skleněné, abyste mohli kontrolovat přípravu jídla. Automatické by měly být tepelně odizolované rukojeti, výhodou jsou také výlevky na vodu, například i se sítkem, pokud potřebujete scedit například těstoviny, rýži nebo brambory.
Tlakové hrnce
Tlakové hrnce jsou velice praktickým pomocníkem. Výborné vývary, omáčky, dušená jídla, to vše v nich připravíte mnohem rychleji, než v klasických hrncích a výsledná chuť bývá rovněž lepší. Tlakové hrnce se prodávají v různých velikostech a s různými funkcemi a typy zavírání. Základem by měla být kvalitní pojistka. Obvykle bývají k dostání v nerezovém provedení.
Více v článku Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Elektrické hrnce
Elektrické hrnce nebo také remosky představují specifické kuchyňské nádobí, které má výhodu v tom, že je můžete použít kdekoliv, kde bude k dispozici elektrická zásuvka. Tyto hrnce jsou podobně jako papiňáky chváleny díky rychlé přípravě, navíc v nich uvaříte zdravě bez tuku. Hrnce mohou být odnímatelné a v případě potřeby je vložíte bez elektrického stojanu například i do trouby.
Speciální hrnce
V dnešní době najdete hrnce prakticky na všechno. Pokud třeba rádi vaříte těstoviny nebo rýži, můžete si pořídit rýžovar, v němž ji připravíte bez chybičky. Konec připáleným dnům nebo tvrdým zrnkům, rýžovar udělá vše za vás. Existuje také mlékovar, zavařovací hrnec, fritovací hrnec nebo různé multifunkční modely.
Jak je vidět, vybrat to pravé není úplně jednoduché. Pokud ale chcete hrnce, které po vás budou moci zdědit děti, nebojte se za ně připlatit.
Autor: Eliška Střelková
Foto: archiv firem
Přečtěte si také
Znáte výhody elektrických přenosných vařičů? Nemusí být jen na chatu!
Vybíráme fritovací hrnec – dá se vůbec smažit zdravě?
Článek byl zobrazen 14724 krát.
Diskuze k článku
Lukáš | 05.05.2020 17:24:44
Super článek plný praktických informací! My máme plynový sporák a používáme na něm už jenom litinu. Předtím jsme měli nerez, ale nedá se to vůbec srovnávat. Koupili jsme si dva kusy z bonio, jeden menší a jeden větší + pánvičku. Hrnce krásně vedou teplo a na smažení v porovnání s teflonovou pánvičkou potřebujeme tak o polovinu méně tuku. Super recepty jsou např. v této knížce: http://www.databazeknih.cz/…adobi-289899
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Klimatizace pro domácí vinotéky
Pokud chcete doma skladovat víno, potřebujete k tomu vinotéku nebo ideálně vinný sklep. Díky vhodnému vybavení a klimatizaci nemusí být vytvoření vinného sklepa zas takovým oříškem, jak by se na první pohled zdálo. Víno potřebuje klid, chlad a vlhko a právě tyto optimální podmínky dokážou vytvořit speciální klimatizační jednotky pro vinné sklepy.
Termosky na pití i na jídlo, v zimě i v létě
Při představě termosky se nám asi v první řadě vybaví termoska výletní, ale termosky jsou nenápadným a přesto velmi užitečným pomocníkem i v domácnosti. Termosky k domácímu použití se od těch cestovních v některých detailech liší, přestože princip zůstává stejný. Uchovat požadovanou teplotu pití nebo i jídla.
Vaříme v elektrické pánvi: Jaké jsou její hlavní výhody?
Kdo by neznal Remosku, klasiku české kuchyně? Je to lety osvědčená stálice, v níž vaří generace žen. Jedná se o elektrickou pánev, která má široké využití a hodí se jak doma, tak třeba i na chatu či chalupu. Vedle Remosky dnes najdete na trhu mnoho dalších druhů a typů elektrické pánve, tak si je pojďme blíže představit.
Proč si vybrat kuchyňskou baterii se sprchou?
Kuchyňská baterie, někdy nazývaná také baterie dřezová, vybavená sprchou je velmi praktická, zvláště pokud máte větší dřez nebo dvojdřez. Vybírat si můžete nejen různé barvy a tvary baterií, ale také různé délky hadic a doplňkové funkce jako je např. volba různých proudů vody.
Návrat Remosky do českých domácností
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Kuchyňské dřezy z keramiky
Výběrem designu kuchyňské linky zpravidla strávíme spoustu času, samotnému dřezu už však tolik pozornosti nevěnujeme. A je to škoda, neboť právě on je nepřehlédutelnou součástí naší kuchyně a může jí dodat jistý punc originality a nevšednosti. Zapomeňme však tentokrát na nerez a podívejme se na kuchyňské dřezy z keramiky.
Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?
Vánoční dárky pro malé kuchtíky a jedlíky
Určitě jste jako malí rádi pomáhali mamince v kuchyni a tak vás jistě nepřekvapuje, když chtějí vaše ratolesti také přiložit ruku k dílu. Pokud se vám zdá, že je vaření a práce v kuchyni opravdu baví, zkuste jim na Vánoce pořídit některý z kuchařských doplňků, bez něhož se žádný malý kuchtík, ale ani jedlík zkrátka neobejde.