Jak vybrat správný hrnec na vaření? Roli hraje materiál i funkce
11.02.2021
Nádobí na vaření obvykle vybíráme s tím, že hledáme praktičnost, funkčnost a také dlouhou životnost. Hrnce jsou základem každé kuchyně, bez nich bychom se obešli asi jen těžko. V každé domácnosti je obvykle sada hrnců o různé velikosti, což je důležité jak z hlediska účelu vaření, tak z hlediska úspory energie. Podle čeho tedy vybrat ideální hrnec na vaření a jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých materiálů?
Výběr podle materiálu
Materiál je asi jedním z prvních aspektů, na něž by se měl při nákupu hrnců brát zřetel. Každý z nich má své specifické vlastnosti a každému kuchaři zároveň vyhovuje něco jiného. Některé materiály jsou prověřeny generacemi našich babiček, jiné se objevují až v posledních letech. Při výběru hraje roli také velikost hrnců, druh ohřevu, na němž by měly být využity i to, zda je budete chtít použít i do trouby. Ne všechny typy totiž snesou například indukci nebo vyšší teploty v troubě. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých typů materiálů a na co si dát pozor?
Nerez
Nerezové hrnce patří k nejoblíbenějším variantám. Jsou tvořeny nerezovou ocelí, která je odolná vůči korozi. Díky tomu je zaručena dlouhá životnost tohoto nádobí. Nerez je specifický svým kovovým vzhledem a ve spojení s hliníkovým dnem skvěle vede teplo (ocel sama o sobě nepatří k nejlépe vodivým).
Hrnec Tescoma s tzv. smart poklicí
Je samozřejmé, že na trhu narazíte na levné varianty i varianty dražší. Kvalitativně se jednotlivé hrnce mohou lišit, záleží na různých příměsí v materiálu, typu skla použité poklice a podobně. Jak tedy poznáte kvalitní nerezový hrnec? Ze spodu by měl mít označení, přičemž nejnižší kvalitu představuje označení 8/0, tu nejvyšší naopak 18/10, 18/14 a podobně.
Další z řady hrnců Tescoma s chytrou poklicí se systémem regulace páry, cezení a chytrý způsob odkládání poklic během vaření.
Vybírejte také nerezové hrnce s kvalitní antiadhezní úpravou, aby se jídlo nepřipalovalo. Jejich výhodou je snadná omyvatelnost a odolnost povrchu, dobrému nerezu by neměly vadit ani kovové nástroje.
Hrnce Tescoma Prezident Stone se speciálním nepřilnavým povrchem
Smalt
Smalt patří k oněm lety prověřeným materiálům i když podle některých názorů už je to v dnešní době přežitek. Jeho pozitivní vlastnosti mu však nikdo ubrat nemůže. Smaltované hrnce mají podobné vlastnosti, jako teflonové. Snesou náhlé změny teplot, nevadí jim ani vyšší teploty, dobře, i když pomaleji, akumulují teplo a dokáží jej dlouho udržet a mají tvrdý povrch odolný i vůči kovovým nástrojům.
Nevýhodou však je, že i přes tvrdost povrchu je smalt relativně křehký, takže se vám může stát, že se při zacházení obouchá. Uvolněné částečky by navíc mohly být škodlivé pro zdraví, a proto se doporučuje používat pouze neporušené hrnce.
Lidé si však na nich chválí jejich vzhledové vlastnosti, smaltované hrnce lze sehnat v různých barevných variacích a často bývají součástí kuchyňské výzdoby.
Smaltované hrnce českého výrobce Belis
Více informací najdete v článku Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Titan
Titanové nádobí se vyznačuje vysokou nepřilnavostí a s tím souvisejícím zdravým vařením. Titan je lehký kov, který se do kuchyňského nádobí dává společně s dalšími prvky, aby bylo dosaženo dokonalých vlastností.
Na kvalitních titanových hrncích můžete vařit i bez tuku, což je jejich velkou předností. Jídlo se vám nebude přichytávat, ani při dlouhodobějším používání.
Kvalitní titanové hrnce jsou ručně vylévány do forem, dno je silné a povrchová úprava mívá několik vrstev. Díky příměsi hliníku je zaručena dobrá tepelná vodivost a celkově dlouhá životnost. Výrobci plnohodnotného titanového nádobí se nebojí nabízet pravdu dlouhé záruční doby. Titan zároveň vydrží vysoké teploty i v troubě a může přijít do myčky. Asi jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která však odpovídá kvalitě.
Titanový hrnec Eta
Teflon
Teflon představuje relativně dobrý poměr mezi cenou a kvalitou. Podobně jako titan patří k vysoce nepřilnavým materiálům, oproti předchozímu typu však není tak odolný a například s kovovými nástroje byste teflonové hrnce brzy zničili. Vadí mu také vyšší teploty a jednou z hlavních nevýhod je to, že při poškození nebo vyšších teplotách může uvolňovat zdraví škodlivé látky.
Příprava jídla je však na teflonu rychlá a s minimálním použitím tuku. Někteří výrobci opatřují hrnce tzv. thermo-spotem, který detekuje ideální teplotu k přípravě jídla. Pokrmy jsou díky tomu dobře připravené a zároveň dojde i k úspoře energie, protože se hrnce zbytečně nenahřívají.
Teflonové hrnce a pánve Tefal
Litina
Litina je podobný případ, jako smalt. Ne tak vlastnostmi, ale spíše lety osvědčených služeb. Litinové nádobí je na rozdíl od předchozích typů relativně těžké, ale o to odolnější. Pevný a silný materiál nezničí prakticky nic, i kdyby vám hrnec například spadl na zem nebo byl vystaven extrémnějším teplotám.
Mezi hlavní výhody patří dobrá akumulace tepla, i když s pomalejším zahříváním. Povrch litiny je trochu hrubší, ale to mu nebrání v dobré nepřilnavosti. Litinu lze použít na všechny typy ploten i do trouby, doporučuje se však o ni trochu pečovat. Zezačátku se doporučuje hrnce občas vytřít olejem nebo na něm vařit, vlastnosti povrchu se pak časem zlepší a olej už pak nebude tolik potřeba.
Nevýhodou je to, že si tyto hrnce nerozumí se saponáty a chemickými čistícími prostředky, a tak je lepší používat jen vodu nebo ekologická čistidla. Povrchu vadí i kovové nástroje a drátěnky.
Mezi další často využívané materiály patří také keramika, měď nebo dokonce sklo. Výše jmenované typy však patří k těm nejoblíbenějším.
Výběr podle funkce
Když pomineme materiálové vlastnosti hrnců, je na řadě další aspekt. Účel a funkce. Hledáte univerzálnost nebo něco specifičtějšího?
Běžné hrnce
Pokud pořizujete klasický hrnec na běžné používání, nejspíš budete kupovat celou sadu. Mít hrnce typu každý pes jiná ves není ani praktické, ani estetické. Ke každému materiálu byste se museli chovat jinak a z toho důvodu je nejjednodušší, když víte, co od toho konkrétního očekávat.
V sadě by měl být vždy základní velký hrnec o větším objemu na vaření omáček, polévek nebo knedlíků, střední hrnec na vaření menšího počtu porcí a menší hrnce například na vaření vajíček a podobně. Díky správně volbě velikosti vůči množství pokrmu ušetříte nezanedbatelné množství energie.
Běžné hrnce by měly mít kvalitní a přilnavé pokličky, ideálně skleněné, abyste mohli kontrolovat přípravu jídla. Automatické by měly být tepelně odizolované rukojeti, výhodou jsou také výlevky na vodu, například i se sítkem, pokud potřebujete scedit například těstoviny, rýži nebo brambory.
Tlakové hrnce
Tlakové hrnce jsou velice praktickým pomocníkem. Výborné vývary, omáčky, dušená jídla, to vše v nich připravíte mnohem rychleji, než v klasických hrncích a výsledná chuť bývá rovněž lepší. Tlakové hrnce se prodávají v různých velikostech a s různými funkcemi a typy zavírání. Základem by měla být kvalitní pojistka. Obvykle bývají k dostání v nerezovém provedení.
Více v článku Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Elektrické hrnce
Elektrické hrnce nebo také remosky představují specifické kuchyňské nádobí, které má výhodu v tom, že je můžete použít kdekoliv, kde bude k dispozici elektrická zásuvka. Tyto hrnce jsou podobně jako papiňáky chváleny díky rychlé přípravě, navíc v nich uvaříte zdravě bez tuku. Hrnce mohou být odnímatelné a v případě potřeby je vložíte bez elektrického stojanu například i do trouby.
Speciální hrnce
V dnešní době najdete hrnce prakticky na všechno. Pokud třeba rádi vaříte těstoviny nebo rýži, můžete si pořídit rýžovar, v němž ji připravíte bez chybičky. Konec připáleným dnům nebo tvrdým zrnkům, rýžovar udělá vše za vás. Existuje také mlékovar, zavařovací hrnec, fritovací hrnec nebo různé multifunkční modely.
Jak je vidět, vybrat to pravé není úplně jednoduché. Pokud ale chcete hrnce, které po vás budou moci zdědit děti, nebojte se za ně připlatit.
Autor: Eliška Střelková
Foto: archiv firem
Přečtěte si také
Znáte výhody elektrických přenosných vařičů? Nemusí být jen na chatu!
Vybíráme fritovací hrnec – dá se vůbec smažit zdravě?
Článek byl zobrazen 15473 krát.
Diskuze k článku
Lukáš | 05.05.2020 17:24:44
Super článek plný praktických informací! My máme plynový sporák a používáme na něm už jenom litinu. Předtím jsme měli nerez, ale nedá se to vůbec srovnávat. Koupili jsme si dva kusy z bonio, jeden menší a jeden větší + pánvičku. Hrnce krásně vedou teplo a na smažení v porovnání s teflonovou pánvičkou potřebujeme tak o polovinu méně tuku. Super recepty jsou např. v této knížce: http://www.databazeknih.cz/…adobi-289899
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místTepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Tipy na vánoční dárky pro milovníky čaje a kávy
Také máte v rodině nebo mezi přáteli někoho, kdo nedokáže odolat vůni a hlavně chuti kávy? Kdo si rád připravuje kvalitní čaje z nejvzdálenějších koutů světa? V tom případě máte problém s vánočním dárkem vyřešen. Stačí vybrat nějaký netradiční hrníček, konvičku, kávovar, sadu na přípravu čaje, nebo přímo luxusní čaj či kávu a máte vyhráno.

Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?

Minichladnička nejen na chalupu
Služby minichladničky v letním období oceníte na cestách ať už při výletech autem, v karavanu nebo při pobytu v rekreačních chatách, neboť je vhodná pro přepravu všech druhů potravin či nápojů, případně pro převoz léčiv. Je možné ji nainstalovat také do kanceláří nebo hotelových pokojů.

Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?

Malé lednice se hodí do kanceláře nebo do jednočlenné domácnosti
Ne každý potřebuje velkou lednici a jsou naopak místa, kam se hodí spíše lednice malá – menší kanceláře, chaty, chalupy, domácnosti seniorů, jednočlenné domácnosti apod. Malá lednice má nižší spotřebu a nezabere tolik místa. Některé lze dokonce zabudovat pod kuchyňskou linku jako vestavné.

Co přinést na kolaudační párty
Kolaudační párty jsou oblíbenou společenskou událostí, příležitostí pro setkání přátel a nadějeplnou oslavou nových začátků. Byli jste pozváni na kolaudační párty a nevíte co s sebou přinést? Zde je pár tipů na originální dárky do nového domova.

Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?

Trendy v kuchyni – varná deska
Slovo sporák již v některých rodinách zcela vymizelo ze slovníku, některým jedincům zní dokonce archaicky a dávají jej do souvislosti se socialistickou uniformitou v kuchyni i jinde. Právem?