Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
17.11.2021
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Při výběru kuchyňského dřezu řešíme zejména materiál, ze kterého je dřez vyroben, a jeho rozměry. Do moderních kuchyní se dnes v hojné míře montují dřezy granitové a tectonitové, které jsou pohledově velmi atraktivní a oslovují také funkčními vlastnostmi a přednostmi. Zatímco granitové dřezy jsou vyrobeny z 80 % drceného přírodního kamene (nejčastěji z žuly) a zbytek tvoří polymerové pryskyřice, tectonitové dřezy jsou 100 % syntetické. Jejich povrch s příměsí skelných vláken je velmi odolný vůči usazeninám, poškrábání, chemikáliím i kyselinám obsaženým v potravinách a čistících prostředních. Krátkodobě odolávají teplotám až 300 °C. Dřezy z tectonitu (někdy psáno také jakoTectonite) jsou velmi lehké a proto se s nimi dobře manipuluje při montáži a usazení na kuchyňskou desku. Před svou nízkou hmotnost jsou však odolné vůči nárazu.
Kompletní informace o granitových dřezech najdete v článku Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají.
Ceny granitových a tectonitových dřezů stejných výrobců jsou velmi podobné.
Nejoblíbenější jsou však stále dřezy nerezové, které se hodí do jakékoliv kuchyně, ať už je to malá paneláková kuchyň, kde místa není nazbyt, kuchyňka na chatě nebo velkorysá moderní kuchyň. Pro nerezové dřezy hovoří především cena a také jejich neutrální vzhled i konzervativní přístup zákazníků. Dokonale hladký povrch se snadno čistí, zabraňuje usazování bakterií, a proto se nerezové dřezy využívají také v gastro provozech.
Kvalita materiálu je u nerezových dřezů velmi rozdílná. Setkáme se s velmi kvalitními nerezovými dřezy z chromnikolové oceli, které jsou odolné vůči korozi i po porušení povrchu dřezu a odolávají chemikáliím (např. dřezy Franke, Blanco, Alveus, Teka), bohužel je na trhu i spousta poměrně levných dřezů, které můžou jevit známky poškození už po několika týdnech používání. Doporučení tedy zní: raději si pár stokorun nebo jednotek tisíc připlaťte, ale máte jistotu, že budete mít kvalitní dřez, který vám bude sloužit a dobře vypadat třeba 10 let i déle. I levný dřez můžete reklamovat, ale ruku na srdce, komu se chce dřez demontovat a pak vše znovu zapojovat? Odpad, těsnění, baterii apod.
Zajímavou alternativou jsou keramické dřezy, jejich nabídka na našem trhu není příliš široká, takže pokud toužíte po keramickém dřezu, máte trochu omezený výběr. Keramické dřezy s poněkud vyšší pořizovací hodnotou se používají spíše do stylových designových kuchyní. Jejich užitné vlastnosti jsou vynikající – tepelná i mechanická odolnost, dokonale hladký povrch a atraktivní vzhled, i když pro někoho tak trochu retro.
Rozměry dřezu
Rozměry dřezu jsou samozřejmě klíčové pro následné vyvrtání otvoru v kuchyňské pracovní desce. Zvažte si, jak velký dřez budete potřebovat, zda potřebujete dvojdřez nebo postačí vanička, zda chcete odkapávací plochu apod. Ne vždy je velký dřez výhodou, protože ubírá místo pracovní ploše, kterou můžete využít pro přípravu jídla, umístění drobných spotřebičů apod.
Co všechno byste měli zvážit před nákupem dřezu
- způsob montáže – na desku, do roviny nebo pod pracovní desku - zejména u tenkých pracovních desek (např. z nanotech laminátu) se objevuje tzv. spodní montáž.
- tvar dřezu a velikost – někdy je praktický i kulatý dřez, dřez lze umístit také do rohu a využít tak trochu hluché místo.
- materiál a barva – granitové a tectonitové dřezy nabízejí několik barevných možností (černou, šedou, béžovou, hnědou, bílou, setkáme se i se dřezy modrými, červenými apod.)
- cena a kvalita – pokud chcete za každou cenu ušetřit, musíte se smířit s horší kvalitou – na chalupu, kam jezdíte občas, to nemusí být problém, ale pro každodenní používání si raději připlaťte.
Autor. redakce
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 8281 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Není dřez jako dřez aneb novinky v materiálech a vychytávkách
Dřez je nedílnou součástí kuchyně, ať už v něm myjete nádobí, sléváte těstoviny, oplachujete skleničky nebo do něj jen odkládáte špinavé nádobí na odmočení. Pokud nemáte myčku, o to větší roli v kuchyni hraje. Ať tak či tak, při jeho výběru je třeba se zaměřit na vhodný materiál i příslušenství. Pokud si říkáte, jaké příslušenství takový dřez může mít, pak si přečtěte následující článek. Novinek a vychytávek je totiž opravdu hodně.
Indukční varné desky
Pomalu, ale jistě pronikají indukční varné desky i do českých kuchyní. Své zastánce si získaly nejen pro svou bezpečnost, ale také pro vyšší výkon a významnou úsporu energie. Odpůrci zase naříkají na vysokou pořizovací cenu a omezený výběr varných nádob. Posuďte sami, kdo z nich má pravdu.
Je libo šálek čaje?
Zájem o kvalitní čaje neustále stoupá, o čemž svědčí nejen rostoucí návštěvnost, ale i celkový počet čajoven. Přitom k tomu, abyste si vychutnali lahodný šálek tohoto nápoje, nemusíte patřit mezi skutečné odborníky. Podívejme se, co všechno je potřeba k tomu, abyste si mohli uspořádat domácí čajový dýchánek.
Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Klimatizace pro domácí vinotéky
Pokud chcete doma skladovat víno, potřebujete k tomu vinotéku nebo ideálně vinný sklep. Díky vhodnému vybavení a klimatizaci nemusí být vytvoření vinného sklepa zas takovým oříškem, jak by se na první pohled zdálo. Víno potřebuje klid, chlad a vlhko a právě tyto optimální podmínky dokážou vytvořit speciální klimatizační jednotky pro vinné sklepy.
Zahřejte se kávou a čajem ze stylových rychlovarných konvic
Již několik desítek let jsou nezbytnou součástí vybavení našich domácností mimo jiné i rychlovarné konvice. A je to naprosto pochopitelné. Dostaneme-li chuť na voňavou kávu anebo povzbuzující čaj, proč čekat čtvrt hodiny, než voda na plynovém vařič začne pobublávat, když v rychlovarné konvici je uvaření vody otázkou několika vteřin.
Vestavné versus volně stojící lednice
Mohlo by se zdát, že v nových kuchyních je vestavná lednice tzv. jasnou volbou. Ovšem nebývá to vždy pravidlem, protože volně stojící lednice mají i funkce, které ty vestavné nabídnout nemohou a mnohdy jsou designově velmi zdařilé.