Elektrický nůž
07.10.2007
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
Konstruktéři jeho design vymysleli velmi jednoduše. Elektrický nůž se skládá z rukojeti, motorku a čepele. Kuchyňský pomocník na první pohled tvarem připomíná kulmu na úpravu vlasů. V rukojeti je umístěno tlačítko pro spuštění a vypnutí elektrického nože i knoflík, kterým se nůž z přístroje uvolní. Před krájením se do elektrického nože čepele nože nasadí lehkým stiskem až bezpečnostní západka cvakne. Ostří je chráněno obalem, který chrání před pořezáním.. Před krájením zapojíme přívodní šňůru do elektrické sítě (je dostatečně dlouhá, u typu Eta přesně metr a třičtvrtě) a nůž uvedeme do chodu stisknutím vypínače. Ostré čepele kolmo přiložíme ke krájené potravině, lehce zatlačíme a začneme krájet na plátky, kousky či krajíce. Univerzální čepele se používají ke krájení masa či zeleniny, na tvrdší potraviny, například mražené nebo naopak měkké s kůrkou, jsou elektrické nože vybaveny speciálními čepelemi. Krájení usnadní pohybování nožem sem a tam. Při práci dáváme pozor, abychom drželi nůž v dostatečné vzdálenosti od přívodní šňůry.
Po skončení práce elektrický nůž vypneme a vytáhneme přívodní šňůru ze zásuvky. Čepele lehce uvolníme jedním stiskem bezpečnostní západky z držadla. Protože čepele nejsou hladké jako obyčejný nůž, ale skládají se ze dvou pilek spojených nýtem uchopíme je za tupé konce, nýtek vyjmeme a nože omyjeme teplou vodou. Osušíme, pak čepele do sebe zaklapneme a vložíme zpět do rukojeti. Nakonec elektrický nůž vložíme do ochranného obalu, aby se čepele netupily nebo abychom se o ně neporanili. Vyjímatelné čepele se mohou mýt i v myčce, samotný přístroj s motorkem čistíme pouze vlhkým hadříkem. Nikdy přístroj nemyjeme pod tekoucí vodou a vždy ho při čištění vypojíme ze zásuvky. Pamatujme, že přístroj nikdy nepatří do ruky dětem! A kolik za elektrický nůž zaplatíme? Nejlevnější stojí 570 korun, dražší typy do tisíce korun.
Na trhu elektrický nůž nabízejí tři osvědčené značky: Eta, Fagor a Moulinex. Jednotlivé výrobky se vzhledem od sebe nijak výrazně neliší. Jsou určeny pro krájení měkkých i mražených potravin s výjimkou porcování masa s kostí. Jednotlivé typy se odlišují pouze drobnými detaily a cenou. Elektrický nůž Eta se může zavěsit na zeď, což je určitá výhoda, protože přístroj máme neustále při ruce. Typ Moulinex má ze všech typů nejnižší příkon a nože nejsou nastavitelné. Opravdovým bonbónkem mezi elektrickými noži je nůž značky Fagor s dvojitým bezpečnostním jištěním proti samovolnému spuštění přístroje a oboustranným nastavením řezu v úhlu čtyřicetpět a devadesát stupňů. Jeho jedinou nevýhodou je snad jedině váha přístroje. Práce s více než třičtvrtě kilovým nožem, byť i jen na krátkou dobu, pro ženskou ruku moc pohodlná není. Ale kdo ví, možná, že elektrický nůž bude doménou pouze pána domu.
Ať si vybereme jakýkoli model elektrického nože, kromě ulehčení a zrychlení práce v kuchyni se už nemusíme starat o nabroušení nožů, což v dnešní době není vůbec jednoduché. Kovovými „brousítky“ tupý nůž stejně nikdy dobře nenabrousíme a sehnat nožíře je jako hledat jehlu v kupce sena.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 16953 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš
I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.
Jaké nářadí a náčiní by nemělo chybět v žádné kuchyni?
V dnešním článku se podíváme na vychytávky do kuchyně, které usnadní každodenní rutinní práci. Zlepšováků a triků není nikdy dost. Navíc mnohdy nemusíte kupovat nic nového, spoustu chytrých nápadů lze předělat ze starého harampádí.
Ostrůvkové kuchyně nabízí více úložného prostoru i pracovní plochy
Oblíbeným řešením moderních kuchyní jsou kuchyňské ostrůvky. Pokud vám to prostor dovoluje, můžete tímto praktickým kusem nábytku, který má pestré možnosti využití, vytvořit neotřelé a zajímavé řešení interiéru. Získáte větší pracovní plochu pro přípravu jídla, tolik potřebné úložné prostory a větší komfort. Kuchyň bude nejen funkční, ale i estetická.
Tip na vánoční dárek – dřevěné servírovací prkénko
Máte rádi praktické, ale zároveň designové dárky? Máme pro vás tip na originální vánoční dárek, který nadchne nejen obdarovaného. Servírovací prkénka z olivového dřeva s neopakovatelnou kresbou a barvou dřeva. Vybrat si můžete různé velikosti od menších prkýnek na sýry, fuet nebo pár jednohubek až po opravdu velká servírovací prkénka.
Rychlovarná konvice nesmí v kuchyni chybět
Bez rychlovarné konvice si už valná většina z nás svůj život vůbec nedokáže představit. Jednoduše zapnete tlačítko a za chvíli máte vroucí vodu, žádné složité přípravy a zdlouhavé čekání. I díky stálému zájmu zákazníků je jich na trhu celá řada v nejrůznějším barevném provedení, v různých velikostech a variantách.
Indukční varné desky
Pomalu, ale jistě pronikají indukční varné desky i do českých kuchyní. Své zastánce si získaly nejen pro svou bezpečnost, ale také pro vyšší výkon a významnou úsporu energie. Odpůrci zase naříkají na vysokou pořizovací cenu a omezený výběr varných nádob. Posuďte sami, kdo z nich má pravdu.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně
Dřezová baterie dnes již není jen funkčním doplňkem kuchyně, ale svým vzhledem může podtrhnout ráz celé místnosti. Na výběr jsou klasické zakulacené baterie, baterie v retro stylu v bronzu či mosazi i hranaté designové dřezové baterie ve stylu minimalismu. Dřezovou baterii tak můžete krásně sladit s celkovým vzhledem kuchyně a jejími doplňky.