Elektrický nůž
07.10.2007
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
Konstruktéři jeho design vymysleli velmi jednoduše. Elektrický nůž se skládá z rukojeti, motorku a čepele. Kuchyňský pomocník na první pohled tvarem připomíná kulmu na úpravu vlasů. V rukojeti je umístěno tlačítko pro spuštění a vypnutí elektrického nože i knoflík, kterým se nůž z přístroje uvolní. Před krájením se do elektrického nože čepele nože nasadí lehkým stiskem až bezpečnostní západka cvakne. Ostří je chráněno obalem, který chrání před pořezáním.. Před krájením zapojíme přívodní šňůru do elektrické sítě (je dostatečně dlouhá, u typu Eta přesně metr a třičtvrtě) a nůž uvedeme do chodu stisknutím vypínače. Ostré čepele kolmo přiložíme ke krájené potravině, lehce zatlačíme a začneme krájet na plátky, kousky či krajíce. Univerzální čepele se používají ke krájení masa či zeleniny, na tvrdší potraviny, například mražené nebo naopak měkké s kůrkou, jsou elektrické nože vybaveny speciálními čepelemi. Krájení usnadní pohybování nožem sem a tam. Při práci dáváme pozor, abychom drželi nůž v dostatečné vzdálenosti od přívodní šňůry.
Po skončení práce elektrický nůž vypneme a vytáhneme přívodní šňůru ze zásuvky. Čepele lehce uvolníme jedním stiskem bezpečnostní západky z držadla. Protože čepele nejsou hladké jako obyčejný nůž, ale skládají se ze dvou pilek spojených nýtem uchopíme je za tupé konce, nýtek vyjmeme a nože omyjeme teplou vodou. Osušíme, pak čepele do sebe zaklapneme a vložíme zpět do rukojeti. Nakonec elektrický nůž vložíme do ochranného obalu, aby se čepele netupily nebo abychom se o ně neporanili. Vyjímatelné čepele se mohou mýt i v myčce, samotný přístroj s motorkem čistíme pouze vlhkým hadříkem. Nikdy přístroj nemyjeme pod tekoucí vodou a vždy ho při čištění vypojíme ze zásuvky. Pamatujme, že přístroj nikdy nepatří do ruky dětem! A kolik za elektrický nůž zaplatíme? Nejlevnější stojí 570 korun, dražší typy do tisíce korun.
Na trhu elektrický nůž nabízejí tři osvědčené značky: Eta, Fagor a Moulinex. Jednotlivé výrobky se vzhledem od sebe nijak výrazně neliší. Jsou určeny pro krájení měkkých i mražených potravin s výjimkou porcování masa s kostí. Jednotlivé typy se odlišují pouze drobnými detaily a cenou. Elektrický nůž Eta se může zavěsit na zeď, což je určitá výhoda, protože přístroj máme neustále při ruce. Typ Moulinex má ze všech typů nejnižší příkon a nože nejsou nastavitelné. Opravdovým bonbónkem mezi elektrickými noži je nůž značky Fagor s dvojitým bezpečnostním jištěním proti samovolnému spuštění přístroje a oboustranným nastavením řezu v úhlu čtyřicetpět a devadesát stupňů. Jeho jedinou nevýhodou je snad jedině váha přístroje. Práce s více než třičtvrtě kilovým nožem, byť i jen na krátkou dobu, pro ženskou ruku moc pohodlná není. Ale kdo ví, možná, že elektrický nůž bude doménou pouze pána domu.
Ať si vybereme jakýkoli model elektrického nože, kromě ulehčení a zrychlení práce v kuchyni se už nemusíme starat o nabroušení nožů, což v dnešní době není vůbec jednoduché. Kovovými „brousítky“ tupý nůž stejně nikdy dobře nenabrousíme a sehnat nožíře je jako hledat jehlu v kupce sena.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Článek byl zobrazen 16223 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny
Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.
Hody z raclettového grilu
Je tady doba zahradních večírků a posezení s rodinou či přáteli u společného grilování. Chcete-li i letos oslnit své hosty a pohostit je něčím netradičním, máme pro vás výborný tip. Na raclettovém grilu připravíte speciality, kterými nepohrdnou chuťové buňky ani toho nejnáročnějšího gurmána.
Pomůcky pro letní servírování a stolování
Léto je časem, kdy si nejvíce z celého roku vychutnáváme venkovní stolování. Taková večeře na zahradě má úplně jinou atmosféru - u jednoho stolu se schází rodina, přátelé a známí. Abychom si mohli náležitě vychutnat všechny možné dobroty, je třeba se vybavit vhodnými pomocníky pro servírování jídel. Nabídka trendy doplňků je dnes opravdu široká.
Kupujeme mlýnek na maso
„Máma mele maso“ - tato věta se postupně vytratila nejen ze školních Slabikářů, ale i z mnoha českých domácností. Přitom varovné hlasy o neutěšitelném stavu mletého masa v našich supermarketech nijak neutichají, ba právě naopak.
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Čistota a hygiena je zejména v kuchyni velmi důležitá. Součástí každé moderní kuchyně by tak měl být i antibakteriální dřez vyrobený z jemného granitu, který dokáže zlikvidovat až 98% bakterií přicházejících do styku s povrchem dřezu. Granitové dřezy jsou nově opatřovány jedinečnou antibakteriální úpravou pomocí nanotechnologií na bázi iontů stříbra.
Kuchyně podle feng-šuej
Strava je důležitým zdrojem životní energie. O tom, že musí být zdravá, nikdo nepochybuje, ale ne každý také věnuje pozornost prostředí, v němž je připravována a konzumována. Čínské učení feng-šuej tvrdí, že pokud jídlo chystáme v nevyhovujícím prostředí, jeho negativní energii následně konzumujeme. Na vhodné uspořádání kuchyně je tak třeba dávat dobrý pozor.
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.
Hit jménem americká lednice
Zejména v západní Evropě se v posledních letech stala obrovským hitem takzvaná americká lednice. Tento výdobytek zpoza velké louže však pomalu proniká už i na český trh. Víte, o co jde?