Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
21.07.2012
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
V čem je vakuování lepší než tradiční konzervace?
Kdysi běžný způsob zavařování potravin v horké vodě je jednak zdlouhavý proces, a kromě toho potřebujete sklenice, pak najít chladné místo k uskladnění a co je nejdůležitější – pro některé druhy potravin jako jsou uzeniny nebo sýry - je tento způsob zcela nevhodný. O tom, že varem se ztratí většina vitamínů a minerálních látek netřeba pochybovat.
Vakuovací systémy poskytují daleko vyšší komfort: Fungují na jednoduchém principu uchovávání potravin bez přístupu vzduchu, který se pomocí ruční pumpy z obalu odsaje. Tím zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, minerály a výživné látky, bakterie ani škodlivé organismy se nemohou rozmnožovat a tím se nemohou potraviny zkazit. Nedochází ani k vysychání, ani k vzájemnému přenosu pachů, zkrátka potraviny si zachovají svoji kvalitu a čerstvost. Vakuování umožňuje skladovat potraviny v chladničce či mrazničce a rychle mít po ruce připravené jídlo, které pak stačí jen ohřát.
Vakuové systémy prodlouží trvanlivost potravin až na dva roky
Na trhu jsou dózy, boxy i celé soupravy vakuovacích nádob, v nichž se dá uchovat čerstvá zelenina i ovoce, maso, sýry, suché potraviny, chléb, káva i tepelně zpracované pokrmy. Jejich trvanlivost se ve vakuu výrazně prodlouží, například čerstvé maso či zelenina ve vakuovém boxu vydrží téměř dvojnásobnou dobu než uskladněné pouze v chladničce. U chleba a suchých potravin je doba skladovatelnosti ve vakuovém boxu až jeden rok a u potravin uložených v boxu do mrazničky je víc jak dvojnásobná. Doporučená doba spotřeby u zmrazeného masa jsou čtyři až šest měsíců, ale v boxu vydrží až dvacet měsíců.
Dózy, boxy a vakuovací systémy
Tím úplně nejjednodušším vakuovacím systémem je kulatý nástavec s hadičkou pro uzavírání vík na zavařovacích sklenicích. Přitlačením a následným vypuštěním vzduchu ventilem na víčku vznikne podtlak a potravina je uvnitř sklenice rychlým způsobem konzervována. Nástavec je použitelný pro běžnou velikost zavařovacích sklenic o objemu 750 ml.
Vakuové boxy a dózy jsou vyrobeny z průhledného plastu pro snadnou vizuální kontrolu obsahu. Boxy jsou vybaveny systémem vzduchové pumpy, která se ovládá skutečně velmi rychle a snadno. O tom, že vakuování bylo úspěšně dokončeno vás informuje indikátoru vakua. Pro snadnější kontrolu doby uložení potravin si můžete nastavit datum uložení na ukazateli, který je umístěn na víku dózy a také na další kontrolce sledovat množství vlhkosti uvnitř boxu. To je výhodné například pro potraviny obsahující větší množství vody, ale i pro uložení jiných věcí, které potřebujete bezpečně uskladnit v suchém prostředí, může jít například o drobnou elektroniku, či cenné dokumenty.
Vnitřní vybavení boxů či dóz je u některých typů variabilní. Prostor uvnitř se rozdělí plastovými destičkami na několik částí, kam lze uložit několik různých druhů potravin.
Dózy i vakuovací systémy prodávané v sadách jsou vhodné do myčky na nádobí, ledničky, mrazničky a některé i do mikrovlnné trouby. V sadě jsou čtvercové, obdélníkové či kulaté nádoby v různých velikostech, s objemem od 330 až do 3200 ml. Každý výrobce má pro sadu jiný název, ale v principu vakuování se od sebe příliš neliší.
Nevídaný zájem vzbudil na předvánočním trhu vakuovací přístroj Colibri Magic Vac, který obsahuje kompletní vybavení pro vakuování potravin v domácnosti. Balení obsahuje vakuovou pumpu, napájecí transformátor, stojan, univerzální vakuovací víko na sklenice a vakuovaní zátku na láhve. Přístroj umí nejen vakuovat, ale i marinovat maso, drůbež nebo ryby, které stačí mít v chladničce pouhých dvacet minut. Za třetinu ceny však pořídíte srovnatelnou variantu - mixér Braun Multiquick MR 4050 s vakuovacím nástavcem.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Vakuové baličky.cz, Zepter
Související články
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Zavařovací hrnec
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Článek byl zobrazen 42966 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Jak snížit platby za energie? Izolovat střechu!
Jedním z největších zdrojů úniků tepla v objektech je střecha. Ztráty tvoří až 30%. Sofistikované řešení s více jak 30-ti letou zkušeností nabízejí systémy PUR IZOLACE®. V případě plochých střech je to navíc absolutní hydroizolace. Česká firma, české materiály.Chytré novinky pro dům a zahradu od DASTECHU
Inspirujte se našimi nápady – multifunkční zahradní tyč, květinové stěny, treláže pro popínavé květiny, zábrany truhlíků, plechové zahradní domky a úložné boxy jsou praktickými pomocníky Vašich domovů.BESK - ČESKÝ VÝROBCE BETONOVÉ STŘEŠNÍ KRYTINY
BESK, to je česká betonová střešní taška prvotřídní kvality s dvojnásobným akrylátovým nástřikem. BESK - střecha pro 3 generace.Dřevostavby na klíč - od výběru pozemku po realizaci domu
V LAS dřevostavby věříme, že stavět se má zodpovědně a ekologicky, se vztahem k přírodě a dalším generacím. Proto jsme se zamilovali do dřeva a stavbám z něj se věnujeme víc než deset let.Léto na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme Vám s projektem i Vašimi představami.
Další články na téma Kuchyňské vybavení

Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.

Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Široká plejáda možností, jak v kuchyni využít mikrovlnnou troubu, už pro mnohé jistě není španělskou vesnicí. Vítaná pomocnice v domácnosti má však konkrétní požadavky na nádobí. Váháte-li, zda je nádobí, které používáte do mikrovlnky v pořádku, stačí jednoduchý test. Nádobí vložte do ní bez potravin a zapněte.

Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.

Kupujeme kuchyňský dřez
Jednou ze základních součástí každé kuchyně je dřez. I když dnes už vzhledem k stále běžnějším myčkám na nádobí pomalu ustupuje jeho základní funkce, stále je a ještě dlouho bude nepostradatelný. I v době myček slouží dřez k rychlému oplachu nádobí, k mytí zeleniny, masa, různým „špinavým“ pracím apod.

Tipy na vánoční dárky pro milovníky vaření a stolování
Jelikož dobrých tipů na vánoční dárky není nikdy dost, přinášíme vám inspiraci ze světa vaření a stolování. Pokud některý z vašich blízkých patří k milovníkům dobrého jídla, zakládá si na pěkně prostřeném stole a kvalitním nádobí, možná mu zde vyberete vhodný dárek pod stromeček.

Kuchyně podle feng-šuej
Strava je důležitým zdrojem životní energie. O tom, že musí být zdravá, nikdo nepochybuje, ale ne každý také věnuje pozornost prostředí, v němž je připravována a konzumována. Čínské učení feng-šuej tvrdí, že pokud jídlo chystáme v nevyhovujícím prostředí, jeho negativní energii následně konzumujeme. Na vhodné uspořádání kuchyně je tak třeba dávat dobrý pozor.

Už víte, čím poteče voda do vašeho dřezu?
Nová kuchyňská linka dostává konkrétní podobu a vy stále nejste rozhodnuti, jakou dřezovou baterii si máte vybrat? Pokusíme se vám pomoci rozlousknout dilema, zda raději sáhnout po, v minulosti osvědčeném a dnes velmi působivém, „retro“ kohoutku, nebo vsadit na pohodlí páky.

Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.