Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
07.10.2018
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Kladem smaltovaného nádobí však není jen navození příjemných vzpomínek, ale i jeho vysoká odolnost, díky které můžeme vařit ve stejných hrncích, jako generace hospodyněk před námi.
Smaltované nádobí má dlouhou životnost, může však být náchylné k prasklinám
Nejspíš v každé kuchyni se najde nějaký kousek, který se dědí z generace na generaci. Mohou to být stříbrné příbory, starý cibulák nebo smaltovaný hrníček, který už toho zažil opravdu hodně. Lety prověřené smaltované nádobí však nemusí být jen vzpomínkou, ale i opravdu užitečným kuchyňským pomocníkem. Vyrábí se i dnes, a to v klasickém i moderním designu.
Jeho výhodou je vysoká odolnost, což dokazuje i jeho dlouhá životnost. Ne nadarmo se i přes nepřeberné množství různých kvalitních materiálů dodnes vyrábí cedule s názvy ulic ze smaltu. Smalt je podobný porcelánu či sklu, vyrábí se podobnou technologií. Jedná se o křemičitou taveninu, která z pravidla pokrývá kovovou kostru. Smalt je znám už od starověku, můžeme jej najít i na českých korunovačních klenotech.
Mezi jeho velké výhody patří odolnost i vodivost tepla. Smalt však může být náchylný k prasklinám, což mu na kráse rozhodně neubere. Je vhodný do myček a dobře se v něm uchovávají potraviny. Můžete jej použít na všechny typy varných ploch, je ale také potřeba zjistit, jaký kov smalt pokrývá. Je nutné, aby byl tento kov kvalitní a silný, jinak nebude mít smaltované nádobí takovou životnost, jakou by mít mělo. Pokud popraská vnitřní část hrnců, pánviček nebo pekáčů, nemělo by se toto nádobí už nadále používat, protože by se z použitého kovu mohly vlivem tepla uvolnit toxické látky.
Nostalgická klasika za příznivé ceny
Smaltované nádobí je relativně lehké, ať už se jedná o hrnce, pekáče, konvice na čaj, mísy, či hrníčky. Využijete jej běžně v kuchyni, ale i na chatě, ať už přímo na vaření, nebo jen na ozdobu. Oblíbené jsou retro motivy, nejčastěji jsou to bílé puntíky na červeném nebo modrém podkladu, nebo květinové vzory.
Setkat se ale můžete i s moderním designem, například na internetových stránkách prodejny Bonami si můžete vybrat z nové edice smaltovaných hrníčků z Jizerských hor, které nabízejí širokou škálu klasických romantických i moderních vzorů, které jsou výsledkem originálních designérských návrhů. Klasické užitkové nádobí pak seženete v tradiční českobudějovické firmě Belis, dříve Sfinx, která v dobách největší slávy proslavila české smaltované nádobí po celém světě. Toto nádobí je i cenově výhodné, například sadu hrnců můžete pořídit už za cenu kolem 600 Kč.
Autor: Eliška Střelková
Foto: Bonami, 4Home
Další články z rubriky
Inspirace pro velikonoční stolování - prohlédněte si fotogalerii
Víte, jak správně používat a čistit myčku nádobí?
Teflonové formy a formičky nejen pro velikonoční pečení
Článek byl zobrazen 25121 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Když kuchyňský granitový dřez, tak rozhodně SCHOCK
NanoGranitové a granitové dřezy německého vývojáře a prvovýrobce Schock jsou v současnosti nejmodernějším materiálovým řešením kuchyňských dřezů. Hlavním cílem vlastního vývoje bylo a je dosáhnout odolnosti a hlavně nejnižších nároků na údržbu, aby dřez vypadal při minimální údržbě stále jako nový. Pouze dřezy Schock jsou i přirozeně antibakteriální díky iontům stříbra v základním materiálu.
Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
Struhadla jsou nenahraditelnými kuchyňskými pomocníky. Pokud si chceme práci ještě více ulehčit, můžeme upustit od klasických jednoduchých struhadel a pořídit si struhadlo multifunkční, nebo dokonce elektrický kráječ. Zeleninu a další pochutiny tak dokážeme zpracovat rychle a pohodlně, bez odřených prstů.
Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Většina výrobců domácích spotřebičů své výrobky neustále rozšiřuje o nové a nadstandardní funkce. Dnes si kromě běžných domácích pomocníků můžeme pořídit takové, které nám práci v kuchyni nejen výrazně usnadní, ale dokážou připravit pokrm na opravdu profesionální úrovni.
Chlebovky a dózy na skladování pečiva
Pečivo je jednou z nejčastěji nakupovaných potravin. Každý z nás chce, aby vydrželo co nejdéle čerstvé a křupavé, jako když si jej donesete z pekárny. Jak ale nejvhodněji pečivo uchovávat, aby nám netvrdlo nebo neplesnivělo? Skvělým řešením je pořízení chlebovky, kterou můžeme dokonce sladit se stylem naší kuchyně.
Vaření bez par
Odsavač par neboli digestoř je v nových kuchyních již naprostou samozřejmostí a nutností. Zbavíme se totiž případného zápachu, vlhkosti i mastných par, které by jinak ulpěly na kuchyňském nábytku.
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.
Čistá voda pro vaši domácnost
Dříve jsme se ve škole učili, jak probíhá čištění a filtrace vody určené pro vodovodní rozvody. Taková voda by měla být čistá a zdravotně nezávadná, způsobilá ke každodenní konzumaci. Pak se však v obchodech objevila voda balená a s ní mohutná reklamní kampaň naznačující, jako by snad s vodou z vodovodu nebylo všechno v pořádku.