Jak správně skladovat potraviny v chladničce?
14.03.2007
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Pořádek v chladničce
Naprosto běžně v máme v chladničce sýry, maso, uzeniny, ovoce či zeleninu. Ale stává se (a neříkejte, že vám nikdy), že se něco zkazí, chytí plíseň nebo jen „zavání“. Nové typy chladniček tomu již dovedou zabránit. Jsou vybaveny antibakteriálními systémy pro delší uchovávání potravin. Speciální filtr takové inteligentní chladničky zachytí bakterie i chemické či mechanické nečistoty obsažené ve vzduchu a zamezí zkažení potravin, vzniku pachů a různých onemocnění (např. salmonely). Filtr je plně účinný po dobu šesti měsíců, dá se snadno vyměnit a po uplynutí jeho životnosti chladnička sama upozorní na jeho výměnu zvukovým signálem a blikáním kontrolky na LCD displeji, který vás informuje i o dalších užitečných funkcích spotřebiče.
Potraviny kdykoli stále čerstvé
Jednou z novinek „inteligentních“ chladniček je technologie nazvaná šestý smysl. Oceníte ji, například v okamžiku, kdy dovnitř uložíte právě nakoupené maso nebo dveře chladničky zůstaly déle otevřené. V ten moment senzor umístěný v chladničce posílá informace do ovládacího centra, které rozpozná, zda je potřeba zesílit chlazení. Další funkcí, která se dá na displeji nastavit, je prázdninový režim, který uvítají ti, kdo opouštějí domov na delší dobu. Vnitřní teplota bude udržována na stálých dvanácti stupních Celsia, což stačí k tomu, aby se uvnitř nevytvářel nežádoucí zápach. Některé dražší modely chladniček mají chladicí prostor s funkcí bioFresh zóna, kde je teplota stabilně udržována na bodu mrazu, tedy nula stupních Celsia. Při této teplotě vydrží některé potraviny, jako je ovoce, zelenina nebo maso, až třikrát déle než při klasickém chlazení.
Důvěřuj ale prověřuj
V poslední době se na trhu objevily inteligentní chladničky, opatřené počítačem, který automaticky monitoruje záruční doby potravin. Proto přinesené potraviny doma před uložením vždy roztřídíme a pokud je ukládáme do „obyčejné“ chladničky, pro jistotu zkontrolujeme datum spotřeby či použitelnosti.
Uvařeno do zásoby
Když počítáme s uvařeným jídlem ještě na druhý den, ihned po přípravě část oddělíme do připravených obalů, rychle pokrm zchladíme ve studené vodě a uskladníme v chladničce či mrazáku. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější pokrm dát do plastikových boxů, skleněného nebo keramického nádobí. Ani kvalitní „železné“ nádobí totiž nezabrání tomu, aby do pokrmu nepronikaly škodlivé látky, které pak po delší době mohou způsobit zdravotní potíže (kov se uvolňuje a přechází do potravy).
Mrazíme-li hotové jídlo, měli bychom na obalu vyznačit datum, abychom měli přehled do kdy je třeba jídlo spotřebovat. Je samozřejmé, že misky opatříme víkem už jen proto, aby ostatní pokrmy nenačichly. Kromě toho pokrmy v mrazáku skladujeme podle určitého systému. Ty nejčerstvější dáváme dospod a ty, které máme v úmyslu spotřebovat co nejdříve, umístíme navrch.
Moderní spíž
Suché potraviny, trvanlivé pečivo, zavařeniny, marmelády či nakládanou zeleninu zpravidla do lednice nedáváme, (pokud je nenačneme). Necháváme je ve spíži nebo potravinových skříních, které v panelových bytech bývají jako klasické, uvnitř s policemi, což může znesnadňovat přehlednost. V moderních sestavách výrobci nabízejí vysouvací nebo otvírací moduly kuchyňských sestav, které jsou pro skladování potravin přímo určeny. Základem je speciální drátěný program a systémy nejrůznějších výsuvů, které dovolují mít potraviny okamžitě a především snadno a bez námahy dostupné.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Co může nabídnout moderní chladnička
Dokonalé chlazení
Úložné prostory v kuchyni
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 9749 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Drátěný program
V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.
Jak vybrat správnou sklenici na víno?
Taky už jste někdy bezradně stáli před policí se sklenicemi na víno a přemýšleli, k čemu je tolik různých tvarů a velikostí? Vybrat si tu správnou je trochu věda, ale víno z ní chutná podstatně lépe. Co tedy nabízí trh a jaké máte možnosti? Jaký je rozdíl mezi tvary? Pojďme se na to podívat.
Na co se zaměřit při výběru kombinované lednice? Sledujte spotřebu, vybavení i hlučnost
Při nákupu kombinované lednice je dobré dát si pozor na některá úskalí a sledovat a porovnávat klíčové parametry lednic jako je spotřeba, hlučnost, objem nebo vnitřní uspořádání a užitečné funkce a vychytávky. Výrobci používají pro některé funkce také speciální výrazy, ve kterých není jednoduché se zorientovat.
Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické
Jedním z úžasných inovativních prvků v kuchyni jsou bezdotykové dřezové baterie, které přinášejí nejen moderní design, ale také praktičnost, hygienu a úsporu vody. S jakými bateriemi se můžete setkat a jak vybírat?
Jak vybírat kuchyňský nůž?
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.
Vestavné versus volně stojící lednice
Mohlo by se zdát, že v nových kuchyních je vestavná lednice tzv. jasnou volbou. Ovšem nebývá to vždy pravidlem, protože volně stojící lednice mají i funkce, které ty vestavné nabídnout nemohou a mnohdy jsou designově velmi zdařilé.
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?